Nederlanders en Belgen nog niet welkom in Griekenland

De Griekse overheid heeft vandaag een lijst gepubliceerd met 29 landen van waaruit vanaf 15 juni toeristen welkom zijn. Nederlanders en Belgen mogen voorlopig nog niet naar Griekenland.

Bij het opstellen van de lijst is per land gekeken naar het epidemiologische profiel. Onder meer het aantal besmettingen en het verloop van de epidemie spelen daarbij een rol. De lijst wordt vanaf 1 juli bijgewerkt en uitgebreid.

De 29 landen zijn:
Albanië – Australië – Bulgarije – China – Cyprus – Denemarken – Duitsland – Estland – Finland – Hongarije – Israël – Japan – Kroatië – Letland – Libanon – Litouwen – Malta – Montenegro – Nieuw-Zeeland – Noord-Macedonië – Noorwegen – Oostenrijk – Roemenië – Servië – Slovenië – Slowakije – Tsjechië – Zuid-Korea – Zwitserland

Bezoekers uit deze landen zullen steekproefgewijs worden getest op het coronavirus.

Gefaseerd open

Vanaf 15 juni gaat Griekenland gefaseerd open voor buitenlandse toeristen. Vanaf 15 juni – als de internationale vluchten mogen landen op de luchthavens van Athene en Thessaloniki – zijn alleen mensen uit deze 29 geselecteerde landen welkom. Op 1 juli en 15 juli komen daar toeristen uit andere landen bij.

Voor alle andere landen blijven de huidige reisverboden voorlopig van toepassing. Dit verbod heeft betrekking op de herkomst van de vlucht en niet op de nationaliteit van de reiziger.

Update: De Europese Commissie heeft bezwaar gemaakt tegen de lijst met 29 landen van waaruit vanaf 15 juni toeristen welkom zijn. De Grieken zouden daarmee selecteren op nationaliteit – en dat mag niet.

“Een land mag op basis van de gezondheidssituatie in een ander land reizigers tegenhouden of onderwerpen aan een verplichte test of verplicht in quarantaine zetten”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen de NOS.  Dat is nu nog voor iedereen die Griekenland bezoekt het geval en zou na 15 juni ook nog voor Nederlanders gelden. Maar dat is in strijd met het non-discriminatiebeginsel. “Er mag niet op nationaliteit gediscrimineerd worden.”


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


10 Responses to Nederlanders en Belgen nog niet welkom in Griekenland

 1. Jacques Fortry schreef:

  Ook mensen die niet uit deze 29 landen komen, worden dus binnen gelaten als ze bvb vanuit Noorwegen of Denemarken vliegen? Kan er ook doorgereisd worden naar de eilanden of moet men op het vaste land blijven?

 2. […] Griekse overheid heeft vandaag een lijst gepubliceerd met 29 landen van waaruit vanaf 15 juni toeristen welkom zijn. Nederlanders en Belgen mogen voorlopig nog niet […]

  • Richard schreef:

   De Griekse regering vergeet een grote groep buitenlandse huizenbezitters in Griekenland. Deze huizenbezitters betalen allerlei belastingen en verhuren vaak hun bezit aan buitenlandse toeristen en steunen daarmee direct of indirect de lokale bevolking en horeca. Waarom wordt er geen uitzondering gemaakt voor deze groep met een belastingnummer in Griekenland? Kroatië laat huizenbezitters en booteigenaren toe om zich voor te bereiden op het zomerseizoen. Nu vooruitzien en voorbereiden betekend het seizoen op kwalitatief toerisme te kunnen redden en annuleringen te voorkomen. Ik spreek uit liefde voor het land, al 41 jaar, en veel gasten willen niet annuleren maar worden er nu wel toe gedwongen en dat is eeuwig zonde voor zo’n mooi vakantieland.

 3. I&k schreef:

  Op welke datum wordt beslist welke landen er op 1 juli en 15 juli toegelaten zijn?
  Wij zouden normaal vertrekken op 1 juli
  ?
  Naar de luchthaven van Heraklion?

  • Natascha schreef:

   Dat is nu nog niet bekend. Als er meer bekend is over het toelaten van toeristen uit andere landen, leest u het op Parakalo.

   Voor meer informatie over het al dan niet doorgaan van uw vakantie raad ik aan om contact op te nemen met de reisorganisatie / luchtvaartmaatschappij.

 4. Andreas schreef:

  Ik ben hier ook zeer benieuwd naar. mijn ferry vertrekt op 1 juli en ik weet dus niet wat ik nu moet doen of een ander land kiezen .Dat is minder leuk

 5. […] publiceerde twee dagen geleden een lijst met 29 landen die als veilig worden beschouwd en van waaruit toeristen vanaf 15 juni welkom zijn in Griekenland. […]

 6. Greetje & Rex Beisser schreef:

  wij hebben láát vorig-jaar 2-reizen én vroeg dit-jaar 1-reis naar Kos geboekt ..én 2-reeds volledig betaald,1-reis(09/05.) is reeds geannuleerd(Voucher) 1; 29/06.naar Kos nog onbekend..! verwarrende info…nemen de diverse reis/boeking-organisaties de criteria van Griekse-regering niet serieus omdat ze vóór reizen in Juni géén-uitsluitsel geven…waarom nemen zij zó laat beslissingen

 7. […] Toeristen uit deze landen zijn vanaf juni welkom […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: