Dossier: Coronavirus in Griekenland

Het nieuwe coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Ook in Griekenland zijn mensen besmet met het virus en zijn er gevolgen voor het dagelijkse leven. Op deze pagina wordt het nieuws over het coronavirus in Griekenland bijgehouden.


8 april

7-jarige Stelios componeert ‘Isolation Waltz’

Het 7-jarige Griekse pianowonder Stelios Kerasidis heeft de ‘Isolation Waltz’ gecomponeerd, om iedereen die in thuisisolatie zit een hart onder de riem te steken. “Laten we nog een klein beetje geduldiger zijn en dan kunnen we binnenkort zwemmen in de zee”, zegt Stelios in de video op YouTube. “Ik draag een eigen stuk aan jullie op.”

Nu 1884 bevestigde besmettingen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Griekenland is met 52 gestegen naar 1884. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Sinds gisteren zijn er ook 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen komt hierdoor op 83.

Strengere reisbeperkingen in aanloop naar Pasen

Vanaf 18.00 uur vandaag gelden er strengere controles bij tolstations op de nationale snelwegen, havens, luchthavens, treinstations en stations voor langeafstandsbussen. Reizigers moeten bewijzen dat ze vaste bewoners zijn die naar hun huis terugkeren of dat ze behoren tot een uitzonderingsgroep: defensie- en veiligheidspersoneel of medisch en verplegend personeel.

Ook mag er niet gereisd worden tussen eilanden, op enkele uitzonderingen na (zoals inwoners van afgelegen eilanden die naar een arts moeten op een groter eiland) Wie zich niet aan de lockdownregels houdt wordt teruggestuurd, raakt zijn kentekenplaten voor 60 dagen kwijt en krijgt een boete van 300 euro. De maatregel duurt tot minstens 27 april, maar kan per dag verlengd worden.

500 mobiele testeenheden

De Griekse regering zet vanaf vandaag 500 mobiele testeenheden in om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De gespecialiseerde voertuigen bezoeken onder leiding van de Nationale Gezondheidsorganisatie EODY woningen waar (vermoedelijke) besmettingsgevallen zijn.

‘Toerisme komt pas in augustus weer op gang’

Sommige hotels zouden in juni geleidelijk kunnen worden geopend, denkt het hoofd van de Griekse Toerisme Confederatie (SETE) Yiannis Retsos. Ze zouden zich dan wel moeten hoouden aan nog te bepalen gezondheidsprotocollen. Retsos benadrukte dat hij op persoonlijke titel spreekt. Hij zei ook te verwachten dat het Griekse toerisme pas halverwege het derde kwartaal (augustus) weer op gang zal komen en het niet vóór september weer normaal zal zijn.

Cruiseschepen mogen kort aanleggen voor bevoorrading

Cruiseschepen mogen onder strikte veiligheidsregels voor korte termijn aanmeren in Griekse havens. Dat heeft het ministerie van Scheepvaart besloten na overleg met de Cruise Lines International Association (CLIA). Hierdoor kunnen de schepen worden voorzien van voedsel, water en brandstof en kan afval veilig van boord worden gehaald.

Boetes voor daklozen worden geschrapt

De boetes die daklozen in Thessaloniki kregen omdat ze de lockdownregels overtraden, worden kwijtgescholden. De politie legde boetes op van 150 euro vanwegee ‘onnodige verplaatsingen’. Een dakloos stel werd zelfs twee keer op de bon geslingerd. Nadat er veel kritiek op kwam, draaide politie de maatregel terug.

Eerste straf voor negeren van horeca-ban

Een 57-jarige eigenaar van een café in Thessaloniki is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar omdat hij zijn zaak toch had geopend ondanks het verbod. Sinds 12 maart moeten restaurants en café’s hun deuren gesloten houden. Het is de eerste keer dat iemand is veroordeeld sinds de zakelijke beperkingen werden opgelegd.

 


7 april

Nu 1832 besmettingen, 81 doden

Sinds gisteren zijn er nog 2 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental in Griekenland staat daardoor op 81. Er zijn nu 1832 bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus, dat is een stijging van 77 vergeleken met gisteren. Op de intensive care-afdelingen van Griekse ziekenhuizen zijn 90 coronapatiënten opgenomen.

Premier Mitsotakis wenst Boris Johnson beterschap

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn Britse ambtsgenoor Boris Johnson een ‘snel en volledig herstel’gewenst. “In deze moeilijke tijden staat de wereld verenigd in de strijd tegen Covid-19”, schreef Mitsotakis op social media. Johnson werd zondag opgenomen in het ziekenhuis met het nieuwe coronavirus, gisteren moest hij naar de intensive care nadat zijn toestand achteruitging.

Chocolade Paashazen met mondkapjes

Ook Pasen ontkomt niet aan het coronavirus. Banketbakker Marios Papadopoulos verkoopt in zijn winkel in Thessaloniki chocolade paashazen met een beschermend – chocolade – gezichtsmasker.

Eerste coronageval op Naxos

Op Naxos is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een 49-jarige medewerker van de kustwacht. De man is werkzaam bij de havenautoriteit. Hij was naar verluidt met ziekteverlof met een speciale vergunning omdat hij tot risicogroepen behoorde. Er wordt nagegaan met wie hij contact heeft gehad. Familieleden, collega’s en verzorgend personeel van het lokale ziekenhuis worden getest op het virus. De man wordt overgebracht naar een ziekenhuis in Athene.


6 april

Quarantaine Damaskinia en Dragasia opgeheven

De strikte bewegingsbeperkingen voor de bergdorpen Damaskinia en Dragasia in West-Macedonië zijn opgeheven. De dorpen werden op 16 maart in quarantaine geplaatst nadat er 10 mensen besmet waren met het coronavirus en 4 mensen overleden aan het virus. In de eerste week van april werden in de twee dorpen of in de wijde omtrek geen nieuwe gevallen bevestigd. De inwoners moeten zich nog wel houden aan de algemene lockdwon-maatregelen die in heel Griekenland gelden.

20 nieuwe bevestigde coronagevallen

Er zijn in Griekenland sinds gisteren 20 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat heeft het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Het totaal aantal geregistreerde coronagevallen komt daardoor op 1755. Er zijn de afgelopen 24 uur nog zes mensen overleden aan het virus. Het totaal aantal coronadoden staat nu op 79.

Ministerie introduceert ‘corona-voucher’ voor toerisme

Het Griekse ministerie van Toerisme gaat een regeling invoeren die bedrijven in de toeristensector de mogelijkheid biedt om hun klanten te compenseren met een voucher die 18 maanden geldig is. De maatregel moet hotels en reisbureaus ondersteunen. De corona-voucher heeft dezelfde waarde als de geannuleerde boeking en kan worden gebruikt voor een andere reis op een later tijdstip (mogelijk zelfs naar een andere bestemming) via dezelfde reisagent.

Premier bezoekt corona-ziekenhuis

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Sotiria-ziekenhuis in Athene, waar patiënten met het coronavirus worden behandeld. Hij werd vergezeld door minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias. Mitsotakis sprak ook zijn dank uit ‘voor de onverdeelde inzet van het ambulancepersoneel van EKAV’ tijdens de pandemie en zei dat de extra bonus die de medewerkers hebben ontvangen die waardering uitdrukt.

 


5 april

Theodoros Zagorakis doneert helft salaris

Politicus en voormalig international Theodoros Zagorakis, heeft beloofd om de komende twee maanden 50% van zijn salaris te doneren aan het coronavirusfonds in Griekenland.
“De nationale inspanning vraagt al onze steun! Dit is de reden waarom ik reageer op het initiatief van de premier. Op dit moment is het belangrijk dat we ons ego opzij zetten. De strijd is nog niet voorbij. We lopen voorop in solidariteit, houden ons aan de voorzorgsmaatregelen en blijven thuis!”, schrijft Zagorakis op Facebook.

Nu 1735 coronagevallen, 73 doden

Er zijn sinds gisteren 5 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 73. Er waren ook 62 nieuwe bevestigde coronagevallen. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Griekenland is nu 1735. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat er 25.453 coronatests zijn uitgevoerd.

Tweede migrantenkamp in quarantaine

Het Malakasa-kamp ten noorden van Athene is voor 14 dagen in quarantaine geplaatst nadat een 53-jarige Afghaanse man symptomen van het coronavirus vertoonde. De man is overgebracht naar een ziekenhuis in Athene. Er wordt onderzocht met wie hij de afgelopen dagen in contact is geweest. Het kamp, waar zo’n 2500 mensen verblijven, is een zogenaamde ‘open faciliteit’ waar de bewoners vrij in en uit kunnen.

Beperkingen op Mykonos en Santorini aangescherpt

De Griekse regering heeft de quarantaineregels voor de eilanden Mykonos en Santorini aangescherpt. De maatregel gaat morgen in en geldt voor minsten 14 dagen. Op Santorini worden alle bouwactiviteiten worden opgeschort.

Op Mykonos geldt een avondklok van 20.00 tot 08.00 uur en inwoners mogen geen bruiloften meer bijwonen. Op begrafenissen is alleen naast familie nog welkom. Een ouder die niet over de voogdij over de kinderen heeft, mag hen niet bezoeken. Bewoners mogen niet langer hulp bieden aan mensen in nood, niet langer dan 15 minuten een hond uitlaten en niet naar buiten voor lichaamsbeweging.

Telefonische hulplijn

Viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias heeft aangekondigd dat er een telefonische hulplijn wordt geopend voor mensen die psychosociale ondersteuning nodig hebben. Dat nummer is 10306.

Bijna 20.000 boetes opgelegd

Hoewel de meeste Grieken zich aan de maatregelen houden, zijn er volgens een persbericht van het Ministerie van Burgerbescherming tot dusver 19.454 boetes opgelegd wegens schending van de bewegingsbeperkingen.


4 april

Lockdown verlengd tot 27 april

Griekenland heeft de lockdown met drie weken verlengd. Het land blijft op slot tot maandag 27 april om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias bekend gemaakt.

1673 bevestigde besmettingen, 68 doden

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er sinds gisteren 60 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus zijn geregistreerd, het totaal komt daarmee op 1673. Het dodental als gevolg van het virus steeg naar 68, nadat 9 patiënten zijn overleden. Op de intensive care-afdelingen van Griekse ziekenhuizen verblijven nog 92 coronapatiënten.

Toelatingsexamens universiteit in juli

Landelijke toelatingsexamens voor de universiteit kunnen in juli worden gehouden. Dat heeft minister van Onderwijs Niki Kerameus gezegd in een interview met de krant Parapolitika. De examens stonden gepland voor juni.

Meeste markten volgen coronaregels op

Van alle openluchtmarkten volgt 95 procent de nieuwe maatregelen van de regering op, dat zei minister van Ontwikkeling Adonis Georgiadis op Skai TV. Om verspreiding van het coronavirus moeten de kramen op weekmarkten minstens 5 meter uit elkaar staan. Deze week werden de exploitatievergunningen van twee markten in Ilion (West-Athene) en één in Thessaloniki ingetrokken omdat ze niet voldeden aan de opgelegde beperkingen.

 


3 april

Nu 1613 geregistreerde coronagevallen

De afgelopen 24 uur zijn 6 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het totaal aantal doden in Griekenland komt hierdoor op 59. Er zijn 99 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, dat maakte Sotiris Tsiodras bekend op de dagelijke persconferentie, Er zijn nu 1613 geregistreerde gevallen in Griekenland.

Ook boulevards Patras en Volos beperkt toegankelijk

Na de boulevard in Thessaloniki worden nu ook de boulevards in Patras (vanaf 4 april) en Volos (vanaf 6 april) beperkt toegankelijk. Dat heeft Nikos Hardalias, hoofd van de Griekse Burgerbescherming, aangekondigd. De maatregel duurt 14 dagen en wordt genomen omdat inwoners van de twee steden zich niet aan de lockdown-regels hielden.

Griekenland hijst Italiaanse vlag

Om het Italiaanse volk dat zwaar werd getroffen door de coronaviruspandemie een symbolisch hart onder de riem te steken, heeft het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken in Athene de Italiaanse vlag gehesen. Bij de ceremonie was de Italiaanse ambassadeur Efisio Luigi Marras aanwezig. Ook bij het Griekse parlement hangt de Italiaanse vlag aan het gebouw.


2 april

Voetballers zamelen geld in voor nieuwe IC-afdeling

Griekse voetballers hebben geld ingezameld om een ​​nieuwe intensive care-afdeling te financieren. Het idee is afkomstig van Alanyaspor-spelers Georgios Tzavellas, Manolis Siopis en Tasos Bakasetas. Spelers van AEK, Olympiacos, Panathinaikos, PAOK en andere Super League-clubs reageerden onmiddellijk positief op het initiatief. Als het mogelijk is, willen ze ook de oprichting van een tweede intensive care-afdeling financieren. Ook Griekse basketballers zouden zich willen aansluiten bij het initatief.

Verbod op zwemmen, vissen en watersport

Het Griekse Ministerie van Scheepvaart heeft donderdag een verbod op zwemmen in de zee, harpoenvissen en watersporten opgelegd. Het is een nieuwe maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Paasviering op 26 mei

De Grieks-orthodoxe kerk zal tijdens de Paasweek liturgieën houden achter gesloten deuren. Dat heeft de Heilige Synode, het bestuurslichaam van kerk, besloten. De Grieken kunnen op 26 mei de opstanding alsnog vieren in de kerk.

Zeker 99 nieuwe coronagevallen

Sinds gisteren zijn er zeker 99 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Bij deze nieuwe gevallen zitten 23 inwoners van het vluchtelingenkamp Ritsona en 49 mensen op een passagiersboot die momenteel voor anker ligt bij Piraeus. Het nieuwe totaal van coronavirusgevallen – dat gisteren op 1514 stond, zal worden aangekondigd zodra de testresultaten op de veerboot zijn afgerond, zei woordvoerder Sotiris Tsiodras.

Er zijn het afgelopen etmaal ook 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus, het totaal aantal coronadoden in Griekenland komt daarmee op 53.

Ritsona-kamp in quarantaine na positieve coronatests

De inwoners van het vluchtelingenkamp in Ritsona, ten noordoosten van Athene, zijn in quarantaine geplaatst nadat 20 asielzoekers er positief zijn getest op het coronavirus. De komende 14 dagen mag niemand het kamp in of uit. In totaal zijn 63 personen getest op het coronavirus. Deze testen werden uitgevoerd nadat een migrant die in Athene was bevallen besmet bleek met het virus. De vrouw is officieel de eerste coronapatiënt in een van de Griekse vluchtelingenkampen.

Eerste coronageval op Mykonos en Kos

Op Mykonos is het eerste coronageval bevestigd. Het gaat om een 69-jarige vrouw uit Ano Mera die niet recent het eiland had verlaten. Zij kreeg 10 dagen geleden gezondheidsklachten en ging op aanraden van haar dokter in thuisisolatie maar haar toestand verslechterde. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, volgens lokale media is haar toestand ‘ernstig’.

Ook op Kos is een eerste persoon besmet met het coronavirus. Volgens lokale media gaat het om een 49-jarige man die onlangs vanuit Athene met het vliegtuig naar het eiland kwam. Hij is in thuisisolatie gegaan en heeft geen contact gehad met anderen. De man heeft de afgelopen drie dagen geen symptomen meer gehad en zal volgende week weer aan het werk gaan.

 


1 april

Bonussen voor supermarktpersoneel

Enkele supermarktketens in Griekenland hebben aangekondigd dat hun personeel een bonus zal krijgen als dank voor hun harde (en soms gevaarlijke werk) tijdens de coronacrisis. De eigenaren van de AB Vasilopoulos-keten stellen 3 miljoen euro beschikbaar voor het personeel, Lidl Hellas keert 1,8 miljoen euro aan bonussen uit. Ook de Sklavenitis-supermarkten en winkels van de Masoutis-keten beloofden een bonus voor hun personeel.

Nu 1415 bevestigde besmettingen

In Griekenland zijn nu 1415 bevestigde besmettingen met het coronavirus, dat zijn er 101 meer dan gisteren. Ook er is opnieuw een persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het totaal aantal coronadoden op 50 komt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Vier monniken besmet

Nog eens drie monniken van het Xenophontos-klooster op de heilige berg Athos zijn positief getest op het coronavirus. Zij zijn opgenomen in een ziekenhuis in Thessaloniki. Het drietal was in gezelschap van een andere monnik uit hun klooster – die al eerder positief testte op het virus – onlangs naar het Vereningd Koninkrijk gereisd met een reliek van Sint George. Bij terugkomst zijn de monniken in quarantaine geplaatst en hebben ze geen contact met anderen gehad.

Coronapoll: 54% van de Grieken keurt lockdown goed

87 procent van de Grieken is positief over de maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat blikt uit een opiniepeiling door enquetebureau Interview. Van de respondenten zegt 54 procent dat de lockdown ‘noodzakelijk’ is, 37 procent wil nog extra maatregelen. Ook zegt 73 procent dat de coronacrisis een negatieve invloed heeft op hun werk of inkomen.


31 maart

Aantal besmettingen stijgt naar 1314, 49 doden

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er het afgelopen etmaal 82 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting zijn bijgekomen. Daarvan zijn er 20 afkomstig van een cruiseschip. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen is gestegen naar 1314.

Ook zijn er 7 mensen overleden, het totaal aantal coronadoden is nu 49 (37 mannen en 16 vrouwen). Van de mensen die zijn overleden aan het virus had 90 procent onderliggende gezondheidsklachten. Hun gemiddelde leeftijd lag boven de 70 jaar.

Vrouw in Ritsona-kamp besmet met coronavirus

Een vrouw die in het Ritsona-vluchtelingenkamp in Attica woont, is positief getest op het coronavirus nadat ze twee dagen eerder in een ziekenhuis in Athene was bevallen. De resultaten van de bloedtest bij de baby zijn nog niet bekend, de vader van het kind is niet besmet. Er wordt onderzocht of de vrouw al besmet was in het kamp, of pas na haar opname in het ziekenhuis. “We maken ons geen zorgen”, zei staatssecretaris voor Migratie Manos Logothetis tegen persbureau AMNA. “het kamp is groot en de mensen wonen op afstand van elkaar.”

Boulevard Thessaloniki beperkt toegankelijk

De boulevard van Thessaloniki is nog maar beperkt toegankelijk. Inwoners van de stad mogen er op doordeweekse dagen tussen 08.00 en 14.00 uur gebruik van maken. Daarna en in het weekend is de boulevard verboden gebied. Dat besluit kwam nadat honderden mensen dit weekend de coronamaatregelen negeerden en naar de boulevard gingen.

Extra maatregelen voor 5 gemeenten

In vijf gemeenten in Noord-Griekenland geldt vanaf vandaag een avondklok. Inwoners mogen tussen 20.00 en 08.00 uur hun huis niet verlaten. Er gelden geen uitzonderingen: inwoners mogen niet langer hulp bieden aan mensen in nood of langer dan 15 minuten een hond uitlaten. Dat meldt viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias. Het gaat om het gemeentelijk gebied van Mesopotamië in Kastoria, Orestida, Nestorio, Xanthi en Myki.

President looft naaister van chirurgische maskers

Een naaister uit de Noord-Griekse stad Grevena die 600 chirurgische maskers had gemaakt voor het lokale ziekenhuis, werd vandaag verrast door een telefoontje van president Katerina Sakellaropoulou. Sakellaropoulou prees de vrouw om haar ‘menselijkheid, paraatheid en bijdrage’.


30 maart

Minder nieuwe coronabesmettingen

Er zijn 56 nieuwe bevestigde coronagevallen in Griekenland, dat is een daling ten opzichte van een dag eerder toen er 95 nieuwe besmettingen werd gemeld. Tijdens zijn dagelijkse persconferentie verwelkomde Sotiris Tsiodras de daling in nieuwe coronagevallen, maar de woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid noemde de ziekte ook als ‘verraderlijk’ en voegde eraan toe dat de situatie ‘onzeker blijft.

Het totaal aantal geregisteerde besmettingen in Griekenland staat nu op 1212. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus steeg naar 43.

Anarchistengroep Rouvikonas helpt Atheens verpleeghuis

Leden van het anarchistische collectief Rouvikonas hebben honderden tassen met boodschappen, schoonmaakspullen en toiletpapier gedoneerd aan een verpleeghuis in Athene. “Met de hulp van degenen die op onze oproep hebben gereageerd, hebben we verschillende producten kunnen verzamelen”, zegt de groepering in een verklaring. “Alles wat we hebben is elkaar.” Rouvikonas is vooral berucht door aanvallen op overheidsdiensten en financiële instellingen waarbij vernielingen worden aangericht.

Mitsotakis vraagt politici helft salaris te doneren

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft parlementsleden, ministers en vice-ministers van zijn partij Nea Dimokratia opgeroepen om de komende twee maanden de helft van hun salaris te doneren aan een speciaal staatsfonds ter ondersteuning van de coronacrisis. “Politici moeten in de frontlinie van solidariteit staan”, zei Mitsotakis.

President Katerina Sakellaropoulou maakte bekend dat ze de komende twee maanden ook de helft van haar salaris zal doneren aan het fonds.

‘Geen paasuittocht naar dorpen’

Regeringswoordvoerder Stelios Petsas heeft tijdens een persconferentie nogmaals benadrukt hoe belangrijk zelfisolatie is en zei dat mensen niet naar hun geboortedorpen moeten gaan om daar (op 19 april) Pasen te vieren. “Dit jaar zullen we geen Pasen hebben in ons dorp, we zullen geen lamsvlees roosteren op onze binnenplaatsen, we zullen onze kerken niet bezoeken. We hebben nog vele dagen en jaren voor ons liggen om te vieren, maar geen dag zal hetzelfde zijn als we een persoon verliezen van wie we houden omdat we roekeloos waren”, waarschuwde Petsas.

Ikaria alert op coronavirus

De burgemeester van Ikaria doet een dringend verzoek aan mensen die op vrijdag 20 maart van Piraeus naar Ikaria reisden aan boord van de Blue Star Mykonos om in zelfisolatie te blijven. Onlangs werd bekend dat een 25-jarige man die na terugkeer uit Londen de quarantainevoorschriften verbrak en naar Mykonos en Ikaria reisde, besmet is met het coronavirus. Hij is gisteren overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, zijn vriendin en een vriend blijven in quarantaine op Ikaria.

11 departementen nog vrij van corona

Terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden in Griekenland, zijn er ook delen van het land waar nog geen besmettingen zijn gemeld. Volgens een rapport van de Nationale Gezondheidsorganisatie (EODY) zijn in de departementen Drama, Halkidiki, Grevena, Thesprotia, Corfu, Karditsa, Evritania, Etoloakarnania, Fokis, Corinthe en Chios nog geen coronagevallen geregistreerd.


29 maart

Winkels blijven dicht tot 11 april

Alle winkels die sinds 14 maart op last van de regering zijn gesloten, moeten tot ten minste 11 april dicht blijven, aldus een ministerieel besluit dat vandaag is gepubliceerd.

Hulpplatform voor zwerfhonden en -katten

De non-profitorganisatie Dog’s Voice heeft een platform gecreëerd voor dierenliefhebbers met actuele informatie over beperkingen als gevolg van de coronacrisis. Op covid19.dogsvoice.gr kunnen mensen zich aanmelden om zwerfdieren in hun omgeving te helpen.

Nu 1156 bevestigde coronagevallen

Er zijn de afgelopen 24 uur 95 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bijgekomen, ook zijn er 6 nieuwe sterfgevallen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Het totaal aantal geregistreerde coronagevallen komt hierdoor op 1156, er zijn 38 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Effect maatregelen medio april zichtbaar

Medio april zal duidelijk worden of de getroffen maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus effect hebben. Dat zei minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias in een interview met Skai TV. “Ik weet dat dit geduld en discipline vereist, maar ik geloof dat niemand zijn gezondheid of die van zijn gezin in gevaar wil brengen”, aldus de minister.


28 maart

Vliegverkeer van/naar Nederland gestaakt

Onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheersing Nikos Hardalias heeft aangekondigd dat vluchten van en naar Nederland zullen worden gestaakt. De maatregel gaat in op zondag 29 maart om 03.00 uur en duurt tot zeker 15 april.

Ook het vliegverkeer van en naar Duitsland wordt in deze periode opgeschort, met uitzondering van vluchten van / naar Athene International Airport.

Meer dan 1000 coronagevallen, 32 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland ligt nu boven de 1000. Sinds gisteren zijn er 95 nieuwe gevallen bijgekomen, waardoor het totaal nu op 1061 staat. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus is gestegen naar 32.

Lockdown duurt langer dan 6 april

Minister van Ontwikkeling en Investeringen, Adonis Georgiadis, zei vandaag op tv dat de strenge lockdown-maatregelen zullen duren ‘tot ver na’ 6 april, de aanvankelijk aangekondigde einddatum. “Ze blijven bestaan ​​totdat de wetenschappers ons hebben verzekerd dat we het virus hebben overwonnen”, aldus de minister.

Geen algemene repatriëring

Er komt geen algemene repatriëring voor Griekse burgers die gestrand zijn in het buitenland. Volgens onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheersing Nikos Hardalias zou dat een ‘verwoestende impact hebben op de volksgezondheid in het land’.
Er worden uitzonderingen gemaakt voor mensen met medische redenen, zwangere vrouwen of mensen zonder huisvesting in het buitenland.


27 maart

Bisschop: Hou je niet aan lockdown en ga naar de kerk

Bisschop Nektarios van Corfu heeft gelovigen opgeroepen zich niet te houden aan de lockdown-regels en toch naar de kerk te gaan. Wie in Griekenland naar buiten gaat, moet een speciaal formulier of sms hebben waarop staat waarom je op straat bent. In een toespraak die op Corfu TV en de radio werd uitgezonden zei Nektarios dat gelovigen op het toestemmingsformulier ‘lichaamsbeweging / fysieke activiteit’ moeten invullen om daarna naar de kerk te gaan, het Heilige Kruis te kussen en de heilige communie te ontvangen.

966 bevestige coronagevallen, 28 doden

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie heeft Sotiris Tsiodras bekend gemaakt dat er sinds gisteren 74 nieuwe coronagevallen zijn bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen is nu 966. Ook zijn er opnieuw 2 mensen overleden, waardoor het aantal coronadoden in Griekenland steeg naar 28. Volgens Tsiodras zijn er 13.477 mensen getest op het coronavirus.

Werkgevers mogen werktijd en salaris halveren

Door een nieuwe wet kunnen werkgevers en bedrijven een nieuw systeem van rotatiewerk invoeren om hun personeel slechts twee weken per maand in dienst te nemen en hun salaris met 50 procent te verlagen. Deze noodmaatregel geldt alleen voor ondernemingen die zijn getroffen door de nieuwe coronacrisis. De maatregel mag 6 maanden worden gebruikt (tot 20 september) en werkgevers kunnen de betrokken werknemers niet ontslaan.

Minsiter wil omroep ERT inzetten voor school-tv

Het ministerie van Onderwijs is van plan educatieve televisieprogramma’s voor basisschoolkinderen aan te bieden via staatszender ERT en iets soortgelijks voor oudere leerlingen als aanvulling op online lessen. De scholen in Grekenland zijn tot minsten 10 april gesloten in verband met het coronavirus.

Aegean Airlines en Hellenic Petroleum bieden hulp aan

Aegean Airlines en Hellenic Petroleum hebben gratis vliegtuigen en brandstof aangeboden om medische voorraden van China naar Griekenland te brengen voor het bestrijden van coronavirusepidemie. De twee bedrijven willen ook repatriërringsvluchten uitvoeren als de regering daar om vraagt.


26 maart

Nu 892 coronabesmettingen bekend; 26 doden

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 71 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen is nu 892. Er zijn 26 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

Limiet contactloos betalen verhoogd

Vanaf volgende week kunnen consumenten contactloos betalen met hun bankpas zonder de pincode te hoeven intoetsen voor betalingen tot en met 50 euro. Eerder stond het maximale bedrag voor dit soort betalingen op 25 euro. De tijdelijke maatregel gaat op 30 maart in en loopt tot 31 mei. Dat heeft de Griekse Vereniging van Banken aangekondigd.

‘Economie krimpt maximaal 3 procent’

De Griekse economie zal dit jaar als gevolg van de coronacrisis naar verwachting met 1 tot 3 procent krimpen. Dat zei minister van Financiën Christos Staikouras vandaag tegen Skai TV. Staikouras verwacht dat de impact in Griekenland minder zal zijn dan in andere landen van de eurozone. Hoe groot de krimp uiteindelijk zal zijn, hangt volgens de minister vooral af van de duur van de coronacrisis.

Waarschuwing voor online corona-fraude

De afdeling cybercrime van de Griekse politie waarschuwt voor een toename in online fraude en phishing over het coronavirus. Criminelen sturen nepmails die zogenaamd afkomstig zijn van (inter)nationale gezondheidsautoriteiten. De mails bevatten links of bijlagen die belangrijke informatie zouden bevatten over het coronavirus. De daders proberen zo de inloggegevens van gebruikers te stelen of schadelijke software op de computer van de ontvanger te installeren.

Ook maken criminelen gebruik van nepwebsites en webshops die doen alsof ze veelgevraagde producten verkopen, zoals mondkapjes, handschoenen en anti-bacteriële middelen. Geïntereseerde kopers wordt gevraagd om bestellingen vooruit te betalen via bankoverschrijvingen – meestal naar het buitenland.

Griekenland koopt chloroquine

Griekenland heeft vijf ton van het anti-malariamedicijn chloroquine ingekocht in India om de nationale gezondheidsdienst te bevoorraden. Het middel helpt mogelijk bij de behandelig van coronaviruspatiënten, al is nog niet bewezen. De Griekse medische industrie is ook al begonnen met de productie van chloroquine.


25 maart

BuZa: Hulp voor gestrande Nederlanders

Wereldwijd worden maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nederlandse reizigers zijn daardoor in de problemen gekomen. Het nieuwe platform www.bijzonderebijstandbuitenland.nl is een unieke gezamenlijke aanpak van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Nu 821 coronagevallen, 22 doden

De afgelopen 24 uur zijn er 78 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in Griekenland stijgt daardoor naar 821. Van deze personen liggen er 134 in het ziekenhuis, waarvan 53 op de intensive care. Sinds gisteren zijn er ook 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, het dodental staat nu op 22.

Sobere Onafhankelijkheidsdag

Op Onafhankelijkheidsdag wordt traditiegetrouw uitgepakt met militaire parades in diverse Griekse steden. Maar vanwege de coronacrisis bleven de straten vandaag leeg; alle parades zijn afgelast. In plaats daarvan worden er in de verschillende Griekse regio’s erekransen gelegd. President Katerina Sakellaropoulou en premier Mitsotakis legden een krans bij het graf van de onbekende soldaat voor het parlementsgebouw in Athene.

Muzikale oppepper

Om iedereen die in thuisisolatie of quarantaine zit een hart onder de riem te steken, heeft een aantal bekende Griekse artiesten een cover opgenomen van ‘Tha Kátso Spiti’ (Ik zit thuis), een populair nummer van de zanger Loukianos Kilaidonis uit 1986. In de bijbehorende video is te zien hoe de zangers en componisten thuis hun dagelijkse routine volgen. Alle opbrengsten van het lied gaan naar het ministerie van Volksgezondheid voor de aankoop van verpleegmateriaal in de strijd tegen het coronavirus.


24 maart

Banken beperken transacties aan de balie

De Hellenic Bank Association (HBA) heeft aangekondigd dat klanten niet meer voor alle transacties bij de balie van hun bank terechtkunnen. Dit is een maatregel tegen verder verspreiding van het coronavirus. Geldopnames tot 400 euro in contanten moeten worden gedaan via een geldautomaat en niet meer bij een medewerker van de bank. Ook het storten van bedragen tot 1000 euro op persoonlijke rekeningen moet via een geldautomaat.

Priesters besprenkelen straten met wijwater

In de stad Aigio op de Peloponnesos hebben priesters de straten besprenkeld met wijwater om de inwoners te beschermen tegen het coronavirus. De twee priesters – die de zegen hadden van de plaatselijke bisschop voor deze opmerkelijke actie – deden dat vanuit de achterbak van een pick-up.

De gepensioneerde bisschop Ambrosios claimde onlangs dat wijwater.het enige middel is dat helpt tegen het virus. Hij adviseerde gelovigen een klein flesje met wijwater (‘het eeuwige en onbegrensde medicijn’) bij zich te dragen en te gebruiken als ze bang zijn om ziek te worden.

21 gerepatrieerde Grieken uit Spanje testten positief

Van de 263 Grieken die onlangs gerepatrieerd zijn uit Spanje, hebben er 21 positief getest op het coronavirus. Dat heeft vice-minister van Burgerbescherming Nikos Hardalias bekend gemaakt. Het gaat om 11 mannen en 3 vrouwen die uit Barcelona kwamen en 1 man en 6 vrouwen op de vlucht uit Madrid.

Nu 743 coronabesmettingen bekend; 20 doden

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 48 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen is nu 743. Er zijn 20 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Stoiximan schenkt 250.000 maskers

Het Griekse online gokbedrijf Stoiximan heeft 250.000 chirurgische maskers gedoneerd voor artsen en verpleegsters in openbare ziekenhuizen. De maskers komen uit Beijing en werden afgeleverd bij de centrale magazijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Thessaloniki EuroPride afgelast

De Thessaloniki EuroPride 2020 is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Het evenement, dat dit jaar voor het eerst gehouden zou worden in Thessaloniki, stond gepland voor 20-28 juni. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Vluchtelingen in Moria naaien mondkapjes

Migranten en vluchtelingen in de buurt van het Moria-kamp op Lesbos hebben hun eigen kleine ‘mondkapjesfabriek’ opgericht om de Griekse medische staf te helpen bij hun inspanningen om het coronaviruste bestrijden. Ze hebben ook 100 sjerpen gemaakt voor vrijwilligers uit het kamp, zodat ze duidelijk zichtbaar zijn als leden van het ‘Moria Corona Awareness Team’.

Aangepaste openingstijden supermarkten

Met ingang van 26 maart gelden er nieuwe openingstijden voor supermarkten. Van maandag tot vrijdag zijn ze open tussen 07.00 en 21.00 uur, op zaterdag van 07.00 tot 20.00 uur. Op zondag zijn de supermarkten gesloten.

Tevredenheid na eerste dag lockdown

De autoriteiten zijn tevreden over de manier waarop de Grieken de aangescherpte lockdown-voorschriften naleven om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Gisteren, op de eerste dag van de lockdown, heeft de politie 33 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de nieuwe regels hielden.


23 maart

Nu 695 besmettingen, 17 doden

Volgens het Griekse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 71 nieuwe gevallen van coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 695. Er zijn nu 17 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid Sotiris Tsiodras zei dat op basis van epidemiologische gegevens geschat wordt dat in Griekenland ongeveer 8000 tot 10.000 mensen daadwerkelijk met het coronavirus zijn besmet.

Geen vluchten van / naar Turkije en het Verenigd Koninkrijk

Al het vliegverkeer met Turkije en het Verenigd Koninkrijk wordt stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel geldt tot 15 april. Het verbod op vluchten van / naar Italïe en Spanje is verlengd tot 15 april.

Voor Turkije gelden er extra beperkingen: ook alle zee-, spoor- en wegverbindingen met dat land worden opgeschort en mensen mogen Griekenland niet in. Uitzonderingen zijn Griekse staatsburgers, houders van een verblijfsvergunning en personen met een vaste verblijfplaats in Griekenland. Ook het transport van goederen blijft toegestaan.

Agenten in quarantaine door ‘coronaspuger’

14 politieagenten moeten in quarantaine na een incident in Voula, ten zuiden van Athene. Een 26-jarige man die werd gearresteerd voor het vernielen van auto’s, riep dat hij besmet was met coronavirus en spuugde naar agenten. Op het politiebureau bespuugde hij nog meer agenten.

Aegean Airlines schort internationale vluchten op

Luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines kondigde vandaag aan alle internationale vluchten op te schorten. De maatregel gaat in op 26 maart en duurt tot 30 april. De luchtvaartmaatschappij blijft repatriëringsvluchten of andere noodvluchten uitvoeren. Ook zullen er nog enkele wekelijkse vluchten van Athene naar Brussel worden uitgevoerd.

Deze hotels blijven open

Het ministerie van Toerisme heeft een lijst gepubliceerd met hotels die open blijven. Bekijk de lijst. Vorige week werd besloten dat alle hotels in Griekenland op 23 maart hun deuren moeten sluiten. De sluiting geldt tot zeker 30 april.


22 maart

Complete lockdown vanaf morgen

Met ingang van 06.00 uur morgenochtend (23 maart) gaat Griekenland in complete lockdowwn. Dit geldt tot zeker 6 april. Het betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen goede reden is om de straat op te gaan. Wie zich op straat begeeft moet een identiteitsbewijs bij zich hebben en een speciaal formulier waarop staat waarom je buiten bent. De politie controleert of de beperkingen strikt worden nageleefd. Wie zich er niet aan houdt, krijgt een boete van 150 euro per overtreding.

Nu 624 besmettingen, 15 doden door corona

Het ministerie van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat er 94 nieuwe gevallen van coronavirus zijn bijgekomen in Griekenland. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daardoor op 624. Er zijn ook weer twee mensen overleden aan het virus, het aantal coronadoden staat nu op 15.

Verkoop desinfecterende middelen aan banden

Klanten in supermarkten en apotheken mogen niet meer dan 3 anti-bacteriële en desinfecterende middelen per keer kopen. Die beperking is opgelegd omdat deze artikelen de afgelopen twee weken gehamsterd werden en er lege schappen onstonden.

Lagere btw op producten voor persoonlijke bescherming

De btw op producten die bescherming bieden tegen het coronavirus – zoals maskers, operatiehandschoenen, ethylalcohol en anti-bacteriële zepen, gels, tissues – gaat van 24 naar 6 procent. Dat heeft de regering besloten.

Bisschop gearresteerd

De bisschop van Kythera Seraphim is gisteren gearresteerd omdat hij de kerk had geopend en een mis hield in aanwezigheid van een grote groep mensen – die ook nog eens niet voldoende afstand hielden van elkaar. Dit is in strijd met de maatregelen van de Griekse overheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De bisschop had vanaf het begin zijn bezwaar tegen het verbod kenbaar gemaakt.

DJ’s houden balkonparty

Inwoners van Katerini werden gisteravond getrakteerd op een muzikaal feestje. 51 DJ’s uit het departement Pieria in Macedonië hadden hun laptops en geluidssystemen op hun balkons gezet. Ze nodigden alle buren uit om op hun eigen balkons mee te doen aan een feest om het coronavirus te verdrijven. De 40 minuten durende set van het balkonfeest werd uitgezonden via verschillende lokale radiostations. Volgens berichten op social media was het een succes. Toch kon niet iedereen de muziek waarderen; in Kozani belden boze buren de politie.


21 maart

530 bevestigde coronagevallen

Er zijn de afgelopen 24 uur 35 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmettingen bijgekomen. Dit brengt het totale aantal bevestigde besmettingen in Griekenland op 530, daarvan zijn 100 patiënten opgenomen in een ziekenhuis. Tot dusver zijn 13 mensen overleden aan het virus.

Kerk: Blijf thuis uit liefde

De Grieks Orthodoxe kerk heeft zich achter de campagne van de overheid geschaard en dringt er bij kerkgangers op aan om thuis te blijven. Aartsbisschop Ieronymos riep mensen op dat te doen ‘als een daad van liefde’. “Ik blijf thuis omdat ik van anderen hou. Ik blijf niet uit angst thuis, maar omdat ik liefheb”, zei hij in een bericht. Ieronymos voegde eraan toe dat gelovigen van hun huis een kleine kerk kunnen maken.

China stuurt medische hulpmiddelen

In Athene is vanmorgen een vliegtuig van Air China geland met aan boord 18 ton medische voorraden. Het gaat om 550.000 gezichtsmaskers en chirurgische maskers, medische veiligheidsbrillen, handschoenen en schoenovertrekken. De Chinese overheid stelde 8 ton beschikbaar, de overige 10 ton is aafkomstig van Chinese bedrijven en organisaties.

Scholen pas na Pasen weer open

Het ministerie van Onderwijs kondigde aan dat scholen mogelijk pas na Pasen (19 april) weer open gaan. De scholen zouden aanvankelijk tot 10 april gesloten blijven.

Weer 3 mensen overleden aan coronavirus

Nog eens drie patiënten zijn overleden aan complicaties van het coronavirus. Het totaal aantal coronadoden in Griekenland komt daardoor op 13. De nieuwe slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw die in ziekenhuizen in Athen werden behandeld. Gisteren overleden 4 mensen aan het virus.


20 maart

Alleen vaste bewoners mogen naar eilanden reizen

Alleen permanente bewoners en bevoorradingsvrachtwagens mogen met de veerboot naar de eilanden reizen. Dat heeft de minister van Scheepvaart en Eilandbeleid Yiannis Plakiotakis vandaag bekend gemaakt. De maatregel geldt vanaf morgenochtend (21 maart) 06.00 uur. Mensen van het vasteland die al op de eilanden zijn, kunnen wel terugkeren.

Nu 495 besmettingen; 8 doden

Volgens het Griekse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 31 nieuwe gevallen van coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 495. Ook zijn er nog eens twee personen overleden als gevolg van het virus, waardoor het dodental op acht komt.

Later op de avond overleden nog twee personen aan het virus. Een daarvan was een 93-jarige vrouw dieoverleed in een ziekenhuis in Ri (een buitenwijk van Patras).

Reisadvies BuZa: Terugkeer Nederland vanuit Griekenland

Ter bestrijding van de coronacrisis neemt de Griekse overheid steeds verdergaande maatregelen. Op termijn kan dat ook betekenen dat het Griekse luchtruim wordt gesloten. Tot nu toe gaan er nog vluchten naar Nederland maar deze zullen op zeer korte termijn sterk worden ingeperkt. Transavia heeft aangekondigd van 23 maart tot 5 april alle vluchten te annuleren. KLM voert tot 23 maart in elk geval nog 1 vlucht per dag naar Amsterdam uit.

Over de weg zijn voor Nederlanders de grenzen met Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije gesloten. Dat betekent dat naar Nederland reizen per auto feitelijk onmogelijk is. Ook de ferries naar Italië varen niet meer voor passagiers. Bent u op reis in Griekenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en welke mogelijkheden tot vertrek u nog heeft. Neem daarvoor direct contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Politie waarschuwt burgers per megafoon

De politie gaat in Athene en andere grote steden in Griekenland tijdens patrouilles auto’s en motoren met megafoons inzetten om de burgers te informeren dat openbare bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden zijn. Met vooraf opgenomen berichten worden overtreders opgeroepen om te gehoorzamen aan het verbod. De boodschap zal ook in het Engels en Arabisch worden opgenomen.

Minder luchtvervuiling door coronamaatregelen

De luchtkwaliteit in Athene is sterk verbeterd nadat de regering vorige week maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en mensen opriep om thuis te blijven. De concentraties van verontreinigende stoffen in de lucht zijn sinds 11 maart aanzienlijk gedaald. Vooral op 16, 17 en 18 maart, toen de maatregelen werden aanscherpt, is de verbetering duidelijk zichtbaar.

Twee nieuwen doden door coronavirus

Een 85-jarige man is in het Mamatsio-ziekenhuis in Kozani overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij woonde in Damaskinia, een van de twee dorpen die in lockdown gingen vanwege het virus. De man had al serieuze onderliggende gezondheidsproblemen. Een 80-jarige man overleed in het Pammakaristos-ziekenhuis in Athene. Zij zijn de zevende en achtste persoon in Griekenland die aan de gevolgen van het virus zijn overleden.


19 maart

464 bevestigde coronabesmettingen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er 46 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld, het totaal aantal komt hierdoor op 464. Er zijn in Griekenland 6 mensen overleden aan het virus. Een van de nieuwe nieuwe coronagevallen is een verpleegster in het gezondheidscentrum van Karpathos. Zij is de eerste persoon met het virus op het eiland.

Kloosters Athos gesloten voor bezoek

Pelgrims en andere bezoekers zijn niet meer welkom in de kloosters op de heilige berg Athos, om de inwoners te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. De historische, volledig mannelijke kloostergemeenschap ontvangt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het is voor het eerst dat bezoekers worden geweerd.

Alle hotels dicht

Ook de hotels die het hele jaar rond open zijn moeten met ingang van 23 maart hun deuren sluiten. Dat heeft het ministerie van Toerisme aangekondigd. De sluiting geldt tot zeker 30 april. Vorige week werden alle seizoensgebonden hotels en appartementen en toeristenresorts al gesommeerd om hun deuren te sluiten tot eind april.

Het ministerie liet ook weten dat in Athene en Thessaloniki 3 hotels open zullen blijven en dat in de hoofdsteden van de overige 11 Griekse regio’s één hotel open blijft.

Zesde coronadode

Het coronavirus heeft in Griekenland een zesde leven geëist. Het gaat om een 70-jarige man met onderliggende gezondheidsproblemen die werd behandeld in het ziekenhuis is Kastoria. Hij is de derde persoon uit de regio die aan het virus is overleden.

Vliegverkeer mogelijk stilgelegd

Premier Kyriakos Mitsotakis zal naar verwachting alle passagiersvluchten van en naar Griekenland schrappen. Het is een nieuwe maatregel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Volgens de krant Kathimerini gaat de maatregel in op zondagavond 22 maart.

*** Er is (nog) geen sprake van dat al het vliegverkeer van en naar Griekenland wordt geanulleerd.


18 maart

Nu 418 geregistreerde coronagevallen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 31 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen komt daardoor op 418. Het aantal personen dat is overleden aan het virus is op 5 blijven staan. Voor het eerst zijn er bevestigde meldingen van het coronavirus in Evros en Volos.

Ban op sociale bijeenkomsten

De Griekse regering kondigde ook aan dat bijeenkomsten van meer dan 10 personen in binnenruimtes worden verboden, met name als het gaat om vermaak. Overtreders krijgen een boete van 1000 euro, liet onderminister van Burgerbescherming Nikos Hardalias weten. Grote openbare bijeenkomsten voor evenementen, zoals concerten of sportwedstrijden,, zijn sinds vorige week al verboden.

Reizigers mijden openbaar vervoer

Het aantal reizigers dat in Athene gebruik maakt van de bus en metro is fors gedaald. Vorige week nam het aantal reizigers met ongeveer 50 procent af, deze week daalde het nog eens met 70 procent. De intercitybussen (KTEL) hebben het aantal ritten verminderd.

Songfestival afgelast

Het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Rotterdam Ahoy zou plaatsvinden, gaat vanwege het coronavirus niet door. De Grieks-Nederlandse Stefania Liberakakis zou Griekenland vertegenwoordigen met het nummer ‘SUPERG!RL’. Het festival wordt nu verplaatst naar 2021.

Compensatie voor werknemers

Griekenland biedt 800 euro compensatie aan alle werknemers die geen werk meer hebben vanwege opschorting van de activiteiten van hun onderneming. Dat maakte minister van Financiën Christos Staikouras vandaag bekend.

Openingstijden supermarkten

De Griekse supermarkten gaan vanaf morgen om 07.00 uur open en sluiten elke dag om 22.00 uur. Op zondag zijn ze geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Alle commerciële winkels zijn sinds vandaag op last van de overheid gesloten.

#staysafe en blijf dromen over Griekenland

Marketing Greece heeft onder de titel “Till Then, #StaySafe” een campagne gelanceerd, waarin toeristen worden opgeroepen om goed op zichzelf te letten en te blijven dromen van een ‘ontsnapping’ naar het prachtige Griekenland.


17 maart

Nu 387 coronabesmettingen, 5 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is gestegen naar 387. De afgelopen 24 uur zijn er 35 nieuwe gevallen bijgekomen. Ook is er opnieuw een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 5. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 68 jaar. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Grenzen dicht voor niet-EU-burgers

Griekenland sluit morgen (18 maart) vanaf 06.00 uur ’s morgens de grenzen voor personen die niet uit een EU-land komen. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor zeer dringende werk- of familiezaken. Grieken of andere inwoners van de Europese Unie die in het land aankomen, zijn verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. De maatregel geldt in ieder geval tot 18 april.

Interactieve kaart met Griekse coronabesmettingen

‘Pineza’, een team vrijwilligers, heeft een interactieve kaart gemaakt met daarop alle bevestigde gevallen van het coronavirus in Griekenland. De gegevens zijn afkomstig van officiële aankondigingen van de Griekse nationale gezondheidsorganisatie (EODY) en media die melding maken van lokale gevallen.

Premier houdt tv-toespraak

Premier Kyriakos Mitsotakis zal om 17.00 uur een televisietoespraak houden waarin hij het volk informeert over de situatie rond het coronvirus. Er wordt niet verwacht dat Mitsotakis nieuwe maatregelen gaat aankondigen. Waarschijnlijk gaat de premier een keer per week een tv-toespraak houden om de burgers op de hoogte te houden.

Migrantenkampen op eilanden in lockdown

De vluchtelingen- en migrantenkampen op de Griekse eilanden gaan voor zeker twee weken op slot. Dat heeft het ministerie voor Migratie bekend gemaakt. De maatregel moet een uitbraak van het coronavirus in een van de kampen proberen te voorkomen. Bewoners mogen niet buiten het kamp komen en het wordt afgeraden om zich zonder goede reden binnen het kamp te bewegen.

Geen kerkdiensten

De Griekse regering heeft bepaald dat alle erediensten in ieder geval tot 30 maart moeten worden geschrapt. Het verbod geldt voor alle religies. Kerken blijven alleen open voor individueel gebed. De premier greep in omdat Grieke kerkgangers de oproep om thuis te blijven massaal negeerden. Ook de Grieks-orthodoxe kerk vond het niet nodig om – ondanks eerdere waarschuwingen – de diensten te schrappen.


16 maart

Aantal coronabesmettingen naar 352

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 21 geregistreerde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt tijdens de dagelijkse update. In totaal zijn er nu 352 bevestigde coronabesmettingen, 4320 personen zijn getest op het virus.

Twee dorpen in Kastoria in lockdown

Twee dorpen in de regio Kastoria in het noorden van Griekenland zijn op slot gegaan nadat daar een bovengemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus werd ontdekt. Het gaat om Damaskinia en Dragassia in de gemeente Voio. De dorpen worden afgesloten van de rest van Kastoria. Alleen medisch personeel en auto’s voor voedseltransport mogen naar binnen.

Italiaanse man op Athos is mogelijk coronageval

Een 50-jarige man uit Italië die op pelgrimstocht was naar de kloostergemeenschap van Oros Athos is mogelijk besmet het coronavirus. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Thessaloniki. De man bracht gisteren een bezoek aan het Chilandari-klooster, toen de monniken zagen dat hij hoestte en koorts had. Eerder was de man ook in het Zografou-klooster geweest.

*** De man is niet besmet met het coronavirus. Dat bleek uit een test in het ziekenhuis.

Verplichte zelfisolatie voor reizigers uit buitenland

De Griekse regering heeft een nieuwe, aanvullende preventiemaatregel aangekondigd om verspreiding van het coronavirus te beperken. Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Griekenland komen, moeten 14 dagen in zelfisolatie. Die verplichting geldt volgens een regeringswoordvoerster voor iedereen, ongeacht hun nationaliteit.

Premier Mitsotakis houdt live videogesprekken

Premier Kyriakos Mitsotakis spreekt vandaag om 18.00 uur via een live videoverbinding met oppositieleider Alexis Tsipras. Met het videogesprek wil Mitsotakis de ‘Blijf Thuis’-boodschap van de regering aan de burgers versterken. Hij zal daarna ook met de leiders van andere politieke partijen spreken.

Supermarkten zijn langer open

Supermarkten verlengen hun openingstijden van 07.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. Supermarkten mogen ook op zondag leveren. Het aantal klanten dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn, is vanaf vandaag beperkt. De algemene regel is dat er één klant per 10 m² is toegestaan. Het is een van de maatregelen die is genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Vanaf 18 maart moeten alle winkels – met uitzondering van supermarkten, apotheken en benzinestations – hun deuren sluiten.

Maximaal 3 klanten in postkantoren

Ook in postkantoren worden klanten gedoseerd toegelaten. Dat heeft Hellenic Post (ELTA) aangekondigd. Er mogen maximaal 3 personen binnen zijn, afhankelijk van de grootte van het postkantoor. Andere klanten moeten buiten op hun beurt wachten. Klanten die ergens voor moeten tekenen, doen dat met hun eigen pen.

Griekse premier test negatief op corona

Premier Mitsotakis heeft negatief getest op het coronavirus. Mitsotakis werd getest vanwege contact met regeringswoordvoerder Stelios Petsas. Petsas zit in thuisisolatie omdat zijn vrouw besmet is met het virus.


15 maart

Grieken applaudisseren voor zorgpersoneel

Grieken worden via social media opgeroepen om vanavond om 21.00 uur hun dankbaarheid te tonen aan het personeel in de gezondheidszorg door te applaudisseren vanaf hun balkons. Daarmee volgen ze een initiatoef dat ontstond in Spanje. “We klappen vijf minuten lang voor de mensen die voor ons vechten: het zorgpersoneel. We willen dat ons applaus in elk ziekenhuis wordt gehoord, zodat ze de moed kunnen opbrengen voor de komende dagen”, aldus een bericht dat in Griekenland op Facebook, Twitter en andere sociale mediaplatforms de ronde doet.

Nu 331 coronabesmettingen

Sinds gisteren zijn er 103 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregisteerde besmettingen in Griekenland is daardoor gestegen naar 331. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Sinds de uitbraak in Griekenland, eind vorige maand, zijn ongeveer 4000 monsters getest op coronavirus.. De meeste positieve gevallen bevinden zich in Athene.

Reizen verder beperkt, cruiseschepen verbannen

Griekenland heeft besloten de grenzen met Albanië en Noord-Macedonië te sluiten. Er zijn wel enkele uitzonderingen: Griekse staatsburgers en permanente inwoners met een Griekse verblijfsvergunning mogen nog steeds de grens oversteken.

De vluchten van en naar Spanje worden geschrapt tot 29 maart en de passagiersschepen naar Italië varen niet. Ook worden cruiseschepen niet langer toegelaten in Griekse havens. De beperkingen hebben geen invloed op het vervoer van goederen van en naar Italïe, Albanië en Noord-Macedonië.

Toeristenaccommodaties gesloten tot eind april

Alle seizoensgebonden hotels en appartementen in heel Griekenland (vasteland en de eilanden) blijven gesloten tot 30 april. Dat heeft de Griekse regering bekend gemaakt. De maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hotels, resorts en appartementen die nu al geopend zijn, gaan op 23 maart dicht en blijven gesloten tot eind april.

Vierde coronadode in Griekenland

Een 53-jarige man is in een ziekenhuis in Thessaloniki overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd enkele dagen geleden in kritieke toestand naar het AHEPA-ziekenhuis gebracht vanuit de stad Kozani. Hij is de vierde persoon in Griekenland die is overleden aan het virus. Net als de andere slachtoffers had ook deze man al ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Supermarkten beperken aantal klanten

Vanaf morgen (16 maart) beperken supermarkten in Griekenland het aantal klanten dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn. Hoeveel mensen worden toegestaan is afhankelijk van de grootte van de supermarkt. Ook wordt opgeroepen om niet te hamsteren.


14 maart

45 arrestaties na overtreden coronavirusmaatregelen

De politie heeft de afgelopen drie dagen 45 mensen gearresteerd die zich niet hielden aan de maatregelen die overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ondanks het verbod hadden ze toch onder andere kapperszaken, schoonheidssalons, seniorencentra, café’s en een winkel in elektronische artikelen geopend. De overtreders riskeren boetes van maximaal 2000 euro en een celstraf van 3-5 jaar.

Achterin instappen in bus

Passagiers kunnen in Athene vanaf nu alleen nog maar achterin instappen in de bus en trolley. De Athens Urban Transport Organization (OASA) heeft dat besloten na verzoeken van het personeel. De maatregel moet verspreiding van het nieuwe coronavirus voorkomen. Ook wordt passagiers verzocht zo veel mogelijk met een pinpas te betalen.

Aantal coronabesmettingen naar 228

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 38 besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In totaal zijn er nu 228 mensen positief gestest op het virus. Er zijn tot dusver 3 patiënten overleden.

Antetokounmpo doneert 100.000 dollar

Milwaukee Bucks-sterspeler Giannis Antetokounmpo doneert 100.000 dollar aan de medewerkers van het Fiserv Forum, waar de basketbalclub zijn wedstrijden speelt. Hiermee wil hij het personeel steunen dat nu zonder inkomen zit omdat de NBA is stilgelegd vanwege het coronavirus. Op Twitter schrijft Antetokounmpo dat zijn gebaar ‘groter is dan basketbal’. “In deze moeilijke tijd wil ik de mensen helpen die mijn leven, het leven van mijn familie en het leven van mijn teamgenoten gemakkelijker maken. We kunnen hier samen doorheen komen.”

Vliegverkeer van / naar Italië stilgelegd

De Griekse regering heeft vandaag besloten alle resterende vluchten van en naar Italië te staken. Eerder gold de beperking van het vliegverkeer alleen voor vluchten van en naar bestemmingen in het noorden van Italië. De autoriteiten willen ook dat het openbaar vervoer met een maximale capaciteit van 50 procent werkt, om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken.

Twee doden door coronavirus

In Griekenland zijn vandaag twee mensen overleden aan het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 3. Het gaat om een 90-jarige man die overleed in het ziekenhuis in Ptolemaida, een stad in het noorden van Griekenland. Het tweede slachtoffer is een 67-jarige man uit Zakynthos. Hij werd drie dagen geleden opgenomen in een ziekenhuis op het eiland.


13 maart

190 coronabesmettingen

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is inmiddels gestegen naar 190, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan zijn er 47 opgenomen in een ziekenhuis, van 5 van hen is de toestand ernstig. Tot nu toe is in Griekenland een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Twee mensen zijn hersteld van het nieuwe coronavirus.

De geografische verdeling van bevestigde besmettingen: Athene 85, departement Ilia 40, departement Achaia 9, Thessaloniki 6, regio Oost-Attica 5, Zakynthos 4, Kastoria 3, Kreta 3, Lesbos 1. Onder de coronabesmettingen op Kreta is ook een Duitse gastprofessor die onlangs uit Duitsland kwam. (NB: lijst is onvolledig)

Campagne op social media: ‘Blijf thuis’

Griekenland heeft via sociale media een ‘Blijf thuis’-campagne gelanceerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias tweette dat thuisblijven de ‘meest effectieve maatregel is om de epidemie te verminderen’ #μένουμε_σπίτι

Olympische fakkeltocht afgeblazen

Het Griekse Olympische Comité heeft besloten de olympische fakkeltocht in Griekenland af te gelasten. De vlam voor de Spelen van Tokio werd gisteren (zonder publiek) ontstoken in Olympia en begon daarna aan een estafettetocht van een week door Griekenland. De grote mensenmenigte die zich vandaag verzamelde in Sparta (waar acteur Gerard Butler de vlam de stad in droeg) zorgde ervoor dat de lokale autoriteiten hun bezorgdheid uitten over risico’s voor de volksgezondheid.

Musea en archeologische sites gesloten

Het Griekse Ministerie van Cultuur heeft aangekondigd dat alle door de staat gerunde musea en archeologische vindplaatsen in het hele land tot minstens 30 maart gesloten blijven. Of particuliere en niet-gouvernementele instellingen het voorbeeld volgen is nog niet bekend.

AzG: evacuatie kamp Moria nodig

Artsen zonder Grenzen is bang dat het coronavirus zich verspreidt in Griekse vluchtelingenkampen. De hulporganisatie maakt zich vooral zorgen om het overvolle kamp Moria op Lesbos. Naast slechte sanitaire voorzieningen is er ook erg weinig medische zorg in het kamp.

“Alle virussen en bacteriën voelen zich thuis in een dergelijke omgeving”, zegt arts Marit van Lenthe van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie roept de autoriteiten op het kamp zo snel mogelijk te evacueren en maatregelen te nemen om verspreiding onder de inwoners te voorkomen. Op Lesbos is één eilandbewoner besmet geraakt met het coronavirus.

Winkelcentra, bars, eetgelegenheden dicht

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bepaald dat alle winkelcentra, cafés, bars en eetgelegenheden moeten sluiten. Supermarkten en apotheken blijven wel open. Eetgelegenheden die thuis bezorgen mogen dat blijven doen. Ook afhaalrestaurants hoeven niet dicht.

Het Cultureel Centrum van de Stavros Niarchos Foundation in Athene heeft vandaag alle activiteiten afgelast en houdt de deuren voorlopig gesloten. Ook de Nationale bibliotheek van Griekenland is dicht, net als het Olympisch Stadion van Athene (OAKA) in de noordelijke buitenwijk Maroussi en het nabijgelegen winkelcentrum Golden Hall. Het winkelcentrum moest dicht omdat er iemand was geweest die is besmet met het coronavirus, meldt Alpha TV.


12 maart

Aantal coronabesmettingen gestegen naar 117

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Griekenland is gestegen naar 117. Dat maakte het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend. Volgens woordvoerder Sotiris Tsiodras is er bij 107 besmettingen een verband met andere gevallen. In 10 gevallen is de oorsprong onbekend.

Rechtbanken, bioscopen en speeltuinen dicht

De Griekse regering heeft aangekondigd dat alle rechtbanken, theaters, bioscopen, sportscholen, kinderspeelplaatsen en nachtclubs in het hele land twee weken gesloten zullen blijven om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden.

Twee mensen hersteld van virus

De twee eerste personen die in Griekenland met het coronavirus waren besmet, worden binnen enkele dagen uit het ziekenhuis ontslagen. De 38-jarige vrouw uit Thessaloniki en haar zoon zijn hersteld van het virus.

Veerboot in quarantaine

De veerboot Blue Star Mykonos is in quarantaine geplaatst, nadat een bemanningslid mogelijk besmet is met het coronavirus. De ferry ligt in de haven van het eiland Limnos. Er zijn 341 passagiers en 77 bemanningsleden aan boord. Het zieke bemanningslid is havenstad Kavala van boord gehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

*** Het bemanningslid van de Blue Star Mykonos heeft negatief getest op het coronavirus. Dat maakten zijn werkgever en het ministerie van Scheepvaart vanavond bekend.

Von der Leyen stelt bezoek aan Athene uit

Ursula von der Leyen heeft haar bezoek aan Athene uitgesteld vanwege het coronavirus. De voorzitter van de Europese Commissie zou naar de Griekse hoofdstad komen om te praten over het beschermen van de Europese grenzen.

Coronavirus eist eerste dodelijke slachtoffer

In Griekenland is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen het nieuwe coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. Het gaat om een 66-jarige man die deel uitmaakte van de groep mensen die besmet zijn geraakt tijdens een religieuze reis naar Israël en Egypte. De man had ook andere gezondheidsproblemen en werd op 2 maart opgenomen in het ziekenhuis in Patras.


11 maart

Extra medisch personeel

In een toespraak die op televsie werd uitgezonden kondigde premier Kyriakos Mitsotakis aan dat binnenkort 2000 extra verpleegkundigen en artsen worden aangenomen. Zij krijgen een tweejarig contract en de eerste groep zal volgende week in ziekenhuizen aan de slag gaan. De premier beloofde dat het extra personeel ook na de epidemie in de openbare gezondheidszorg blijft werken.

WHO: Uitbraak coronavirus is pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is. “We zijn erg bezorgd over de verspreiding en ernst van het virus. We hebben daarom besloten dat COVID-19 kan worden gekarakteriseerd als een pandemie”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie. Een pandemie is een epidemie die de hele wereld omvat. Wereldwijd zijn er nu meer dan 118.000 besmettingen vastgesteld in 114 landen. Het dodental staat op 4291.

Nu 99 coronabesmettingen bekend

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is gestegen naar 99. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Volgens woordvoerder Sotiris Tsiodras gaat het om 95 Grieken en 4 mensen met een andere nationaliteit. Twee personen verblijven op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis.

EL-duel Olympiakos zonder publiek

De wedstrijd tussen Olympiakos Piraeus en Wolverhampton in de achtste finale van de Europa League wordt morgen zonder publiek gespeeld. Alle spelers, coaches en bestuursleden van Olympiakos hebben negatief getest op het coronavirus. Gisteren maakte clubeigenaar Evangelos Marinakis bekend dat hij besmet is met het virus. De Uefa overweegt nog om het duel uit te stellen.

Nieuwe president cancelt overdrachtsceremonie

Ekaterini Sakellaropoulou volgt op 14 maart Prokopios Pavlopoulos op als president van Griekenland. In verband met het coronavirus is de ceremonie voor de officiële start van haar ambtstermijn geannuleerd. Volgens Sakellaropoulou is dat besluit genomen ‘met het gevoel dat er een collectieve inspanning en verantwoordelijkheid nodig is om de coronavirus-epidemie aan te pakken’.

Parades op 25 maart afgelast

Dit jaar zullen er op de Griekse Onafhankelijkheidsdag (25 maart) geen parades worden gehouden. In plaats daarvan worden er in de verschillende Griekse regio’s erekransen gelegd door kleine delegaties van de lokale autoriteiten.


10 maart

Alle scholen in Griekenland gesloten

Minister van volksgezondheid Vassilis Kikilias heeft aangekondigd dat alle scholen in Griekenland de komende 14 dagen hun deuren gesloten moeten houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregel geldt voor alle niveaus, van kleuterschool tot hoger onderwijs.

Supermarkt op Lesbos dicht na besmette medewerker

De Griekse supermarktketen ‘Masoutis’ heeft aangekondigd dat de winkel in Plomari op het eiland Lesbos drie dagen dichtgaat nadat een medewerker positief testte op het coronavirus. De vrouw was onlangs op reis geweest naar een land waar al een uitbraak van het virus was. Het is het eerste besmettingsgeval op het Egeïsche eiland.

Aantal coronabesmettingen nu op 89

Het Griekse ministerie van volksgezondheid heeft vandaag vijf nieuwe gevallen van coronabesmetting bevestigd, waardoor het totaal aantal in Griekenland op 89 komt. In vier van de vijf gevallen ging het om mensen die in contact waren geweest met een andere besmette persoon. In het vijfde geval gaat het om een persoon die recent in Londen was.

Olympiakos-eigenaar test postief

Evangelos Marinakis (de Griekse reder, gemeenteraadslid van Piraeus en eigenaar van de voetbalclubs Olympiakos Piraeus en Nottingham Forest) heeft positief getest op het coronavirus. Dat schrijft hij op zijn Instagrampagina. Marinakis zegt dat hij het advies van artsen opvolgt en in thuisisolatie zit. “Ik voel me goed en volg alle noodzakelijke maatregelen. Ik raad al mijn medeburgers aan om hetzelfde te doen. Ik wens iedereen een snel herstel.”

Wereldwijde verspreiding virus in kaart gebracht

De Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit houdt een kaart bij met realtime data over het aantal gediagnosticeerde patiënten met het nieuwe coronavirus, het aantal overleden patiënten en het aantal patiënten dat gezond verklaard is.


9 maart

Geen vluchten van/naar Noord-Italië

Alle vluchten tussen Griekenland en Noord-Italië zijn voor zeker 2 weken opgeschort. Dat maakte de Griekse burgerluchtvaartautoriteit bekend. Het betekent dat er geen luchtverkeer is van en naar de Italiaanse regio’s Emilia Romagna, Piemonte, Lombardije en Veneto. De maatregel geldt t/m 23 maart en betreft alle Griekse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.

Aantal met corona besmette personen stijgt naar 84

Griekenland heeft 11 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus bevestigd. In totaal zijn er nu 84 mensen besmet. Van hen zitten er 57 in thuisisolatie, 27 mensen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Een patiënt heeft een ernstige longontsteking.

Minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias adviseert dat mensen met griepsymptomen thuis moeten blijven en hun sociale contacten moeten beperken.

Scholen blijven gesloten

De Griekse autoriteiten hebben honderden scholen in het hele land bevolen de deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle scholen in de regio’s Achaia, Elia en Zakynthos blijven gesloten tot 18 maart, net als tientallen scholen in Athene en Thessaloniki.

Geen publiek bij ontsteken olympische vlam

De traditionele ceremonie van het ontsteken van de olympische vlam wordt gehouden zonder publiek. Dat heeft het Griekse Olympisch Comité bekend gemaakt. De vlam voor de Spelen van Tokio wordt op 12 maart onstoken in Olympia.

Griekse Kerk: Geen risico op virus bij Heilige Communie

Ondanks de uitbraak van het coronavirus heeft de Kerk van Griekenland aangekondigd dat de Heilige Communie gewoon doorgaat. Volgens de Heilige Synode, het bestuurslichaam van de Grieks-orthodoxe kerk, is het niet mogelijk dat het virus wordt doorgegeven via het ritueel waarbij kerkgangers uit dezelfde kelk drinken ‘omdat het bloed en lichaam van Christus zonder smetten waren’.

De Griekse federatie van ziekenhuisartsen benadrukt dat het naleven van de preventiemaatregelen belangrijk is en dat er geen uitzondering mag worden gemaakt ‘om religieuze, sacramentele of metafysische redenen’.


8 maart

Geen toeschouwers bij sportevenementen

Alle sportevenementen in Griekenland zullen de komende twee weken zonder toeschouwers plaatsvinden om de verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd.

Ook zullen recreatie- en ondersteuningscentra voor ouderen vier weken worden gesloten en worden er tijdens die periode geen congressen georganiseerd. Alle schoolreizen worden de komende twee weken geannuleerd.

De halve marathon van Athene is afgelast. Het evenement stond gepland voor 22 maart, maar zal nu op een nog nader te bepalen datum worden gehouden.


5 maart

21 nieuwe coronabesmettingen in Griekenland

De autoriteiten hadden al melding gemaakt van 10 gevallen, nu blijken ook 21 mensen die onlangs samen een religieuze bedevaart naar Israël en Egypte hebben gemaakt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om mensen die meerdere dagen per bus reisden.


29 februari

Aantal besmettingen gestegen naar 7

Het totaal aantal besmettingen met het nieuwe coronoavirus in Griekenland is gestegen naar 7. Het gaat om een vrouw in Thessaloniki (die bevriend is met de eerste vrouw die besmet was) en twee mannen in Athene, waarvan er een onlangs in het noorden van Italië was en de ander nauw contact had met de eerste patiënt in de Griekse hoofdstad.


28 februari

Grieks carnaval afgelast

In heel Griekenland worden de carnavalsevenementen die gepland staan voor komend weekeinde afgeblazen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de festiviteiten verboden in verband met het coronavirus. Wie zich niet houdt aan het verbod, riskeert een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Vierde besmetting met nieuw coronavirus

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er een vierde besmetting met het coronavirus is. Het gaat om een 36-jarige vrouw uit Athene die recent in het noorden van Italië is geweest. Ze vertoont milde symptomen van het virus.


27 februari

Twee nieuwe coronabesmettingen

In Griekenland zijn de afgelopen 24 uur twee nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend. Het totaal aantal besmettingen komt hierdoor op drie.


26 februari

Eerste coronabesmetting in Griekenland

In Griekenland is de eerste officiële besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.Richtlijnen voor bescherming tegen het virus

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Ontstaan nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus brak in december 2019 uit in China. Het epicentrum van de uitbraak is Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. Vermoedelijk is het virus opgedoken op een markt in Wuhan waar ook wilde dieren werden verhandeld. Wetenschappers denken dat het coronavirus is ontstaan bij vleermuizen en daarna (mogelijk via een andere diersoort) is overgedragen op mensen.

Inmiddels zijn wereldwijd tienduizenden mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Het overgrote deel van de besmette personen liep het virus op in China. De niet-Chinese patiënten bevinden zich voornamelijk in Zuidoost-Azië en Italië.


Een medewerker van de gemeentereiniging desinfecteert de Varvakios Markt in Athene als bescherming tegen verdere verspreiding van het coronavirus / 20 maart 2020


6 Responses to Dossier: Coronavirus in Griekenland

 1. ingrid Osephius schreef:

  Dank je wel.

 2. Martijn schreef:

  Gezellig, die globalisering. Door de mensheid ontwikkeld en in stand gehouden. Vliegen, varen en rijden naar her en der. Reizen en vreten waar het maar kan. Decadentie ten voeten uit.
  Nu niet klagen dat dit een fysieke prijs kan kosten.

 3. […] dan het corona dossier van Parakalo: Coronavirus in Griekenland.  […]

 4. Vasílis schreef:

  Dank voor je up to date (en steeds weer geupdate) informatie! Mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: