Dossier: Coronavirus in Griekenland

Het nieuwe coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Ook in Griekenland zijn mensen besmet met het virus en zijn er gevolgen voor het dagelijkse leven. Op deze pagina wordt het nieuws over het coronavirus in Griekenland bijgehouden.


Vanaf 1 juli is Griekenland weer volledig geopend voor toeristen. Wat betekent dat voor Nederlanders en Belgen die naar Griekenland willen reizen? De meestgestelde vragen (en antwoorden) op een rijtje


13 augustus

204 nieuwe besmettingen, 5 sterfgevallen

Er zijn in Griekenland 204 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarvan werden er 12 ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 6381. Er zijn sinds gisteren 5 personen overleden, het aantal sterfgevallen is nu 221. Er worden 22 patiënten beademd op de intensive care, 136 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 687.338 klinische tests uitgevoerd.

Strandbar in Hanioti besmettingshaard

Een concert in een grote strandbar in Hanioti op het schiereiland Halkidiki waar naar verluidt 2000 (voornamelijk jonge) mensen aanwezig waren, is waarschijnlijk de bron van een groot aantal besmettingen met het coronavirus. Veel contactonderzoeken leidden naar de strandbar waar op 2 augustus een bekende zanger optrad. Volgens Halkidiki News werden drie van de barmannen positief getest. De meeste besmette personen zijn asymptomatisch. Ook de besemettingen in het bejaardentehuis in Asvestochori zouden naar de strandbar te herleiden zijn.

Onderzoek naar reeks besmettingen in bejaardentehuis

De officier van justitie stelt een onderzoek in naar de reeks besmettingen in een bejaardentehuis bij Thessaloniki, waar 33 van de 150 inwoners en 3 personeelsleden positief testten op het coronavirus. Volgens de autoriteiten zijn 20 mensen van het huis in Asvestochori gisteren met milde symptomen naar een ziekenhuis gebracht. Het virus is waarschijnlijk verspreid door een medewerker die besmet werd door een familielid dat een populair vakantieoord had bezocht.

Eerste geregistreerde coronageval in migrantenkamp

Een 35-jarige migrant uit Jemen is in kamp Vial op het eiland Chios positief getest op het coronavirus. Het is het eerste geregistreerde coronageval in een opvang- en identificatiecentrum voor migranten en vluchtelingen op de Griekse eilanden. De man is overgebracht naar het ziekenhuis van Chios. De mensen met wie hij in contact is geweest, zijn in quarantaine geplaatst.


12 augustus

262 nieuwe besmettingen, 2 sterfgevallen

Er zijn in Griekenland 262 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld (een nieuw dagrecord). Daarvan werden er 22 ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 6177. Er zijn 2 personen overleden, het aantal sterfgevallen is nu 216. Er worden 24 patiënten beademd op de intensive care, 132 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 679.785 klinische tests uitgevoerd.

Minister roept via Twitter op tot alertheid

Minister van Volksgezondheid, Vassilis Kikilias, heeft op Twitter nogmaals benadrukt dat het belangrijk is om alert te zijn en de coronamaatregelen na te leven. “Het gevaar van het coronavirus is de gemakkelijke overdracht. Dit gebeurt zelfs als je jong bent en denkt dat je onkwetsbaar bent. De gemiddelde leeftijd van degenen die in augustus ziek zijn geworden, is gedaald naar 36 jaar…”, schreef hij, met daarbij de hashtags #μένουμε_ασφαλείς (wij blijven veilig) en #μπορούμε_γιατί_νοιαζόμαστε (we kunnen het, omdat het ons wat kan schelen)

35 besmettingen in bejaardentehuis

In een bejaardentehuis in Asvestochori, ten oosten van Thessaloniki, hebben 32 van de 150 bewoners en 3 personeelsleden positief getest op het coronavirus. Acht van hen zijn overgebracht naar het Papanikolaou-ziekenhuis van Thessaloniki, omdat ze ook aan onderliggende ziekten lijden.

Bars dicht: jongeren feesten op strand Laganas

Bars en andere uitgaansgelegenheden op populaire toeristeneilanden moeten sinds deze week om middernacht sluiten. In Laganas op Zakynthos kwamen vakantievierende jongeren gisteren na 24.00 uur massaal bijeen op het strand – waarbij alle coronaregels werden genegeerd.

Coronastatistieken

Weten waar de meeste coronabesmettingen zijn gemeld? Op de website covid19.gov.gr worden alle officiële statistieken bijgehouden.


11 augustus

196 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 196 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 20 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5942. Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 214. Er worden 26 patiënten beademd op de intensive care, 130 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 668.739 klinische tests uitgevoerd.

Hoge boete voor horeca die niet op tijd sluit

Bars, clubs, restaurants, cateringdiensten en trouwlocaties op populaire toeristische eilanden als Corfu, Mykonos, Paros, Santorini, Rhodos, Antiparos, Zakynthos en Kos moeten tussen 24.00 en 07.00 uur hun deuren sluiten. Bedrijven die om middernacht niet sluiten, krijgen een boete van 10.000 euro en moeten 20 dagen dicht bij een tweede overtreding.


10 augustus

126 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Er zijn in Griekenland 126 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan er 10 werden ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5749. Er is 1 persoon overleden, het aantal sterfgevallen is nu 213. Er worden 24 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 658.178 klinische tests uitgevoerd.

Negatieve coronatest verplicht voor Nederlanders en Belgen

Vanaf 17 augustus moeten reizigers uit Nederland, België, Tsjechië, Spanje en Zweden een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) kunnen tonen. Die test mag dan niet ouder zijn dan 72 uur.

Ook kinderen (behalve als ze geboren zijn na 2011) moeten een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) moeten. Ook Griekse burgers die in de betreffende landen zijn geweest, dienen een negatieve testuitslag bij zich te hebben.

Grensbeleid aangescherpt

Alle reizigers die via grensovergang Promachonas Griekenland binnenkomen, zijn vanaf 17 augustus verplicht een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) te tonen. Het resultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur en moet in het land van vertrek zijn gedaan. Dit geldt voor alle inkomende reizigers; ook voor Grieken en mensen met een Griekse verblijfsvergunning.

Via de grensovergang Kakavia (aan de grens met Albanië) mogen per dag maximaal 750 mensen Griekenland binnenkomen. Die maatregel gaat in op 16 augustus.

Nederlandse jongeren vieren feest in Chersonissos

Nederlandse jongeren feesten in bomvolle nachtclubs in Chersonissos alsof er geen corona bestaat. “We hebben elke avond gezopen en op elkaar gepropt gestaan.”

Horeca moet tussen 24.00 en 07.00 uur dicht

In een deel van Griekenland moeten alle horeca-gelegenheden (zoals restaurants, bars, café’s) tussen 24.00 uur en 07.00 uur gesloten zijn. Dit gaat in op 11 augustus en duurt tot zeker 23 augustus. De maatregel geldt op de volgende plekken:

 • De regio’s Kreta, Oost-Macedonië en Thracië
 • De regionale eenheden Thessaloniki, Chalkidiki, Larissa en Corfu (inclusief de Paxi-eilanden)
 • De eilanden Antiparos, Kos, Mykonos, Paros, Rhodos, Santorini en Zakynthos
 • De steden Katerini en Volos

In heel Griekenland zijn alle evenementen waar het publiek moet staan, inclusief concerten en uitvoeringen, tot nader order verboden.

Stoa van Attalos-museum 14 dagen dicht

Het Stoa van Attalos-museum gaat voor 14 dagen dicht, nadat een schoonmaakster besmet bleek met het coronavirus. De buitenruimtes van de oude site van de Atheense Agora blijven wel open.


9 augustus

203 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Er zijn in Griekenland 203 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan er 29 werden ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5623. Er is 1 persoon overleden, het aantal sterfgevallen bis nu 212. Er worden 22 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 650.998 klinische tests uitgevoerd.

50 positieve tests in fabriek Chalkidiki

50 werknemers van een voedselverwerkingsfabriek in Chalkidiki hebben positief getest op het coronavirus. De fabriek die olijven verwerkt staat in de omgeving van Ormylia en heeft in totaal 300 werknemers. Al het personeel werd getest nadat vorige week bleek dat twee werknemers uit Albanië besmet waren.


8 augustus

152 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 152 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 22 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5421. Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 211. Er worden 17 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 640.297 klinische tests uitgevoerd.

Sakkari overwoog racket in te ruilen voor spikes

Toen het tennis 5 maanden stil lag vanwege de coronacrisis heeft Maria Sakkari overwogen om haar racket tijdelijk in te ruilen voor een paar spikes. De 25-jarige tennisster wilde meedoen aan de Griekse atletiekkampioenschappen als de WTA Tour voor dit seizoen gecanceld zou worden. “Ik dacht: ik moet iets anders vinden als we dit jaar niet meer kunnen tennissen. En ik ben snel”

Artsen onder druk gezet voor uitzondering mondkapjesplicht

Steeds meer mensen vragen bij de dokter om een document dat hen zou vrijstellen van de verplichting om een mondkapje te dragen. Ze zouden de artsen onder druk zetten om te verklaren dat ze ademhalingsproblemen hebben. Dat meldt de artsenvereniging van Patras.

Zware dreun voor regionale luchthavens

De 14 regionale luchthaven die worden beheerd door Fraport zijn zwaar getroffen door de coronapandemie. In juli ontvingen de luchthavens gezamenlijk 1,3 miljoen aankomende en vertrekkende reizigers. Dat is een daling van 75 procent vergeleken met juli 2019. De grootste daling (85 procent) werd gezien op het eiland Skiathos.

404 coronaboetes uitgedeeld

De politie heeft gisteren 14.877 coronacontroles en -inspecties uitgevoerd. Er werden 404 boetes van 150 euro uitgedeeld voor het niet gebruiken van een mondkapje of het bewaren van de nodige afstand. Sinds 1 augustus zijn in Griekenland 2042 boetes uitgedeeld en werden 57 winkels gesloten.

Burgemeester Poros: politie was te laks

Het hoofd van het politiebureau op Poros moet waarschijnlijk vertrekken. De burgemeester beschuldigt hem van laksheid bij coronacontroles. Volgens de burgemeester heeft de politie te weinig gecontroleerd of bedrijven de veiligheidsmaatregelen wel naleven. Op het eiland zijn zeker 30 bevestigde besmettingen met het coronavirus, wat de aanleiding was voor het invoeren van strenge beperkingen.


7 augustus

151 nieuwe besmettingen

Er zijn in Griekenland 151 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan er 7 werden ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5270. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft 210. Er worden 14 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 630.983 klinische tests uitgevoerd.

Thessaloniki International Fair gaat niet door

De regering overweegt de jaarlijkse Thessaloniki International Fair (TIF) te annuleren als onderdeel van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De opening van de 85e TIF staat gepland voor 5 september.

Negatieve test verplicht voor reizigers uit Malta

Personen die vanaf 12 augustus vanuit Malta naar Griekenland reizen, zijn verplicht om een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) te tonen. Die test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Religieuze processies voorlopig verboden

De regering heeft alle religieuze processies voor onbepaalde tijd opgeschort, net als alle soorten bazaars. Ook moeten gasten in bars, clubs, bar-restaurants en locaties voor livemuziek een vaste zitplaats hebben. Dit geldt tot eind augustus.

MSC Cruises hervat cruises naar Griekenland

MSC Cruises gaat vanaf 22 augustus weer zeecruises uitvoeren. Drie daarvan doen ook Griekse havens aan, namelijk die van Corfu, Katakolo en Piraeus.


6 augustus

Avondklok op Poros

Op Poros wordt een avondklok ingesteld om verspreiding van het coronavirus te beperken. Op het eiland werd bij 30 mensen het coronavirus vastgesteld.

Alle winkels moeten tussen 23.00 en 07.00 uur gesloten zijn, het is verboden om met meer dan 9 personen bij elkaar te komen (in zowel openbare als privéruimtes) en alle evenmenten worden opgeschort. In eetgelegenheden mogen maximaal 4 personen aan een tafel zitten, voor families geldt een maximum van 6. Mondkapjes zijn overal verplicht (binnen én buiten) Dit geldt tot 17 augustus.

Chauffeur opgepakt voor negeren quarantaineregels

In de Noord-Griekse stad Katerini is een 23-jarige man opgepakt omdat hij zijn vaders taxi bestuurde terwijl hij thuis in isolatie had moeten zitten vanwege een mogelijk besmetting met het coronavirus. De man kreeg een boete van 5.000 euro en zal worden berecht.

153 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 153 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 11 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 5123. Er zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft 210. Er worden 14 patiënten beademd op de intensive care, 129 mensen zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 619.393 klinische tests uitgevoerd.

Van de nieuwe besmettingen waren er 40 in Athene en 38 in Thessaloniki.

Bar op Mykonos dicht na 7 coronagevallen

De autoriteiten hebben de populaire Alemagou-bar aan de noordkust van Mykonos tot nader order gesloten nadat 7 personeelsleden positief testten op het coronavirus. In totaal werden 80 personen getest, die allemaal in thuisisolatie moeten gaan.

Kassandra Festival afgelast

Het festival van Kassandra (Chalkidiki) is voor de rest van de zomer afgelast, om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de volksgezondheid te beschermen. Het festival werd gehouden in het amfitheater van Siviri.

Landsgrenzen ’s nachts gesloten

Grensovergangen in het noorden van Griekenland gaan tussen 23.00 uur en 07.00 uur dicht. Het gaat om Kakavia, Krystallopigi, Evzoni, Nymfaia en Kipi. De grensovergang Promachonas (de enige die toeristen mogen gebruiken) blijft nog wel open.

De regering nam het besluit omdat Grieken en mensen uit Balkanlanden met een verblijfsvergunning nu te vaak de grens oversteken. “Sommige mensen komen en gaan nog steeds alsof er niets aan de hand is”, zei regeringswoordwoordvoerder Stelios Petsas.


5 augustus

124 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 124 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 15 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4973. Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 210. Er worden 13 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 609.583 klinische tests uitgevoerd.

Banken beperken transacties aan de balie

Het aantal transacties dat bij Griekse banken kan worden uitgevoerd, is sinds gisteren beperkt. Aanleiding is de landelijke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Geldopnames tot 400 euro en stortingen tot 1000 euro kunnen niet meer aan de balie worden gedaan. Ook kunnen klanten hun rekeningen voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, telefoon / internet of tv-abonnement niet meer contant betalen. Bij een bezoek aan een bank is een mondkapje verplicht.

Minder vluchten Cyprus Airways naar Griekenland

Cyprus Airways staakt vanaf 18 augustus vluchten naar Thessaloniki en Skiathos als gevolg van aangescherpte coronamaatregelen van de Cypriotische regering. De luchtvaartmaatschappij kondigde ook aan dat het aantal vluchten naar Athene en Heraklion (Kreta) wordt verlaagd.


4 augustus

Nieuwe piek: 121 besmettingen

Er zijn in Griekenland 121 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan er 5 werden ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4855. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft 209. Er worden 13 patiënten beademd op de intensive care, 129 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 599.709 klinische tests uitgevoerd.

Testen op corona kan op luchthaven Thessaloniki

Reizigers die aankomen of vertrekken vanaf de internationale luchthaven van Thessaloniki kunnen vanaf 21 augustus een moleculaire test ondergaan om te bepalen of ze het coronavirus hebben.

Grieks OM onderzoekt corona-nepnieuws

Het Griekse Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar websites en posts op social media die nepnieuws verspreiden over het coronavirus. “We zullen alle nodige juridische maatregelen nemen om te voorkomen dat de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht door verkeerde informatie of complottheorieën die op internet circuleren”, zei minister van Burgerbescherming Michalis Chrysochoidis, die opdracht gaf voor het onderzoek.

615 boetes voor niet dragen mondkapje

Sinds 1 augustus zijn er in Athene 615 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de aangescherpte mondkapjesregels hielden. De boete voor het niet dragen van een mondkapje is in Griekenland 150 euro.


3 augustus

77 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 77 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 8 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4737 . Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 209. Er worden 13 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 564.856 klinische tests uitgevoerd.

Mondkapjes ook verplicht op buitendek veerboot

Passagiers op Griekse veerboten moeten vanaf morgen (4 augustus) ook verplicht een mondkapje dragen als ze op het buitendek zitten. Dit geldt tot 18 augustus. Ook binnen is het dragen van een mondkapje verplicht.

Tsipras: Regering voert grillig beleid

“Ze hebben alles verkeerd gedaan en we zijn weer terug bij nul.” Oppositie-leider Alexis Tsipras (Syriza) heeft kritiek geuit op het coronabeleid van de regering. Volgens Tsipras worden er ‘opeenvolgende fouten’ gemaakt en is er sprake van het ‘voeren van een grillig beleid’.


2 augustus

75 nieuwe besmettingen, 2 sterfgevallen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 75 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 4 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4662. Er zijn 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 208. Er worden 12 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 545.439 klinische tests uitgevoerd.

Capaciteit veerboten verhoogd

De Griekse veerboten mogen meer passagiers gaan vervoeren, maar 1,5 meter afstand houden blijft verplicht. Voor veerboten zonder cabines gaat de passagierscapaciteit naar 80 procent (nu is dat 60 procent). De capaciteit van ferries met cabines mag omhoog van 65 naar 85 procent. Dat heeft het ministerie vandaag aangekondigd. Het aantal passagiers op de ferries was verlaagd om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Club op Paros moet dicht vanwege drukte

Een nachtclub op Paros moet 15 dagen dicht omdat bij een corona-inspectie bleek dat er te veel mensen aanwezig waren. Ook is een boete opgelegd van 3000 euro. Vijf mensen werden opgepakt wegens geluidsoverlast. Ook op Mykonos en Santorini werden eigenaren van bars en clubs beboet.

Personeel kliniek beschuldigd van crimineel wangedrag

Het management en artsen van de Taxiarchai-kliniek in Peristeri (West-Athene) worden beschuldigd van crimineel wangedrag vanwege de snelle verspreiding van coronavirus onder oudere patiënten. In de kliniek overleden in april 13 van de 35 besmette patiënten.


1 augustus

110 nieuwe besmettingen

Er zijn in Griekenland 110 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan er 9 werden ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4587. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft 206. Er worden 10 patiënten beademd op de intensive care, 128 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 539.493 klinische tests uitgevoerd.

Corona-uitbraak bij vleesverwerkingsbedrijf

In een vleesverwerkingsbedrijf in Paggaio, bij de stad Kavala in het noorden van Griekenland, hebben zeker 24 werknemers positief getest op Covid-19. Alle 140 werknemers van het bedrijf worden getest.

OV gaat vaker rijden

De frequentie van het openbaar vervoer in Griekenland wordt verhoogd om te voorkomen dat (trolley)bussen, metro’s en treinen te vol zitten. Door het OV vaker te laten rijden wil de regering de kans op verspreiding van het coronavirus verkleinen.Minister van Transport Kostas Karamanlis besloot daarom de vakantiedagen van werknemers in het openbaar vervoer met 20 procent te verminderen.


31 juli

Griekenland scherpt coronamaatregelen aan

De Griekse regering heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Aanleiding is de piek in het aantal nieuwe besmettingen in het land. Vanaf morgen (1 augustus) is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare binnenruimtes. De mondkapjesplicht geldt ook in kerken, maar niet in eetgelegenheden.

78 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 78 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 10 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4477 . Er zijn 3 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 206. Er worden 9 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 529.855 klinische tests uitgevoerd.

Ook coronagevallen na bruiloft in Serres

Ook een bruiloft in Serres is waarschijnlijk de bron van een cluster coronabesmettingen. Een bruiloftsgast uit Serres werd positief getest en ook bij 3 gasten uit Athene werd het virus vastgesteld. Alle bruiloftsgasten zijn in quarantaine gegaan, hun contacten worden opgespoord.

Bruiloft Thessaloniki besmettingshaard

Een bruiloftsreceptie in de openlucht wordt in verband gebracht met 11 bevestigde coronagevallen in het westen van Thessaloniki. De bruiloft, waar meer dan 150 gasten aanwezig waren, vond op 25 juli plaats in de buitenwijk Ambelokipoi. Drie mensen (waaronder de bruidegom) zijn opgenomen in het ziekenhuis, van 60 coronatests is de uitslag nog niet bekend.

9000 steekproeven per dag aan grens

De Griekse gezondheidsautoriteiten voeren dagelijks 9000 steekproeven uit bij de toegangspunten van het land. Dat zei vice-minister van Volksgezondheid Vasilis Kotzamanis.

Nea Dimokratia schrapt alle geplande activiteiten

Regeringspartij Nea Dimokratia schort alle geplande activiteiten in besloten ruimtes en in de buitenlucht op. Hiermee wil de partij voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar komen. “In de huidige situatie veranderen de prioriteiten. We kiezen voor communicatie op afstand”, laat de partij weten.


30 juli

65 nieuwe besmettingen

Er zijn sinds gisteren 65 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarvan werden er 17 ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het totaal aantal coronagevallen staat nu op 4401. Er zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft 203. Op de intensive care worden 8 patiënten beademd, 128 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 519.887 klinische tests uitgevoerd.

Eén aanhouding na controles op Mykonos

De politie op Mykonos heeft gisteravond inspecties uitgevoerd bij 15 bars op het eiland. Daarbij zijn geen ovetredingen van de coronaregels vastgesteld. Wel werd één persoon aangehouden, vanwege het verstoren van de openbare orde na klachten over een luidruchtig feestje in een vakantievilla. De strenge coronacontroles op Mykonos zullen voorlopig doorgaan.

AzG moet Covid-19-isolatiecentrum op Lesbos sluiten

Artsen zonder Grenzen (AzG) is boos op de lokale autoriteiten op Lesbos nadat de organisatie een Covid-19-isolatiecentrum moest sluiten en een boete kreeg wegens schending van de bestemmingsplannen. “De gezondheidszorg op Lesbos zou een uitbraak in Moria gewoon niet aankunnen en daarom zijn we tussenbeide gekomen.” In mei opende AzG het centrum naast kamp Moria, om een veilige plek te creëren voor kampbewoners die (mogelijk) geïnfecteerd zijn met het coronavirus.

Onderzoek: vooral jongeren zijn laks met coronaregels

Volgens een recent onderzoek worden de veiligheidsmaatregelen van het coronavirus voornamelijk geschonden door jongeren, mannen en mensen die in steden (met uitzondering van Athene) wonen. De Griekse hoofdstad heeft het hoogste nalevingspercentage: 44% van de bevolking zegt laks om te gaan met de coronaregels. In andere steden is dat 55% en in landelijke gebieden 52%.


29 juli

57 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er 57 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarvan werden er 10 ontdekt na controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen steeg daardoor naar 4336. Er zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft 203. Er worden 8 patiënten beademd op de intensive care, 127 patiënten zijn ontslagen van de IC. Tot dusver zijn er 511.429 klinische tests uitgevoerd.

Strengere coronacontroles op Mykonos

Het ministerie van Burgerbescherming gaat strenger handhaven op bedrijven op Mykonos die zich niet aan de coronaregels houden. Aanleiding voor het besluit is de ophef die ontstond vanwege zogenaamde ‘corona-feesten’. De politie gaat vaker patrouilleren en er zijn 120 extra agenten naar het eiland gestuurd.

147.000 toeristen op zuidelijke Egeïsche eilanden

Tussen 1 en 22 juli zijn op de zuidelijke Egeïsche eilanden Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini en Karpathos 147.169 buitenlandse toeristen aangekomen met 1106 vluchten. Verwacht wordt dat de piek in het aantal toeristen in augustus en september zal liggen. Op 22 juli arriveerden op Santorini en Mykonos meer dan 3000 buitenlandse toeristen op één dag.


28 juli

52 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 52 coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 7 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen steeg daardoor naar 4279. Er is ook 1 persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen is nu 203. Er worden 8 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 457.540 klinische tests uitgevoerd.

Mondkapjesplicht vanaf morgen uitgebreid

Vanaf morgen (29 juli) is het op meer plekken in Griekenland verplicht om een mondkapje te dragen. Dat heeft onderminister van Civiele Bescherming, Nikos Hardalias, bekendgemaakt. De verplichting geldt voor zowel werknemers als klanten/bezoekers. De boete voor het niet dragen van een mondkapje blijft 150 euro.

Hier is het verplicht om vanaf 29 juli een mondkapje te dragen:
Alle winkels, nutsbedrijven, openbare diensten, banken, kantoren die diensten verlenen aan klanten, supermarkten en levensmiddelenwinkels (slager, bakker, groenteboer etc.), kappers, schoonheidscentra, dokterspraktijken, liften, openbaar vervoer, taxi’s.

Cruiseschepen weer welkom vanaf 1 augustus

Vanaf zaterdag 1 augustus zijn cruisereizen weer toegestaan in Griekenland. Dat heeft minister van Toerisme Haris Theocharis bevestigd. De schepen mogen aanmeren in de havens van Piraeus, Rhodos, Heraklion, Volos, Corfu en Katakolo. De cruises dienen zich te houden aan alle gezondheids- en veiligheidsprotocollen van de EU.

Heilige Synode roept kerken op coronaregels te volgen

In aanloop naar twee belangrijke religieuze feestdagen heeft de Heilige Synode (het bestuursorgaan van de Grieks-orthodoxe kerk) kerken en kloosters nogmaals opgeroepen zich te houden aan de coronarichtlijnen van de regering. Op 6 augustus is het Metamorphosis (de Transfiguratie van Jezus) en op 15 augustus wordt Maria Hemelvaart gevierd in Griekenland.

Twee coronagevallen op Lesbos

Volgens de gezondheidsautoriteiten op Lesbos hebben zerker twee mensen in de zuidelijke kustplaats Plomari positief getest op het coronavirus. De twee bevestigde gevallen zijn onlangs vanuit het buitenland teruggekeerd naar het eiland. Mogelijk zijn ook een kind van het stel en een ander familielid ook besmet, maar dat is nog niet bevestigd.


27 juli

35 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 35 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 4 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4227 . Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft 202. Er worden 9 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 451.317 klinische tests uitgevoerd.

Premier Mitsotakis: Naleven maatregelen blijft urgent

In een bericht op Twitter heeft premier Mitsotakis er op gewezen dat het zorgvuldig naleven van de coronamaatregelen nog altijd belangrijk is. “Samen hebben we de eerste golf van Covid-19 met succes doorstaan, maar het gevaar is niet verdwenen en we mogen dit nu in de zomer niet vergeten”, schrijft hij. “Zoals we al die tijd naar de experts hebben geluisterd, moeten we nog steeds maatregelen op het gebied van gezondheid en veiligheid in acht nemen. Vooral nu we Griekenland openstellen voor bezoekers.”

Mondkapjesplicht mogelijk uitgebreid

Griekenland overweegt om het dragen van mondkapjes op meer afgesloten, openbare plaatsen te verplichten. Dat zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas. Mogelijk gaat de verplichting ook gelden voor kerken. Een commissie van deskundigen zal de regering daar binnenkort advies over geven.

‘Vaccin begin 2021 wellicht beschikbaar in Griekenland’

Als alles goed gaat, is er in Griekenland begin 2021 mogelijk een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar voor de commerciële verkoop. Dat hebben experts gezegd tegen de krant Kathimerini.


26 juli

1 nieuw sterfgeval, 27 nieuwe besmettingen

Er is de afgelopen 24 uur één persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal sterfgevallen stijgt daarmee naar 202. Er zijn ook 27 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, 4 positieve gevallen werden ontdekt bij controles aan de grens. Op de intensive care worden 9 patiënten beademd. Er zijn tot dusver 447.685 diagnostische tests uitgevoerd.


25 juli

31 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 31 coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 8 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4166. Er zijn geen nieuwe stefgevallen gemeld, het aantal coronadoden blijft staan op 201. Er worden 10 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 440.156 klinische tests uitgevoerd.

Negatieve test verplicht voor reizigers uit Bulgarije en Roemenië

Passagiers die vanuit Bulgarije en Roemenië naar Athene vliegen, zijn vanaf 28 juli verplicht om een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) te kunnen tonen. Die test mag niet ouder zijn dan 72 uur als ze naar Griekenland vertrekken.

Minister: Vaccinatie wordt niet verplicht

Als er een vaccin is tegen het coronavirus zullen Grieken niet verplicht worden om zich te laten vaccineren. Dat zegt minister van Volksgezondheid Vasilis Kikilias. Wel zal vaccinatie volgens de minister ‘sterk worden aanbevolen’. Kwetsbare bevolkingsgroepen, ouderen en ernstig zieken, zullen voorrang krijgen.


24 juli

26 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 26 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 6 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4135. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft 201. Er worden 8 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 436.510 klinische tests uitgevoerd.

Helft nieuwe coronagevallen is geïmporteerd

Van de 33 coronabesmettingen die gisteren in Griekenland werden vastgesteld, zijn er 15 geïmporteerd. In 10 van de gevallen ging het om reizigers die aan de grens zijn getest op het virus, in 5 gevallen waren het toeristen tijdens hun verblijf ziek werden en zich hebben laten testen.


23 juli

33 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 33 coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 10 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4110. Er is 1 persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal stefgevallen is nu 201. Er worden 8 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 430.864 klinische tests uitgevoerd.


22 juli

Nu 200 sterfgevallen, 4077 bevestigde besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn 3 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal sterfgevallen komt daarmee op 200. Er werden ook 32 nieuwe besmettingen vastgesteld. Er werden 9 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Het totaal aantal bevestigde coronagevallen staat nu op 4077. Er worden 10 patiënten beademd op de intensive care, 124 mensen hebben inmiddels de IC verlaten. Tot dusver zijn er 424.675 klinische tests uitgevoerd.

Griekenland krijgt 70 miljard uit EU-herstelfonds

Griekenland krijgt ten minste 70 miljard euro uit het EU-coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Het geld is bestemd om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden.


21 juli

36 nieuwe besmettingen, 2 sterfgevallen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 36 coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn 2 positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 4048. Er zijn 2 nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden stijgt naar 197. Er worden 10 patiënten beademd op de intensive care. Tot dusver zijn er 419.906 klinische tests uitgevoerd.

295 geïmporteerde gevallen in juli

In de periode 1-19 juli zijn 295 buitenlandse bezoekers positief getest op het coronavirus. Dat heeft onderminister van Civiele Bescherming, Nikos Hardalias, bekendgemaakt. Van deze geïmporteerde gevallen was 76 procent afkomstig uit de Balkanlanden: Servië (78) , Bulgarije (63) , Roemenië (61) en Albanië (23) Bij bezoekers uit de VS werden 26 besmettingen vastgesteld.

Ook PLF voor Grieken die winkelen in buurlanden

Grieken die voor een kort tripje de grens overgaan moeten vanaf morgen ook verplicht een Passenger Location Form (PLF) invullen als ze Griekenland weer inkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Grieken die goedkoop gaan winkelen in buurlanden Bulgarije, Noord-Macedonië en Albanië.

Geen PLF ingevuld, Nederlandse toeristen teruggestuurd

10 Nederlanders die op de luchthaven van Lesbos landden, zijn door de Griekse autoriteiten teruggestuurd naar Nederland omdat ze het Passenger Location Form (PLF) niet hadden ingevuld. Dat meldt de lokale nieuwssite Sto Nisi. Hetzelfde overkwam 16 Nederlandse vakantiegangers op Samos. Volgens de website Samos Today hadden ook deze reizigers geen PLF ingevuld. Het invullen van dit formulier is verplicht als je naar Griekenland reist.20 juli

1 nieuw sterfgeval, 11 nieuwe besmettingen

Er is de afgelopen 24 uur één persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal sterfgevallen stijgt daarmee naar 195. Er zijn ook 11 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, in 2 gevallen ging het om inkomende reizigers. Op de intensive care worden 12 patiënten beademd. Er zijn tot dusver 413.760 diagnostische tests uitgevoerd.

Olympiakos-fans vieren titel, negeren coronaregels

Duizenden fans van Olympiakos Piraeus hebben gisteravond uitbundig de 45e landstitel van hun club gevierd. De coronaregels werden daarbij massaal genegeerd: er werd geen afstand gehouden en (vrijwel) niemand droeg een mondkapje. De supporters verzamelden zich onder andere buiten het Karaiskais-stadion waar Olympiakos zonder publiek het beslissende play-off-duel tegen AEK Athene speelde. Olympiakos won de wedstrijd met 3-0.

Strengere regels voor buitenlandse seizoensarbeiders

Griekenland heeft de de regels voor buitenlandse landarbeiders aangescherpt na een recente piek in coronagevallen op de Balkan. Deze seizoensarbeiders werden begin mei toegalten met een speciale vergunning voor drie maanden. “Landarbeiders die Griekenland vóór 4 augustus verlaten, kunnen tot nader order niet meer terugkeren”, kondigde regeringswoordvoerder Stelios Petsas aan.

Aantal grensovergangen weer dicht

Vanwege de recente piek in coronagevallen op de Balkan heeft Griekenland besloten om een aantal grensovergangen weer te sluiten. Over land naar Griekenland reizen is voor essentiële redenen alleen mogelijk via de grensovergangen Kakavia, Krystallopigi, Evzones, Promachonas, Nymphaia en Kipi.

Voor toeristen is alleen de grensovergang Promachonas aan de grens met Bulgarije geopend. Zij moeten behalve een ‘Passengers Locator Form’ (PLF) ook een negatieve moleculaire Covid-19-test (pcr) kunnen tonen aan de grens. Die testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur.


19 juli

Nu 4007 besmettingen

Er zijn 24 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarvan 16 gevallen werden ontdekt bij reizigers die aan de grens zijn getest op het virus. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het totaal aantal coronagevallen staat nu op 4007. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 194. Op de intensive care worden 13 patiënten beademd.


18 juli


19 nieuwe bevestigde coronagevallen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 19 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. Er zijn geen positieve gevallen ontdekt bij controles aan de grens. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3983. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft staan op 194. Er worden 12 patiënten beademd op de intensive care.


Regering overweegt uitbreiding mondkapjesplicht

Ondanks het relatief lage aantal coronagevallen, maken de autoriteiten zich zorgen over het toenemende bewijen dat de richtlijnen voor sociale afstand niet worden opgevolgd. Er wordt overwogen om de mondkapjes plicht verder uit te breiden. Vanaf vandaag is het ook verplicht om in supermarkten een mondkapje te dragen.

Geen positieve tests bij eerste vluchten uit VK

Sinds 15 juli zijn er weer directe vluchten uit het Verenigd Koninkrijk welkom in Griekenland. De gezondheidsautoriteiten hebben op 15 juli 1366 en op 17 juli 1437 tests uitgevoerd op de inkomende reizigers. Alle tests waren negatief. Twee passagiers uit Londen die via Parijs en Larnaca naar Griekenland reisden, testten wel positief. Zij zijn geïsoleerd en hun contacten zijn getraceerd.


17 juli

Mondkapjes verplicht in supermarkt

Vanaf morgen (18 juli) is het voor klanten en personeel van supermarkten verplicht om een mondkapje te dragen.

28 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Er zijn in Griekenland 28 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. In zeker 12 gevallen ging het om inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3964. Er is een nieuw sterfgeval gemeld, het aantal coronadoden is nu 194. Er worden 12 patiënten beademd op de intensive care. Er zijn tot dusver 402.672 diagnostische tests uitgevoerd.

Hoteliers willen verplichte test voor alle toeristen

Griekse hoteliers dringen er bij de regering op aan om alle toeristen te verplichten om een coronatest te doen, 72 uur vóór ze naar Griekenland vertrekken. “We kunnen ons geen nieuwe tegenslagen veroorloven, de inkomsten in de horeca zijn ingestort”, zei Grigoris Tasios, president van de Helleense Hoteliers Federatie. Griekse hoteliers verwachten dit jaar een omzetdaling van 67 procent.

194e sterfgeval gemeld

Voor het eerst sinds 7 juli is er in Griekenland iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het zou gaan om een 83-jarige vrouw die overleed in het Papanikolaou-ziekenhuis in Thessaloniki. Het aantal sterfgevallen komt hiermee op 194.

Vliegverbod Zweden en Turkije verlengd

Het verbod op vluchten van/naar Zweden en Turkije is verlengd tot respectievelijk 19 juli en 31 juli. Dat heeft de Helleense Burgerluchtvaartautoriteit (CAA) bekend gemaakt. Vluchten van/naar Noord-Macedonië en Albanië zijn tot 31 juli alleen toegestaan op de internationale luchthaven van Athene.

Inreisverbod niet-EU-onderdanen verlengd

Het inreisverbod voor niet-EU-burgers is opnieuw verlengd en blijft nu van kracht tot 31 juli. Voor mensen uit Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay wordt een uitzondering gemaakt.


16 juli

35 nieuwe besmettingen, geen doden

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 35 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. In 13 gevallen ging het om inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3939. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft staan op 193. Er worden 14 patiënten beademd op de intensive care. Dat is er één meer dan gisteren.

Boete van 500 euro voor ontbreken PLF

Duitse toeristen die geen ‘Passengers Locator Form’ (PLF) hadden ingevuld voor hun reis naar Griekenland, hebben op de luchthaven van Heraklion op Kreta een boete van 500 euro per persoon gekregen. Volgens de lokale website ekriti zeiden de Duitsers dat ze niemand hen had geïnformeerd over de verplichting van een PLF.

Coronaregels stranden verlengd tot eind juli

De veiligheidsmaatregelen die nu gelden op de stranden zijn verlengd tot 31 juli. Dat heeft vice-minister van Ontwikkeling en Investeringen Nikos Papathanasis gezegd in een tv-interview met ANT1. Ook wordt het verbod op traditionele feesten mogelijk verlengd tot eind augustus.

51 coronaboetes uitgedeeld

Ambtenaren hebben op 13 en 14 juli bij 569 bedrijven in heel Griekenland (o.a. strandbars, cafés, restaurants en warenhuizen) gecontroleerd of ze zich houden aan de coronamaatregelen. Er werden 51 overtredingen geconstateerd. In totaal werd er 13.350 euro aan boetes opgelegd, voornamelijk omdat personeel geen gezichtsbescherming droeg of er te veel mensen aanwezig waren. Twee ondernemingen moeten 14 dagen dicht.


15 juli

27 nieuwe coronagevallen, opnieuw geen doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 27 gestegen naar 3910. Daarvan waren 4 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft (voor de 8e dag op rij) staan op 193. Op de intensive care worden 13 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 391.773 diagnostische tests uitgevoerd.

Cabinepersoneel Aegean preventief getest

Aegean Airlines laat al het cabinepersoneel iedere twee weken preventief testen op het coronavirus. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag laten weten. Ook een deel van het grondpersoneel doet mee aan het testprogramma al uitgebreid naar niet-vliegend personeel.

ELSTAT lanceert website met corona-info

Het Griekse statistiekbureau ELSTAT heeft een nieuwe website gelanceerd met statistieken en informatie over de coronapandemie en Covid-19. De website is in het Grieks en het Engels.

Overheid overweegt strengere maatregelen

De Griekse overheid overweegt verscherpte coronamaatregelen in te voeren, zoals lokale lockdowns en het verplicht stellen van mondkapjes in alle openbare binnenruimten, omdat het aantal besmettingen blijft toenemen. Veel nieuwe gevallen worden ‘geïmporteerd’ uit de Balkan via de noordelijke landsgrens.


14 juli

58 nieuwe besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 58 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. In zeker 28 gevallen ging het om inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3883. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft staan op 193. Er worden 13 patiënten beademd op de intensive care. Er zijn in totaal 386.307 diagnostische tests uitgevoerd.

56% Grieken vreest bezuinigingen door corona

Meer dan de helft (56 procent) van de Grieken maakt zich zorgen over de mogelijke invoering van nieuwe bezuinigingsmaatregelen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête die deze week is gepubliceerd door de Kamer van Koophandel en Industrie van Athene (EBEA).


13 juli

24 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 24 gestegen naar 3826. Daarvan waren 4 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft – voor de 6e dag op rij – staan op 193. Op de intensive care worden 12 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 382.452 diagnostische tests uitgevoerd.

Advies: tijdelijk verbod op ‘panigyria’

De Griekse regering overweegt een tijdelijk verbod op ‘panigyria’, traditionele dorpsfeesten rond een lokale patroonheilige, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel zou tot eind juli moeten duren. Het is een van de aanbevelingen die de commissie van deskundigen bij het Griekse ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan. Andere adviezen zijn het intensiveren van tests aan de grens en het testen van seizoensarbeiders uit buurlanden.

Vluchten uit VK, Zweden en de VS weer welkom

Vanaf 15 juli zijn directe vluchten uit het Verenigd Koninkrijk weer welkom in Griekenland. Vluchten van/naar Zweden zijn weer toegestaan vanaf 22 juli. Eind juli zijn mogelijk ook vluchten uit de VS welkom. Voorwaarde is wel dat de passagiers op de vluchten een negatieve Covid-19-test kunnen tonen.


12 juli

Nu 3803 coronagevallen, 193 doden

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is met 31 gestegen naar 3803. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Van deze nieuwe gevallen zijn er 4 positieve tests die werden afgenomen bij inkomende reizigers. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 193. Op de intensive care worden 10 patiënten beademd. In totaal zijn er 373.932 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.


11 juli

41 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Griekenland is met 41 gestegen naar 3772. Onder de nieuwe besmettingen waren 11 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft staan op 193. Op de intensive care worden 9 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 371.167 diagnostische tests uitgevoerd.


10 juli

60 nieuwe besmettingen, waarvan 40 geïmporteerd

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 60 gestegen naar 3732. Daarvan waren 40 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft staan op 193. Op de intensive care worden 9 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 363.412 diagnostische tests uitgevoerd.

Negatieve Covid-19-test vereist bij aankomst via Promachonas

Toeristen die via de Promachonas-grensovergang Griekenland willen binnenkomen, moeten vanaf volgende week een negatieve moleculaire Covid-19-test kunnen tonen. Deze test moet 72 uur voor aankomst in Griekenland zijn uitgevoerd. De Griekse regering heeft dat besloten vanwege het toenemende aantal mensen die positief testten aan de Grieks-Bulgaarse grens.


9 juli

50 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 50 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. In 24 gevallen ging het om inkomende reizigers die bij aankomst werden getest. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3672. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft staan op 193. Er worden 9 patiënten beademd op de intensive care. Er zijn in totaal 358.725 diagnostische tests uitgevoerd.

Grieken werken aan goedkopere Covid-19-test

Griekse onderzoekers zeggen dat ze op het punt staan ​​een moleculaire test te lanceren die Covid-19 kan detecteren. De potentiële nieuwe test zou gebruik maken van neusmonsters. Het kan een goedkoper alternatief zijn voor de testkits die nu nog worden geïmporteerd.

Regering dreigt met nieuwe beperkingen

De Griekse regering waarschuwt dat er volgende week opnieuw beperkingen kunnen worden opgelegd als dat nodig is. De veiligheidsrichtlijnen rond het coronavirus worden vaak genegeerd. Sinds de strenge beperkingen werden versoepeld en er weer internationale reizigers welkom zijn, is het aantal besmettingen met het virus gestegen.


8 juli

33 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 33 gestegen naar 3622. Daarvan waren 21 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft staan op 193. Op de intensive care worden 9 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 355.190 diagnostische tests uitgevoerd.

Meer tests bij overgang Grieks-Bulgaarse grens

Griekenland gaat het aantal coronatests bij de grensovergang Promachonas aan de Grieks-Bulgaarse grens opvoeren. Die beslissing werd genomen nadat de afgelopen twee dagen respectievelijk 36 en 17 mensen via steekproeven positief testten aan de grens.

Griekenland versoepelt meer corona-restricties

Consumenten in winkelcentra hoeven geen verplicht mondkapje meer te dragen. Voor het personeel blijft een mondkapje verlicht. Ook wordt de limiet van 6 personen per tafel in restaurants opgeheven. Dat staat in een gezamenlijk ministerieel besluit dat vandaag is gepubliceerd in de Griekse staatscourant. De regels voor het bewaren van voldoende afstand veranderen niet, net als de verplichting van het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer.

Geïmporteerde coronagevallen op Thassos en Naxos

Vier buitenlandse toeristen op Thassos hebben positief getest op het coronavirus. Dat melden de lokale autoriteiten op het eiland. De vier arriveerden in Griekenland vanuit Servië en Bulgarije en werden aan de grens getest. Op Naxos is één coronabesmetting vastgesteld. Het zou gaan om een Griekse arts die 4 dagen geleden vanuit het Verenigd Koninkrijk via Servië naar Griekenland reisde.


7 juli

Nu 3589 besmettingen, 193 doden

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is met 27 gestegen naar 3589. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Van deze nieuwe gevallen zijn er 14 positieve tests die werden afgenomen bij inkomende reizigers. Er is 1 nieuw sterfgeval gemeld. Er zijn in Griekenland nu 193 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Op de intensive care worden 10 patiënten beademd. In totaal zijn er 349.084 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Sinds 12 juni zijn 37.041 reizigers op inkomende vluchten getest, daarvan waren waren er 66 (0,2%) positief.

Wijziging invullen PLF-formulier

Vanaf 9 juli moet het Passenger Locator Form (PLF) uiterlijk 24 uur voor de reis worden ingevuld. Nu is dat nog 48 uur. De wijziging is aangebracht om last-minute boekingen mogelijk te maken. Het invullen van het PLF is verplicht voor iedereen die vanuit het buitenland naar Griekenland reist. Het elektronische formulier en gedetailleerde instructies voor het invullen zijn te vinden op travel.gov.gr


6 juli

43 nieuwe besmettingen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 43 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. In 36 gevallen ging het om toeristen die bij aankomst werden getest. De meeste van hen (20) kwamen uit Servië en 16 toeristen kwamen uit andere landen. De meeste gevallen zijn geregistreerd aan de grens met Bulgarije. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Het aantal coronagevallen is gestegen naar 3562. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal coronadoden blijft staan op 192. Er worden 11 patiënten beademd op de intensive care.

Vluchten uit VK vanaf 15 juli toegestaan

Vanaf 15 juli zijn rechtstreekse vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Griekenland weer toegestaan. Dat heeft regeringswoordvoerder Stelios Petsas vandaag aangekondigd. Waneer directe vluchten uit Zweden weer welkom zijn, is nog niet bekend.

Campagne Destination Greece. Health First

Griekenland heeft een nieuwe campagne gelanceerd om het land te promoten als een veilige toeristische bestemming tijdens de coronapandemie: “Destination Greece. Health First”

Grote vertraging bij grensovergang Promachonas

Aan de Grieks-Bulgaarse grens bij Promachonas staan lange files. Het is de enige grensovergang waar toeristen over land Griekenland binnen kunnen komen en dat leidt tot grote vertragingen. Servische toeristen die ondanks het gisteren afgekondigde inreisverbod toch Griekenland wilden binnenkomen, worden toch doorgelaten. De grensautoriteiten benadrukten dat dit een tijdelijke maatregel was.


5 juli

9 nieuwe besmettingen, geen doden

Sinds gisteren zijn er 9 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waarvan 7 bij inkomende reizigers. Griekenland telt nu 3519 bevestigde coronagevallen, meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Er zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 192. Op de intensive care worden 11 patiënten beademd.

Zo ziet een vakantie op Kreta er uit in coronatijd

Een verslaggver van RTL Nieuws vloog naar Kreta voor een zonvakantie. In een vlog laat ze zien hoe de vliegreis ging en welke maatregelen er zijn genomen in Griekenland. “Iedereen is nog bezig met de voorbereidingen voor de toeristen die hopelijk nog gaan komen.”

Grens weer dicht voor Servische toeristen

Met ingang van 6 juli (06.00 uur) sluit Griekenland de grens weer voor toeristen uit Servië, vanwege een toename in het aantal coronagevallen in dat land. Alleen essentiële reizen zijn toegestaan. Dit duurt in ieder geval tot 15 juli, maar kan verlengd worden als de situatie daarom vraagt.


4 juli

Nu 3511 besmettingen, 192 sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 25 gestegen naar 3511. Daarvan waren 8 inkomende reizigers. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Er zijn geen mensen overleden, het aantal sterfgevallen blijft staan op 192. Op de intensive care worden 11 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 331.703 diagnostische tests uitgevoerd. Onder inkomende reizigers zijn sinds 2 juni 29.450 tests uitgevoerd: 62 daarvan waren positief.

30% coronapatiënten is asymptomatisch

Diagnostische tests die zijn uitgevoerd in privéklinieken in Griekenland zouden aantonen dat een derde van de mensen die positief testen op Covid-19 asymptomatisch zijn.


3 juli

28 nieuwe coronagevallen, geen doden

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is met 28 gestegen naar 3486. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Van deze nieuwe gevallen zijn er 13 positieve tests die werden afgenomen bij inkomende reizigers. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 192. Op de intensive care worden 8 patiënten beademd. In totaal zijn er 325.451 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Minister: Britse toeristen deze zomer welkom

Britse toeristen zijn deze zomer welkom in Griekenland, dat zei minister van Toerisme Haris Theocharis op de Britse televisie. Volgens de minister wordt de definitieve beslissing over de datum medio juli.

11 inkomende reizigers positief

Op 1 juli (de eerste dag dat Griekenland de grenzen weer opende) werden 5889 inkomende reizigers getest op het coronavirus. De resultaten van de 3600 tests zijn nu bekend: 11 mensen testten positief op het coronavirus. Een vrouw uit Zweden die positief testte, heeft zich niet gehouden aan de 24-uur zelfisolatie die verplicht is na een coronatest. Ze werd namelijk opgespoord terwijl ze door Athene wandelde.

Steunprogramma van 3,5 miljard voor getroffen bedrijven

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft vandaag een reeks noodmaatregelen aangekondigd ter ondersteuning van bedrijven die zwaar zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Het steunpakket heeft een waarde van 3,5 miljard euro en omvat onder andere een verlaging van de vennootschapsbelasting voor 2021 voor verlieslijdende ondernemingen.

Geen quarantaine voor Grieken bij reis naar VK

Griekenland staat op de lijst van 59 landen waarvan de inwoners niet verplicht in quarantaine moeten als ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit gaat in op 10 juli. Ook Nederland, België, Cyprus, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en Turkije staan op die lijst.


2 juli

28 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Sinds gisteren zijn er 28 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Griekenland telt nu 3458 bevestigde coronagevallen, meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Voor de derde dag op rij zijn er geen mensen overleden. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 192. Op de intensive care worden 8 patiënten beademd.

Vader Boris Johnson omzeilt regels en reist naar Pelion

Stanley Johnson, de vader van de Britse premier Boris Johnson, heeft het advies van de Britse regering genegeerd en is tijdens de lockdown naar Griekenland gereisd. Hij reisde via Bulgarije naar zijn villa in Pelion en deed daar op Instagram verslag van. Volgens de 79-jarige Johnson was de reis essentieel, omdat hij zijn huis ‘coronaproof’ moest maken zodat het verhuurd kan worden aan toeristen.

Reproductiegetal gedaald naar 0,2

Het reproductiegetal is in Griekenland gedaald naar 0,2. Vorige week was dat 0,5. Het reproductiegetal, ook wel de R genoemd, geeft aan hoeveel mensen een besmette patiënt op zijn beurt besmet. Voordat in maart de beperkingen werden ingevoerd was het R-getal in Griekenland 2.8, tijdens de lockdown daalde het naar 0.46. Als het R-getal lager is dan één, wordt de epidemie geacht onder controle te zijn.


1 juli

23 nieuwe besmettingen

Het afgelopen etmaal zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen in Griekenland blijft staan op 192. Wel zijn er 23 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waardoor het totaal aantal is gestegen naar 3432. In zeker 10 gevallen gaat het om ‘geïmporteerde besmettingen’. Op de intensive care worden 9 mensen beademd. In totaal zijn er 315.982 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd (1,8 procent was positief) Sommige mensen zijn meer dan een keer getest.

235 internationale vluchten geland

Vanaf vandaag zijn alle luchthavens in Griekenland weer geopend voor vliegtuigen uit het buitenland. Op de eerste dag landden er 235 internationale vluchten op de Griekse luchthavens.


30 juni

Nu 3409 coronabesmettingen, 192 sterfgevallen

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is met 20 gestegen naar 3409. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Van de nieuwe besmettingen zijn er 9 ‘geïmporteerde gevallen’. Ook is er één persoon overleden, waardoor het aantal sterfgevallen nu op 192 staat. Op de intensive care worden 9 patiënten beademd.

Celestyal Cruises: weer cruises in maart 2021

De Griekse cruisemaatschappij Celestyal Cruises heeft besloten om tot 6 maart 2021 geen cruises te verzorgen. Het in Athene gevestigde bedrijf, gespecialiseerd in de Griekse eilanden en de oostelijke Middellandse Zee, staakte in maart van dit jaar alle activiteiten vanwege de coronacrisis.

Inwoners uit 14 ‘veilige landen’ weer welkom

De Europese Unie heeft een lijst opgesteld van niet-lidstaten waarvan de inwoners weer naar de EU mogen reizen (en vice versa). Op de lijst staan 14 landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. China wordt aan de lijst toegevoegd als het land ook besluit de grenzen weer te openen voor EU-burgers. De lijst zal indien nodig elke twee weken worden herzien.

Informatie over reizen naar Griekenland

Regeringswoordvoerder Stelios Petsas heeft een overzicht gegeven van informatie over reizen naar Griekenland vanaf 1 juli, als het land opengaat voor toerisme na de versoepeling van de corona-maatregelen.

Herstart Seajets op 3 juli

De Seajets hervatten op 3 juli hun routes vanuit de havens van Piraeus, Lavrio en Heraklion. De hogesnelheidsferries varen naar ongeveer 30 bestemmingen in de Egeïsche Ze


29 juni

15 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Sinds gisteren zijn er 15 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Griekenland telt nu 3390 bevestigde coronagevallen, meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Voor de vierde dag op rij zijn er geen mensen overleden. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 191. Op de intensive care worden 10 patiënten beademd.

Meer passagiers toegestaan in taxi’s en auto’s

Auto’s en taxi’s mogen nu drie passagiers vervoeren in plaats van één (exclusief de bestuurder). Dit geldt in ieder geval tot 12 juli. Het gebruik van een mondkapje is verplicht in taxi’s, voor zowel de chauffeur als de passagier(s).

Geen vluchten uit Zweden en VK

Directe vluchten uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn tot 15 juli nog niet welkom in Griekenland. Dat meldt persbureau AMNA.

Griekenland opent 7 grensovergangen

Op 1 juli opent Griekenland 7 van de 14 grensovergangen in het noorden van het land. Het gaat om Evzones, Kakavia, Krystallopigi, Promachonas, Nymfea, Kastanies en Kipi.

Buitenlandse schepen weer welkom

Jachten en andere schepen uit het buitenland mogen vanaf 1 juli weer aanmeren in Griekse havens. Op die dag gaan ook alle luchthavens in het land weer open voor internationale vluchten.


28 juni

10 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Het afgeloen etmaal zijn er opnieuw geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen in Griekenland blijft staan op 191. Wel zijn er 10 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waardoor het totaal aantal is gestegen naar 3376. Op de intensive care worden 10 mensen beademd. In totaal zijn er 305.137 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Algoritme bepaalt welke toeristen worden getest

Griekenland gaat inkomende reizigers gericht testen op het coronavirus. Aan de hand van een barcode die reizigers ontvangen na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF). De code wordt bij aankomst gescand en een algoritme berekent welke reizigers het grootste risico vormen.

Volgens Dimitris Paraskevis, universitair hoofddocent epidemiologie en lid van het comité van deskundigen bij het Griekse ministerie van Volksgezondheid, ‘is het met deze algoritmeprocedure zeer waarschijnlijk mogelijk om de meeste geïmporteerde gevallen op te sporen.’

Man uit Groot-Brittannië test positief op Aegina

Een man uit Groot-Brittannië die naar het eiland Aegina is gereisd, heeft positief getest op Covid-19. De man reisde samen met zijn vrouw via Belgrado naar Griekenland om een ​​begrafenis bij te wonen. Op de luchthaven van Athene werden ze getest, waarna ze direct doorreisden naar Aegina. Na de begrafenis werd bekend dat de man positief testte op het virus. De test van zijn vrouw was negatief. De man is asymptomatisch en zit in quarantaine in Mesagros.


27 juni

23 nieuwe besmettingen, geen doden

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 23 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. Het aantal coronagevallen stijgt hierdoor naar 3366. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 191. Er worden 11 patiënten beademd op de intensive care, 119 mensen hebben de IC inmiddels verlaten.

Reizigers moeten locatieformulier invullen

Wie naar Griekenland reist, is vanaf 1 juli verplicht om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dat kan online en moet minstens 48 uur voordat je Griekenland binnenkomt. Het formulier en details over wat buitenlandse reizigers vanaf 1 juli kunnen verwachten, zijn te vinden op https://travel.gov.gr

Casino’s en bioscopen weer open

Met ingang van 29 juni mogen casino’s en bioscopen weer open. Ook concerten, conferenties, evenementen en zomerkampen voor kinderen zijn dan weer toegestaan.


26 juni

Geen doden, wel 22 nieuwe besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is sinds gisteren met 22 gestegen naar 3343. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) in de dagelijkse update. Er zijn geen personen overleden, het aantal sterfgevallen blijft staan op 191. Wel is het aantal patiënten op de intensive care met 2 gestegen naar 11.

“Enjoy your stay and stay safe”

De civiele beschermingsdienst van Griekenland gaat met de campagne “Enjoy your stay and stay safe” toeristen informeren over de coronaregels in het land. De berichten zijn te vinden op alle toegangspunten (luchthavens en havens) en zijn beschikbaar in drie talen: Engels, Frans en Duits. Ook worden flyers uitgedeeld aan reizigers.


25 juni

1 sterfgeval, 13 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren is het aantal bevestigde coronabesmettingen met 13 gestegen naar 3321. Ook is er – na 4 dagen zonder sterfgevallen – één persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 191. Op de intensive care worden 9 mensen beademd. Er zijn in totaal 291.840 diagnostische Covid-19-tests afgenomen.

Eerste coronageval op Syros in manaden

De meeste van de 13 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in clustergebieden, waar al veel gevallen bekend waren. Drie van de nieuwe gevallen zijn ontdekt in Xanthi, 1 in Rodopi (beide in het noordoosten van Griekenland) 1 in Paramythia (Epirus) 1 in Pella en 1 in Kastoria (West-Macedonië). Op het Cycladen-eiland Syros is het eerste coronageval vastgesteld sinds eind maart.

Vijf gevallen werden ‘geïmporteerd’. Twee besmettingen werden ontdekt bij aankomsten via de grensovergang Promachonas met Bulgarije, in drie gevallen ging het om vliegtuigpassagiers.

Cruises weer mogelijk vanaf augustus

Het cruisetoerisme in Griekenland kan waarschijnlijk in augustus weer worden hervat. De internationale vereniging van cruise-ondernemingen (CLIA) en de Griekse regering zijn daarover in gesprek. Sinds half maart werden er geen cruiseschepen toegelaten in Griekse havens.

Lockdown Echinos met 5 dagen verlengd

De lockdown van het dorp Echinos in de regio Xanthi wordt met vijf dagen verlengd tot 30 juni. Het dorp ging op 18 juni voor een week op slot, nadat er sinds 11 juni 73 nieuwe coronagevallen en vier doden waren gemeld.

Gevangene toch niet besmet

De 35-jarige gedetineerde in de streng beveiligde Korydallos-gevangenis blijkt toch niet besmet te zijn met het coronavirus. De man was met klachten en een ‘marginaal positieve’ test overgebracht naar het Sotiria-ziekenhuis, waar coronapatiënten worden behandeld. De twee tests die daar werden gedaan, kwamen negatief terug. Ook alle andere 198 tests die in de Korydallos-gevangenis werden afgenomen, waren negatief.


24 juni

8 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen

Voor de vierde opeenvolgende dag zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 190. Wel zijn er 8 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waardoor het totaal aantal is gestegen naar 3310. Op de intensive care worden 8 mensen beademd. In totaal zijn er 295.639 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Robot Pepper informeert reizigers op luchthaven Athene

Op de internationale luchthaven van Athene wordt de sociale robot Pepper ingezet om reizigers (in het Grieks en in het Engels) te informeren over de coronamaatregelen die gelden op het vliegveld en tijdens de vlucht.

COVID-19-informatieformulier invullen

Reizigers uit onder andere Nederland en België die naar Griekenland gaan, zijn verplicht om een speciaal COVID-19-informatieformulier in te vullen. Op het formulier moeten de persoonlijke contactgegevens worden opgeven, het adres van het verblijf in Griekenland en het (eerste) land van vertrek. De informatie kan de Griekse autoriteiten helpen in geval van coronabesmettingen.

Gedetineerde in Korydallos test positief

Een 35-jarige gedetineerde in de Korydallos-gevangenis heeft positief getest op het coronavirus. De man, die een cel deelt met 5 anderen, is niet in contact geweest met iemand van buiten de gevangenis. Andere gevangenen die mogelijk met hem in contact zijn gekomen, worden ook getest op het virus.


23 juni

Geen sterfgevallen, wel 16 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren is het aantal bevestigde coronabesmettingen met 16 gestegen naar 3302. Er zijn opnieuw geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 190. Op de intensive care worden 8 Covid-19-patiënten beademd. Er zijn in totaal 291.187 diagnostische Covid-19-tests afgenomen

Oproep voor quarantainehotels krijgt weinig respons

Onder hoteleigenaren in Griekenland is er weinig animo voor de oproep van het Griekse ministerie van Toerisme om hotels te laten functioneren als quarantaine-onderkomens voor toeristen die tijdens hun vakantie het coronavirus oplopen.

Drive-through teststraat in Xanthi

In Xanthi is een proef gestart met een speciale ‘drive through’ teststraat. Mensen kunnen zich daar laten testen op het coronavirus zonder daarvoor hun auto te verlaten. Als de proef een succes is, worden de teststraten ook in de rest van Griekenland ingevoerd.

21 positieve tests bij inkomende reizigers

In Griekenland bestaat vrees voor een tweede golf van het coronavirus in de zomer. Tussen 15 en 21 juni zijn op de luchthavens van Athene en Thessaloniki ruim 120 internationale vluchten geland met zo’n 14.000 passagiers. Van de inkomende reizigers zijn er 9349 getest op het coronavirus. Van hen testten er 21 positief. Het gaat om reizigers die vertrokken vanuit Parijs, Amsterdam, Doha, Rome, Brussel, Genève, Belgrado, Sofia, Milaan en Tirana.


22 juni

21 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Er zijn sinds gisteren 21 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het totaal aantal besmettingen staat nu op 3287. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 190. Op de intensive care worden 8 Covid-19-patiënten beademd.

Er zijn tot dusver 285.989 tests uitgevoerd, daarvan waren er 5279  (1,8 procent) positief. Sommige mensen zijn meer dan een keer getest.

Scholen in Paramythia dicht vanwege virus

De scholen in Paramythia, in Thesprotia, moeten hun deuren gesloten houden nadat dit weekend het aantal coronagevallen is gestegen. Zeker 7 mensen in gemeente Souli – waar Paramythia onder valt – zijn besmet met het virus.


21 juni

10 nieuwe besmettingen; nu 3266 coronagevallen

Sinds gisteren zijn er 10 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Griekse ministerie van Volksgezondheid in het dagelijkse rapport. Het totaal aantal bevestigde besmettingen staat nu op 3266. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het dodental als gevolg van het virus blijft staan op 190. Op de intensive care worden 9 Covid-19-patiënten beademd.


20 juni

Nu 3256 besmettingen, 190 sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmetttingen is met 19 gestegen naar 3256. Sinds gisteren is er een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen komt daarmee op 190. Op de intensive care worden 9 coronapatiënten beademd. Er zijn tot dusver 278.895 tests uitgevoerd, daarvan waren er 5287 (1,9 procent) positief. Sommige mensen zijn meer dan een keer getest.

Twee zaken in Athene dicht na negeren veiligheidsregels

Twee ondernemingen in het centrum van Athene moeten 14 dagen dicht vanwege het schenden van de gezondheidsprotocollen die klanten moeten beschermen tegen het coronavrius. Het gaat om een zaak in Plaka en een in Gazi. Ze hebben een boete gekrgen van respectievelijk 3000 en 10.000 euro.

Zorgen op Kreta om positieve Zweed

In Chania op Kreta is een 21-jarige Zweed in het ziekenhuis opgenomen nadat hij positief was getest op het coronavirus. De man testte begin mei positief op het virus toen hij in Athene arriveerde, hij werd opgenomen en behandeld in een ziekenhuis. Voordat hij voor zaken naar Kreta reisde testte de Zweed negatief op het coronavirus.


19 juni

10 nieuwe besmettingen, 1 nieuw sterfgeval

De Griekse gezondheidsautoriteiten hebben laten weten dat er de afgelopen 24 uur 10 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld, wat het totaal aantal besmettingen op 3237 brengt. Ook is er een persoon overleden. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus steeg daardoor naar 189. Op de intensive care worden 10 patiënten beademd, 117 coronapatiënten hebben inmiddels de IC verlaten. In totaal zijn er 274.711 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Kustwacht controleert naleving coronaregels

De Griekse kustwacht heeft vandaag systematische controles uitgevoerd op veerboten in alle Griekse havens om ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen door passagiers en bemanning strikt worden uitgevoerd.


18 juni

Nu 3227 besmettingen, 188 sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is met 24 gestegen naar 3227. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Sinds gisteren is ook één nieuw sterfgeval gemeld. Tot nu toe overleden 188 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Op de intensive care worden 110 coronapatiënten beademd. Er zijn in totaal 270.338 diagnostische Covid-19-tests afgenomen.

Studenten ervaren psychische problemen door lockdown

Griekse universiteitsstudenten hebben tijdens de lockdown meer psychische problemen ervaren. Depressie, stress en zelfmoordgedachten namen toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de Panhellenic Medical Association, onder supervisie van de medische faculteit van de universiteit van Thessaloniki. Ook gelooft 30 procent van de studenten in complottheorieën over de oorsprong van het nieuwe coronavirus.

Dorp in Xanthi in quarantaine geplaatst

Het dorp Echinos in het departement Xanthi moet 7 dagen in quarantaine vanwege de piek van coronabesmettingen en sterfgevallen in de afgelopen drie dagen. Sinds 11 juni zijn er 73 nieuwe besmettingen geconstateerd en de afgelopen drie dagen overleden 5 mensen aan de gevolgen van het virus.


17 juni

55 nieuwe besmettingen

Sinds gisteren zijn er 55 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Van deze gevallen waren er 43 in Xanthi. In totaal zijn er nu 3203 vastgestelde besmettingen in Griekenland. Twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen nu op 187 staat. Op de intensive care worden 11 coronapatiënten beademd.

Ondernemers moeten ‘coronasteun’ kenbaar maken

Zelfstandigen, freelancers en eenmanszaken die compensatie – van 300 tot 534 euro – van de overheid hebben ontvangen vanwege het coronavirus zijn verplicht om dit kenbaar te maken door het ophangen van een poster of een mededeling op hun website. Dat staat in een besluit dat is ondertekend door de ministeries van Financiën, Ontwikkeling en Arbeid. Volgens left.gr moeten de begunstigden ook een korte beschrijving toevoegen van de financiële steun die ze hebben ontvangen.

Protocollen voor hotels zijn onwerkbaar

Hotels maken zich zorgen over de gezondheidsprotocollen die bedoeld zijn om gasten en personeel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Ze zijn vaag, onmogelijk te implementeren of gewoon te duur om duurzaam te zijn, aldus bedrijven en verenigingen in de sector.


16 juni

Nu 3148 besmettingen, 185 sterfgevallen

Het afgelopen etmaal is er 1 persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus en er zijn 15 nieuwe bevestigde besmettingen – waarvan 12 in Xanthi. Griekenland heeft nu 3148 vastgestelde coronabesmettingen, het aantal sterfgevallen staat op 185. Op de intensive care worden 12 coronapatiënten beademd. 117 mensen zijn inmiddels ontslagen van de IC.

7804 vliegtuigpassagiers getest; 4 positief

Van de 7804 passagiers die in de week van 8 – 14 juni op de luchthaven van Athene zijn getest, waren er 4 positief op het coronavirus. Op de luchthaven arriveerden in die periode 104 vluchten uit 19 landen.

Gisteren arriveerden 11 vliegtuigen uit het buitenland in Athene. Passagiers op de vluchten uit Amsterdam, Parijs, Doha, Rome en Zurich testten allemaal negatief. De testresultaten van passagiers op de zes andere vluchten zijn nog niet bekend.

De eerste vlucht van Amsterdam naar Athene

Een verslaggever van de Volkskrant nam de eerste, volgeboekte vlucht naar Athene, nadat het vliegverkeer weer is opgestart. Als vanouds proppen de passagiers zich als sardientjes in de volgeboekte Boeing 737-700. De coronamaatregelen gelden niet in de lucht.

ELTA brengt verzamelreeks ‘coronapostzegels’ uit

Hellenic Post (ELTA) komt met een speciale verzamelreeks postzegels over de coronacrisis. De serie draagt de naam ‘We bleven thuis en wonnen, we bedanken jullie allemaal’. De zegels zijn een eerbetoon aan de artsen en het verplegend personeel, maar ook aan de burgers thuisbleven tijdens de lockdown.

Een deel van de opbrengst wordt gestort op een speciale bankrekening ter versterking van de medische infrastructuur van het land, heeft het Griekse postbedrijf laten weten.

Vliegverbod VK en Turkije verlengd

Vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en Turkije zijn tot zeker 30 juni niet welkom in Griekenland. Het inreisverbod voor niet-EU-burgers is ook verlengd en blijft van kracht tot 30 juni. Op 17 maart gingen de grenzen dicht voor mensen de niet uit een EU-land komen.

Grensovergangen nog dicht tot 30 juni

Van de 14 grensovergangen op het Griekse vasteland is gisteren alleen de noordelijke grens met Bulgarije geopend voor auto’s en caravans. Vanwege een stijging in het aantal coronabesmettingen op de Balkan heeft de Griekese regering besloten de opening van de overige grensovergangen uit te stellen tot in ieder geval 30 juni.


15 juni

Poll: Grieken sceptisch over ontstaan en aanpak virus

Grieken maken zich zorgen over de impact van het coronavirus op de volksgezondheid en de economie. De meeste respondenten zijn tegen een nieuwe volledige lockdown als in de herfst een tweede golf zou ontstaan. Dat blijkt uit een enquête van Pulse in opdracht van Kathimerini.

Ook denkt 52 procent van de ondervraagden dat het coronavirus door mensen is gecreëerd. Hiervan beweert 30 procent dat het virus door mensen is gemaakt met een specifiek doel voor ogen, 22 procent denkt dat het virus per ongeluk is ontstaan.

13 nieuwe besmettingen, 1 sterfgeval

Sinds gisteren is het aantal bevestigde coronabesmettingen met 13 gestegen naar 3134. Ook is er – na 5 dagen zonder sterfgevallen – één persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 184. Op de intensive care worden 13 mensen beademd. Er zijn in totaal 254.854 diagnostische Covid-19-tests afgenomen.

Om te lachen: Rakibusters

Valt er nog wat te lachen in tijden van corona? Jazeker. De video Rakibusters bijvoorbeeld. In de korte film volgen drie kazanarides de instructies van een gekke wetenschapper die hét middel heeft ontdekt om het coronavirus te bestrijden: raki! De korte film ging in Griekenland al snel viral.


14 juni

Nu 3121 besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Voor de vijfde opeenvolgende dag zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 183. Wel zijn er 9 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, waardoor het totaal aantal is gestegen naar 3121. Op de intensive care worden 13 mensen beademd.

Musea gaan na drie maanden weer open

Musea in heel Griekenland gaan morgen weer open voor het publiek. Ze waren drie maanden gesloten vanwege de coronapandemie. Bezoekers moeten zich wel aan enkele regels houden: in afgesloten ruimtes moet 1,5 meter afstand worden gehouden, buiten is dat 2 meter. Het dragen van een mondkapje is verplicht en groepen zijn beperkt tot acht personen.


13 juni

Opnieuw geen sterfgevallen, wel 4 nieuwe besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is sinds gisteren met 4 gestegen naar 3112. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Er zijn – voor de vierde dag op rij – geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 183. Op de intensive care worden nu 13 coronapatiënten behandeld.

Nachtclubs beboet om overtreden coronaregels

Vijf nachtclubs in Attica zijn beboet omdat ze zich niet hielden aan de coronaprotocollen. Bij een inspectie gisteravond bleek dat er veel te veel mensen aanwezig waren. De clubs – in Piraeus en de districten Kerameikos en Gazi in het centrum van Athene – hebben een boete van 15.000 euro gekregen en moeten voorlopig hun deuren gesloten houden.

Erotokritou-tweeling doneert 2000 mondkapjes

De Griekse tweeling Marianna en Sofia Erotokritou heeft 2000 mondkapjes gedoneerd aan de Griekse politie. De zussen, die sinds 2013 in China wonen, studeren en werken, lanceerden een inzamelingsactie via WeChat. Hun Chinese vrienden schonken geld voor de aanschaf van 10.000 maskers. Eerder doneerden ze al duizenden mondkapjes aan het Griekse ministerie van Migratie en een ziekenhuis.


12 juni

Geen reisbeperking voor vluchten uit Nederland vanaf 15 juni

Vluchten vanuit Nederland, Italië en Spanje en Nederland naar de internationale luchthaven van Athene zijn vanaf 15 juni toegestaan. Dat zei minister van Toerisme Haris Theoharis. Alle passagiers aan boord van deze vluchten zullen bij aankomst in Griekenland worden getest op het coronavirus. Wie positief test, moet 14 dagen onder toezicht in quarantaine.

Nu 3108 bevestigde coronabesmettingen

Sinds gisteren zijn er 20 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal vastgestelde gevallen staat nu op 3108. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus blijft staan op 183. Op de intensive care worden 14 mensen beademd. De gezondheidsautoriteiten hebben sinds het begin van de uitbraak 243.867 tests uitgevoerd.

Warmtecamera’s op treinstations

Op de treintations Larissis in Athene en Neos Stathmos in Thessaloniki zet Trainose warmtebeeldcamera’s in. Volgens het spoorbedrijf zijn de camera’s een aanvullende voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus en voor de bescherming van passagiers en personeel.


11 juni

Nu 3088 besmettingen, 183 sterfgevallen

Het aantal bevestigde besmettingen is sinds gisteren met 20 toegenomen, van deze gevallen zijn er 15 vastgesteld in de regio Xanthi. Het totaal aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland staat nu op 3088. Dat maakte de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) bekend. Er zijn het afgelopen etmaal geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 183. Op de intensive care worden 14 coronapatiënten beademd.

Strandbar in Alimos dicht na drukbezocht feest

De autoriteiten hebben een bekende strandbar in Alimos, aan de Atheense Rivièra, voor 60 dagen gesloten. Ook hebben de eigenaren een boete van 20.000 euro gekregen. In de bar waren gisteravond meer dan 1000 feestgangers aanwezig, die dansten op harde muziek en zich niet aan de sociale afstandsregels hielden.

80 leraren in quarantaine

Vijf basisscholen en één kleuterschool in de regio Xanthi (Noordoost-Griekenland) zijn tien dagen gesloten nadat twee leraren positief testten op het coronavirus. In totaal zijn 80 leraren en ander onderwijzend personeel in huisisolatie geplaatst.

Een advocaat in het gebied is ook positief getest, met als gevolg dat de rechtbanken in Xanthi, de plaatselijke Orde van Advocaten en het mortuarium uit voorzorg zijn gesloten.


10 juni

Nu 3068 besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen naar 3068. Volgens het persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid zijn 692 gevallen gekoppeld aan personen die vanuit het buitenland naar Griekenland zijn gereisd.

Er zijn sinds gisteren geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 183. Op de intensive care worden nu 12 coronapatiënten beademd. Er zijn in totaal 240.924 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Europride Festival in Thessaloniki geannuleerd

Het Europride Festival dat eind juni zou worden gehouden in Thessaloniki is afgelast vanwege de coronapandemie. Volgens de organisatie wordt de Europride niet verschoven naar een latere datum dit jaar, omdat er geen garantie is dat massa-evenementen dan wel doorgang kunnen vinden.

EODY geeft weer dagelijkse coronacijfers

De Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) geeft weer dagelijkse coronabriefings. De beslissing is genomen na een recente piek in het aantal nieuwe besmettingen. Sinds het begin van deze maand waren de dagelijkse updates door een wekelijks bulletin, omdat het aantal nieuwe infecties in Griekenland een dalende lijn vertoonde.

Coronagevallen gelinkt aan feestje in Thessaloniki

Diverse mensen hebben positief getest op het coronavirus nadat ze op een feestje in een luxe villa in Thessaloniki waren geweest. Een studente uit de stad die in Londen studeerde, heeft haar terugkeer gevierd met vrienden. Ze zou met de auto via Bulgarije naar Griekenland zijn gereisd en bij thuiskomst niet in quarantaine zijn gegaan.

Leraar positief, vier scholen in Xanthi dicht

Vier scholen in de stad Xanthi en de nabijgelegen gemeente Drosero in het noordoosten van Griekenland zijn vandaag voor 10 dagen gesloten nadat een leraar positief testte op het coronavirus. De man, die op alle vier de scholen werkt, is asymptomatisch en heeft de opdracht gekregen om thuis te blijven.

Quarantaine kamp Nea Kavala opgeheven

De Griekse autoriteiten hebben de quarantaine van een vluchtelingenkamp in Nea Kavala opgeheven. De test van een vermoedelijk coronageval en 350 andere inwoners van het kamp bleken negatief.

De quarantaine voor de kampen van Ritsona, Malakasa, Koutsohero en alle centra op de eilanden is verlengd tot 21 juni. Een hotel in Kranidi waar vluchtelingen zijn gehuisvest, moet tot 15 juni in quarantaine blijven.


9 juni

9 nieuwe besmettingen, 1 nieuw sterfgeval

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is met 9 gestegen naar 3058. Dat meldt de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY). Er is sinds gisteren 1 persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 183. Op de intensive care worden nu 10 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 231.759 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd. In sommige gevallen gaat het om meer dan één monster per geteste persoon.

Strengere controles op naleven coronaregels

Er komen meer en strengere controles en inspecties om te zien of de coronamaatregelen worden nageleefd. Als dat nodig is, zullen er op lokaal niveau aanvullende maatregelen worden genomen.

Ruim 940.000 mensen (tijdelijk) zonder werk

Bijna een op de twee werknemers in de particuliere sector zijn door de lockdownmaatregelen – tijdelijk – zonder werk komen te zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Werkgelegenheid en Personeelszaken (EIEAD). Volgens het rapport werden tijdens de piek van de crisis meer dan 940.000 werknemers ontslagen, of hun contract werd opgeschort.

Italiaanse toeristen welkom vanaf 15 juni

Italiaanse toeristen zijn vanaf 15 juni weer welkom in Griekenland. “Alle beperkingen worden vanaf aanstaande maandag geleidelijk opgeheven”, zei minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias. Het is niet duidelijk of de geleidelijke opheffing alleen geldt voor bepaalde regio’s in Italië. Italië stond niet op de aanvankelijke lijst met 29 ‘veilige’ landen.

Griekse hotels maken datum heropening bekend

De grote Griekse hotels en resorts maken zich op om hun deuren weer te openen. De meesten zullen naar verwachting op 1 juli gasten ontvangen, maar sommigen gaan al eerder open.


8 juni

Nu 3049 besmettingen, 182 sterfgevallen

Sinds 4 juni zijn er 97 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen daardoor gestegen naar 3049. Er zijn de afgelopen dagen 2 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 182. Er worden 10 mensen beademd op de intensive care.

De afgelopen 24 uur steeg het aantal bevestigde coronabesmettingen met 52. Dat is het hoogste dagelijkse stijging sinds 23 april. Bij 30 van de 97 nieuwe gevallen gaat het om mensen die vanuit het buitenland naar Griekenland zijn gereisd.

Mogelijk toch weer dagelijkse coronacijfers

De Griekse autoriteiten overwegen om toch weer dagelijkse briefings te geven over het aantal bevestigde coronabesmettingen en sterfgevallen. Daar was aan het begin van deze maand mee gestopt, omdat de cijfers bemoedigend leken. Na de nieuwe piek in besmettingen wordt die beslissing mogelijk herzien.

Metro’s Athene verhogen frequentie

Lijn 2 en 3 van de metro in Athene gaan vanaf morgen vaker rijden. De frequentie wordt verhoogd omdat het woon-werkverkeer is toegenomen sinds de lockdownmaatregelen vorige maand werden versoepeld.

Publieke sector weer volledig open

De publieke sector in Griekenland is vanaf morgen (9 juni) weer volledig operationeel. Alle overheidsdiensten zullen dan weer open zijn voor het publiek. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Takis Theodorikakos aangekondigd.

Bar op Mykonos dicht om overtreden coronaregels

De horeca in Griekenland mag onder voorwaarden weer open. Maar een van de populairste strandtenten op Mykonos heeft de deuren alweer moeten sluiten omdat bezoekers zich niet hielden aan de hygiëne- en afstandsregels. De bar moet 60 dagen dicht en ook moet de zaak een boete van 20.000 euro betalen. Volgens de inspectie dansten de feestgangers te dicht op elkaar.


7 juni

Griekse voetbalcompetitie hervat

Na drie maanden stil te hebben gelegen, is dit weekeinde de Griekse voetbalcompetitie weer hervat. Koploper Olympiakos won in de play-offs om de titel met 1-0 bij PAOK Saloniki, de nummer 2 in de Super League.

American Airlines vliegt in augustus weer naar Athene

American Airlines hervat op 5 augustus de vluchten van Chicago naar Athene. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt. Aanvankelijk zouden de vluchten al in juli worden hervat. Eerder maakte American Airlines al bekend dat vluchten van Philadelphia naar Athene voor het hele zomerseizoen worden geschrapt.


6 juni

Binnenruimtes horeca mogen weer open

Met ingang van vandaag mogen bars, cafés en (hotel)restaurants in Griekenland ook hun binnenruimtes weer gebruiken voor klanten. Er is wel een beperking aan het aantal gasten dat binnen aanwezig mag zijn. Ook mogen er niet meer dan 6 personen aan dezelfde tafel zitten en is het niet toegestaan om aan de bar te staan.

Geen nieuwe coronacijfers bekend

Sinds 1 juni worden er geen dagelijkse overzichten met het aantal bevestigde coronabesmettingen en sterfgevallen gepubliceerd. De laatste bekende cijfers zijn die van 4 juni: 2952 bevestigde besmettingen en 180 sterfgevallen als gevolg van het virus.

Hoogleraar: Komst asymptomatische toeristen onvermijdelijk

Het is onvermijdelijk dat 6000 – 10.000 asymptomatische toeristen in de zomer naar Griekenland komen. Dat zei Manolis Dermitzakis, hoogleraar genetica aan de medische school van de universiteit van Genève, in een gesprek met Skai TV. Ongeveer 600-700 mensen zullen ziek zijn met symptomen, verwacht Dermitzakis. Ook uit de 29 veiligste landen zullen toeristen arriveren die wel besmet zijn, maar geen symptomen van het coronavirus vertonen.


5 juni

Grieken minder bang voor pandemie

Grieken lijken zich minder zorgen te maken over de pandemie van het coronavirus dan in april, blijkt uit een enquête van Pulse die is uitgevoerd namens Skai TV. Het aantal mensen dat erg angstig is, daalde naar 44 procent in juni. In april was dat 78 procent en in mei 63 procent.

“Griekenland heeft geen coronalening nodig”

Griekenland hoeft geen beroep te doen op de coronaleningen van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat zei minister van Financiën Christos Staikouras.

Griekenland op plek 34 van veiligste coronalanden

Volgens een rapport van de Deep Knowledge Group staat Griekenland op de 34e plaats van de lijst met veiligste landen tijdens de coronacrisis. Het techbedrijf uit Hong Kong baseerde zich op data van verschillende commerciële en non-profit techorganisaties. Nederland staat op plek 19, België op 78. Zwitserland is volgens de gegevens van de Deep Knowledge Group het veiligst.


4 juni

Uitgebreide coronatests in Xanthi

Inwoners van gemeenten in de regionale eenheid van Xanthi zullen op grote schaal worden getest op het coronavirus, nadat een golf van nieuwe gevallen in het gebied is vastgesteld.

Nu 2952 besmettingen, 180 sterfgevallen

Sinds de laatste gepubliceerde coronacijfers van 2 juni zijn er in Griekenland 15 nieuwe bevestigde besmettingen geregistreerd. Het totaal aantal gevallen staat nu op 2952. Er is één persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds het begin van de uitbraak zijn er 180 sterfgevallen gemeld. Op de intensive care worden 9 Covid-19-patiënten beademd.

Vluchtelingenkamp Nea Kavala in quarantaine

Een vluchtelingenkamp in Nea Kavala (Noord-Griekenland) is in quarantaine geplaatst door de gezondheidsautoriteiten nadat een zwangere vrouw positief had getest op Covid-19. Alle bewoners van het kamp zullen worden getest op het coronavirus.

Aegean hervat internationale vluchten

Aegean Airlines hervat vanaf 15 juni geleidelijk de internationale vluchten en vluchten naar alle Griekse luchthavens. Vanaf 15 juli vliegt Aegean naar 42 internationale bestemmingen vanuit Athene en 7 bestemmingen vanuit Thessaloniki. Begin juli worden waarschijnlijk ook vluchten van/naar Heraklion, Rhodos en Chania weer hervat.


3 juni

Drive-in concert in Glyfada

Honderden Grieken dansten en zongen gisteren vanuit hun auto tijdens een drive-in concert in Glyfada. Het (gratis) optreden van de populaire zangeres Natasa Theodoridou was het eerste evenement sinds de overheid massale bijeenkomsten verbood om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Live concerten in de openlucht mogen waarschijnlijk weer vanaf 15 juli.

Testen op antilichamen tegen het coronavirus

De Griekse gezondheidsautoriteiten gaan volgende week op 16 eilanden mensen testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Het is een van de maatregelen die wordt genomen in voorbereiding op de opening van het toeristenseizoen. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde aan dat een antilichaamtest zal worden uitgevoerd bij alle medewerkers in de gezondheidszorg en personeel van het nationale gezondheidsstelsel.

Grenswacht Evros test positief

Een grenswacht in de regio Evros in het noordoosten van Griekenland heeft positief getest op het coronavirus. Hij is opgenomen in het ziekenhuis in Alexandroupolis. Ook zijn moeder, met wie hij samenwoont, is positief getest. De man woont volgens lokale media in Soufli en is de eerste bevestigde infectie in het gebied. Er wordt in kaart gebracht met wie de man in contact is geweest.

Reproductiegetal daalde naar 0.46 tijdens lockdown

Gedurende de lockdown is het reproductiegetal in Griekenland met 81 procent gedaald. Het reproductiegetal, de R genoemd, geeft aan hoeveel mensen een besmette patiënt op zijn beurt besmet. Voordat de beperkingen werden ingevoerd was het R-getal in Griekenland 2.8, tijdens de lockdown daalde het naar 0.46. Als het R-getal lager is dan één, wordt de epidemie geacht onder controle te zijn.


2 juni

19 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is met 19 gestegen naar 2937. Bij 12 van deze nieuwe gevallen gaat het om mensen die met een vlucht vanuit Qatar in Griekenland arriveerden. Griekenland heeft aangekondigd dat de vluchten van/naar Qatar tot medio juni zullen worden opschort.

Er zijn sinds gisteren geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 179. Op de intensive care worden nu 11 coronapatiënten behandeld. Er zijn in totaal 185.590 diagnostische Covid-19-tests uitgevoerd.

Meeste hotels stellen opening uit

Hotels en andere accommodaties die gewoonlijk het hele jaar door geopend zijn, mogen vanaf 1 juni weer open voor gasten. Toch houdt 80 procent de deuren voorlopig nog dicht, zegt de directeur van de Helleense Federatie van Hoteliers. De hotels zullen naar verwachting pas open gaan als medio juni de eerste toeristen weer naar Griekenland kunnen komen.

Italië protesteert tegen reisbeperkingen

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio heeft in een telefoongesprek met zijn Griekse collega Nikos Dendias zijn afkeur uitgesproken over de reisbeperkingen die worden opgelegd aan Italianen als zij na 15 juni naar Griekenland komen.

Deze maatregelen zijn van invloed op Italiaanse toeristen die aankomen uit de regio’s Emilia-Romagna, Lombardije, Piemonte en Veneto – gebieden waar veel coronabesmettingen waren. Zij worden verplicht getest op corona en moeten minstens 7 dagen in quarantaine. Di Maio zou tegen Dendias hebben gezegd dat reisbeperkingen voor geen enkele Italiaanse toerist moeten gelden.

Nieuwe richtlijnen voor strandbars

De Griekse autoriteiten hebben een reeks richtlijnen opgesteld om het bezoek aan georganiseerde stranden te veraangenamen, zonder de gezondheid van personeel en bezoekers in gevaar te brengen. Strandbars mogen drankjes zoals koffie en vers fruitsap en verpakte etenswaren nu ook gaan serveren bij de parasol van de klant.

Maar muziek is nog steeds niet toegestaan, net als het zitten aan de bar. Ook evenementen, feestjes en groepssporten op het strand blijven verboden.

‘Health First’-certificaat voor hotels

Als Griekse hotels en andere toeristische accommodaties heropenen moeten voldoen aan strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen. De protocollen zijn bedoeld om het risico op besmetting met het coronavirus voor medewerkers en gasten te verkleinen. Ook zijn de hotels verplicht het nieuwe ‘Health First’-certificeringszegel op een zichtbare plaats op te hangen.


1 juni

Griekenland betaalt quarantaine-accommodatie toeristen

Griekenland betaalt voor de accommodatie van elke toerist die tijdens zijn bezoek positief test op het coronavirus. Dat zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas. “Ze zullen in een hotel worden ondergebracht en de kosten komen voor rekening van de Griekse staat.” Het is niet duidelijk of de overheid ook eten of medicijnen voor de geïnfecteerde toeristen zal betalen.

Nu 2918 besmettingen, 4 nieuwe sterfgevallen

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus met 2 is gestegen naar 2918, volgens een herzien rapport van de National Public Health Organization (EODY). Er zijn 4 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal personen dat in Griekenland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus stijgt naar 179. Op de intensive care worden 12 coronapatiënten verzorgd. Er zijn in totaal 182.423 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Prijzen OV tijdelijk verlaagd

De tarieven voor het openbaar vervoer in Athene en Thessaloniki zijn vanaf 1 juni verlaagd van 1,40 naar 1,20 euro (in Athene) en 0,90 euro (in Thessaloniki). De prijsverlaging is het gevolg van een tijdelijk lager btw-tarief dat geldt tot 1 oktober.

Vliegverbod van/naar 7 Europese landen verlengd

De Griekse burgerluchtvaartautoriteit heeft vandaag bekend gemaakt dat het verbod op commerciële vluchten van en naar 7 Europese landen is verlengd tot 15 juni. Het gaat om Italië, Spanje, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Turkije en Noord-Macedonië.

Het inreisverbod voor niet-EU-burgers is ook verlengd en blijft van kracht tot 15 juni.

Kloosters Athos weer open voor pelgrims

De kloostergemeenschap van de berg Athos in het noorden van Griekenland heeft haar deuren weer geopend voor pelgrims. Voorwaarde is wel dat zij in het bezit zijn van de vereiste speciale vergunningen. Het bezoekersaantal is beperkt tot 15 personen per klooster.


31 mei

2 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Sinds gisteren is het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus met 2 gestegen naar 2917. Voor de derde opeenvolgende dag zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 175. Op de intensive care worden 13 coronapatiënten beamdemd. Er zijn in totaal 180.518 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

‘Stin Ygeia Mas Re Paidia’ eert Griekse zorghelden

Het populaire programma ‘Stin Ygeia Mas Re Paidia’ keerde gisteravond terug op tv en was gewijd aan de artsen en het verplegend personeel in Griekenland. Veel bekende zangers gaven acte de présence, waaronder Stelios Kerasidis, Kostas Makedonas, Glykeria, Lakis Papadopoulos, Giannis Zouganelis, Melina Kana, Themis Adamantidis, Dimitris Basis.

Hoe zit het met reizen naar Griekenland?

Op 15 juni opent Griekenland – onder voorwaarden – zijn grenzen voor buitenlandse toeristen. Wat betekent dat voor Nederlanders en Belgen die naar Griekenland willen reizen? De meestgestelde vragen (en antwoorden) op een rijtje.

Griekenland gaat reizigers uit risicogebieden testen

Griekenland gaat reizigers bij aankomst verplicht testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. Wie negatief test, moet toch nog zeven dagen in thuisisolatie. Reizigers die wel besmet blijken te zijn met het coronavirus, moeten twee weken in verplichte quarantaine.


30 mei

Nu 2915 bevestigde besmettingen, 175 sterfgevallen

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is gestegen naar 2915. Er zijn sinds gisteren geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het aantal personen dat in Griekenland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus blijft staan op 175. Op de intensive care worden 14 coronapatiënten verzorgd. Er zijn in totaal 178.316 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Europese Commissie maakt bezwaar tegen Griekse lijst

Het Griekse ministerie van Toerisme in Athene publiceerde gisteren een lijst met daarop 29 landen van waaruit vanaf 15 juni toeristen welkom zijn. De Europese Commissie heeft bezwaar gemaakt tegen deze lijst omdat de Grieken daarmee selecteren op nationaliteit – en dat mag niet. “Een land mag op basis van de gezondheidssituatie in een ander land reizigers tegenhouden of onderwerpen aan een verplichte test of verplicht in quarantaine zetten”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen de NOS. “Er mag niet op nationaliteit gediscrimineerd worden.”


29 mei

Griekenland opent grenzen voor 29 landen

De Griekse overheid heeft vandaag een lijst gepubliceerd met 29 landen van waaruit vanaf 15 juni toeristen welkom zijn. Nederlanders en Belgen mogen voorlopig nog niet naar Griekenland.

5 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 5 gestegen naar 2909 (* dit is een gecorrigeerd cijfer). Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Het personen dat is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus staan op 175. Op de intensive care worden 16 coronapatënten beademd. Er zijn 174.844 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Heropening campings, bibliotheken en golfbanen

Vanaf 1 juni mogen georganiseerde campings, bibliotheken, (mini)golfbanen en zwembaden weer open. Dat geldt ook voor hotels en andere accommodaties die gewoonlijk het hele jaar door geopend zijn. Massagesalons, tattoo- en piercingshops mogen vanaf 1 juni ook weer in bedrijf. Alle bedrijven moeten voldoen aan strikte regels voor fysieke afstand en hygiëne.

‘Gezondheidsprotocol voor zeiljachten is onrealistisch’

De gepubliceerde gezondheidsprotocollen die gelden voor zeiljachten zijn ‘onmogelijk te implementeren, onrealistisch en in sommige gevallen lachwekkend’. “Ze zijn duidelijk opgesteld door mensen die nog nooit op een jacht hebben gezeten en niet begrijpen wat zeilen inhoudt”, aldus een bron uit de maritiem toerisme-sector tegen Kathimerini.


28 mei

Aegean hervat vluchten vanaf Thessaloniki

Aegean Airlines hervat op 15 juni vanaf de luchthaven van Thessaloniki vluchten naar zes buitenlandse bestemmingen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij aangekondigd. Het gaat om directe vluchten naar München, Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart en Larnaca. Zodra de autoriteiten in beide landen de beperkingen op vluchten naar Israël opheffen, vliegt Aegean ook weer naar Tel Aviv.

Nu 2906 besmettingen, 175 sterfgevallen

Het afgelopen etmaal zijn er 2 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en er zijn 3 nieuwe bevestigde besmettingen. Griekenland heeft nu 2906 vastgestelde coronabesmettingen, het aantal sterfgevallen staat op 175. Er zijn tot dusver 170.467 diagnostische tests uitgevoerd. Op de intensive care worden 16 coronapatiënten beademd.

Griekse competitie begin juni hervat

De Griekse voetbalcompetitie zal na een pauze vanwege de coronacriris in het weekeinde van 6 en 7 juni weer beginnen. De Griekse regering heeft toestemming verleend. De clubs waren er eerder onderling al uitgekomen graag het seizoen te willen uitspelen.


27 mei

2903 besmettingen, 173 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is gestegen naar 2903. Er zijn sinds gisteren geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 173. Op de intensive care worden 17 coronapatiënten behandeld, 102 mensen hebben de IC verlaten. Er zijn in totaal 166.245 diagnostische tests uitgevoerd.

Luchthaven Thessaloniki open op 15 juni

Internationale vluchten naar Griekenland kunnen al vanaf 15 juni landen op de luchthaven van Thessaloniki, in plaats van 1 juli zoals oorspronkelijk gepland. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis bekend gemaakt tijdens een officieel bezoek aan de stad. “Deze uitzondering geldt alleen voor Thessaloniki”, aldus de premier.

Noordelijke grens opent op 15 juni

Op 15 juni opent Griekenland ook de noordelijke landsgrenzen. “Dit is erg belangrijk, aangezien het grootste aantal bezoekers aan Noord-Griekenland via de weg vanuit de Balkan en andere landen komt”, zei premier Mitsotakis. In maart sloot de regering de landsgrenzen om verspreiding van het coronavirus in Griekenland tegen te gaan.


26 mei

2892 besmettingen, 173 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is gestegen naar 2892. Sinds gisteren is er ook een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 173. Op de intensive care worden 18 coronapatiënten behandeld, 101 mensen hebben de IC verlaten. Er zijn in totaal 160.991 diagnostische tests uitgevoerd.

Celestyal Cruises: geen reizen tot 30 juli

De Griekse cruisemaatschappij Celestyal Cruises heeft vandaag aangekondigd dat er tot 30 juli geen cruises worden uitgevoerd. Redenen voor het besluit zijn de geldende reisbeperkingen en gesloten havens in de gebieden waar de maatschappij actief is.

Openbare sportcentra in Athene gaan weer open

Alle openbare sportcentra (basketbal, volleybal, voetbalvelden) in Ahene gaan morgen weer open. Volgens OPANDA, de organisatie voor cultuur, sport en jeugd, zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen om te voldoen aan de overheidsrichtlijnen met betrekking tot veilig sporten op georganiseerde sportlocaties. De sportcentra zijn zeven dagen per week geopend van 08.30 uur tot 22.00 uur.

Medici op eilanden krijgen Covid-19-training

Voordat volgende maand het toeristenseizoen begint, krijgen artsen, verpleegkundigen en paramedici op de Griekse eilanden een speciale training die is gericht op het omgaan met coronavirusgerelateerde noodsituaties.


25 mei

Mitsotakis: Risico’s zijn nog steeds groot

Hoewel Griekenland het aantal coronabesmettingen tot een minimum heeft beperkt, zijn de risico’s nog steeds groot. Dat zei premier Kyriakos Mitsotakis in een interview met Star TV. Hij benadrukte dat ‘we allemaal rekening moeten houden met het feit dat het basisadvies van de gezondheidsdeskundigen – persoonlijke hygiëne, waar nodig gezichtsmaskers dragen en sociale afstand nemen – een blijvend iets is.’

Nu 2882 bevestigde besmettingen, 172 doden

Sinds gisteren zijn er 4 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevalllen staat nu op 2882. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental steeg daardoor naar 172. Op de intensive care worden 18 coronapatiënten verpleegd. In Griekenland zijn tot nu toe 155.037 diagnostische tests voor Covid-19 uitgevoerd.


24 mei

Geen nieuwe sterfgevallen, 2 nieuwe besmettingen

Het afgelopen etmaal zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en er zijn nieuwe bevestigde gevallen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In Griekenland zijn nu 2878 vastgestelde coronabesmettingen, het aantal sterfgevallen blijft staan op 171. Er zijn tot dusver 153.963 diagnostische tests uitgevoerd. Op de intensive care worden 19 coronapatiënten verzorgd.

Restaurants mogen weer open

Restaurants kunnen vanaf morgen (25 mei) weer open. De gasten mogen buiten zitten of in een binnenruimte met minstens één open zijde. De tafels moeten 1,70 meter uit elkaar staan en er mogen maximaal 6 personen aan dezelfde tafel zitten. Uitzondering zijn gezinnen met minderjarige kinderen. Het personeel is verplicht mondkapjes te dragen en alle hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, ook in de toiletten.

Tot eind juni alleen internationale vluchten naar Athene

De bepaling dat internationale vluchten alleen mogen landen en vertrekken op de luchthaven van Athene is met een maand verlegd. Dat betekent dat de beperking nu geldt tot 30 juni.

Basisscholen weer open op 1 juni

Basisscholen, kleuterscholen en kinderdagverblijven gaan op 1 juni weer open. Dat maakte regeringswoordvoer Stelios Petsas vandaag bekend. Het schooljaar wordt verlengd tot eind juni.


23 mei

Nu 2876 besmettingen, 171 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 3 gestegen naar 2876. Sinds gisteren zijn er 2 personen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen komt daardoor op 171. Er worden 20 mensen beademd op de intensive care. Er zijn 152.998 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Coronarichtlijnen voor hotels en campings

Het Griekse Ministerie van Toerisme heeft uitgebreide richtlijnen opgesteld voor hotels, campings, reisbureaus en vervoersbedrijven. Voordat in juni het toeristenseizoen begint moeten ze op basis van deze instructies een protocol opstellen, dat is aangepast aan de eigen faciliteiten. Ook elk hotel of toeristische voorziening een coördinator aanwijzen die samenwerkt met een arts.

Centrum Athene 3 maanden deels autovrij

Een groot deel van het centrum van Athene wordt vanaf medio juni drie maanden lang afgesloten voor auto’s. De maatregel is bedoeld om voetgangers meer ruimte te geven zodat zij beter afstand kunnen houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

AzG: vluchtelingen worden in de steek gelaten

De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden hebben momenteel nog geen enkele bevestigde besmetting met het coronavirus. Dat betekent niet dat de situatie onder controle is, zegt Apostolos Veizis, medisch directeur van de Griekse tak van Artsen zonder Grenzen in gesprek met NU.nl. Niemand in de kampen wordt getest en de coronacrisis benadrukt volgens Veizis alleen maar hoe vluchtelingen op de eilanden in de steek worden gelaten.


22 mei

Nu 2873 coronagevallen, 169 doden

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er 21 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, 19 hiervan zijn clusterinfecties. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt op 2873. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 169. Dat is er één meer dan gisteren. Er worden 19 patiënten behandeld op de intensive care. De gezondheidsautoriteiten hebben tot dusver in totaal 147.958 tests uitgevoerd.

16 nieuwe coronagevallen in Roma-kamp

In de Roma-nederzetting in Nea Smyrni bij Larissa zijn 16 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Tien van de gevallen behoorden tot de 107 tests die de afgelopen dagen in het kamp zijn uitgevoerd.

Stefanos Tsitsipas ziet ook voordelen lockdown

“Eigenlijk zouden we ieder jaar een keer in lockdown geplaatst moeten worden”, zegt tennisser Stefanos Tsitsipas in een conversatie op de Instagram-pagina van Eurosport. “Het is goed voor de natuur en goed voor onze planeet. En ook voor ons als mensen is het goed. We leven zo gehaast. Nu is er eindelijk de gelegenheid om tijd door te brengen met familie”, meent de Griekse nummer 6 van de wereld.


21 mei

3 nieuwe besmettingen, 2 sterfgevallen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Griekenland is met 3 gestegen naar 2853. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er worden 21 patiënten behandeld op de intensive care. In het afgelopen etmaal zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 168 komt. Sinds het begin van de uitbraak zijn 144.078 diagnostische tests uitgevoerd.

Athene krijgt drive-in bios

Op 1 juni mogen de openluchtbioscopen in Griekenland weer open. Op die dag kunnen filmliefhebbers in Athene ook voor het eerst sinds jaren weer een drive-in bioscoop bezoeken. Met het oog op het coronavirus is het openen van een drive-in bioscoop, waarin alle bezoekers een film bekijken vanuit hun eigen auto, een slimme zet.

Baby test positief op coronavirus

Een baby van acht maanden oud heeft positief getest op het coronavirus.  Het kind wordt behandeld op de intensive care-afdeling van het Agia Sofia Kinderziekenhuis in Athene. Volgens tv-zender ERT werd de baby opgenomen met een onderliggende ziekte.


20 mei

Twee werknemers ambulancedienst testen positief

Dertig medewerkers van de Griekse ambulancedienst (EKAV) zijn in quarantaine geplaatst nadat twee collega’s in Athene positief waren getest op Covid-19. Dit is de derde infectie bij EKAV, op 16 maart werd een andere werknemer positief bevonden.

Toeristen vanaf 15 juni weer welkom

Het toeristisch seizoen in Griekenland zal op 15 juni officieel beginnen met de opening van de seizoenshotels. Premier Kyriakos Mitsotakis maakte dat vandaag bekend.  “Laten we van deze zomer de epiloog van de coronacrisis maken”, zei Mitsotakis in zijn televisietoespraak.

2850 bevestigde coronagevallen, 166 doden

Het afgelopen etmaal zijn er 10 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bijgekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevalllen staat nu op 2850. Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental steeg daardoor naar 166. Op de intensive care worden 22 coronapatiënten verpleegd, 96 mensen hebben de IC inmiddels weer verlaten. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 139.445 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Transavia vliegt vanaf 4 juni weer naar Griekenland

Vanaf 4 juni start Transavia zijn netwerk langzaam op met 6 bestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij vandaag. De eerste vluchten vanaf Schiphol naar Griekenland hebben als bestemming Athene, Heraklion en Thessaloniki. In Griekenland geldt nu nog een inreisverbod voor Nederlanders, maar Transavia gaat ervan uit dat dat na 31 mei wordt opgeheven.

Mondkapjesautomaten in Heraklion

In Heraklion op Kreta kunnen mensen die een mondkapje nodig hebben terecht bij speciale verkoopautomaten. De automaten zijn door de lokale autoriteiten bij verschillende bushaltes geplaatst. Een mondkapje kost 2 euro.

Bootverbindingen eilanden hervat op 25 mei

De bootverbindingen naar de Griekse eilanden en tussen Italië en Griekenland worden hervat op 25 mei. Passagiers worden op temperatuur gecontroleerd en moeten vragenlijsten invullen die ze bij de bemanning moeten inleveren voordat ze aan boord worden toegelaten. Deze vragenlijsten zijn verkrijgbaar bij reisbureaus en bij de rederijen zelf, of kunnen worden gedownload op de website van het Ministerie van Scheepvaart en Eilandenbeleid (http://www.ynanp.gr)


19 mei

4 nieuwe besmettingen, geen nieuwe doden

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 4 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er in Griekenland nu 2840 vastgestelde coronabesmettingen. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 165. Er worden 22 patiënten behandeld op de intensive care. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben 95 mensen de IC weer verlaten. De gezondheidsautoriteiten hebben tot dusver 136.001 tests uitgevoerd.

KLM vliegt vanaf 6 juni weer naar Athene

KLM zal naar verwachting op 6 juni de vluchten van Amsterdam naar Griekenland hervatten. Het is de bedoeling dat er vijf keer per week vanaf Schiphol naar de internationale luchthaven van Athene wordt gevlogen.

‘Grenzen uiterlijk 1 juli weer open voor toeristen’

Griekenland is van plan om de grenzen uiterlijk 1 juli weer te openen voor toeristen uit de Europese Unie, het Schengengebied en Israël. Dat schrijft de krant Kathimerini. Mogelijk gaan de grenzen zelfs al vanaf half juni weer open. Dit hangt af van het verloop van het aantal coronabesmettingen in het land.

Coronatestteams naar afgelegen eilanden

Mobiele teams van de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY) gaan samen met de niet-gouvernementele organisatie Symplefsi coronavirustesten uitvoeren op eilanden waar beperkte medische voorzieningen zijn. Volgende week bezoeken ze Milos, Kimolos, Folegandros en Sikinos, daarna volgen meer afgelegen eilanden in de Egeïsche Zee.

Ambassade VS schenkt beschermingsmiddelen aan Griekse politie

De Amerikaanse ambassade in Athene heeft 8200 mondkapjes, 15.000 handschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus gedoneerd aan de Griekse politie. De middelen werden persoonlijk afgeleverd door ambassadeur Geoffrey Pyatt.


18 mei

Nu 2836 besmettingen, 165 doden

Sinds gisteren zijn er 2 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 2836. Er zijn het afgelopen etmaal twee personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental staat nu op 165. Op de intensive care worden 24 coronapatiënten behandeld. Sinds het begin van de uitbraak in Griekenland zijn 131.684 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Winkelcentra en warenhuizen weer open

Winkelcentra en warenhuizen mochten vandaag voor het eerst open sinds 14 maart, toen ze van de overheid hun deuren moesten sluiten. De heropening kwam twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland, maar met strikte regels zoals het verplichte gebruik van gezichtsmaskers. Dit geldt niet alleen voor het personeel, maar ook voor het winkelend publiek. Roltrappen en liften mogen alleen gebruikt worden door mensen met mobiliteitsproblemen en ouderen.

Quarantainemaatregel voor luchtpassagiers verlengd

De verplichte 14-daagse quarantaine voor bezoekers en bewoners die per vliegtuig terugkeren naar Griekenland is verlengd tot eind mei. Dat heeft de Griekse burgerluchtvaartautoriteit vandaag bekend geemaakt. De maatregel werd ingevoerd op 16 maart.

Griekse clubs willen in juni weer voetballen

De Griekse voetbalteams hopen dat de competitie op 6 en 7 juni weer kan worden hervat. Er moeten nog play-offs worden gespeeld tussen de beste zes teams, net als een nacompetitie met de overige acht andere ploegen. Ook staan er nog drie bekerduels op de agenda. De Griekse overheid moet nog wel toestemming geven.


17 mei

Nu 2834 bevestigde coronagevallen, 163 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is met 15 gestegen naar 2834 gevallen. Sinds gisteren is er een persoon overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen komt daardoor op 163. Er worden 22 mensen beademd op de intensive care. Er zijn 128.525 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Volle stranden tijdens hittegolf

De georganiseerde stranden mochten dit weekend weer open en met de hoge temperaturen (tot wel 40 graden op sommige plaatsen) maakten de Grieken daar gretig gebruik van. De strandgasten moeten zich wel houden aan de coronamaatregelen.

Archeologische sites morgen weer open

Meer dan 200 archeologische sites zijn vanaf morgen weer toegankelijk voor het publiek. Ze zijn geopend van 08.00 tot 20.00 uur en bezoekers moeten zich houden aan de coronamaatregelen. Op 1 juni mogen de openluchtbioscopen weer open, gevolgd door de musea op 15 juni. Vanaf 15 juli mogen er ook weer culturele evenementen worden gehouden, liet het ministerie van Cultuur weten.

2500 jaar oude ‘Myrtis’ waarschuwt voor COVID-19

In 430 voor Christus was de 11-jarige Myrtis het slachtoffer van de ‘grote plaag van Athene’, 2500 jaar later speelt ze de hoofdrol in een animatievideo over de Covid-19-pandemie. Het meisje roept ons op om naar de experts te luisteren, de hygiënevoorschriften te respecteren en goed voor onze geliefden te zorgen, zodat we ze ook morgen aan onze zijde zullen hebben.


16 mei

2819 bevestigde coronagevallen, 162 doden

Sinds gisteren zijn er 9 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 2819. Er zijn twee personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental staat nu op 162. Op de intensive care worden 23 coronapatiënten behandeld. Volgens Sotiris Tsiodras zijn er sinds het begin van de uitbraak in Griekenland 126.283 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Restaurants en cafés op 25 mei weer open

De regering heeft besloten dat restaurants en cafés op 25 mei weer open mogen. Dat is een week eerder dan aanvankelijk het plan was. Het besluit komt na een positief advies van de commissie Infectieziekten van het ministerie van Volksgezondheid.

Veerdiensten geleidelijk weer opgestart

Vanaf 18 mei hervatten de passagiersveerboten geleidelijk hun de diensten naar de Griekse eilanden, te beginnen met Kreta. Het is de bedoeling dat vanaf 25 mei ook de veerdiensten naar andere bestemmingen weer worden hervat. Op voorwaarde dat ze een reeks voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat passagiers en bemanning worden beschermd tegen het coronavirus.


15 mei

Vliegverbod van/naar Europese landen verlengd

De Griekse burgerluchtvaartautoriteit heeft vandaag bekend gemaakt dat het verbod op commerciële vluchten van en naar een aantal Europese landen opnieuw is verlengd:

 • Alle vluchten van en naar Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn opgeschort tot en met 31 mei, 23.59 uur.
 • Alle vluchten van en naar Albanië, Noord-Macedonië en Turkije zijn opgeschort tot en met 14 juni, 23.59 uur.
 • Tot 31 mei moeten alle vluchten landen op de internationale luchthaven van Athene.

2810 bevestigde besmettingen, 160 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is met 40 gestegen naar 2810. Dit is inclusief 35 nieuwe infecties in een Roma-kamp in centraal Griekenland. Er zijn ook 4 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen staat nu op 160. Op de intensive care worden 23 coronapatiënten behandeld, 90 mensen hebben de IC inmiddels verlaten. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 120.015 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Inreisverbod niet-EU-onderdanen verlengd

De Griekse autoriteiten hebben het tijdelijke inreisverbod voor niet-EU-onderdanen verlengd tot 31 mei. Op 17 maart gingen de grenzen dicht voor mensen de niet uit een EU-land komen. De maatregel was al eens verlengd tot 18 mei, maar is nu dus opnieuw verlengd. Het inreisverbod geldt in principe niet voor mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.


14 mei

Nu 2770 bevestigde besmettingen, 156 doden

Sinds gisteren zijn er 10 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevalllen staat nu op 2770. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental steeg daardoor naar 156. Op de intensive care worden 24 coronapatiënten verpleegd. In Griekenland zijn tot nu toe 116.233 diagnostische tests voor Covid-19 uitgevoerd.

105 negatieve bloedtests Elpis-ziekenhuis

De 105 corona-bloedtests die werden afgenomen bij artsen, verpleegkundigen en 15 patiënten in het Elpis-ziekenhuis hebben allemaal een negatieve uitslag opgeleverd. Ze werden getest nadat deze week Covid-19-infecties onder het personeel van de hartkliniek waren ontdekt.

Aegean breidt aantal vluchten uit

Aegean Airlines gaat vanaf 18 mei het aantal binnenlandse vluchten geleidelijk verhogen. Het gaat om vluchten naar Heraklion en Chania op Kreta, Thessaloniki en Alexandroupolis. Vanaf 25 mei wordt er meer gevlogen naar de eilanden Rhodos, Corfu, Mytilini, Chios, Samos en de overige binnenlandse bestemmingen.

Eind mei zal Aegean Airlines – met een beperkt aantal vluchten- ook weer vliegen naar de belangrijkste hubs in Europa: München, Zürich, Frankfurt en Genève. Het aantal vluchten naar Brussel wordt verhoogd.

Proef met plasmatherapie bij twee coronapatiënten

Twee ernstig zieke Covid-19-patiënten worden behandeld met bloedplasma van mensen die hersteld zijn van de ziekte. Dat maakte de Griekse gezondheidsautoriteiten bekend. Naar verwachting moet de therapie binnen twee weken resultaten opleveren.

Bisschop dreigt de minister met excommunicatie

Bisschop van Kalavryta Amvrosios heeft gedreigd minister van Onderwijs Niki Kerameus uit de Grieks-orthodoxe kerk te verstoten. Kerameus zei in een interview dat de wetenschap heeft bewezen dat het coronavirus kan worden overgedragen via speeksel, waardoor de Heilige communie – waar de gelovigen uit dezelfde beker drinken – een risico is. Amvrosios beschuldigt haar van ‘godslastering’ en dreigt de minister met excommunicatie als ze haar woorden niet terugneemt.

Limiet op verkoop ontsmettingsmiddel omhoog

Vanaf morgen mogen consumenten in Griekenland maximaal 3 stuks antiseptische gel of alcoholoplossing kopen in de winkel. Vlak na de uitbraak van het coronavirus was de verkoop van ontsmettingsmiddelen of alcohol beperkt tot slechts één per persoon vanwege een stijgende vraag en een dreigend tekort aan voorraad.


13 mei

2760 bevestigde besmettingen, 155 doden

Het afgelopen etmaal zijn er 16 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevalllen staat nu op 2760.  Van die nieuwe besmettingen 10 behoren tot een bekend cluster van gevallen. Er zijn 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental steeg daardoor naar 155. Op de intensive care worden 28 coronapatiënten verpleegd. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 112.042 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Hartkliniek gesloten na 5 coronabesemttingen

De hartkliniek van het Elpis-ziekenhuis in Athene is in quarantaine geplaatst nadat ten minste drie artsen, een verpleegkundige en een patiënt positief waren getest op het coronavirus.

Uitgebreide tests in Roma-nederzetting

De gezondheidsautoriteiten gaan uitgebreide coronatests uitvoeren in de ruime omgeving van een Roma-nederzetting in Larissa. Ook zal er een contactonderzoek worden gedaan. Gisteren werden daar 10 nieuwe bevestigde infecties geregistreerd, waaronder 7 mensen uit dezelfde familie.

Meer reisbeperkingen opgeheven

Vanaf 18 mei krijgen mensen in Griekenland weer wat meer bewegingsvrijheid. Zij mogen dan ook zonder beperkingen reizen tussen de verschillende departementen. Ook mag er weer gereisd worden van/naar Kreta. Dat heeft onderminister van Crisisbeheersing Nikos Hardalias bekend gemaakt. Voor de andere Griekse eilanden blijven de huidige beperkingen van kracht


12 mei

Winkeleigenaren vrezen tweede lockdown

Hoewel winkeleigenaren blij zijn dat ze weer open mogen, maken sommigen zich zorgen over de toekomst. Ze vrezen dat hun bedrijven failliet zullen gaan indien binnen enkele weken of maanden het aantal besmettingen weer toeneemt en er nieuwe lockdownmaatregelen moeten worden ingesteld.

Twee migranten in Lesbos testten positief

Twee migranten die op 6 mei arriveerden op Lesbos, zijn positief getest op het coronavirus. Ze verblijven in een kamp in Megales Thermes, waar alle nieuwkomers 14 dagen in quarantaine moeten als onderdeel van de maatregelen om de verspreiding van het virus op het eiland tegen te gaan.

Hoewel de migranten geen symptomen vertonen, zullen gezondheidsautoriteiten tests uitvoeren bij de andere 70 bewoners van het kamp. Ook kustwachtfunctionarissen en werknemers die mogelijk met de patiënten in aanraking zijn gekomen worden getest.

Nu 2744 bevestigde besmettingen, 152 doden

Sinds gisteren zijn er 18 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bij gekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevalllen staat nu op 2744. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental steeg daardoor naar 152. Op de intensive care worden 32 coronapatiënten verpleegd. Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben 88 mensen de IC weer verlaten.

Premier bedankt bedankt verplegend personeel

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft het verplegend personeel bedankt dat werkzaam is in ziekenhuizen die Covid-19-patiënten behandelen. Hij zei tijdens de videoconferentie dat zijn regering zich terdege bewust was van de tekorten in de gezondheidszorg en dat er maatregelen zijn genomen om meer personeel aan te nemen.

Twee antibacteriële gels verboden

De Griekse nationale organisatie voor geneesmiddelen (EOF) heeft de distributie en verkoop van de antibacteriële handgelproducten ANTY Clean en Total Care verboden. De twee producten zijn niet goedgekeurd door de EOF en moeten uit de handel worden genomen.

President bezoekt ziekenhuis Athene

President Katerina Sakellaropoulou heeft vandaag (op de Dag van de Zorg) een bezoek gebracht aan het Evangelismos-ziekenhuis in Athene. Ze bedankte de artsen, verpleegsters en andere ziekenhuismedewerkers in Griekenland voor hun ‘zelfopoffering’ als ‘frontliniejagers’ in de strijd tegen het coronavirus.


11 mei

10 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Voor de tweede dag op rij zijn er geen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 151. Wel zijn er 10 nieuwe besmettingen vastgesteld. Er zijn nu 2726 bevestigde coronagevallen in Griekenland. Op de intensive care worden 32 patiënten behandeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 99.363 diagnostische coronatests uitgevoerd.


10 mei

6 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 6 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen. In totaal zijn er in Griekenland nu 2716 vastgestelde coronabesmettingen. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 151. Er worden 30 patiënten behandeld op de intensive care.

Eindexamenleerlingen weer naar school

Leerlingen van de eindexamenklassen mogen morgen weer naar school. Ze moeten zich wel houden aan strenge regels, zoals vaak de handen wassen en 1,5 meter afstand houden van elkaar. Grote klassen worden opgesplitst, lokalen worden twee keer per dag schoongemaakt en tijdens de (gescheiden) pauzes krijgt iedere klas een deel van de school toegewezen.

Reizen naar eilanden deels toegestaan

Reizen van en naar de Griekse eilanden is vanaf morgen toegestaan ​​voor eigenaren of personeel van bedrijven die de deuren weer mogen openen. Zij moeten dan wel een attest van hun werkgever of – in het geval van zelfstandigen – een ondertekende verklaring kunnen overleggen.

Griekenland eindigt als 17e op alternatief Songfestival

Omdat het Eurovisie Songfestival vanwege de coronacrisis werd afgelast, organiseerden de gezamenlijke songfestivalfansites een online songfestival. De Griekse Stefania Liberakakis eindigde bij het alternatieve Eurovisiesongfestival Eurostream als 17e. Haar liedje Superg!rl kreeg 142 punten van de jury. Het evenement werd gewonnen door IJsland.


9 mei

Nu 2710 coronagevallen, 151 doden

Sinds gisteren zijn er 19 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 2710. Er is een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het dodental staat nu op 151. Op de intensive care worden 28 coronapatiënten behandeld. Volgens Sotiris Tsiodras zijn er 97.384 klinische monsters getest.

Rijexamens hervat op 1 juni

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft groen licht gegeven voor het hervatten van rijexamens op 1 juni. Wel moeten er gezondheidsmaatregelen worden genomen om kandidaten en examinatoren te beschermen tegen het coronavirus.

Regels voor strandgangers

Gezondheidsdeskundigen adviseren een afstand van drie meter tussen ligbedden, die na gebruik moeten worden gedesinfecteerd. Mensen moeten 20 minuten wachten voordat ze een ligbedje gebruiken nadat de eerdere badgasten zijn vetrokken. Het gebruik van voorzieningen zoals douches en kleedkamers, moet worden vermeden. De politie gaat controleren of de mensen op het strand voldoende afstand van elkaar houden.


8 mei

13 nieuwe besmettingen, 2 sterfgevallen

Het afgelopen etmaal is het aantal bevestigde coronabesmettingen met 13 gestegen naar 2691. Er zijn ook 2 personen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen staat nu op 150. Op de intensive care worden 32 coronapatiënten behandeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 94.291 Covid-19 diagnostische tests uitgevoerd.

Meer binnenlandse vluchten vanaf 18 mei

De regering overweegt om vanaf op 18 mei het aantal binnenlandse vluchten uit te breiden. Dit besluit zou dan samenvallen met de opheffing van de reisbeperkingen op het vasteland van Griekenland.

Meer winkels mogen weer open

Vanaf 11 mei mogen winkels die kleding, huishoudelijke apparaten en cosmetica verkopen weer open. Ook detailhandelsbedrijven met buitenkraampjes, rijscholen, wedwinkels en bedrijven die sportuitrustingen verhuren mogen hun deuren weer openen. Aan de heropening zijn wel voorwaarden verbonden.


7 mei

Horecaprotest tegen coronamaatregelen

Eigenaren van restaurants, café’s en bars hebben uit protest 200 lege stoelen neergezet op het Syntagma-plein, voor het Griekse parlement. Ze protesteren tegen de financiële gevolgen van de opgelegde coronamaatregelen en de lockdown. In 50 andere steden door het hele land werd een zelfde protest gehouden. Op het centrale plein van Patras stonden zelfs meer dan 1000 lege stoelen.

15 nieuwe besmettingen vastgesteld

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er 15 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld, waarvan er 9 zijn terug te voeren tot één enkele zaak die nog nader wordt onderzocht. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 2678. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 148. Dat is er één meer dan gisteren. Er worden 33 patiënten behandeld op de intensive care.

Griekenland wil ‘veilige corridor’ voor toerisme

Premier Mitsotakis heeft voorgesteld om een ​​’veilige corridor’ te creëren die het mogeljk moet maken om veilig te reizen tussen landen die de verspreiding van het coronavirus met succes hebben ingedamd. Hij heeft daarover gesproken met de leiders van Australië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië, Israël, Noorwegen en Singapore. Het plan moet helpen om het toerisme op een veilige manier weer op te starten.

Kerkdiensten op Kreta op 17 mei hervat

Kerken op Kreta openen hun deuren weer op 17 mei, zodat hun parochianen de diensten kunnen bijwonen. Ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en andere mensen die tot een risicogroep behoren wordt geadviseerd om thuis te blijven.

Archeologische sites vanaf 18 mei weer open

Nadat ze medio maart werden gesloten om de verspreiding van het coronavirus te beperken, gaan de archeologische sites in Griekenland op 18 mei weer open. Bezoekers moeten zich wel houden aan de afstands- en veiligheidsregels. Half juni gaan ook de musea weer open, kondigde Cultuurminister Lina Mendoni aan.


6 mei

Avondklok in Aghia Paraskevi na illegaal feest

De toegang tot het hoofdplein van Aghia Paraskevi, de noordelijke voorstad van Athene, wordt tussen 21.00 en 06.00 uur afgesloten. Viceminister van Burgerbescherming Nikos Hardalias zei dat hij de politie daarvoor opdracht heeft gegeven.

Het besluit om een ​​avondklok op te leggen op het openbare plein kwam nadat tientallen jongeren zich er twee nachten achter elkaar hadden verzameld voor een geïmproviseerd feest. Daarbij hielden ze niet voldoende afstand van ekaar en raakten ze slaags met de politie.

Griekse hotels overwegen introductie ‘quarantainevakanties’

Grote hotelgroepen in Griekenland onderzoeken de verschillende manieren waarop ze deze zomer kunnen opereren terwijl ze de veiligheid van hun gasten waarborgen. Bij de zogenaamde ‘quarantainevakanties’ zouden de gasten vrijwel geen contact hebben met personeel en medevakantiegangers.

Onderzoek naar dood 35-jarige coronapatiënt

De autoriteiten in Thessaloniki zijn een voorlopig onderzoek gestart naar mogelijke medische nalatigheid bij de dood van een 35-jarige man, die vorige maand overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Hij is het jongste slachtoffer van de ziekte in Griekenland.

Het onderzoek richt zich op de behandeling van man, die naar verluidt geen onderliggende gezondheidsproblemen had. Er wordt gekeken of er in het ziekenhuis fouten zijn gemaakt die hebben bijgedragen aan zijn overlijden.

2663 bevestigde besmettingen, 147 doden

Er zijn 21 nieuwe coronagevallen vastgesteld. In totaal zijn er nu 2663 vastgestelde coronabesmettingen. Van de nieuwe bevestigde besmettingen zijn er 11 te herleiden naar een militaire medische faciliteit. Het afgelopen etmaal is 1 persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het dodental nu op 147 staat. Er worden 36 patiënten behandeld op de intensive care.

Coronatests worden uitgebreid

Adviseur van het Ministerie van Volksgezondheid Sotiris Tsiodras heeft aangekondigd dat coronatests zullen worden uitgebreid naar alle patiënten die één van de internationaal erkende symptomen van Covid-19 vertonen, en niet alleen worden gebruikt voor patiënten die de ademhalingssymptomen vertonen. Sinds het begin van de uitbraak zijn in Griekenland 87.052 diagnostische coronatests uitgevoerd.

Tsiodras schittert in korte animatiefilm

Een getekende versie van Sotiris Tsiodras, de belangrijkste medisch adviseur van de Griekse regering tijdens de coronacrisis, speelt een rol in een korte video die kinderen wil informeren over de verspreiding, symptomen en preventie van Covid-19. Het idee voor de video is afkomstig van Foteini Konstantopoulou, een politieagent en auteur van kinderboeken.


5 mei

Geen nieuwe sterfgevallen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 10 nieuwe bevestigde coronagevallen bij gekomen. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en professor in infectieziekten, Sotiris Tsiodras. In totaal zijn er in Griekenland nu 2642 vastgestelde coronabesmettingen. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 146. Er liggen 35 patiënten op de intensive care. De gezondheidsautoriteiten hebben in totaal 83.750 tests uitgevoerd.

Wizz Air vliegt vanaf juli weer naar Griekenland

De goedkope luchtvaartmaatschappij Wizz Air is van plan om vanaf juli het vliegverkeer naar Griekse vakantiebestemmingen weer te hervatten. Er zal dan vanaf luchthaven Londen Luton gevlogen worden naar Zakynthos, Heraklion, Corfu en Rhodos. Het is nog niet bekend of de vakantiebestemmingen in Griekenland deze zomer open zullen zijn.

Griekenland sneller gedigtaliseerd door corona

De corona-epidemie heeft de Griekse overheid gedwongen om versneld het digitale tijdperk in te gaan. Op de onlangs gelanceerde website https://www.gov.gr/ hebben burgers toegang tot overheidsdiensten zonder hun huis uit te hoeven. Alles, van verblijfsvergunningen tot doktersvoorschriften, kan voortaan online afgehandeld worden. Premier Mitsotakis noemde de site ‘het portaal van de nieuwe, digitale staat’.

Griekenland geeft 3 miljoen voor ontwikkeling coronavaccin

Net als diverse andere landen helpt ook Griekenland bij het financieren van onderzoek naar het ontwikkelen van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus. De Griekse regering heeft tijdens de videodonorconferentie 3 miljoen euro toegezegd.


4 mei

110 miljoen sms-berichten

Tijdens de 42 dagen van de volledige lockdown hebben Grieken in totaal 110 miljoen sms-berichten verstuurd naar nummer 13033 om het huis te kunnen verlaten. Gemiddeld ontving het nummer 1818 berichten per minuut. Hoewel mensen de reden voor het verlaten van hun huis ook op papier mochten zetten, gebruikten de meeste Grieken een sms.

2632 bevestigde besmettingen, 146 doden

Er zijn 6 nieuwe coronagevallen vastgesteld. In totaal zijn er nu 2632 vastgestelde coronabesmettingen. Het afgelopen etmaal zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het dodental nu op 146 staat. Er worden 35 patiënten behandeld op de intensive care.

In beeld: de eerste dag met versoepelde regels

Vandaag werd een deel van de lockdown-maatregelen versoepeld en mogen de Grieken weer vrij(er) bewegen. Langzaam wordt het ‘normale’ leven weer opgepakt. Maar dan wel met mondkapjes, sociale afstandsregels en controles. In de krant Ethnos is te zien hoe de ‘nieuwe realiteit’ er uit ziet op straat.

Athens Flying Week afgelast

De vliegshow van de Athens Flying Week is geannuleerd ‘vanwege onoverkomelijke obstakels veroorzaakt door de pandemie van Covid-19’, laat de organisatie weten. Het evnement stond gepland voor 19 en 20 september.

Strandbedden achter plexiglas

Een strandbar op het strand van Persissa op Santorini is de eerste in Griekenland die plexiglas rond de ligbedden heeft geïnstalleerd om strandgangers te beschermen tegen het coronavirus. Ook zijn er desinfectiemiddelen aanwezig en wordt er gebruik gemaakt wegwerphanddoeken en matrassen.


3 mei

Coronavirus beïnvloedt mentale gezondheid Grieken

Vier op de tien Grieken zeggen dat hun mentale gezondheid is verslechterd tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Sentio Solutions, een Griekse healthtech-startup. De grootste zorgen zijn de onzekere toekomst, vrees voor een langdurige recessie, de angst dat familie of vrienden ziek worden en het gebrek aan sociale contacten.

2626 bevestigde coronagevallen, 144 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 6 gestegen naar 2626. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er worden 37 patiënten behandeld op de intensive care. In het afgelopen etmaal is één persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 144 komt.

De nieuwe regels in het openbaar vervoer

Vanaf morgen (4 mei) hervat het openbaar vervoer de reguliere dienstregeling. Dat betekent wel dat reizigers zich aan strenge regels moeten houden. Mondkapjes zijn verplicht, gebruik van liften is verboden, achter instappen is verplicht net als voldoende afstand houden.

Grens open voor Albanese seizoensarbeiders

Griekenland en Albanië hebben een overeenkomst ondertekend die de weg vrijmaakt voor duizenden Albanezen om – ondanks de coronavirusbeperkingen – in de Griekse landbouwsector te gaan werken. Griekse boeren vrezen dat een gebrek aan landarbeiders de productie van dit jaar in gevaar brengt. De twee buurlanden hadden in maart hun grenzen gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.


2 mei

Nu 2620 coronagevallen, 143 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 8 gestegen naar 2620. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In het afgelopen etmaal zijn ook 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 143 komt. Er liggen 37 coronapatiënten op de intensive care.

Stelios from home

Stelios Kerasidis, het 8-jarige Griekse pianowonder dat de ‘Isolation Waltz’ componeerde, heeft vandaag een kort thuisconcert gegeven. Het optreden werd live gestreamd op YouTube en was onderdeel van het online platform #GreeceFromHome.

Unites Airlines staakt vluchten naar Athene

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft alle dagelijkse vluchten van Newark Liberty International Airport naar Athene geannuleerd voor het hele seizoen van 2020. Dat meldt The Papas Post.


1 mei

Geen nieuwe sterfgevallen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 21 nieuwe bevestigde coronagevallen bij gekomen. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en professor in infectieziekten, Sotiris Tsiodras. In totaal zijn er in Griekenland nu 2612 vastgestelde coronabesmettingen. Het aantal sterfgevallen blijft staan op 140.

Reizigerssassistenten geven advies over veiligheidsregels OV

Op 45 metrostations in Athene zijn vanaf 4 mei ‘reizigerssassistenten’ aanwezig om de passagiers te informeren over het veilig gebruik van het openbaar vervoer. Ze adviseren de reizigers over het vermijden van opstoppingen en drukte en herinneren hen er aan dat mondkapjes verplicht zijn. In treinen en bussen zal met speciale bordjes worden aangegeven waar reizigers veilig kunnen zitten of staan.

Bezoekverbod kloosters Athos verlengd

Het bezoekverbod voor de kloosters op de berg Athos is verlengd tot 17 mei. Leraren, studenten en medewerkers van de Athonias Ecclesiastical Academy in Karyes zijn vrijgesteld van het verbod. Sinds 19 maart zijn pelgrims en andere bezoekers niet meer welkom op de heilige berrg, om de kloostergemeenschappen te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus.


30 april

Nu 2591 coronagevallen, 140 doden

Er zijn in Griekenland 15 nieuwe coronagevallen vastgesteld, zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en professor in infectieziekten, Sotiris Tsiodras, tijdens zijn dagelijkse briefing. In totaal zijn er nu 2591 vastgestelde coronabesmettingen. Het afgelopen etmaal is één persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het dodental nu op 140 staat. Er worden 38 patiënten behandeld op de intensive care.

Bonus voor ziekenhuispersoneel

Griekenland ontvangt 11 miljoen euro van de Stavros Niarchos Foundation (SNF) om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Dit bedrag is inclusief een bedankbonus voor medisch, verplegend en schoonmaakpersoneel op intensive care-afdelingen (ICU’s) in alle ziekenhuizen in Griekenland waar coronapatiënten worden behandeld. In totaal gaat het om 5000 personen.

Proastiakos hervat normale dienstregeling

De Athens Suburban Railway (Proastiakos) hervat maandag 4 mei de normale dienstregeling. Dat heeft het Griekse spoorbedrijf Trainose aangekondigd. Om grore drukte op de lijnen tot een minimum te beperken, is er een speciaal ticketsysteem bedacht. Reizigers moeten een kaartje kopen voor een bepaalde route, dat slechts een beperkte tijd geldig is.

 • De kaartjes zijn verkrijgbaar via tickets.trainose.gr, de iOS- en Android-apps van TrainOSE en bij fysieke verkooppunten.

Coronaregels in openbaar vervoer

Passagiers die vanaf 4 mei gebruik maken van het openbaar vervoer, moeten een mondkapje dragen, de sociale afstandsregels in acht nemen en onnodige reizen vermijden. De overheid adviseert burgers om, indien mogelijk, hun auto te gebruiken in plaats van het openbaar vervoer.

Tandartsen mogen weer aan het werk

Tandartsen mogen vanaf 4 mei weer aan het werk, maar ze moeten wel voldoen aan strenge hygiëne-eisen. Tussen twee afsparken moet minstens een uur tijd zitten. Patiënten moeten alleen komen, een mondkapje dragen en hun handen desinfecteren bij binnenkomst. Ook mogen zij (of hun familieleden) de afgelopen 3 dagen geen symptomen hebben vertoond die kunnen wijzen op het coronavirus. Tandartsen zijn verplicht beschermende kleding dragen en na een patiënt alle oppervlakten te desinfecteren.


29 april

2576 bevestigde coronagevallen, 139 doden

Er zijn in Griekenland 10 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevallen komt daardoor op 2576. De afgelopen 24 uur is één persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen is 139. Er verblijven 41 patiënten op de intensive care. De Griekse autoriteiten hebben tot dusver 72.130 tests uitgevoerd.

Minister: Geen coronadoden in migrantenkampen

In de migranten- en vluchtelingenkampen zijn geen mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat zei minister van Migratie en Asielzaken Notis Mitarachi in het Griekse parlement. Er zijn geen bevestigde coronagevallen in de kampen op de eilanden, zei Mitarachi. In drie locaties op het vasteland waar migranten worden opgevangen, zijn wel besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om de kampen in Ritsona en Malakasa en een hotel in Kranidi.

Mondkapjes verplicht vanaf 4 mei

Het is vanaf 4 mei verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, taxi’s, ziekenhuizen en bij het bezoeken van openbare diensten (zoals supermarkten, winkels, kappers, schoonheidssalons en rijscholen). Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 150 euro. De mondkapjes zijn verkrijgbaar bij apotheken. Ouderen wordt geadviseerd om thuis te blijven.

Nieuwe campagne: ‘Wij blijven veilig’

Na de campagne ‘Wij blijven thuis’, heeft de Griekse regering nu de campagne ‘Wij blijven velig’ in het leven geroepen. De nieuwe slogan werd gelanceerd tijdens de persconferente waar premier Mitsotakis de versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. De ‘Wij blijven veilig’-campagne bestaat uit 3 pijlers: handen wassen, afstand houden van 1,5 tot 2 meter en een mondkapje dragen.


28 april

Premier maakt versoepeling maatregelen bekend

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft tijdens een persconferentie aangekondigd welke coronamaatregelen vanaf 4 mei stapsgewijs zullen worden versoepeld Het is vandaag 37 dagen geleden dat Griekenland volledig op slot ging om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Nu 2566 bevestigde coronagevallen, 138 doden

In Griekenland zijn nu 2566 bevestigde coronabesmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 32 nieuwe gevallen bij gekomen. Ook zijn er 2 patiënten overleden in het ziekenhuis. In totaal zijn er 138 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er worden 40 patiënten behandeld op de intensive care. Sinds de uitbraak van het virus in Griekenland zijn er 69.833 coronatest uitgevoerd.

Chinese provincie Hainan doneert maskers aan Kreta

De Chinese provincie Hainan heeft 3000 hoogwaardige chirurgische maskers geschonken aan Kreta. De regionale gouverneur van Kreta, Stavros Arnaoutakis, noemde de donatie ‘een humanitaire en solidaire daad’. Een levering van nog eens 10.000 maskers, beschermende overalls en andere materialen wordt nog verwacht.

Beschermingsmaatregelen voor rijscholen

Het Ministerie van Verkeer heeft beschermingsmaatregelen aangekondigd die door rijscholen in acht moeten worden genomen. Instructeurs en leerlingen moeten gezichtsmaskers en handschoenen dragen bij de theorie- en praktijklessen en rij-examens. Het aantal leerlingen in de klas wordt gehalveerd en tussen de stoelen moet een veilige afstand zijn. Tijdens de rijles en het afrijden moet het raam in de auto open zijn.

Mondkapjes verplicht op drukke locaties

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat het verplicht wordt om mondkapjes te dragen op afgesloten locaties waar veel mensen bij elkaar komen, zoals supermarkten, ziekenhuizen, klinieken en kappers.


27 april

Versoepeling maatregelen vanaf 4 mei

De coronamaatregelen zullen na het eerste weekend van mei geleidelijk worden versoepeld. Dat heeft onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheer Nikos Hardalias gezegd. Hij zei dat de beperkingen in mei en juni geleidelijk worden teruggedraaid. Tussen iedere rollback zit een periode van twee weken om de ontwikkelingen te volgen. Ook kunnen de verschillende sectoren van de economie zich zo voorbereiden op heropening.

Nu 2534 bevestigde coronagevallen, 136 doden

Er zijn in Griekenland sinds gisteren 17 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat heeft het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Het totaal aantal geregistreerde coronagevallen komt daardoor op 2534. Er zijn de afgelopen 24 uur nog 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal coronadoden staat nu op 136. Er worden 43 patiënten behandeld op de intensive care

Boulevards Thessaloniki, Patras en Volos weer open

De kustpromenades in Thessaloniki, Patras en Volos gaan morgen weer open. Het is onderdeel van het plan van de Griekse regering om de in maart opgelegde lockdwon geleidelijk te versoepelen. De boulevards in de drie steden waren sinds begin april beperkt toegankelijk omdat inwoners zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Premier Mitsotakis presenteert morgen exitplan

Premier Mitsotakis geeft morgen een persconferentie waarin wordt toegelicht welke coronamaatregelen zullen worden versoepeld. De geleidelijke afschaffing van de maatregelen zou begin mei beginnen en eind juni eindigen.

Ieronymos verzoekt premier om kerken weer te openen

De Griekse aartsbisschop Ieronymos heeft premier Kyriakos Mitsotakis een brief geschreven met het verzoek om de kerken weer te openen, zolang de regels voor sociale distancing worden nageleefd. Hij schreef de brief als hoofd van de Heilige Synode namens alle 96 Griekse bisschoppen.

Ieronymos drong erop aan dat kerken worden opgenomen in de plannen voor het versoepelen van de coronamaatregelen. Hij deed een beroep op Mitsotakis als ‘trouwe christen’ en wees erop dat de kerk tijdens Pasen alle beperkingen in acht heeft genomen, ondanks de druk die werd uitgeoefend door sommige priesters.


26 april

Scholen vanaf 11 mei gefaseerd weer open

Verwacht wordt dat de scholen in Griekenland vanaf 11 mei gefaseerd weer open gaan. Dat heeft minister van Onderwijs, Niki Kerameus, aangegeven. Middelbare scholieren die zich moeten voorbereiden op de toelatingsexamens van de universiteit in juni, zouden als eerste weer naar school mogen. De scholen moesten op 11 maart hun deuren sluiten om verspreiding van het coronavirus te beperken.

Nu 2517 coronagevallen, 134 doden

Er zijn 11 nieuwe bevestigde coronabesmettingen in Griekenland, het totaal aantal komt daardoor op 2517. Snds gisteren zijn er 4 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het totaal aantal doden als gevolg van het virus is gestegen naar 134. Het aantal mensen op de intensive care-afdelingen in het hele land blijft dalen en bedraagt ​​nu 46. De Griekse gezondheidsautoriteiten hebben in totaal 64.608 tests uitgevoerd.

Genezen patiënt test opnieuw positief

Een vrouw die klaarblijkelijk volledig hersteld was van Covid-19, heeft opnieuw positief getest op coronavirus. Ze werd rond eind maart opgenomen in het Evangelismos-ziekenhuis in Athene, waar ze herstelde van het virus en op 6 april weer werd ontslagen. De positieve test betekent volgens artsen niet noodzakelijk dat de patiënt opnieuw is geïnfecteerd. In andere landen is al eerder een vergelijkbaar geval geregstreerd, maar in Griekenland is het nog niet eerder voorgekomen.


25 april

Alkistis Protopsalti geeft mobiel concert

De populaire Griekse zangeres Alkistis Protopsalti heeft vandaag een mobiel concert gegeven. Vanaf een open truck die door het centrum van Athene reed, zong ze de inwoners toe die in thuisisolatie zitten. “Omdat mensen niet naar mij kunnen komen luisteren, heb ik besloten om naar hen toe te gaan, zei Protopsalti. Ook stopte de bus bij de ziekenhuizen die zijn belast met de behandeling van Covid-19-patiënten.

In een post op Facebook riep burgemeester Kostas Bakoyannis de Atheners op om ‘hun ramen te openen’ voor het initiatief en ‘positief te blijven’.

16 nieuwe besmettingen, geen nieuwe sterfgevallen

Sinds gisteren zijn er 16 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in Griekenland stijgt daardoor naar 2506. Er zijn de afgelopen 24 uur geen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen blijft daardoor staan op 130. Er worden 47 patiënten behandeld op de intensive care. De gezondheidsautoriteiten hebben tot dusver in totaal 63.087 coronatests uitgevoerd.

Economie krimpt met 5-10 procent

De Griekse economie, die is getroffen door beperkingen van het coronavirus, zal dit jaar naar verwachting met 5 tot 10 procent krimpen. Dat zei minister van Financiën Christos Staikouras.


24 april

Nu 2490 besmettingen, 130 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 27 gestegen naar 2490. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In het afgelopen etmaal zijn ook 5 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 130 komt. Er zijn dusver in totaal 61.407 coronatests uitgevoerd.

Mogelijk alleen toeristen uit speficieke landen welkom

Minister van Toerisme Haris Theocharis streeft er naar om ‘ergens in juli’ weer toeristen te kunnen ontvangen. Hij zei in het interview met BBC ook  dat mogelijk alleen toeristen uit specifieke landen deze zomer Griekenland mogen bezoeken én dat ze niet naar alle bestemmingen in het land kunnen. Theocharis meent dat er te veel mensen zijn die Griekenland willen bezoeken als het veilig is.

Omzet supermarkten met 30 procent gestegen

De omzet in Griekse supermarkten is in de zeven weken sinds het eerste bevestgde coronageval in Griekenland met 30,7% gestegen. Volgens marktonderzoeksbureau IRI bedroeg in de periode van 24 februari tot 12 april de totale omzet 1,36 miljard euro. De verkoop van huishoudelijke en persoonlijke hygiëneproducten (o.a. antiseptische gels, voedingssupplementen en vochtige doekjes) is in deze periode het meest toegenomen.

Patiënten privékliniek testen positief op corona

Van de 226 patiënten en werknemers van een privékliniek in Peristeri, in het westen van Athene, hebben er 37 positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat meldden de Griekse gezondheidsautoriteiten vandaag. 17 patiënten die positief testten, zijn overgebracht naar andere zorginstellingen, 3 mensen met de diagnose Covid-19 zijn overleden.

Vier inwoners Malakasa-kamp breken quarantaine

Vier migranten uit het Malakasa-kamp ten noordoosten van Athene, zijn als vermist opgegeven. Het kamp werd eerder deze maand in quarantaine geplaatst nadat verschillende bewoners positief testten op het coronavirus. Twee van hen werden waren later aangetroffen op het centraal station van Athene, naar de twee andere mannen wordt nog gezocht.


23 april

2463 bevestigde coronagevallen, 125 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 55 gestegen naar 2463. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er worden 52 patiënten behandeld op de intensive care. In het afgelopen etmaal zijn ook 4 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 125 komt.

Lockdown verlengd tot 4 mei

Griekenland verlengt de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in het land tegen te gaan met een week. Het land blijft daardoor op slot tot 4 mei. Dat zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas vandaag. De lockdown zou op 27 april aflopen. Premier Kyriakos Mitsotakis presenteert naar verwachting begin volgende week het nieuwe plan voor het geleidelijk afbouwen van sommige beperkingen.

Ministerie overweegt verplicht gebruik mondkapjes in OV

Minister van Transport en Infrastructuur Kostas Karamanlis overweegt om het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht te stellen wanneer een deel van de lockdownmaatregelen wordt opgeheven. Het ministerie en het OV-bedrijf van Athene (OASA) werken aan plan om de frequentie van bussen en metro’s geleidelijk weer op te voeren.

Tien agenten in quarantaine

Tien agenten op het hoofdkantoor van politie in Athene en op een politiebureau in Oropos, Oost-Attica, zijn in quarantaine geplaatst nadat bleek dat ze in contact waren gekomen met een asielzoeker die positief testte op het nieuwe coronavirus.

De 38-jarige Afghaanse man, bezocht afgelopen op 18 april met zijn vrouw en zijn 10-jarige zoon het politiebureau van Oropos om te melden dat zijn kind was verkracht in het Malakasa-kamp, waar ze wonen. Het kamp is eind maart in quarantaine geplaatst, nadat bleek dat talloze vluchtelingen besmet waren geraakt met het virus. De vermeende dader werd verhoord op het hoofdkantoor in Athene.


22 april

Geen nieuwe sterfgevallen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 7 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen, zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en professor in infectieziekten, Sotiris Tsiodras. In totaal zijn er in Griekenland nu 2408 vastgestelde coronabesmettingen, 121 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Griekenland start massaproductie chirurgische maskers

Griekenland zal binnen enkele dagen beginnen met de massaproductie van chirurgische maskers om aan de eigen behoeften te voorzien. Dat zei minister van Ontwikkeling en Investeringen, Adonis Georgiadis, in een gesprek met tv-zenders ERT, Open en Alpha TV. De maskers worden geproduceerd in Larissa en de regio Thracië. Volgens Georgiadis kunnen er ongeveer 9 miljoen maskers per maand worden gemaakt. De machines die worden gebruikt om grote hoeveelheden chirurgische maskers te produceren, arriveerden gisteren uit China.

Inwoners kamp Moria vrezen coronavirus

Tijdens een protest hebben asielzoekers die verblijven in kamp Moria op Lesbos aan de Griekse autoriteiten gevraagd om hen van het eiland af te halen. De demonstranten stonden buiten het kamp met spandoeken met de tekst ‘Vrijheid voor iedereen. We worden blootgesteld aan Covid-19’. Ze vrezen dat ze besmet zullen raken met het coronavirus als ze in het overvolle kamp blijven.

Twee dorpen in regio Xanthi op slot

De dorpen Zoumbouli en Arnaouti in de regio Xanthi zijn sinds gisteravond op slot gegaan op last van onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheer Nikos Hardalias. In de dorpen zijn meerdere besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Inwoners van Zoumbouli en Arnaouti mogen tussen 20.00 uur op 21 april en 20.00 uur op 4 mei hun woningen niet verlaten. De regionale autoriteiten zorgen voor de levering van de noodzakelijke goederen aan de bewoners en de voortzetting van de landbouwwerkzaamheden.


21 april

Nu 2401 bevestigde coronagevallen

Er zijn in Griekenland 156 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting, waarvan 150 in een hotel in Kranidi waar migranten en vluchtelingen worden opgevangen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevallen komt hierdoor op 2401, 59 patiënten worden behandeld op de intensive care. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 121. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Griekenland overweegt ‘gezondheidspaspoort’ voor toeristen

De Griekse minister van Toerisme, Harry Theocharis, verwacht dat het toeristisch seizoen in Griekenland dit jaar slechts drie maanden zal duren, van juli tot september. Afhankelijk van de situatie kan het seizoen misschien met twee maanden worden verlengd. Om te bepalen welke bezoekers worden toegelaten zei de minister dat de Griekse autoriteiten overwegen een ‘gezondheidspaspoort’ in te voeren. Dat moet bewijzen de betreffende persoon niet besmet is met het coronavirus. De test moet worden uitgevoerd in het land van herkomst van de reiziger, voordat hij aan boord gaat van een vliegtuig of ander vervoermiddel.

150 besmettingen in migrantenhotel

In een hotel in Kranidi waar migranten en vluchtelingen worden opgevangen hebben 150 mensen positief getest op het coronavirus. Het gaat om 148 vluchtelingen en twee hulpverleners van een internationale oragnisatie, die allemaal geen symptomen van het virus vertonen. Dat heeft onderminister van Burgerbescherming Nikos Hardalias bekend gemaakt.

Het hotel was op 16 april al in quarantaine geplaatst, nadat een vrouwelijke werknemer positief was getest op Covid-19. Volgens rapporten was zij 12 dagen niet in het hotel geweest. Gisteren werd bekend dat een zwangere vrouw uit Somalië positief testte op het virus tijdens een bezoek aan het ziekenhuis van Nafplio. Zij vertoont ook geen symptomen en werd in quarantaine geplaatst in haar hotelkamer. Als gevolg van de coronauitbraak in het hotel is nu heel Kranidi in strikte quarantaine geplaatst.

Tsiodras: Eet gezond tijdens thuisisolatie

Hoogleraar Infectieziekten en woordvoerder van de Nationale Gezondheidsorganisatie Sotiris Tsiodras heeft de Grieken geadviseerd om een ​​gezond dieet te volgen nu ze door de coronacrisis in thuisisolatie zitten. Verse groenten en fruit, mager vlees, zeevruchten en (vette) vis zijn enkele van de dieetopties. “We moeten het mediterrane dieet volgen”, raadde Tsiodras aan. “Dit is een uitgelezen kans om onze eetgewoonten te verbeteren, aangezien er tijd is om zelfgemaakte en gezonde maaltijden te bereiden en met de familie om de tafel te zitten.”

35-jarige man jongste slachtoffer

Een 101-jarige vrouw is in een ziekenhuis in Athene overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De vrouw woonden in een verpleeghuis in Nea Makri, ten oosten van de hoofdstad. Vandaag overleden nog twee andere patiënten, van 35 en 75 jaar, aan de gevolgen van het virus.

De 35-jarige man uit Neapoli in het noorden van Griekenland is het jongste slachtoffer. Volgens artsen had hij geen onderliggende ziekte en verkeerde hij in uitstekende fysieke conditie voordat hij het coronavirus opliep. Een eerste coronatest viel negatief uit, bij een tweede test was de man wel positief. Het totaal aantal coronadoden in Griekenland staat nu op 120.


20 april

835 boetes in Paasweekeinde

De politie heeft op Paaszondag 106 boetes van elk 300 euro uitgedeeld aan burgers die zich niet aan de bewegingsbeperkingen hadden gehouden en toch hun woonplaats hadden verlaten. In het hele Paasweekeinde werden 835 boetes uitgedeeld. Ook werden de kentekenplaten van 515 voertuigen in beslag genomen voor een periode van 60 dagen.

Nu 2245 coronagevallen in Griekenland

Het aantal bevestigde coronagevallen in Griekenland is gestegen naar 2245. Er zijn tot dusver 116 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er worden 61 patiënten behandeld op de intensive care.

Grieks onderzoek naar behandeling Covid-19 ‘zeer bemoedigend’

De eerste resultaten van een lopend Grieks onderzoek naar de voordelen van het ontstekingsremmende middel colchicine bij de behandeling van Covid-19 zijn ‘zeer bemoedigend’, aldus cardioloog en professor op de Athens Medical School Christodoulos Stefanadis die de proef leidt.

Somalische vrouw in migrantenhotel test positief op corona

Een 28-jarige zwangere vrouw uit Somalië is bij een bezoek aan het ziekenhuis positief getest op het coronavirus. De vrouw verblijft in een hotel in Kranidi op de Peloponnesos, dat onder toezicht staat van de Internationale Migratieorganisatie. Ze vertoont geen symptomen van het virus en is in quarantaine geplaatst in haar kamer. In het hotel zijn 470 (voornameljk Afrikaanse) asielzoekers gehuisvest.

‘Maatregelen vanaf 4 mei geleidelijk versoepeld’

De Griekse regering zou overwegen om vanaf 4 mei de coronamaatregelen geleidelijk te versoepelen. Dat meldt dagblad Kathimerini. Verwacht wordt dat kleine winkels – onder strikte regels – weer open mogen. Warenhuizen blijven nog dicht, net als de stranden en parken. Ook de horeca mag nog niet open.

Lockdown migrantenkampen verlengd tot 10 mei

De bewegingsbeperkingen voor mensen in vluchtelingen- en migrantenkampen zijn verlengd tot 10 mei. Dat is bekend gemaakt via een gezamenlijke verklaring van de ministeries van Burgerbescherming, Volksgezondheid en Migratie- en Asielzaken.


19 april

Er zijn door het ministerie van Volksgezondheid vandaag (nog) geen nieuwe cijfers bekend gemaakt over het aantal bevestigde nieuwe coronabesmettingen of sterfgevallen in Griekenland.

Internationale lof voor Griekse aanpak coronacrisis

Griekenland pakt van alle Europese landen de coronacrisis het best aan, concludeerde de Franse denktank The Bridge afgelopen week. Volgens The Bridge hebben de Grieken door het nemen van snelle en strenge maatregelen de verspreiding van het coronavirus kunnen vertragen en zo de curve kunnen afvlakken. En dat terwijl de Griekse gezondheidszorg en economie verre van voorbereid waren op zo’n crisis.


18 april

2235 bevestigde coronagevallen, 110 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 11 gestegen naar 2235. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In het afgelopen etmaal zijn ook 2 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 110 komt.

Priesters en kerkgangers beboet

In heel Griekenland zijn priesters beboet die de orders van de overheid en de Heilige Synode aan hun laars lapten en op Paaszaterdag de deuren van de kerk openden voor de gelovigen. Mensen stonden in de rij stonden om de icoon van Jezus Christus in het graf te kussen.

Chios werd de priester, die de zogenaamde eerste opstanding op zaterdagochtend altijd vrolijk rondspringend viert, aangehouden omdat hij de kerkdeuren had geopend. Een vrouw die de kerk probeerde binnen te gaan, werd ook aangehouden nadat ze ruzie had gemaakt met de politie en een agent op de hand sloeg.


17 april

Nu 2224 bevestigde coronagevallen, 108 doden

In Griekenland zijn nu 2224 bevestigde coronabesmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 17 nieuwe gevallen bij gekomen. Ook zijn er 3 patiënten overleden in het ziekenhuis. In totaal zijn er 108 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Winkels medio mei geleidelijk weer open

Verwacht wordt dat de winkels in Griekenland medio mei weer stapsgewijs hun deuren kunnen openen. Dat zei minister van Ontwikkeling en Investeringen Adonis Georgiadis. De beperkingen worden geleidelijk opgeheven in omgekeerde volgorde van waarin ze werden ingevoerd.


16 april

Officiële Vibergroep voor corona-info

De Griekse regering heeft een officiële groep op de populaire Viber-berichtenapp gemaakt waarin informatie wordt verstrekt over alle ontwikkelingen rond het coronavirus in het land. Premier Kyriakos Mitsotakis kondigde dat vandaag aan in een bericht op sociale media:  “We blijven thuis, we blijven op de hoogte”

2207 bevestigde coronagevallen, 105 doden

Het aantal bevestigde coronagevalllen in Griekenland is met 15 gestegen naar 2207. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Er worden 69 patiënten behandeld op de intensive care. In het afgelopen etmaal zijn ook 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het aantal sterfgevallen op 105 komt.

Hogere boetes tijdens Paasweekend

Wie tijdens het aanstaande paasweekeinde de lockdownregels overtreedt en toch waagt aan een zogenaamde ‘niet-essentiële verplaatsing’ kan rekenen op een forse straf. De boete wordt verdubbeld van 150 naar 300 euro en de kentekenplaten van de auto worden tijdelijk in beslag genomen. Hiermee wil de overheid voorkomen dat Grieken toch op familiebezoek gaan tijdens Pasen, ondanks het verbod.

Sotiris Tsiodras is populairste Griek

Hoogleraar infectieziekten Sotiris Tsiodras, de belangrijkste adviseur en woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tijdens de corona-epidemie, is momenteel de meest populaire persoon in Griekenland, zo blijkt uit een peiling van Alpha TV. Op de tweede plaats staat vice-minister van Burgerbescherming Nikos Hardalias.

Gebedshuizen langer gesloten

De ministeries van Religie en Volksgezondheid hebben de sluiting van alle gebedshuizen in Griekenland verlengd tot 28 april.

Personeel supermarkten wil meer bescherming

Supermarktmedewerkers in heel Griekenland hebben flyers uitgedeeld bij de winkels. Ze eisen meer maatregelen van hun werkgevers en de regering om hen te beschermen tegen dagelijkse blootstelling aan het coronavirus.


15 april

Vliegverbod van/naar 6 landen verlengd

De Griekse burgerluchtvaartautoriteit heeft vandaag bekend gemaakt dat het verbod op commerciële vluchten van en naar zes Europese landen tot 15 mei is verlengd. Het gaat om vluchten van/naar Italië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Vluchten van/naar Duitsland zijn alleen toegestaan ​​naar de internationale luchthaven in Athene.

Nu 2192 bevestigde coronagevallen, 102 doden

Sinds gisteren zijn er 22 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal vastgestelde coronagevallen in Griekenland staat nu op 2192. Het aantal sterfgevallen steeg naar 102, nadat in Alexandroupolis een vrouw overleed aan de gevolgen van het virus. Sinds het begin van de uitbraak zijn er in Griekenland in 50.771 coronatests uitgevoerd.

5000 euro boete voor overtreden quarantaineregels

Twee Turkse zeelieden zijn gearresteerd toen ze in het zuiden van Athene probeerden het hotel te verlaten waar ze 14 dagen in quarantaine moesten blijven. Ze kregen beiden een boete van 5000 euro en de ambassade van hun land is op de hoogte gesteld. De mannen waren met tientallen anderen ondergebracht in hotels na een uitbraak van het coronavirus op het passagiersschip Eleftherios Venizelos dat lag aangemeerd in Piraeus.

Inreisverbod niet-EU-onderdanen verlengd

De Griekse autoriteiten hebben het tijdelijke inreisverbod voor niet-EU-onderdanen verlengd tot 18 mei. Op 17 maart gingen de grenzen dicht voor mensen de niet uit een EU-land komen. De maatregel zou aanvankelijk tot 18 april duren, maar is nu dus verlengd.

Voor 27 april meer duidelijkheid over lockdown-maatregelen

Voor 27 april zal de Griekse regering laten weten of de lockdown-maatregelen kunnen worden versoepeld. Dat zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas. Volgens Petsas wordt er al gewerkt aan een routekaart voor een geleidelijke en gecontroleerde versoepeling van de maatregelen. De lockdown ging in op 23 maart en zou tot minstens 27 april duren.


14 april

Olympische sporters spreken steun uit voor zorgpersoneel

In een video op YouTube bedanken het Griekse Olympisch Comité (HOC) en een groot aantal Griekse atleten het zorgpersoneel dat helpt bij het bestrijden van het coronavirus. Onder anderen de olympisch kampioenen Anna Korakaki, Eleftherios Petrounias en Katerina Stefanidi en HOC-voorzitter Spyros Capralos spreken hun steunbetuigingen uit.

25 nieuwe bevestigde coronagevallen

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 25 nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 bijgekomen, ook zijn er 2 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en hoogleraar infectieziekten Sotiris Tsiodras tijdens zijn dagelijkse persconferentie. In Griekenland zijn nu 2170 vastgestelde coronagevallen, 101 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Griekse economie krimpt met 10 procent door coronacrisis

De Griekse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de vandaag gepresenteerde World Economic Outlook. Op deze recessie volgt in 2021 een groei van 5,1 procent, verwacht het IMF.

Mogelijk autoverbod met Pasen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zou de Griekse overheid zelfs overwegen een ‘avondklok’ voor auto’s op te leggen tijdens het paasweekend. Deze maatregel moet voorkomen dat Grieken familieleden en vrienden zullen bezoeken om samen Pasen te vieren. Het verkeersverbod zou dan ingaan op zaterdag 18 april om 20.00 uur en duren tot en met middernacht op Paaszondag (19 april), of mogelijk zelfs tot maandagavond 24.00 uur.

Coronatests in 11 Roma-kampen

Elf Roma-nederzettingen in Thessalië worden deze week rigoureus geïnspecteerd om mogelijke uitbraken van het coronavirus op te sporen en in te dammen. Dat besluit is genomen nadat tientallen mensen in een nederzetting aan de rand van de stad Larissa vorige week positief testten op het virus en in quarantaine werden geplaatst.

8 miljoen euro voor extra IC-bedden

Het Griekse parlement heeft 8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de onmiddellijke installatie van 50 extra intensive care-bedden in het Sotiria-ziekenhuis in Athene, een van de 13 ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld. Van die extra bedden worden er 32 geplaatst in een speciaal ontworpen hangar die exclusief voor coronapatiënten is, de andere bedden komen in een afgeschermd deel van het ziekenhuis.


13 april

Nu 2145 bevestigde coronagevallen, 99 doden

Er zijn 31 nieuwe bevestigde coronagevallen in Griekenland, het totaal aantal vastgestelde besmettingen komt daarmee op 2145. Van hen is 25,8 procent besmet geraakt in het buitenland, 40 procent in Griekenland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er is de afgelopen 24 uur één persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal coronadoden in Griekenland komt daarmee op 99.

59 procent minder reizigers op Griekse luchthavens

Het aantal internationale en binnenlandse reizigers op de Griekse luchthavens is in maart fors gedaald als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt de Griekse burgerluchtvaartautoriteit (HCAA). Vorige maand reisen 1,02 miljoen passagiers reisden via Griekse luchthavens, dat is een daling van 59 procent in vergelijking met maart 2019. Het totale aantal vluchten bedroeg 15.987, een daling met 31,4 procent in vergelijking met de zelfde periode vorig jaar.

Coronagevallen in bejaardentehuis in Nea Makri

In een bejaardentehuis in Nea Makri, ten oosten van Athene, hebben 10 bewoners en 2 personeelsleden positief getest op Covid-19. Zij zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Het tehuis is onder quarantaine geplaatst. Ook in de andere bejaardentehuizen in Attica worden de bewoners nu getest op het virus.

Wetenschapper Theodore Papazoglou overleden

De prominente wetenschapper en onderzoeker Theodore Papazoglou is op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij overleed in een ziekenhuis is Brussel nadat hij enkele dagen op de intensive care was behandeld. Papazoglou was afdelingshoofd bij de in Brussel gevestigde Europese Onderzoeksraad.


12 april

Zeeleven gedijt onder coronamaatregelen

De reisbeperkingen die wereldwijd worden opgelegd om verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben een zichtbaar positief effect op het zeeleven. De vervuiling van de zee is afgenomen en er is een herstel te zien in diverse populaties van zeedieren. Een van de diersoorten die hiervan profiteren zijn de zeeschildpadden. “En we zagen onlangs dat dolfijnen zijn teruggekeerd in de Golf van Thermaikos”, zei Eleana Touloupaki van natuurbeschermingsorganisatie MEDASSET tegen persbureau AMNA.

33 nieuwe coronagevallen

Er zijn nu in totaal 2114 bevestigde coronagevallen, dat is een stijging van 33 sinds gisteren. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus steeg met 5 naar 98. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

Regering klaagt priesters aan

De regering heeft een openbare aanklager verzocht om een ​​aanklacht in te dienen tegen twee priesters die ondanks een verbod op kerkbezoek vandaag toch de communie hebben verleend aan gelovigen. Het gaat om een priester in de Atheense wijk Koukaki en een priester in de St. Spyridonkerk in Corfu-stad.


11 april

Nu 2081 besmettingen, 93 doden

In Griekenland zijn nu 2081 vastgestelde coronagevallen. Er zijn sinds gisteren ook 3 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen komt daardoor op 93. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt op de dagelijkse briefing.

Kreta doneert ‘tsikoudia’ voor de productie van antiseptica

De Vereniging van Traditionele Distilleerders van de Prefectuur van Heraklion op Kreta doneert 4 tot 5 ton tsikoudia aan de Griekse overheid voor de productie van antiseptica. Tsikoudia met meer dan 60% alcohol kan na een tweede distillatie worden gebruikt voor de productie van alcohol, zegt voorzitter Tassos Vrentzos.

Lof voor Griekenland

Griekenland en de Aziatische economieën hebben de coronacrisis voortvarender aangepakt dan de VS en ander andere landen. Hoofdeconoom Raghuram Rajan van het IMF zei tegen de BBC dat veel westerse landen te laat en te lichtvaardig hebben gereageerd. De Griekse regering voerde veel sneller de anderhalfmetereconomie in dan andere landen. Alle niet-essentiële winkels werden al vier dagen na de uitbraak gesloten. Italië en Spanje deden dat pas respectievelijk 18 en 30 dagen nadat de eerste dode was gemeld.


10 april

Aantal besmettingen stijgt naar 2011, 90 sterfgevallen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er het afgelopen etmaal 56 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting zijn bijgekomen. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen is gestegen naar 2011. Ook zijn er 4 mensen overleden, het totaal aantal coronadoden is nu 90.

Roma-nederzetting in quarantaine

Een Roma-nederzetting in Larissa is in strikte quarantaine geplaatst  nadat 2o inwoners positief testten op het coronavirus. Lokale en regionale overheden zullen tot en met 23 april voedsel, medicijnen en andere benodigdheden huis-aan-huis bezorgen.

Scholen blijven tot 10 mei gesloten

Scholen en universiteiten in Griekenland moeten nog tot 10 mei hun deuren gesloten houden. Dat heeft het ministerie van Onderwijs vandaag bekend gemaakt.

Griekenland hijst de Spaanse vlag

Op het Griekse parlementsgebouw wappert vandaag de Spaanse vlag als teken van solidariteit. De komende drie dagen wordt het gebouw ook verlicht in de kleuren (rood en geel) van de vlag. In Spanje heeft het coronavirus meer dan 15.000 levens geëist. Vorige week hees Griekenland de Italiaanse vlag om de Italianen een hart onder de riem te steken.


9 april

Nu 1955 bevestigde coronagevallen, 86 doden

De afgelopen 24 uur zijn er 71 nieuwe geregisteerde coronabesmettingen bijgekomen. In Griekenland zijn nu 1955 vastgestelde coronagevallen. Er zijn sinds gisteren ook 3 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het aantal sterfgevallen komt daardoor op 86. Er zijn in het hele land 33.634 coronatests uitgevoerd, zei woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Sotiris Tsiodras.

Familie Antetokounmpo schenkt 20.000 maskers

NBA-ster Giannis Antetokounmpo en zijn familie hebben 20.000 chirurgische maskers gedoneerd. De maskers zullen verdeeld worden tussen de gemeente Zografou in het centrum van Athene en de organisatie Cultuur, Sport en Jeugd (OPANDA) zodat werknemers zichzelf kunnen beschermen tegen het coronavirus.

Giannis, Thanasis, Kostas, Alex en hun moeder Veronica, hebben ook gevraagd om een ​​deel van de maskers uit te delen in het district Sepolia, waar de broers opgroeiden.

Ski-resorts eerder dicht

De skigebieden van Parnassus en Voras-Kaimaktsalan hebben aangekondigd dat ze het seizoen 2019-2020 beëindigen, ondanks het feit dat er nog ruim voldoende sneeuw ligt. De beslissing in strikte naleving van de overheidsbeperkingen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Onrust in vrouwengevangenis om vermoedelijk coronageval

In de Eleonas vrouwengevangenis in Thebe brak een kort relletje uit na de dood van een 42-jarige gedetineerde. Mede-gevangenen dachten dat de vrouw besmet was met het nieuwe coronavirus. Ze verbrandden matrassen en riepen op tot onmiddellijke maatregelen om hun gezondheid te beschermen en iets te doen aan de overbevolking. Volgens de gevangenisarts is de vrouw niet overleden aan Covid-19.

Valse antiseptica in beslag genomen

De afdeling van de Griekse politie die zich bezighoudt met financiële criminaliteit (SDOE) heeft bij een bedrijf in Attica 4071 liter antiseptische oplossingen en 2308 chirurgische maskers in beslag genomen. Bij de antiseptische oplossingen ontbrak de vereiste licentie, de maskers hadden geen wettelijke aankoopbewijzen.


8 april

7-jarige Stelios componeert ‘Isolation Waltz’

Het 7-jarige Griekse pianowonder Stelios Kerasidis heeft de ‘Isolation Waltz’ gecomponeerd, om iedereen die in thuisisolatie zit een hart onder de riem te steken. “Laten we nog een klein beetje geduldiger zijn en dan kunnen we binnenkort zwemmen in de zee”, zegt Stelios in de video op YouTube. “Ik draag een eigen stuk aan jullie op.”

Nu 1884 bevestigde besmettingen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Griekenland is met 52 gestegen naar 1884. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Sinds gisteren zijn er ook 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal sterfgevallen komt hierdoor op 83.

Strengere reisbeperkingen in aanloop naar Pasen

Vanaf 18.00 uur vandaag gelden er strengere controles bij tolstations op de nationale snelwegen, havens, luchthavens, treinstations en stations voor langeafstandsbussen. Reizigers moeten bewijzen dat ze vaste bewoners zijn die naar hun huis terugkeren of dat ze behoren tot een uitzonderingsgroep: defensie- en veiligheidspersoneel of medisch en verplegend personeel.

Ook mag er niet gereisd worden tussen eilanden, op enkele uitzonderingen na (zoals inwoners van afgelegen eilanden die naar een arts moeten op een groter eiland) Wie zich niet aan de lockdownregels houdt wordt teruggestuurd, raakt zijn kentekenplaten voor 60 dagen kwijt en krijgt een boete van 300 euro. De maatregel duurt tot minstens 27 april, maar kan per dag verlengd worden.

500 mobiele testeenheden

De Griekse regering zet vanaf vandaag 500 mobiele testeenheden in om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De gespecialiseerde voertuigen bezoeken onder leiding van de Nationale Gezondheidsorganisatie EODY woningen waar (vermoedelijke) besmettingsgevallen zijn.

‘Toerisme komt pas in augustus weer op gang’

Sommige hotels zouden in juni geleidelijk kunnen worden geopend, denkt het hoofd van de Griekse Toerisme Confederatie (SETE) Yiannis Retsos. Ze zouden zich dan wel moeten hoouden aan nog te bepalen gezondheidsprotocollen. Retsos benadrukte dat hij op persoonlijke titel spreekt. Hij zei ook te verwachten dat het Griekse toerisme pas halverwege het derde kwartaal (augustus) weer op gang zal komen en het niet vóór september weer normaal zal zijn.

Cruiseschepen mogen kort aanleggen voor bevoorrading

Cruiseschepen mogen onder strikte veiligheidsregels voor korte termijn aanmeren in Griekse havens. Dat heeft het ministerie van Scheepvaart besloten na overleg met de Cruise Lines International Association (CLIA). Hierdoor kunnen de schepen worden voorzien van voedsel, water en brandstof en kan afval veilig van boord worden gehaald.

Boetes voor daklozen worden geschrapt

De boetes die daklozen in Thessaloniki kregen omdat ze de lockdownregels overtraden, worden kwijtgescholden. De politie legde boetes op van 150 euro vanwegee ‘onnodige verplaatsingen’. Een dakloos stel werd zelfs twee keer op de bon geslingerd. Nadat er veel kritiek op kwam, draaide politie de maatregel terug.

Eerste straf voor negeren van horeca-ban

Een 57-jarige eigenaar van een café in Thessaloniki is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar omdat hij zijn zaak toch had geopend ondanks het verbod. Sinds 12 maart moeten restaurants en café’s hun deuren gesloten houden. Het is de eerste keer dat iemand is veroordeeld sinds de zakelijke beperkingen werden opgelegd.


7 april

Nu 1832 besmettingen, 81 doden

Sinds gisteren zijn er nog 2 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental in Griekenland staat daardoor op 81. Er zijn nu 1832 bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus, dat is een stijging van 77 vergeleken met gisteren. Op de intensive care-afdelingen van Griekse ziekenhuizen zijn 90 coronapatiënten opgenomen.

Premier Mitsotakis wenst Boris Johnson beterschap

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn Britse ambtsgenoor Boris Johnson een ‘snel en volledig herstel’gewenst. “In deze moeilijke tijden staat de wereld verenigd in de strijd tegen Covid-19”, schreef Mitsotakis op social media. Johnson werd zondag opgenomen in het ziekenhuis met het nieuwe coronavirus, gisteren moest hij naar de intensive care nadat zijn toestand achteruitging.

Chocolade Paashazen met mondkapjes

Ook Pasen ontkomt niet aan het coronavirus. Banketbakker Marios Papadopoulos verkoopt in zijn winkel in Thessaloniki chocolade paashazen met een beschermend – chocolade – gezichtsmasker.

Eerste coronageval op Naxos

Op Naxos is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een 49-jarige medewerker van de kustwacht. De man is werkzaam bij de havenautoriteit. Hij was naar verluidt met ziekteverlof met een speciale vergunning omdat hij tot risicogroepen behoorde. Er wordt nagegaan met wie hij contact heeft gehad. Familieleden, collega’s en verzorgend personeel van het lokale ziekenhuis worden getest op het virus. De man wordt overgebracht naar een ziekenhuis in Athene.


6 april

Quarantaine Damaskinia en Dragasia opgeheven

De strikte bewegingsbeperkingen voor de bergdorpen Damaskinia en Dragasia in West-Macedonië zijn opgeheven. De dorpen werden op 16 maart in quarantaine geplaatst nadat er 10 mensen besmet waren met het coronavirus en 4 mensen overleden aan het virus. In de eerste week van april werden in de twee dorpen of in de wijde omtrek geen nieuwe gevallen bevestigd. De inwoners moeten zich nog wel houden aan de algemene lockdwon-maatregelen die in heel Griekenland gelden.

20 nieuwe bevestigde coronagevallen

Er zijn in Griekenland sinds gisteren 20 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Dat heeft het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Het totaal aantal geregistreerde coronagevallen komt daardoor op 1755. Er zijn de afgelopen 24 uur nog zes mensen overleden aan het virus. Het totaal aantal coronadoden staat nu op 79.

Ministerie introduceert ‘corona-voucher’ voor toerisme

Het Griekse ministerie van Toerisme gaat een regeling invoeren die bedrijven in de toeristensector de mogelijkheid biedt om hun klanten te compenseren met een voucher die 18 maanden geldig is. De maatregel moet hotels en reisbureaus ondersteunen. De corona-voucher heeft dezelfde waarde als de geannuleerde boeking en kan worden gebruikt voor een andere reis op een later tijdstip (mogelijk zelfs naar een andere bestemming) via dezelfde reisagent.

Premier bezoekt corona-ziekenhuis

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Sotiria-ziekenhuis in Athene, waar patiënten met het coronavirus worden behandeld. Hij werd vergezeld door minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias. Mitsotakis sprak ook zijn dank uit ‘voor de onverdeelde inzet van het ambulancepersoneel van EKAV’ tijdens de pandemie en zei dat de extra bonus die de medewerkers hebben ontvangen die waardering uitdrukt.


5 april

Theodoros Zagorakis doneert helft salaris

Politicus en voormalig international Theodoros Zagorakis, heeft beloofd om de komende twee maanden 50% van zijn salaris te doneren aan het coronavirusfonds in Griekenland.
“De nationale inspanning vraagt al onze steun! Dit is de reden waarom ik reageer op het initiatief van de premier. Op dit moment is het belangrijk dat we ons ego opzij zetten. De strijd is nog niet voorbij. We lopen voorop in solidariteit, houden ons aan de voorzorgsmaatregelen en blijven thuis!”, schrijft Zagorakis op Facebook.

Nu 1735 coronagevallen, 73 doden

Er zijn sinds gisteren 5 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 73. Er waren ook 62 nieuwe bevestigde coronagevallen. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Griekenland is nu 1735. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat er 25.453 coronatests zijn uitgevoerd.

Tweede migrantenkamp in quarantaine

Het Malakasa-kamp ten noorden van Athene is voor 14 dagen in quarantaine geplaatst nadat een 53-jarige Afghaanse man symptomen van het coronavirus vertoonde. De man is overgebracht naar een ziekenhuis in Athene. Er wordt onderzocht met wie hij de afgelopen dagen in contact is geweest. Het kamp, waar zo’n 2500 mensen verblijven, is een zogenaamde ‘open faciliteit’ waar de bewoners vrij in en uit kunnen.

Beperkingen op Mykonos en Santorini aangescherpt

De Griekse regering heeft de quarantaineregels voor de eilanden Mykonos en Santorini aangescherpt. De maatregel gaat morgen in en geldt voor minsten 14 dagen. Op Santorini worden alle bouwactiviteiten worden opgeschort.

Op Mykonos geldt een avondklok van 20.00 tot 08.00 uur en inwoners mogen geen bruiloften meer bijwonen. Op begrafenissen is alleen naast familie nog welkom. Een ouder die niet over de voogdij over de kinderen heeft, mag hen niet bezoeken. Bewoners mogen niet langer hulp bieden aan mensen in nood, niet langer dan 15 minuten een hond uitlaten en niet naar buiten voor lichaamsbeweging.

Telefonische hulplijn

Viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias heeft aangekondigd dat er een telefonische hulplijn wordt geopend voor mensen die psychosociale ondersteuning nodig hebben. Dat nummer is 10306.

Bijna 20.000 boetes opgelegd

Hoewel de meeste Grieken zich aan de maatregelen houden, zijn er volgens een persbericht van het Ministerie van Burgerbescherming tot dusver 19.454 boetes opgelegd wegens schending van de bewegingsbeperkingen.


4 april

Lockdown verlengd tot 27 april

Griekenland heeft de lockdown met drie weken verlengd. Het land blijft op slot tot maandag 27 april om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias bekend gemaakt.

1673 bevestigde besmettingen, 68 doden

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er sinds gisteren 60 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus zijn geregistreerd, het totaal komt daarmee op 1673. Het dodental als gevolg van het virus steeg naar 68, nadat 9 patiënten zijn overleden. Op de intensive care-afdelingen van Griekse ziekenhuizen verblijven nog 92 coronapatiënten.

Toelatingsexamens universiteit in juli

Landelijke toelatingsexamens voor de universiteit kunnen in juli worden gehouden. Dat heeft minister van Onderwijs Niki Kerameus gezegd in een interview met de krant Parapolitika. De examens stonden gepland voor juni.

Meeste markten volgen coronaregels op

Van alle openluchtmarkten volgt 95 procent de nieuwe maatregelen van de regering op, dat zei minister van Ontwikkeling Adonis Georgiadis op Skai TV. Om verspreiding van het coronavirus moeten de kramen op weekmarkten minstens 5 meter uit elkaar staan. Deze week werden de exploitatievergunningen van twee markten in Ilion (West-Athene) en één in Thessaloniki ingetrokken omdat ze niet voldeden aan de opgelegde beperkingen.


3 april

Nu 1613 geregistreerde coronagevallen

De afgelopen 24 uur zijn 6 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het totaal aantal doden in Griekenland komt hierdoor op 59. Er zijn 99 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, dat maakte Sotiris Tsiodras bekend op de dagelijke persconferentie, Er zijn nu 1613 geregistreerde gevallen in Griekenland.

Ook boulevards Patras en Volos beperkt toegankelijk

Na de boulevard in Thessaloniki worden nu ook de boulevards in Patras (vanaf 4 april) en Volos (vanaf 6 april) beperkt toegankelijk. Dat heeft Nikos Hardalias, hoofd van de Griekse Burgerbescherming, aangekondigd. De maatregel duurt 14 dagen en wordt genomen omdat inwoners van de twee steden zich niet aan de lockdown-regels hielden.

Griekenland hijst Italiaanse vlag

Om het Italiaanse volk dat zwaar werd getroffen door de coronaviruspandemie een symbolisch hart onder de riem te steken, heeft het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken in Athene de Italiaanse vlag gehesen. Bij de ceremonie was de Italiaanse ambassadeur Efisio Luigi Marras aanwezig. Ook bij het Griekse parlement hangt de Italiaanse vlag aan het gebouw.


2 april

Voetballers zamelen geld in voor nieuwe IC-afdeling

Griekse voetballers hebben geld ingezameld om een ​​nieuwe intensive care-afdeling te financieren. Het idee is afkomstig van Alanyaspor-spelers Georgios Tzavellas, Manolis Siopis en Tasos Bakasetas. Spelers van AEK, Olympiacos, Panathinaikos, PAOK en andere Super League-clubs reageerden onmiddellijk positief op het initiatief. Als het mogelijk is, willen ze ook de oprichting van een tweede intensive care-afdeling financieren. Ook Griekse basketballers zouden zich willen aansluiten bij het initatief.

Verbod op zwemmen, vissen en watersport

Het Griekse Ministerie van Scheepvaart heeft donderdag een verbod op zwemmen in de zee, harpoenvissen en watersporten opgelegd. Het is een nieuwe maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Paasviering op 26 mei

De Grieks-orthodoxe kerk zal tijdens de Paasweek liturgieën houden achter gesloten deuren. Dat heeft de Heilige Synode, het bestuurslichaam van kerk, besloten. De Grieken kunnen op 26 mei de opstanding alsnog vieren in de kerk.

Zeker 99 nieuwe coronagevallen

Sinds gisteren zijn er zeker 99 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Bij deze nieuwe gevallen zitten 23 inwoners van het vluchtelingenkamp Ritsona en 49 mensen op een passagiersboot die momenteel voor anker ligt bij Piraeus. Het nieuwe totaal van coronavirusgevallen – dat gisteren op 1514 stond, zal worden aangekondigd zodra de testresultaten op de veerboot zijn afgerond, zei woordvoerder Sotiris Tsiodras.

Er zijn het afgelopen etmaal ook 3 personen overleden aan de gevolgen van het virus, het totaal aantal coronadoden in Griekenland komt daarmee op 53.

Ritsona-kamp in quarantaine na positieve coronatests

De inwoners van het vluchtelingenkamp in Ritsona, ten noordoosten van Athene, zijn in quarantaine geplaatst nadat 20 asielzoekers er positief zijn getest op het coronavirus. De komende 14 dagen mag niemand het kamp in of uit. In totaal zijn 63 personen getest op het coronavirus. Deze testen werden uitgevoerd nadat een migrant die in Athene was bevallen besmet bleek met het virus. De vrouw is officieel de eerste coronapatiënt in een van de Griekse vluchtelingenkampen.

Eerste coronageval op Mykonos en Kos

Op Mykonos is het eerste coronageval bevestigd. Het gaat om een 69-jarige vrouw uit Ano Mera die niet recent het eiland had verlaten. Zij kreeg 10 dagen geleden gezondheidsklachten en ging op aanraden van haar dokter in thuisisolatie maar haar toestand verslechterde. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, volgens lokale media is haar toestand ‘ernstig’.

Ook op Kos is een eerste persoon besmet met het coronavirus. Volgens lokale media gaat het om een 49-jarige man die onlangs vanuit Athene met het vliegtuig naar het eiland kwam. Hij is in thuisisolatie gegaan en heeft geen contact gehad met anderen. De man heeft de afgelopen drie dagen geen symptomen meer gehad en zal volgende week weer aan het werk gaan.


1 april

Bonussen voor supermarktpersoneel

Enkele supermarktketens in Griekenland hebben aangekondigd dat hun personeel een bonus zal krijgen als dank voor hun harde (en soms gevaarlijke werk) tijdens de coronacrisis. De eigenaren van de AB Vasilopoulos-keten stellen 3 miljoen euro beschikbaar voor het personeel, Lidl Hellas keert 1,8 miljoen euro aan bonussen uit. Ook de Sklavenitis-supermarkten en winkels van de Masoutis-keten beloofden een bonus voor hun personeel.

Nu 1415 bevestigde besmettingen

In Griekenland zijn nu 1415 bevestigde besmettingen met het coronavirus, dat zijn er 101 meer dan gisteren. Ook er is opnieuw een persoon overleden aan de gevolgen van het virus, waardoor het totaal aantal coronadoden op 50 komt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Vier monniken besmet

Nog eens drie monniken van het Xenophontos-klooster op de heilige berg Athos zijn positief getest op het coronavirus. Zij zijn opgenomen in een ziekenhuis in Thessaloniki. Het drietal was in gezelschap van een andere monnik uit hun klooster – die al eerder positief testte op het virus – onlangs naar het Vereningd Koninkrijk gereisd met een reliek van Sint George. Bij terugkomst zijn de monniken in quarantaine geplaatst en hebben ze geen contact met anderen gehad.

Coronapoll: 54% van de Grieken keurt lockdown goed

87 procent van de Grieken is positief over de maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat blikt uit een opiniepeiling door enquetebureau Interview. Van de respondenten zegt 54 procent dat de lockdown ‘noodzakelijk’ is, 37 procent wil nog extra maatregelen. Ook zegt 73 procent dat de coronacrisis een negatieve invloed heeft op hun werk of inkomen.


31 maart

Aantal besmettingen stijgt naar 1314, 49 doden

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er het afgelopen etmaal 82 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting zijn bijgekomen. Daarvan zijn er 20 afkomstig van een cruiseschip. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen is gestegen naar 1314.

Ook zijn er 7 mensen overleden, het totaal aantal coronadoden is nu 49 (37 mannen en 16 vrouwen). Van de mensen die zijn overleden aan het virus had 90 procent onderliggende gezondheidsklachten. Hun gemiddelde leeftijd lag boven de 70 jaar.

Vrouw in Ritsona-kamp besmet met coronavirus

Een vrouw die in het Ritsona-vluchtelingenkamp in Attica woont, is positief getest op het coronavirus nadat ze twee dagen eerder in een ziekenhuis in Athene was bevallen. De resultaten van de bloedtest bij de baby zijn nog niet bekend, de vader van het kind is niet besmet. Er wordt onderzocht of de vrouw al besmet was in het kamp, of pas na haar opname in het ziekenhuis. “We maken ons geen zorgen”, zei staatssecretaris voor Migratie Manos Logothetis tegen persbureau AMNA. “het kamp is groot en de mensen wonen op afstand van elkaar.”

Boulevard Thessaloniki beperkt toegankelijk

De boulevard van Thessaloniki is nog maar beperkt toegankelijk. Inwoners van de stad mogen er op doordeweekse dagen tussen 08.00 en 14.00 uur gebruik van maken. Daarna en in het weekend is de boulevard verboden gebied. Dat besluit kwam nadat honderden mensen dit weekend de coronamaatregelen negeerden en naar de boulevard gingen.

Extra maatregelen voor 5 gemeenten

In vijf gemeenten in Noord-Griekenland geldt vanaf vandaag een avondklok. Inwoners mogen tussen 20.00 en 08.00 uur hun huis niet verlaten. Er gelden geen uitzonderingen: inwoners mogen niet langer hulp bieden aan mensen in nood of langer dan 15 minuten een hond uitlaten. Dat meldt viceminister van Crisisbeheersing en Burgerbescherming Nikos Hardalias. Het gaat om het gemeentelijk gebied van Mesopotamië in Kastoria, Orestida, Nestorio, Xanthi en Myki.

President looft naaister van chirurgische maskers

Een naaister uit de Noord-Griekse stad Grevena die 600 chirurgische maskers had gemaakt voor het lokale ziekenhuis, werd vandaag verrast door een telefoontje van president Katerina Sakellaropoulou. Sakellaropoulou prees de vrouw om haar ‘menselijkheid, paraatheid en bijdrage’.


30 maart

Minder nieuwe coronabesmettingen

Er zijn 56 nieuwe bevestigde coronagevallen in Griekenland, dat is een daling ten opzichte van een dag eerder toen er 95 nieuwe besmettingen werd gemeld. Tijdens zijn dagelijkse persconferentie verwelkomde Sotiris Tsiodras de daling in nieuwe coronagevallen, maar de woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid noemde de ziekte ook als ‘verraderlijk’ en voegde eraan toe dat de situatie ‘onzeker blijft.

Het totaal aantal geregisteerde besmettingen in Griekenland staat nu op 1212. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus steeg naar 43.

Anarchistengroep Rouvikonas helpt Atheens verpleeghuis

Leden van het anarchistische collectief Rouvikonas hebben honderden tassen met boodschappen, schoonmaakspullen en toiletpapier gedoneerd aan een verpleeghuis in Athene. “Met de hulp van degenen die op onze oproep hebben gereageerd, hebben we verschillende producten kunnen verzamelen”, zegt de groepering in een verklaring. “Alles wat we hebben is elkaar.” Rouvikonas is vooral berucht door aanvallen op overheidsdiensten en financiële instellingen waarbij vernielingen worden aangericht.

Mitsotakis vraagt politici helft salaris te doneren

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft parlementsleden, ministers en vice-ministers van zijn partij Nea Dimokratia opgeroepen om de komende twee maanden de helft van hun salaris te doneren aan een speciaal staatsfonds ter ondersteuning van de coronacrisis. “Politici moeten in de frontlinie van solidariteit staan”, zei Mitsotakis.

President Katerina Sakellaropoulou maakte bekend dat ze de komende twee maanden ook de helft van haar salaris zal doneren aan het fonds.

‘Geen paasuittocht naar dorpen’

Regeringswoordvoerder Stelios Petsas heeft tijdens een persconferentie nogmaals benadrukt hoe belangrijk zelfisolatie is en zei dat mensen niet naar hun geboortedorpen moeten gaan om daar (op 19 april) Pasen te vieren. “Dit jaar zullen we geen Pasen hebben in ons dorp, we zullen geen lamsvlees roosteren op onze binnenplaatsen, we zullen onze kerken niet bezoeken. We hebben nog vele dagen en jaren voor ons liggen om te vieren, maar geen dag zal hetzelfde zijn als we een persoon verliezen van wie we houden omdat we roekeloos waren”, waarschuwde Petsas.

Ikaria alert op coronavirus

De burgemeester van Ikaria doet een dringend verzoek aan mensen die op vrijdag 20 maart van Piraeus naar Ikaria reisden aan boord van de Blue Star Mykonos om in zelfisolatie te blijven. Onlangs werd bekend dat een 25-jarige man die na terugkeer uit Londen de quarantainevoorschriften verbrak en naar Mykonos en Ikaria reisde, besmet is met het coronavirus. Hij is gisteren overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, zijn vriendin en een vriend blijven in quarantaine op Ikaria.

11 departementen nog vrij van corona

Terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden in Griekenland, zijn er ook delen van het land waar nog geen besmettingen zijn gemeld. Volgens een rapport van de Nationale Gezondheidsorganisatie (EODY) zijn in de departementen Drama, Halkidiki, Grevena, Thesprotia, Corfu, Karditsa, Evritania, Etoloakarnania, Fokis, Corinthe en Chios nog geen coronagevallen geregistreerd.


29 maart

Winkels blijven dicht tot 11 april

Alle winkels die sinds 14 maart op last van de regering zijn gesloten, moeten tot ten minste 11 april dicht blijven, aldus een ministerieel besluit dat vandaag is gepubliceerd.

Hulpplatform voor zwerfhonden en -katten

De non-profitorganisatie Dog’s Voice heeft een platform gecreëerd voor dierenliefhebbers met actuele informatie over beperkingen als gevolg van de coronacrisis. Op covid19.dogsvoice.gr kunnen mensen zich aanmelden om zwerfdieren in hun omgeving te helpen.

Nu 1156 bevestigde coronagevallen

Er zijn de afgelopen 24 uur 95 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bijgekomen, ook zijn er 6 nieuwe sterfgevallen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Het totaal aantal geregistreerde coronagevallen komt hierdoor op 1156, er zijn 38 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Effect maatregelen medio april zichtbaar

Medio april zal duidelijk worden of de getroffen maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus effect hebben. Dat zei minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias in een interview met Skai TV. “Ik weet dat dit geduld en discipline vereist, maar ik geloof dat niemand zijn gezondheid of die van zijn gezin in gevaar wil brengen”, aldus de minister.


28 maart

Vliegverkeer van/naar Nederland gestaakt

Onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheersing Nikos Hardalias heeft aangekondigd dat vluchten van en naar Nederland zullen worden gestaakt. De maatregel gaat in op zondag 29 maart om 03.00 uur en duurt tot zeker 15 april.

Ook het vliegverkeer van en naar Duitsland wordt in deze periode opgeschort, met uitzondering van vluchten van / naar Athene International Airport.

Meer dan 1000 coronagevallen, 32 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland ligt nu boven de 1000. Sinds gisteren zijn er 95 nieuwe gevallen bijgekomen, waardoor het totaal nu op 1061 staat. Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het virus is gestegen naar 32.

Lockdown duurt langer dan 6 april

Minister van Ontwikkeling en Investeringen, Adonis Georgiadis, zei vandaag op tv dat de strenge lockdown-maatregelen zullen duren ‘tot ver na’ 6 april, de aanvankelijk aangekondigde einddatum. “Ze blijven bestaan ​​totdat de wetenschappers ons hebben verzekerd dat we het virus hebben overwonnen”, aldus de minister.

Geen algemene repatriëring

Er komt geen algemene repatriëring voor Griekse burgers die gestrand zijn in het buitenland. Volgens onderminister van Burgerbescherming en Crisisbeheersing Nikos Hardalias zou dat een ‘verwoestende impact hebben op de volksgezondheid in het land’. Er worden uitzonderingen gemaakt voor mensen met medische redenen, zwangere vrouwen of mensen zonder huisvesting in het buitenland.


27 maart

Bisschop: Hou je niet aan lockdown en ga naar de kerk

Bisschop Nektarios van Corfu heeft gelovigen opgeroepen zich niet te houden aan de lockdown-regels en toch naar de kerk te gaan. Wie in Griekenland naar buiten gaat, moet een speciaal formulier of sms hebben waarop staat waarom je op straat bent. In een toespraak die op Corfu TV en de radio werd uitgezonden zei Nektarios dat gelovigen op het toestemmingsformulier ‘lichaamsbeweging / fysieke activiteit’ moeten invullen om daarna naar de kerk te gaan, het Heilige Kruis te kussen en de heilige communie te ontvangen.

966 bevestige coronagevallen, 28 doden

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie heeft Sotiris Tsiodras bekend gemaakt dat er sinds gisteren 74 nieuwe coronagevallen zijn bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen is nu 966. Ook zijn er opnieuw 2 mensen overleden, waardoor het aantal coronadoden in Griekenland steeg naar 28. Volgens Tsiodras zijn er 13.477 mensen getest op het coronavirus.

Werkgevers mogen werktijd en salaris halveren

Door een nieuwe wet kunnen werkgevers en bedrijven een nieuw systeem van rotatiewerk invoeren om hun personeel slechts twee weken per maand in dienst te nemen en hun salaris met 50 procent te verlagen. Deze noodmaatregel geldt alleen voor ondernemingen die zijn getroffen door de nieuwe coronacrisis. De maatregel mag 6 maanden worden gebruikt (tot 20 september) en werkgevers kunnen de betrokken werknemers niet ontslaan.

Minsiter wil omroep ERT inzetten voor school-tv

Het ministerie van Onderwijs is van plan educatieve televisieprogramma’s voor basisschoolkinderen aan te bieden via staatszender ERT en iets soortgelijks voor oudere leerlingen als aanvulling op online lessen. De scholen in Grekenland zijn tot minsten 10 april gesloten in verband met het coronavirus.

Aegean Airlines en Hellenic Petroleum bieden hulp aan

Aegean Airlines en Hellenic Petroleum hebben gratis vliegtuigen en brandstof aangeboden om medische voorraden van China naar Griekenland te brengen voor het bestrijden van coronavirusepidemie. De twee bedrijven willen ook repatriërringsvluchten uitvoeren als de regering daar om vraagt.


26 maart

Nu 892 coronabesmettingen bekend; 26 doden

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 71 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen is nu 892. Er zijn 26 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.

Limiet contactloos betalen verhoogd

Vanaf volgende week kunnen consumenten contactloos betalen met hun bankpas zonder de pincode te hoeven intoetsen voor betalingen tot en met 50 euro. Eerder stond het maximale bedrag voor dit soort betalingen op 25 euro. De tijdelijke maatregel gaat op 30 maart in en loopt tot 31 mei. Dat heeft de Griekse Vereniging van Banken aangekondigd.

‘Economie krimpt maximaal 3 procent’

De Griekse economie zal dit jaar als gevolg van de coronacrisis naar verwachting met 1 tot 3 procent krimpen. Dat zei minister van Financiën Christos Staikouras vandaag tegen Skai TV. Staikouras verwacht dat de impact in Griekenland minder zal zijn dan in andere landen van de eurozone. Hoe groot de krimp uiteindelijk zal zijn, hangt volgens de minister vooral af van de duur van de coronacrisis.

Waarschuwing voor online corona-fraude

De afdeling cybercrime van de Griekse politie waarschuwt voor een toename in online fraude en phishing over het coronavirus. Criminelen sturen nepmails die zogenaamd afkomstig zijn van (inter)nationale gezondheidsautoriteiten. De mails bevatten links of bijlagen die belangrijke informatie zouden bevatten over het coronavirus. De daders proberen zo de inloggegevens van gebruikers te stelen of schadelijke software op de computer van de ontvanger te installeren.

Ook maken criminelen gebruik van nepwebsites en webshops die doen alsof ze veelgevraagde producten verkopen, zoals mondkapjes, handschoenen en anti-bacteriële middelen. Geïntereseerde kopers wordt gevraagd om bestellingen vooruit te betalen via bankoverschrijvingen – meestal naar het buitenland.

Griekenland koopt chloroquine

Griekenland heeft vijf ton van het anti-malariamedicijn chloroquine ingekocht in India om de nationale gezondheidsdienst te bevoorraden. Het middel helpt mogelijk bij de behandelig van coronaviruspatiënten, al is nog niet bewezen. De Griekse medische industrie is ook al begonnen met de productie van chloroquine.


25 maart

BuZa: Hulp voor gestrande Nederlanders

Wereldwijd worden maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nederlandse reizigers zijn daardoor in de problemen gekomen. Het nieuwe platform www.bijzonderebijstandbuitenland.nl is een unieke gezamenlijke aanpak van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Nu 821 coronagevallen, 22 doden

De afgelopen 24 uur zijn er 78 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in Griekenland stijgt daardoor naar 821. Van deze personen liggen er 134 in het ziekenhuis, waarvan 53 op de intensive care. Sinds gisteren zijn er ook 2 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, het dodental staat nu op 22.

Sobere Onafhankelijkheidsdag

Op Onafhankelijkheidsdag wordt traditiegetrouw uitgepakt met militaire parades in diverse Griekse steden. Maar vanwege de coronacrisis bleven de straten vandaag leeg; alle parades zijn afgelast. In plaats daarvan worden er in de verschillende Griekse regio’s erekransen gelegd. President Katerina Sakellaropoulou en premier Mitsotakis legden een krans bij het graf van de onbekende soldaat voor het parlementsgebouw in Athene.

Muzikale oppepper

Om iedereen die in thuisisolatie of quarantaine zit een hart onder de riem te steken, heeft een aantal bekende Griekse artiesten een cover opgenomen van ‘Tha Kátso Spiti’ (Ik zit thuis), een populair nummer van de zanger Loukianos Kilaidonis uit 1986. In de bijbehorende video is te zien hoe de zangers en componisten thuis hun dagelijkse routine volgen. Alle opbrengsten van het lied gaan naar het ministerie van Volksgezondheid voor de aankoop van verpleegmateriaal in de strijd tegen het coronavirus.


24 maart

Banken beperken transacties aan de balie

De Hellenic Bank Association (HBA) heeft aangekondigd dat klanten niet meer voor alle transacties bij de balie van hun bank terechtkunnen. Dit is een maatregel tegen verder verspreiding van het coronavirus. Geldopnames tot 400 euro in contanten moeten worden gedaan via een geldautomaat en niet meer bij een medewerker van de bank. Ook het storten van bedragen tot 1000 euro op persoonlijke rekeningen moet via een geldautomaat.

Priesters besprenkelen straten met wijwater

In de stad Aigio op de Peloponnesos hebben priesters de straten besprenkeld met wijwater om de inwoners te beschermen tegen het coronavirus. De twee priesters – die de zegen hadden van de plaatselijke bisschop voor deze opmerkelijke actie – deden dat vanuit de achterbak van een pick-up.

De gepensioneerde bisschop Ambrosios claimde onlangs dat wijwater.het enige middel is dat helpt tegen het virus. Hij adviseerde gelovigen een klein flesje met wijwater (‘het eeuwige en onbegrensde medicijn’) bij zich te dragen en te gebruiken als ze bang zijn om ziek te worden.

21 gerepatrieerde Grieken uit Spanje testten positief

Van de 263 Grieken die onlangs gerepatrieerd zijn uit Spanje, hebben er 21 positief getest op het coronavirus. Dat heeft vice-minister van Burgerbescherming Nikos Hardalias bekend gemaakt. Het gaat om 11 mannen en 3 vrouwen die uit Barcelona kwamen en 1 man en 6 vrouwen op de vlucht uit Madrid.

Nu 743 coronabesmettingen bekend; 20 doden

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 48 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen is nu 743. Er zijn 20 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Stoiximan schenkt 250.000 maskers

Het Griekse online gokbedrijf Stoiximan heeft 250.000 chirurgische maskers gedoneerd voor artsen en verpleegsters in openbare ziekenhuizen. De maskers komen uit Beijing en werden afgeleverd bij de centrale magazijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

Thessaloniki EuroPride afgelast

De Thessaloniki EuroPride 2020 is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Het evenement, dat dit jaar voor het eerst gehouden zou worden in Thessaloniki, stond gepland voor 20-28 juni. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Vluchtelingen in Moria naaien mondkapjes

Migranten en vluchtelingen in de buurt van het Moria-kamp op Lesbos hebben hun eigen kleine ‘mondkapjesfabriek’ opgericht om de Griekse medische staf te helpen bij hun inspanningen om het coronaviruste bestrijden. Ze hebben ook 100 sjerpen gemaakt voor vrijwilligers uit het kamp, zodat ze duidelijk zichtbaar zijn als leden van het ‘Moria Corona Awareness Team’.

Aangepaste openingstijden supermarkten

Met ingang van 26 maart gelden er nieuwe openingstijden voor supermarkten. Van maandag tot vrijdag zijn ze open tussen 07.00 en 21.00 uur, op zaterdag van 07.00 tot 20.00 uur. Op zondag zijn de supermarkten gesloten.

Tevredenheid na eerste dag lockdown

De autoriteiten zijn tevreden over de manier waarop de Grieken de aangescherpte lockdown-voorschriften naleven om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Gisteren, op de eerste dag van de lockdown, heeft de politie 33 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de nieuwe regels hielden.


23 maart

Nu 695 besmettingen, 17 doden

Volgens het Griekse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 71 nieuwe gevallen van coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 695. Er zijn nu 17 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid Sotiris Tsiodras zei dat op basis van epidemiologische gegevens geschat wordt dat in Griekenland ongeveer 8000 tot 10.000 mensen daadwerkelijk met het coronavirus zijn besmet.

Geen vluchten van / naar Turkije en het Verenigd Koninkrijk

Al het vliegverkeer met Turkije en het Verenigd Koninkrijk wordt stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel geldt tot 15 april. Het verbod op vluchten van / naar Italïe en Spanje is verlengd tot 15 april.

Voor Turkije gelden er extra beperkingen: ook alle zee-, spoor- en wegverbindingen met dat land worden opgeschort en mensen mogen Griekenland niet in. Uitzonderingen zijn Griekse staatsburgers, houders van een verblijfsvergunning en personen met een vaste verblijfplaats in Griekenland. Ook het transport van goederen blijft toegestaan.

Agenten in quarantaine door ‘coronaspuger’

14 politieagenten moeten in quarantaine na een incident in Voula, ten zuiden van Athene. Een 26-jarige man die werd gearresteerd voor het vernielen van auto’s, riep dat hij besmet was met coronavirus en spuugde naar agenten. Op het politiebureau bespuugde hij nog meer agenten.

Aegean Airlines schort internationale vluchten op

Luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines kondigde vandaag aan alle internationale vluchten op te schorten. De maatregel gaat in op 26 maart en duurt tot 30 april. De luchtvaartmaatschappij blijft repatriëringsvluchten of andere noodvluchten uitvoeren. Ook zullen er nog enkele wekelijkse vluchten van Athene naar Brussel worden uitgevoerd.

Deze hotels blijven open

Het ministerie van Toerisme heeft een lijst gepubliceerd met hotels die open blijven. Bekijk de lijst. Vorige week werd besloten dat alle hotels in Griekenland op 23 maart hun deuren moeten sluiten. De sluiting geldt tot zeker 30 april.


22 maart

Complete lockdown vanaf morgen

Met ingang van 06.00 uur morgenochtend (23 maart) gaat Griekenland in complete lockdowwn. Dit geldt tot zeker 6 april. Het betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen goede reden is om de straat op te gaan. Wie zich op straat begeeft moet een identiteitsbewijs bij zich hebben en een speciaal formulier waarop staat waarom je buiten bent. De politie controleert of de beperkingen strikt worden nageleefd. Wie zich er niet aan houdt, krijgt een boete van 150 euro per overtreding.

Nu 624 besmettingen, 15 doden door corona

Het ministerie van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat er 94 nieuwe gevallen van coronavirus zijn bijgekomen in Griekenland. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daardoor op 624. Er zijn ook weer twee mensen overleden aan het virus, het aantal coronadoden staat nu op 15.

Verkoop desinfecterende middelen aan banden

Klanten in supermarkten en apotheken mogen niet meer dan 3 anti-bacteriële en desinfecterende middelen per keer kopen. Die beperking is opgelegd omdat deze artikelen de afgelopen twee weken gehamsterd werden en er lege schappen onstonden.

Lagere btw op producten voor persoonlijke bescherming

De btw op producten die bescherming bieden tegen het coronavirus – zoals maskers, operatiehandschoenen, ethylalcohol en anti-bacteriële zepen, gels, tissues – gaat van 24 naar 6 procent. Dat heeft de regering besloten.

Bisschop gearresteerd

De bisschop van Kythera Seraphim is gisteren gearresteerd omdat hij de kerk had geopend en een mis hield in aanwezigheid van een grote groep mensen – die ook nog eens niet voldoende afstand hielden van elkaar. Dit is in strijd met de maatregelen van de Griekse overheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De bisschop had vanaf het begin zijn bezwaar tegen het verbod kenbaar gemaakt.

DJ’s houden balkonparty

Inwoners van Katerini werden gisteravond getrakteerd op een muzikaal feestje. 51 DJ’s uit het departement Pieria in Macedonië hadden hun laptops en geluidssystemen op hun balkons gezet. Ze nodigden alle buren uit om op hun eigen balkons mee te doen aan een feest om het coronavirus te verdrijven. De 40 minuten durende set van het balkonfeest werd uitgezonden via verschillende lokale radiostations. Volgens berichten op social media was het een succes. Toch kon niet iedereen de muziek waarderen; in Kozani belden boze buren de politie.


21 maart

530 bevestigde coronagevallen

Er zijn de afgelopen 24 uur 35 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmettingen bijgekomen. Dit brengt het totale aantal bevestigde besmettingen in Griekenland op 530, daarvan zijn 100 patiënten opgenomen in een ziekenhuis. Tot dusver zijn 13 mensen overleden aan het virus.

Kerk: Blijf thuis uit liefde

De Grieks Orthodoxe kerk heeft zich achter de campagne van de overheid geschaard en dringt er bij kerkgangers op aan om thuis te blijven. Aartsbisschop Ieronymos riep mensen op dat te doen ‘als een daad van liefde’. “Ik blijf thuis omdat ik van anderen hou. Ik blijf niet uit angst thuis, maar omdat ik liefheb”, zei hij in een bericht. Ieronymos voegde eraan toe dat gelovigen van hun huis een kleine kerk kunnen maken.

China stuurt medische hulpmiddelen

In Athene is vanmorgen een vliegtuig van Air China geland met aan boord 18 ton medische voorraden. Het gaat om 550.000 gezichtsmaskers en chirurgische maskers, medische veiligheidsbrillen, handschoenen en schoenovertrekken. De Chinese overheid stelde 8 ton beschikbaar, de overige 10 ton is aafkomstig van Chinese bedrijven en organisaties.

Scholen pas na Pasen weer open

Het ministerie van Onderwijs kondigde aan dat scholen mogelijk pas na Pasen (19 april) weer open gaan. De scholen zouden aanvankelijk tot 10 april gesloten blijven.

Weer 3 mensen overleden aan coronavirus

Nog eens drie patiënten zijn overleden aan complicaties van het coronavirus. Het totaal aantal coronadoden in Griekenland komt daardoor op 13. De nieuwe slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw die in ziekenhuizen in Athen werden behandeld. Gisteren overleden 4 mensen aan het virus.


20 maart

Alleen vaste bewoners mogen naar eilanden reizen

Alleen permanente bewoners en bevoorradingsvrachtwagens mogen met de veerboot naar de eilanden reizen. Dat heeft de minister van Scheepvaart en Eilandbeleid Yiannis Plakiotakis vandaag bekend gemaakt. De maatregel geldt vanaf morgenochtend (21 maart) 06.00 uur. Mensen van het vasteland die al op de eilanden zijn, kunnen wel terugkeren.

Nu 495 besmettingen; 8 doden

Volgens het Griekse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds gisteren 31 nieuwe gevallen van coronavirus bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt hierdoor op 495. Ook zijn er nog eens twee personen overleden als gevolg van het virus, waardoor het dodental op acht komt.

Later op de avond overleden nog twee personen aan het virus. Een daarvan was een 93-jarige vrouw dieoverleed in een ziekenhuis in Ri (een buitenwijk van Patras).

Reisadvies BuZa: Terugkeer Nederland vanuit Griekenland

Ter bestrijding van de coronacrisis neemt de Griekse overheid steeds verdergaande maatregelen. Op termijn kan dat ook betekenen dat het Griekse luchtruim wordt gesloten. Tot nu toe gaan er nog vluchten naar Nederland maar deze zullen op zeer korte termijn sterk worden ingeperkt. Transavia heeft aangekondigd van 23 maart tot 5 april alle vluchten te annuleren. KLM voert tot 23 maart in elk geval nog 1 vlucht per dag naar Amsterdam uit.

Over de weg zijn voor Nederlanders de grenzen met Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije gesloten. Dat betekent dat naar Nederland reizen per auto feitelijk onmogelijk is. Ook de ferries naar Italië varen niet meer voor passagiers. Bent u op reis in Griekenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en welke mogelijkheden tot vertrek u nog heeft. Neem daarvoor direct contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Politie waarschuwt burgers per megafoon

De politie gaat in Athene en andere grote steden in Griekenland tijdens patrouilles auto’s en motoren met megafoons inzetten om de burgers te informeren dat openbare bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden zijn. Met vooraf opgenomen berichten worden overtreders opgeroepen om te gehoorzamen aan het verbod. De boodschap zal ook in het Engels en Arabisch worden opgenomen.

Minder luchtvervuiling door coronamaatregelen

De luchtkwaliteit in Athene is sterk verbeterd nadat de regering vorige week maatregelen nam om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en mensen opriep om thuis te blijven. De concentraties van verontreinigende stoffen in de lucht zijn sinds 11 maart aanzienlijk gedaald. Vooral op 16, 17 en 18 maart, toen de maatregelen werden aanscherpt, is de verbetering duidelijk zichtbaar.

Twee nieuwen doden door coronavirus

Een 85-jarige man is in het Mamatsio-ziekenhuis in Kozani overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij woonde in Damaskinia, een van de twee dorpen die in lockdown gingen vanwege het virus. De man had al serieuze onderliggende gezondheidsproblemen. Een 80-jarige man overleed in het Pammakaristos-ziekenhuis in Athene. Zij zijn de zevende en achtste persoon in Griekenland die aan de gevolgen van het virus zijn overleden.


19 maart

464 bevestigde coronabesmettingen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er 46 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld, het totaal aantal komt hierdoor op 464. Er zijn in Griekenland 6 mensen overleden aan het virus. Een van de nieuwe nieuwe coronagevallen is een verpleegster in het gezondheidscentrum van Karpathos. Zij is de eerste persoon met het virus op het eiland.

Kloosters Athos gesloten voor bezoek

Pelgrims en andere bezoekers zijn niet meer welkom in de kloosters op de heilige berg Athos, om de inwoners te beschermen tegen de verspreiding van het coronavirus. De historische, volledig mannelijke kloostergemeenschap ontvangt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het is voor het eerst dat bezoekers worden geweerd.

Alle hotels dicht

Ook de hotels die het hele jaar rond open zijn moeten met ingang van 23 maart hun deuren sluiten. Dat heeft het ministerie van Toerisme aangekondigd. De sluiting geldt tot zeker 30 april. Vorige week werden alle seizoensgebonden hotels en appartementen en toeristenresorts al gesommeerd om hun deuren te sluiten tot eind april.

Het ministerie liet ook weten dat in Athene en Thessaloniki 3 hotels open zullen blijven en dat in de hoofdsteden van de overige 11 Griekse regio’s één hotel open blijft.

Zesde coronadode

Het coronavirus heeft in Griekenland een zesde leven geëist. Het gaat om een 70-jarige man met onderliggende gezondheidsproblemen die werd behandeld in het ziekenhuis is Kastoria. Hij is de derde persoon uit de regio die aan het virus is overleden.

Vliegverkeer mogelijk stilgelegd

Premier Kyriakos Mitsotakis zal naar verwachting alle passagiersvluchten van en naar Griekenland schrappen. Het is een nieuwe maatregel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Volgens de krant Kathimerini gaat de maatregel in op zondagavond 22 maart.

*** Er is (nog) geen sprake van dat al het vliegverkeer van en naar Griekenland wordt geanulleerd.


18 maart

Nu 418 geregistreerde coronagevallen

Sinds gisteren zijn er in Griekenland 31 nieuwe gevallen van het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregistreerde besmettingen komt daardoor op 418. Het aantal personen dat is overleden aan het virus is op 5 blijven staan. Voor het eerst zijn er bevestigde meldingen van het coronavirus in Evros en Volos.

Ban op sociale bijeenkomsten

De Griekse regering kondigde ook aan dat bijeenkomsten van meer dan 10 personen in binnenruimtes worden verboden, met name als het gaat om vermaak. Overtreders krijgen een boete van 1000 euro, liet onderminister van Burgerbescherming Nikos Hardalias weten. Grote openbare bijeenkomsten voor evenementen, zoals concerten of sportwedstrijden,, zijn sinds vorige week al verboden.

Reizigers mijden openbaar vervoer

Het aantal reizigers dat in Athene gebruik maakt van de bus en metro is fors gedaald. Vorige week nam het aantal reizigers met ongeveer 50 procent af, deze week daalde het nog eens met 70 procent. De intercitybussen (KTEL) hebben het aantal ritten verminderd.

Songfestival afgelast

Het Eurovisie Songfestival, dat in mei in Rotterdam Ahoy zou plaatsvinden, gaat vanwege het coronavirus niet door. De Grieks-Nederlandse Stefania Liberakakis zou Griekenland vertegenwoordigen met het nummer ‘SUPERG!RL’. Het festival wordt nu verplaatst naar 2021.

Compensatie voor werknemers

Griekenland biedt 800 euro compensatie aan alle werknemers die geen werk meer hebben vanwege opschorting van de activiteiten van hun onderneming. Dat maakte minister van Financiën Christos Staikouras vandaag bekend.

Openingstijden supermarkten

De Griekse supermarkten gaan vanaf morgen om 07.00 uur open en sluiten elke dag om 22.00 uur. Op zondag zijn ze geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Alle commerciële winkels zijn sinds vandaag op last van de overheid gesloten.

#staysafe en blijf dromen over Griekenland

Marketing Greece heeft onder de titel “Till Then, #StaySafe” een campagne gelanceerd, waarin toeristen worden opgeroepen om goed op zichzelf te letten en te blijven dromen van een ‘ontsnapping’ naar het prachtige Griekenland.


17 maart

Nu 387 coronabesmettingen, 5 doden

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Griekenland is gestegen naar 387. De afgelopen 24 uur zijn er 35 nieuwe gevallen bijgekomen. Ook is er opnieuw een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 5. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 68 jaar. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Grenzen dicht voor niet-EU-burgers

Griekenland sluit morgen (18 maart) vanaf 06.00 uur ’s morgens de grenzen voor personen die niet uit een EU-land komen. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor zeer dringende werk- of familiezaken. Grieken of andere inwoners van de Europese Unie die in het land aankomen, zijn verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. De maatregel geldt in ieder geval tot 18 april.

Interactieve kaart met Griekse coronabesmettingen

‘Pineza’, een team vrijwilligers, heeft een interactieve kaart gemaakt met daarop alle bevestigde gevallen van het coronavirus in Griekenland. De gegevens zijn afkomstig van officiële aankondigingen van de Griekse nationale gezondheidsorganisatie (EODY) en media die melding maken van lokale gevallen.

Premier houdt tv-toespraak

Premier Kyriakos Mitsotakis zal om 17.00 uur een televisietoespraak houden waarin hij het volk informeert over de situatie rond het coronvirus. Er wordt niet verwacht dat Mitsotakis nieuwe maatregelen gaat aankondigen. Waarschijnlijk gaat de premier een keer per week een tv-toespraak houden om de burgers op de hoogte te houden.

Migrantenkampen op eilanden in lockdown

De vluchtelingen- en migrantenkampen op de Griekse eilanden gaan voor zeker twee weken op slot. Dat heeft het ministerie voor Migratie bekend gemaakt. De maatregel moet een uitbraak van het coronavirus in een van de kampen proberen te voorkomen. Bewoners mogen niet buiten het kamp komen en het wordt afgeraden om zich zonder goede reden binnen het kamp te bewegen.

Geen kerkdiensten

De Griekse regering heeft bepaald dat alle erediensten in ieder geval tot 30 maart moeten worden geschrapt. Het verbod geldt voor alle religies. Kerken blijven alleen open voor individueel gebed. De premier greep in omdat Grieke kerkgangers de oproep om thuis te blijven massaal negeerden. Ook de Grieks-orthodoxe kerk vond het niet nodig om – ondanks eerdere waarschuwingen – de diensten te schrappen.


16 maart

Aantal coronabesmettingen naar 352

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 21 geregistreerde besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt tijdens de dagelijkse update. In totaal zijn er nu 352 bevestigde coronabesmettingen, 4320 personen zijn getest op het virus.

Twee dorpen in Kastoria in lockdown

Twee dorpen in de regio Kastoria in het noorden van Griekenland zijn op slot gegaan nadat daar een bovengemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus werd ontdekt. Het gaat om Damaskinia en Dragassia in de gemeente Voio. De dorpen worden afgesloten van de rest van Kastoria. Alleen medisch personeel en auto’s voor voedseltransport mogen naar binnen.

Italiaanse man op Athos is mogelijk coronageval

Een 50-jarige man uit Italië die op pelgrimstocht was naar de kloostergemeenschap van Oros Athos is mogelijk besmet het coronavirus. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Thessaloniki. De man bracht gisteren een bezoek aan het Chilandari-klooster, toen de monniken zagen dat hij hoestte en koorts had. Eerder was de man ook in het Zografou-klooster geweest.

*** De man is niet besmet met het coronavirus. Dat bleek uit een test in het ziekenhuis.

Verplichte zelfisolatie voor reizigers uit buitenland

De Griekse regering heeft een nieuwe, aanvullende preventiemaatregel aangekondigd om verspreiding van het coronavirus te beperken. Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Griekenland komen, moeten 14 dagen in zelfisolatie. Die verplichting geldt volgens een regeringswoordvoerster voor iedereen, ongeacht hun nationaliteit.

Premier Mitsotakis houdt live videogesprekken

Premier Kyriakos Mitsotakis spreekt vandaag om 18.00 uur via een live videoverbinding met oppositieleider Alexis Tsipras. Met het videogesprek wil Mitsotakis de ‘Blijf Thuis’-boodschap van de regering aan de burgers versterken. Hij zal daarna ook met de leiders van andere politieke partijen spreken.

Supermarkten zijn langer open

Supermarkten verlengen hun openingstijden van 07.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. Supermarkten mogen ook op zondag leveren. Het aantal klanten dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn, is vanaf vandaag beperkt. De algemene regel is dat er één klant per 10 m² is toegestaan. Het is een van de maatregelen die is genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Vanaf 18 maart moeten alle winkels – met uitzondering van supermarkten, apotheken en benzinestations – hun deuren sluiten.

Maximaal 3 klanten in postkantoren

Ook in postkantoren worden klanten gedoseerd toegelaten. Dat heeft Hellenic Post (ELTA) aangekondigd. Er mogen maximaal 3 personen binnen zijn, afhankelijk van de grootte van het postkantoor. Andere klanten moeten buiten op hun beurt wachten. Klanten die ergens voor moeten tekenen, doen dat met hun eigen pen.

Griekse premier test negatief op corona

Premier Mitsotakis heeft negatief getest op het coronavirus. Mitsotakis werd getest vanwege contact met regeringswoordvoerder Stelios Petsas. Petsas zit in thuisisolatie omdat zijn vrouw besmet is met het virus.


15 maart

Grieken applaudisseren voor zorgpersoneel

Grieken worden via social media opgeroepen om vanavond om 21.00 uur hun dankbaarheid te tonen aan het personeel in de gezondheidszorg door te applaudisseren vanaf hun balkons. Daarmee volgen ze een initiatoef dat ontstond in Spanje. “We klappen vijf minuten lang voor de mensen die voor ons vechten: het zorgpersoneel. We willen dat ons applaus in elk ziekenhuis wordt gehoord, zodat ze de moed kunnen opbrengen voor de komende dagen”, aldus een bericht dat in Griekenland op Facebook, Twitter en andere sociale mediaplatforms de ronde doet.

Nu 331 coronabesmettingen

Sinds gisteren zijn er 103 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Het aantal geregisteerde besmettingen in Griekenland is daardoor gestegen naar 331. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Sinds de uitbraak in Griekenland, eind vorige maand, zijn ongeveer 4000 monsters getest op coronavirus.. De meeste positieve gevallen bevinden zich in Athene.

Reizen verder beperkt, cruiseschepen verbannen

Griekenland heeft besloten de grenzen met Albanië en Noord-Macedonië te sluiten. Er zijn wel enkele uitzonderingen: Griekse staatsburgers en permanente inwoners met een Griekse verblijfsvergunning mogen nog steeds de grens oversteken.

De vluchten van en naar Spanje worden geschrapt tot 29 maart en de passagiersschepen naar Italië varen niet. Ook worden cruiseschepen niet langer toegelaten in Griekse havens. De beperkingen hebben geen invloed op het vervoer van goederen van en naar Italïe, Albanië en Noord-Macedonië.

Toeristenaccommodaties gesloten tot eind april

Alle seizoensgebonden hotels en appartementen in heel Griekenland (vasteland en de eilanden) blijven gesloten tot 30 april. Dat heeft de Griekse regering bekend gemaakt. De maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hotels, resorts en appartementen die nu al geopend zijn, gaan op 23 maart dicht en blijven gesloten tot eind april.

Vierde coronadode in Griekenland

Een 53-jarige man is in een ziekenhuis in Thessaloniki overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd enkele dagen geleden in kritieke toestand naar het AHEPA-ziekenhuis gebracht vanuit de stad Kozani. Hij is de vierde persoon in Griekenland die is overleden aan het virus. Net als de andere slachtoffers had ook deze man al ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Supermarkten beperken aantal klanten

Vanaf morgen (16 maart) beperken supermarkten in Griekenland het aantal klanten dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn. Hoeveel mensen worden toegestaan is afhankelijk van de grootte van de supermarkt. Ook wordt opgeroepen om niet te hamsteren.


14 maart

45 arrestaties na overtreden coronavirusmaatregelen

De politie heeft de afgelopen drie dagen 45 mensen gearresteerd die zich niet hielden aan de maatregelen die overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ondanks het verbod hadden ze toch onder andere kapperszaken, schoonheidssalons, seniorencentra, café’s en een winkel in elektronische artikelen geopend. De overtreders riskeren boetes van maximaal 2000 euro en een celstraf van 3-5 jaar.

Achterin instappen in bus

Passagiers kunnen in Athene vanaf nu alleen nog maar achterin instappen in de bus en trolley. De Athens Urban Transport Organization (OASA) heeft dat besloten na verzoeken van het personeel. De maatregel moet verspreiding van het nieuwe coronavirus voorkomen. Ook wordt passagiers verzocht zo veel mogelijk met een pinpas te betalen.

Aantal coronabesmettingen naar 228

De afgelopen 24 uur zijn er in Griekenland 38 besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. In totaal zijn er nu 228 mensen positief gestest op het virus. Er zijn tot dusver 3 patiënten overleden.

Antetokounmpo doneert 100.000 dollar

Milwaukee Bucks-sterspeler Giannis Antetokounmpo doneert 100.000 dollar aan de medewerkers van het Fiserv Forum, waar de basketbalclub zijn wedstrijden speelt. Hiermee wil hij het personeel steunen dat nu zonder inkomen zit omdat de NBA is stilgelegd vanwege het coronavirus. Op Twitter schrijft Antetokounmpo dat zijn gebaar ‘groter is dan basketbal’. “In deze moeilijke tijd wil ik de mensen helpen die mijn leven, het leven van mijn familie en het leven van mijn teamgenoten gemakkelijker maken. We kunnen hier samen doorheen komen.”

Vliegverkeer van / naar Italië stilgelegd

De Griekse regering heeft vandaag besloten alle resterende vluchten van en naar Italië te staken. Eerder gold de beperking van het vliegverkeer alleen voor vluchten van en naar bestemmingen in het noorden van Italië. De autoriteiten willen ook dat het openbaar vervoer met een maximale capaciteit van 50 procent werkt, om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken.

Twee doden door coronavirus

In Griekenland zijn vandaag twee mensen overleden aan het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 3. Het gaat om een 90-jarige man die overleed in het ziekenhuis in Ptolemaida, een stad in het noorden van Griekenland. Het tweede slachtoffer is een 67-jarige man uit Zakynthos. Hij werd drie dagen geleden opgenomen in een ziekenhuis op het eiland.


13 maart

190 coronabesmettingen

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is inmiddels gestegen naar 190, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan zijn er 47 opgenomen in een ziekenhuis, van 5 van hen is de toestand ernstig. Tot nu toe is in Griekenland een persoon overleden aan de gevolgen van het virus. Twee mensen zijn hersteld van het nieuwe coronavirus.

De geografische verdeling van bevestigde besmettingen: Athene 85, departement Ilia 40, departement Achaia 9, Thessaloniki 6, regio Oost-Attica 5, Zakynthos 4, Kastoria 3, Kreta 3, Lesbos 1. Onder de coronabesmettingen op Kreta is ook een Duitse gastprofessor die onlangs uit Duitsland kwam. (NB: lijst is onvolledig)

Campagne op social media: ‘Blijf thuis’

Griekenland heeft via sociale media een ‘Blijf thuis’-campagne gelanceerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias tweette dat thuisblijven de ‘meest effectieve maatregel is om de epidemie te verminderen’ #μένουμε_σπίτι

Olympische fakkeltocht afgeblazen

Het Griekse Olympische Comité heeft besloten de olympische fakkeltocht in Griekenland af te gelasten. De vlam voor de Spelen van Tokio werd gisteren (zonder publiek) ontstoken in Olympia en begon daarna aan een estafettetocht van een week door Griekenland. De grote mensenmenigte die zich vandaag verzamelde in Sparta (waar acteur Gerard Butler de vlam de stad in droeg) zorgde ervoor dat de lokale autoriteiten hun bezorgdheid uitten over risico’s voor de volksgezondheid.

Musea en archeologische sites gesloten

Het Griekse Ministerie van Cultuur heeft aangekondigd dat alle door de staat gerunde musea en archeologische vindplaatsen in het hele land tot minstens 30 maart gesloten blijven. Of particuliere en niet-gouvernementele instellingen het voorbeeld volgen is nog niet bekend.

AzG: evacuatie kamp Moria nodig

Artsen zonder Grenzen is bang dat het coronavirus zich verspreidt in Griekse vluchtelingenkampen. De hulporganisatie maakt zich vooral zorgen om het overvolle kamp Moria op Lesbos. Naast slechte sanitaire voorzieningen is er ook erg weinig medische zorg in het kamp.

“Alle virussen en bacteriën voelen zich thuis in een dergelijke omgeving”, zegt arts Marit van Lenthe van Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie roept de autoriteiten op het kamp zo snel mogelijk te evacueren en maatregelen te nemen om verspreiding onder de inwoners te voorkomen. Op Lesbos is één eilandbewoner besmet geraakt met het coronavirus.

Winkelcentra, bars, eetgelegenheden dicht

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bepaald dat alle winkelcentra, cafés, bars en eetgelegenheden moeten sluiten. Supermarkten en apotheken blijven wel open. Eetgelegenheden die thuis bezorgen mogen dat blijven doen. Ook afhaalrestaurants hoeven niet dicht.

Het Cultureel Centrum van de Stavros Niarchos Foundation in Athene heeft vandaag alle activiteiten afgelast en houdt de deuren voorlopig gesloten. Ook de Nationale bibliotheek van Griekenland is dicht, net als het Olympisch Stadion van Athene (OAKA) in de noordelijke buitenwijk Maroussi en het nabijgelegen winkelcentrum Golden Hall. Het winkelcentrum moest dicht omdat er iemand was geweest die is besmet met het coronavirus, meldt Alpha TV.


12 maart

Aantal coronabesmettingen gestegen naar 117

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Griekenland is gestegen naar 117. Dat maakte het Griekse ministerie van Volksgezondheid bekend. Volgens woordvoerder Sotiris Tsiodras is er bij 107 besmettingen een verband met andere gevallen. In 10 gevallen is de oorsprong onbekend.

Rechtbanken, bioscopen en speeltuinen dicht

De Griekse regering heeft aangekondigd dat alle rechtbanken, theaters, bioscopen, sportscholen, kinderspeelplaatsen en nachtclubs in het hele land twee weken gesloten zullen blijven om de verspreiding van het coronavirus onder controle te houden.

Twee mensen hersteld van virus

De twee eerste personen die in Griekenland met het coronavirus waren besmet, worden binnen enkele dagen uit het ziekenhuis ontslagen. De 38-jarige vrouw uit Thessaloniki en haar zoon zijn hersteld van het virus.

Veerboot in quarantaine

De veerboot Blue Star Mykonos is in quarantaine geplaatst, nadat een bemanningslid mogelijk besmet is met het coronavirus. De ferry ligt in de haven van het eiland Limnos. Er zijn 341 passagiers en 77 bemanningsleden aan boord. Het zieke bemanningslid is havenstad Kavala van boord gehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

*** Het bemanningslid van de Blue Star Mykonos heeft negatief getest op het coronavirus. Dat maakten zijn werkgever en het ministerie van Scheepvaart vanavond bekend.

Von der Leyen stelt bezoek aan Athene uit

Ursula von der Leyen heeft haar bezoek aan Athene uitgesteld vanwege het coronavirus. De voorzitter van de Europese Commissie zou naar de Griekse hoofdstad komen om te praten over het beschermen van de Europese grenzen.

Coronavirus eist eerste dodelijke slachtoffer

In Griekenland is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen het nieuwe coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd. Het gaat om een 66-jarige man die deel uitmaakte van de groep mensen die besmet zijn geraakt tijdens een religieuze reis naar Israël en Egypte. De man had ook andere gezondheidsproblemen en werd op 2 maart opgenomen in het ziekenhuis in Patras.


11 maart

Extra medisch personeel

In een toespraak die op televsie werd uitgezonden kondigde premier Kyriakos Mitsotakis aan dat binnenkort 2000 extra verpleegkundigen en artsen worden aangenomen. Zij krijgen een tweejarig contract en de eerste groep zal volgende week in ziekenhuizen aan de slag gaan. De premier beloofde dat het extra personeel ook na de epidemie in de openbare gezondheidszorg blijft werken.

WHO: Uitbraak coronavirus is pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is. “We zijn erg bezorgd over de verspreiding en ernst van het virus. We hebben daarom besloten dat COVID-19 kan worden gekarakteriseerd als een pandemie”, zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie. Een pandemie is een epidemie die de hele wereld omvat. Wereldwijd zijn er nu meer dan 118.000 besmettingen vastgesteld in 114 landen. Het dodental staat op 4291.

Nu 99 coronabesmettingen bekend

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Griekenland is gestegen naar 99. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt. Volgens woordvoerder Sotiris Tsiodras gaat het om 95 Grieken en 4 mensen met een andere nationaliteit. Twee personen verblijven op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis.

EL-duel Olympiakos zonder publiek

De wedstrijd tussen Olympiakos Piraeus en Wolverhampton in de achtste finale van de Europa League wordt morgen zonder publiek gespeeld. Alle spelers, coaches en bestuursleden van Olympiakos hebben negatief getest op het coronavirus. Gisteren maakte clubeigenaar Evangelos Marinakis bekend dat hij besmet is met het virus. De Uefa overweegt nog om het duel uit te stellen.

Nieuwe president cancelt overdrachtsceremonie

Ekaterini Sakellaropoulou volgt op 14 maart Prokopios Pavlopoulos op als president van Griekenland. In verband met het coronavirus is de ceremonie voor de officiële start van haar ambtstermijn geannuleerd. Volgens Sakellaropoulou is dat besluit genomen ‘met het gevoel dat er een collectieve inspanning en verantwoordelijkheid nodig is om de coronavirus-epidemie aan te pakken’.

Parades op 25 maart afgelast

Dit jaar zullen er op de Griekse Onafhankelijkheidsdag (25 maart) geen parades worden gehouden. In plaats daarvan worden er in de verschillende Griekse regio’s erekransen gelegd door kleine delegaties van de lokale autoriteiten.


10 maart

Alle scholen in Griekenland gesloten

Minister van volksgezondheid Vassilis Kikilias heeft aangekondigd dat alle scholen in Griekenland de komende 14 dagen hun deuren gesloten moeten houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregel geldt voor alle niveaus, van kleuterschool tot hoger onderwijs.

Supermarkt op Lesbos dicht na besmette medewerker

De Griekse supermarktketen ‘Masoutis’ heeft aangekondigd dat de winkel in Plomari op het eiland Lesbos drie dagen dichtgaat nadat een medewerker positief testte op het coronavirus. De vrouw was onlangs op reis geweest naar een land waar al een uitbraak van het virus was. Het is het eerste besmettingsgeval op het Egeïsche eiland.

Aantal coronabesmettingen nu op 89

Het Griekse ministerie van volksgezondheid heeft vandaag vijf nieuwe gevallen van coronabesmetting bevestigd, waardoor het totaal aantal in Griekenland op 89 komt. In vier van de vijf gevallen ging het om mensen die in contact waren geweest met een andere besmette persoon. In het vijfde geval gaat het om een persoon die recent in Londen was.

Olympiakos-eigenaar test postief

Evangelos Marinakis (de Griekse reder, gemeenteraadslid van Piraeus en eigenaar van de voetbalclubs Olympiakos Piraeus en Nottingham Forest) heeft positief getest op het coronavirus. Dat schrijft hij op zijn Instagrampagina. Marinakis zegt dat hij het advies van artsen opvolgt en in thuisisolatie zit. “Ik voel me goed en volg alle noodzakelijke maatregelen. Ik raad al mijn medeburgers aan om hetzelfde te doen. Ik wens iedereen een snel herstel.”

Wereldwijde verspreiding virus in kaart gebracht

De Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit houdt een kaart bij met realtime data over het aantal gediagnosticeerde patiënten met het nieuwe coronavirus, het aantal overleden patiënten en het aantal patiënten dat gezond verklaard is.


9 maart

Geen vluchten van/naar Noord-Italië

Alle vluchten tussen Griekenland en Noord-Italië zijn voor zeker 2 weken opgeschort. Dat maakte de Griekse burgerluchtvaartautoriteit bekend. Het betekent dat er geen luchtverkeer is van en naar de Italiaanse regio’s Emilia Romagna, Piemonte, Lombardije en Veneto. De maatregel geldt t/m 23 maart en betreft alle Griekse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.

Aantal met corona besmette personen stijgt naar 84

Griekenland heeft 11 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus bevestigd. In totaal zijn er nu 84 mensen besmet. Van hen zitten er 57 in thuisisolatie, 27 mensen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Een patiënt heeft een ernstige longontsteking.

Minister van Volksgezondheid Vassilis Kikilias adviseert dat mensen met griepsymptomen thuis moeten blijven en hun sociale contacten moeten beperken.

Scholen blijven gesloten

De Griekse autoriteiten hebben honderden scholen in het hele land bevolen de deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle scholen in de regio’s Achaia, Elia en Zakynthos blijven gesloten tot 18 maart, net als tientallen scholen in Athene en Thessaloniki.

Geen publiek bij ontsteken olympische vlam

De traditionele ceremonie van het ontsteken van de olympische vlam wordt gehouden zonder publiek. Dat heeft het Griekse Olympisch Comité bekend gemaakt. De vlam voor de Spelen van Tokio wordt op 12 maart onstoken in Olympia.

Griekse Kerk: Geen risico op virus bij Heilige Communie

Ondanks de uitbraak van het coronavirus heeft de Kerk van Griekenland aangekondigd dat de Heilige Communie gewoon doorgaat. Volgens de Heilige Synode, het bestuurslichaam van de Grieks-orthodoxe kerk, is het niet mogelijk dat het virus wordt doorgegeven via het ritueel waarbij kerkgangers uit dezelfde kelk drinken ‘omdat het bloed en lichaam van Christus zonder smetten waren’.

De Griekse federatie van ziekenhuisartsen benadrukt dat het naleven van de preventiemaatregelen belangrijk is en dat er geen uitzondering mag worden gemaakt ‘om religieuze, sacramentele of metafysische redenen’.


8 maart

Geen toeschouwers bij sportevenementen

Alle sportevenementen in Griekenland zullen de komende twee weken zonder toeschouwers plaatsvinden om de verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd.

Ook zullen recreatie- en ondersteuningscentra voor ouderen vier weken worden gesloten en worden er tijdens die periode geen congressen georganiseerd. Alle schoolreizen worden de komende twee weken geannuleerd.

De halve marathon van Athene is afgelast. Het evenement stond gepland voor 22 maart, maar zal nu op een nog nader te bepalen datum worden gehouden.


5 maart

21 nieuwe coronabesmettingen in Griekenland

De autoriteiten hadden al melding gemaakt van 10 gevallen, nu blijken ook 21 mensen die onlangs samen een religieuze bedevaart naar Israël en Egypte hebben gemaakt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om mensen die meerdere dagen per bus reisden.


29 februari

Aantal besmettingen gestegen naar 7

Het totaal aantal besmettingen met het nieuwe coronoavirus in Griekenland is gestegen naar 7. Het gaat om een vrouw in Thessaloniki (die bevriend is met de eerste vrouw die besmet was) en twee mannen in Athene, waarvan er een onlangs in het noorden van Italië was en de ander nauw contact had met de eerste patiënt in de Griekse hoofdstad.


28 februari

Grieks carnaval afgelast

In heel Griekenland worden de carnavalsevenementen die gepland staan voor komend weekeinde afgeblazen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de festiviteiten verboden in verband met het coronavirus. Wie zich niet houdt aan het verbod, riskeert een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Vierde besmetting met nieuw coronavirus

Het Griekse ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er een vierde besmetting met het coronavirus is. Het gaat om een 36-jarige vrouw uit Athene die recent in het noorden van Italië is geweest. Ze vertoont milde symptomen van het virus.


27 februari

Twee nieuwe coronabesmettingen

In Griekenland zijn de afgelopen 24 uur twee nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend. Het totaal aantal besmettingen komt hierdoor op drie.


26 februari

Eerste coronabesmetting in Griekenland

In Griekenland is de eerste officiële besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.Richtlijnen voor bescherming tegen het virus

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Ontstaan nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus brak in december 2019 uit in China. Het epicentrum van de uitbraak is Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei. Vermoedelijk is het virus opgedoken op een markt in Wuhan waar ook wilde dieren werden verhandeld. Wetenschappers denken dat het coronavirus is ontstaan bij vleermuizen en daarna (mogelijk via een andere diersoort) is overgedragen op mensen.

Inmiddels (7 juli 2020) zijn wereldwijd zeker 11,8 miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Ongeveer 542.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Bekijk hier de actuele coronacijfers.


Een medewerker van de gemeentereiniging desinfecteert de Varvakios Markt in Athene als bescherming tegen verdere verspreiding van het coronavirus / 20 maart 2020


6 Responses to Dossier: Coronavirus in Griekenland

 1. ingrid Osephius schreef:

  Dank je wel.

 2. Martijn schreef:

  Gezellig, die globalisering. Door de mensheid ontwikkeld en in stand gehouden. Vliegen, varen en rijden naar her en der. Reizen en vreten waar het maar kan. Decadentie ten voeten uit.
  Nu niet klagen dat dit een fysieke prijs kan kosten.

 3. […] dan het corona dossier van Parakalo: Coronavirus in Griekenland.  […]

 4. Vasílis schreef:

  Dank voor je up to date (en steeds weer geupdate) informatie! Mooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: