Griekenland gaat in complete lockdown

Met ingang van 06.00 uur morgenochtend (23 maart) gaat Griekenland in complete lockdown. Dit geldt tot zeker 6 april. Dat heeft premier Kykiakos Mitsotakis vandaag bekend gemaakt.

“We moeten het algemeen welzijn en onze gezondheid beschermen”, lichtte Mitsotakis het besluit toe. Hij zei dat de lockdown ‘misschien wel de laatste stap is die een georganiseerde, democratische staat neemt’. “We moeten niet het punt bereiken dat we moeten kiezen wie er leeft en wie sterft”, voegde hij eraan toe.

Complete lockdown betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen goede reden is om de straat op te gaan. De zogenoemde ‘onnodige verplaatsingen’ worden verboden. Wie zich op straat begeeft moet een identiteitsbewijs bij zich hebben en een speciaal formulier (*) waarop staat waarom je buiten bent.

De politie controleert of de beperkingen strikt worden nageleefd. Wie zich er niet aan houdt, krijgt een boete van 150 euro per overtreding.

Je mag wel naar buiten voor woon/werkverkeer, om een bezoek te brengen aan de supermarkt, apotheek of dokter, de hond uit te laten of voor korte lichaamsbeweging. Dat geldt ook voor mensen die hun bankzaken niet online kunnen regelen of belangrijke familieverplichtingen (huwelijk, doop of begrafenis) hebben. Hulpverleners zijn ook gevrijwaard van verbod.

Mensen mogen ook van de stad terugkeren naar hun geboortedorp. Zij moeten daar dan wel 14 dagen in quarantaine.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat er 94 nieuwe gevallen van coronavirus zijn bijgekomen. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daardoor op 624. Er zijn ook weer twee mensen overleden aan het virus, het aantal coronadoden staat nu op 15.

(*) Er zijn drie opties:

  • een speciaal formulier invullen op de overheidswebsite forma.gov.gr
  • een sms sturen naar het nummer 13033
  • de reden uitleggen in een ondertekende, persoonlijke verklaring op een vel papier

 

5 Responses to Griekenland gaat in complete lockdown

  1. […] ingang van 06.00 uur morgenochtend (23 maart) gaat Griekenland in complete lockdowwn. Dit geldt tot zeker 6 april. Het betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven als er geen […]

  2. […] Griekenland gaat in complete lockdown […]

  3. […] gisteren is Griekenland in complete lockdown gegaan. Deze maatregel geldt tot zeker 6 april. Dat betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven […]

  4. […] Griekenland gaat in complete lockdown […]

  5. […] over tot de harde maatregelen. Op 22 maart kondigde Mitsotakis op de staatszender ERT een volledige lockdown aan die de daaropvolgende ochtend zou ingaan: op straffe van ‎€ 150 boete mocht niemand nog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: