Hoe zit het met reizen naar Griekenland?

(laatste update: 5 april 2021 )

De meest gestelde vragen (en antwoorden) op een rijtje:

1. Mogen Nederlanders en Belgen naar Griekenland?

Sinds zaterdag 7 november 2020 geldt in Griekenland een volledige lockdown. Deze maatregel is op 15 januari 2021 voor onbepaalde tijd verlengd.

Iedereen die vanuit het buitenland naar Griekenland reist, moet sinds 11 november 2020 een negatieve coronavirus-test kunnen tonen die binnen 72 uur voor vertrek is uitgevoerd. Wie naar Griekenland reist, moet maximaal 24 uur voor vertrek een PLF-formulier invullen dat te vinden is op travel.gov.gr . Eén formulier per gezin is voldoende.

Alle reizigers die tot 19 april 2021 24.00 uur vanuit het buitenland naar Griekenland komen, moeten 7 dagen in zelfisolatie. Dit kan in hun eigen huis (voor permanente bewoners) of op de plaats van tijdelijk verblijf die is aangegeven op het Passenger Locator Form (PLF). Ook is het verplicht om een een negatieve PCR-test te tonen die niet ouder is dan 72 uur. Daarnaast kunnen reizigers op de luchthaven gevraagd worden een sneltest te doen. Bij een positieve testuitslag geldt een verplichte quarantaine van 14 dagen.

Reisadviezen

België heeft het reisadvies voor Griekenland aangepast van ‘oranje’ naar ‘rood’. Het advies gaat in op 6 november om 16.00 uur. De Belgische autoriteiten raden reizen naar landen in ‘rode’ zones sterk af en eisen een verplichte Covid-19-test en/of quarantaine voor reizigers die vanuit die gebieden naar België terugkeren

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Griekenland op 10 november aangepast. De kleurcode blijft ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Giekenland als het noodzakelijk is. Vakanties vallen niet onder noodzakelijke reizen. Wie na een verblijf in Griekenland terugkomt in Nederland moet 10 dagen in thuisquarantaine.  

Los van de situatie in Griekenland is het advies vanuit Nederland momenteel om tot en met 15 mei 2021 geen reizen naar het buitenland te boeken of te maken, tenzij strikt noodzakelijk.


Voor meer informatie kun je bellen met de helpdesk van travel.gov.gr op +30 2155605151 of het Griekse Verkeersbureau in Amsterdam op telefoonnummer 020-6248786


2. Waar kan ik de Covid-test (PCR) laten doen?

2A. Reizen van Nederland of België naar Griekenland

In Nederland kunnen reizigers op verschillende locaties een PCR-test laten afnemen (Alleen als je géén gezondheidsklachten hebt. Als je klachten hebt die passen bij het coronavirus, neem dan contact op met de GGD) Enkele aanbieders van PCR-tests zijn:

In België wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of een van de testcentra voor het afnemen van een PCR-test. Deze test wordt niet vergoed en kost ongeveer 45 euro. Meer info op www.info-coronavirus.be/

Als het resultaat van de PCR-test negatief is, ontvang je een ‘Covid Free Certificate’.

 • Dit certificaat moet in het Engels zijn opgesteld
 • Op het certificaat moet de naam en het paspoort/ identiteitskaartnummer van de reiziger zijn vermeld
 • Het vervalsen van het certificaat is strafbaar volgens de Griekse wet

2B. Reizen van Griekenland naar Nederland

Let op: Sinds 23 januari 2021 is een negatieve Covid-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Na een verblijf in Griekenland moeten reizigers bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine.

Testlocaties in Griekenland
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Griekenland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).


3. Is het invullen van een PLF-formulier verplicht?

Ja, het is verplicht om uiterlijk 24 uur voor aankomst in Griekenland online een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit geldt voor alle inkomende reizigers. Wie als gezin reist, hoeft maar één gezamenlijk formulier in te vullen. Het maakt niet uit of je met het vliegtuig, auto of boot naar Griekenland reist.

Het formulier vind je hier: https://travel.gov.gr/#/form Met ingang van 4 augustus moet je een account aanmaken op de website.

Let op: het fomulier invullen werkt niet (goed) in Internet Explorer, gebruik dus bij voorkeur Google Chrome of Firefox.

Na het invullen van het formulier ontvang je (op de dag van je geplande aankomst in Griekenland om middernacht) een QR-code per e-mail. Mocht je toch geen code hebben ontvangen, dan kan je bij controle de bevestigingsmail laten zien.

Aan de hand van deze unieke code wordt bij aankomst in Griekenland door een algoritme bepaald of je wordt getest op het coronavirus. Alleen als de uitslag van je coronatest positief is moet je 14 dagen in quarantaine.


4. Welke reizigers worden getest op het coronavirus?

Na het invullen van het PLF-formulier ontvang je (op de dag van je geplande aankomst in Griekenland om middernacht) een QR-code per e-mail. Aan de hand van deze unieke code wordt bij aankomst in Griekenland door een bepaald of je wordt getest op het coronavirus.

Alle vliegtuigpassagiers die vanuit het buitenland naar Griekenland reizen moeten bij aankomst verplicht 7 dagen in quarantaine. De quarantaine kan in hun eigen huis (voor permanente bewoners) of op de plaats van tijdelijk verblijf die is aangegeven op het Passenger Locator Form (PLF).

Ook moet je zelf in de gaten houden of je symptomen vertoont die zouden kunnen duiden op Covid-19. Dit zijn: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverkoudheid). Bij dergelijke symptomen moet je direct contact opnemen met de Nationale Organisatie voor Volksgezondheid (EODY).

Bij een positieve test moet je verplicht 14 dagen onder toezicht in quarantaine. Dit is in een geselecteerd hotel en de kosten worden betaald door de Griekse overheid (accommodatie, maaltijden, transport en medische zorg). Ook je reisgenoten zullen dan in quarantaine moeten.


5. Wie betaalt de kosten als ik in quarantaine moet tijdens mijn vakantie?

De Griekse staat betaalt voor de accommodatie van elke toerist die tijdens zijn bezoek positief test op het coronavirus. Geïnfecteerde toeristen zullen in een hotel worden ondergebracht tijdens hun quarantaineperiode. De kosten (accommodatie, maaltijden, transport en medische zorg) worden betaald door de Griekse overheid. Voor het regelen van een eventuele nieuwe vlucht naar huis ben je zelf verantwoordelijk.


6. Heb ik een gezondheidsverklaring nodig als ik ga vliegen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen (voor de heen- én terugreis ). Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Download hier het formulier in het Nederlands of in het Engels en vul het volledig in voordat je thuis vertrekt.

Je moet het formulier kunnen tonen als hierom op Schiphol (of een andere luchthaven van vertrek), in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming gevraagd wordt.

TIP: Neem een leeg formulier mee op reis, als je dit niet kunt downloaden en printen op je vakantieadres.

Voor België gelden weer iets andere regels, daarover vind je hier meer informatie.


7. En als ik niet met het vliegtuig naar Griekenland reis?

Met de boot vanaf Italië:

Internationale bootverbindingen vanuit Italië naar Griekenland worden vanaf 1 juli 2020 weer hervat. De havens van Patras, Corfu en Igoumenitsa zijn open. Ook hier geldt dat passagiers steekproefsgewijs kunnen worden getest op het coronavirus en dat het invullen van een PLF verplicht is.

De Nederlandse ambassade in Griekenland meldt op Facebook dat Nederlanders die vanaf 17 augustus 2020 met de boot vanuit Italië komen, geen PCR-test hoeven te overleggen. Hier geldt dat alleen het PLF moet worden ingevuld (dit geldt nog steeds voor iedereen die naar Griekenland reist)

Met de auto over land:

Alleen de Griekse grensovergang Promachonas aan de grens met Bulgarije is open voor toeristen. Toeristen die via deze grensovergang Griekenland willen binnenkomen, moeten vanaf 14 juli een negatieve moleculaire Covid-19-test (pcr) kunnen tonen. Deze test mag niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland zijn uitgevoerd.

Inkomende reizigers zullen steekproefsgewijs worden getest op het virus. Het hebben van een ingevuld PLF-formulier is verplicht. Voor Noord-Macedonië, Albanië en Turkije geldt dat alleen essentiële reizen naar Griekenland zijn toegestaan.

!! Let op: Alle reizigers die via grensovergang Promachonas (aan de grens met Bulgarije) Griekenland binnenkomen, zijn vanaf 17 augustus ook verplicht een negatieve moleculaire Covid-19-test (PCR) te tonen. Het resultaat mag niet ouder zijn dan 72 uur en moet in het land van vertrek zijn gedaan.


8. Zijn mondkapjes verplicht?

Ja, mondkapjes zijn in Griekenland verplicht in al het openbaar vervoer – inclusief taxi’s en minibusjes, in kleine besloten ruimtes en op andere plaatsen waar voldoende afstand houden (minstens 1,5 meter) niet mogelijk is. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 150 euro.

Ook in winkels, musea, openluchtbioscopen en archeologische sites wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Museumbezoekers moeten in de binnenruimte 2 meter afstand houden van elkaar, buiten geldt een afstand van 1,5 meter.

Vanaf 29 juli 2020 is de mondkapjesplicht uitgebreid. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de volgende plaatsen: alle winkels, nutsbedrijven, openbare diensten, banken, kantoren die diensten verlenen aan klanten, supermarkten en levensmiddelenwinkels (slager, bakker, groenteboer etc.), kappers, schoonheidscentra, ziekenhuizen, dokterspraktijken, liften, openbaar vervoer, taxi’s, schepen en vliegtuigen.

Het dragen van een mondkapje is met ingang van 24 oktober 2020 verplicht op alle drukke openbare plaatsen, zowel binnen als buiten.


9. Gaat mijn geplande vakantie / vlucht / overtocht door?

Voor vragen over individuele vakanties, vluchten of overtochten per veerboot is het raadzaam om contact op te nemen met de betreffende reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of veerbootmaatschappij.

Het is mogelijk dat bepaalde hotels / appartementen deze zomer niet of later opengaan – of eerder sluiten.


10. Ik heb een huis in Griekenland, kan ik daar naar toe?

Ja, maar mensen met een (vakantie)woning dienen zich te houden aan dezelfde regels die op dat moment gelden voor toeristen die Griekenland binnenkomen.


Reisadviezen voor Griekenland:


LET OP: De Griekse autoriteiten behouden zich in elk stadium het recht voor om een van bovenstaande regels te wijzigen als de omstandigheden veranderen. Ook kan het zijn dat de praktijk anders blijkt te zijn dan de protocollen voorschrijven.


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


29 Responses to Hoe zit het met reizen naar Griekenland?

 1. Frits en Ingrid de Koning schreef:

  Hoi,

  Ter aanvulling: Er is een vliegban vanuit GR op een aantal landen tot en met 14 juni, waaronder Nederland. Het zou kunnen zijn dat deze ban wordt verlengd op basis van dezelfde lijst van toegestane vliegvelden naar 1 juli. Dat betekent dus dat het nog niet zeker is dat er na 14 juni al vanaf NL naar GR gevlogen mag gaan worden. Waarschijnlijker is dat dat vanaf 1 juli mogelijk wordt.

  Hartelijke groet, Ingrid de Koning

  • Natascha schreef:

   Dat klopt, maar ik ga voor het gemak uit van de situatie zoals die er vanaf 15 juni uit zal zien. Als de vliegban na 15 juni wordt gehandhaafd, verandert die situatie natuurlijk. Het artikel zal dan worden bijgewerkt.

 2. Meijer schreef:

  Hoe zit het met reizigers uit het verenigd koninkrijk?

  • Natascha schreef:

   Het Verenigd Koninkrijk is ook een risicogebied (zie de lijst van de EASA)

 3. I&k schreef:

  Wat wordt er bedoeld met 7 dagen thuisisolatie wanneer je bij aankomst in griekenland negatief test ?

  • Natascha schreef:

   Dat houdt in dat je bij aankomst in Griekenland 7 dagen je woning of verblijfplaats (hotel, appartement) niet mag verlaten. Ook wordt dringend geadviseerd het contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt alleen als je negatief test op het virus.

   Wie positief test (en dus besmet is met het virus) moet verplicht 14 dagen in quarantaine. Waarschijnlijk in speciaal daarvoor aangewezen accommodaties en daar zal toezicht op worden gehouden. Ieder fysiek contact met de buitenwereld is dan niet toegestaan.

 4. AHDiamant schreef:

  Voor zover ik het begrijp word je verplicht getest (en minimaal een week in quarantaine) als je vanuit een luchthaven in een risicogebied Griekenland binnenkomt. Volgens mij wordt Italië, door Griekenland, ook als risicogebied aangemerkt. Gelden de maatregelen (testen en quarantaine) ook als je met de veerboot vanuit Italië, Griekenland binnenkomt? Ons plan is om medio juli de oversteek vanuit Ancona te maken.

  • Natascha schreef:

   Dat staat ook in het artikel:
   “Internationale bootverbindingen (vanuit Italië) worden zoals het er nu naar uitziet vanaf  1 juli weer hervat. Ook hier geldt dat passagiers steekproefsgewijs kunnen worden getest op het coronavirus.”

   • AHDiamant schreef:

    Dus als ik het goed begrijp is er een verschil in maatregelen (testen en quarantaine) tussen vliegtuig- en bootpassagiers, die vertrekken uit een risicogebied. Aannemende dat de zelfde maatregelen gelden voor een passagier die vanaf een Italiaanse luchthaven vertrekt als een passagier vanaf Schiphol.

   • Natascha schreef:

    De verplichte coronatest (en 7 dagen isolatie bij negatieve test) voor reizigers uit risicogebieden geldt tot zeker 1 juli. Daarna gelden dezelfde regels als voor inkomende reizigers uit de landen die nu al als veilig zijn bestempeld.

    Voor 1 juli varen er – zoals het er nu naar uitziet – geen veerboten tussen risicoland Italië en Griekenland. Dus zijn de regels die tot 1 juli gelden voor vliegtuigpassagiers uit risicogebieden hier niet van toepassing. Na die datum gelden dus wel dezelfde regels. Tenzij de Griekse overheid dit in de tussentijd verandert.

   • AHDiamant schreef:

    Voor 1 juli? Op greekferries.gr las ik de volgende informatie (vandaar mijn vraag):

    1 juni 2020

    Reizen per veerboot tussen Griekenland en Italië begint op 1 juni. (Ons vermoeden: de heropening van de routes voor passagiers zal plaatsvinden op 3 juni na de Italiaanse nationale feestdag). Alle passagiers dienen een gezondheidsverklaring invullen voordat ze aan boord gaan.

   • Natascha schreef:

    “Arrivals by sea will be allowed as of 1 July” Dat staat in de verklaring die het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken dit weekend heeft gepubliceerd. Dat zorgt inderdaad voor de nodige verwarring.

   • AHDiamant schreef:

    Erg verwarrend maar jouw info zal wel kloppen. Gelukkig ga ik pas op 24 juli over.

   • Natascha schreef:

    Ik hoop het wel 😉 Sommige dingen veranderen weer zodra je met je ogen knippert. Hopelijk is er eind juli geen onduidelijkheid meer over de regels (en kun je zonder problemen naar Griekenland)

 5. ernel schreef:

  dus iedereen die op athene landt en gezond is moet sowieso 7dgn in thuisisolatie. ik woon in Koroni, messinias. ik moet dus nog een paar uur over land reizen. geen bezwaar??

  • Natascha schreef:

   Als je je tijdens die reis aan de coronamaatregelen houdt niet, lijkt me.

 6. ernel schreef:

  weet jij waar die testen zijn? alle 150 reizigers met 1,5 ertussen in een rij bij de bagageband? dan naam opgeven en een wattenstaafje in je neus. dan wachten. 1 a 2 uur? op uitslag op een papiertje met een stempel om verder te kunnen reizen? of, is het alleen een thermometer tegen je voorhoofd. kortom: hoe lang is het oponthoud denk je?

  • Natascha schreef:

   Geen idee hoe de tests er in praktijk uit zullen zien

   • Thomas schreef:

    Wat een gezelligheid allemaal haha.
    Lekker in quarantaine daar…
    Heerlijk vakantie vieren met mondkapjes op..20 minuten per dag in het zwembad…en o wee als je in Griekenland corona krijgt….zit je er meteen 3 maanden als je mazzel hebt…

    Wij hebben lekker omgeboekt naar volgend jaar….mocht er dan nog geen vaccin zijn dan boeken we weer om haha

 7. […] Op 15 juni opent Griekenland – onder voorwaarden – zijn grenzen voor buitenlandse toeristen. Wat betekent dat voor Nederlanders en Belgen die naar Griekenland willen reizen? De meestgestelde vragen (en antwoorden) op een rijtje. […]

 8. […] Hoe zit het met reizen naar Griekenland? […]

 9. P schreef:

  Lekker dan.
  Ik mag vliegen maar moet 1 week ” ergens ” in quarantaine…?
  Transavia anuleert niet dus kan ik omboeken tot 31 maart, als ik dus geen vakantie heb.
  Ik kan niet zomaar m’n vakantie verschuiven dit jaar.
  Of waarom niet de zelfde geldigheid voor de ticket als een voucher…?
  Ze denken niet mee…

 10. Sarijke Francke schreef:

  In welk hotel ga je in quarantaine en wat zijn de kosten van hotel en de test.

 11. […] Hoe zit het met reizen naar Griekenland? De meestgestelde vragen (en antwoorden) op een rijtje. […]

 12. Ria Bodson schreef:

  Goede dag , mijn man en ik hebben antistoffen . Worden we dan ook nog getest in Griekenland en moeten we in carentain ?
  Gr Ria

  • Natascha schreef:

   Tot 1 juli worden alle reizigers die zijn vertrokken vanaf een luchthaven in een risicogebied (o.a. Nederland en België) verplicht getest bij aankomst in Griekenland.

 13. Helen schreef:

  Vandaag, 10 juni 2020 staat in diverse dagbladen te lezen, dat het aantal besmettingen in Duitsland weer toeneemt. En dit land zou t.o.v. Nederland en België veilig zijn naar Griekse maatstaven? Om daar zondermeer toegelaten te worden? Ook het aantal besmettingen in Griekenland zelf neemt dagelijks toe. Sorry, mij ziet Griekenland niet.

 14. […] Hoe zit het met reizen naar Griekenland? […]

<span>%d</span> bloggers liken dit: