Eerste coronageval in kamp Moria

In kamp Moria op Lesbos is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om 40-jarige vluchteling uit Somalië. Hij is in isolatie geplaatst en de Griekse autoriteiten proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad.

De man kreeg eergisteren koorts en is naar ziekenhuis in Mytilini gebracht, waar hij wordt behandeld. Het vluchtelingenkamp Moria is voor 14 dagen onder strikte quarantaine geplaatst. Er golden al strenge beperkingen in en rond het kamp sinds maart.

Het is nog niet duidelijk waar de Somaliër besmet is geraakt. Hij was op 17 juli naar Athene vertrokken als erkend vluchteling, maar keerde op 27 augustus terug naar het informele kamp rond Moria, waar hij in zijn eentje in een tent verbleef.

Hulporganisaties hebben regelmatig hun vrees uitgesproken voor een grote uitbraak van het coronavirus in een vluchtelingenkamp. Artsen zonder Grenzen (AzG) waarschuwde dat het onmogelijk is om het virus in een kamp als Moria in te dammen. Sinds maart moeten alle vluchtelingen en migranten die op Lesbos aankomen eerst in quarantaine.

AzG moest Covid-19-isolatiecentrum sluiten

Moria is het grootste vluchtelingenkamp op de Griekse eilanden. In het overvolle kamp verblijven momenteel 12.800 vluchtelingen, terwijl er eigenlijk plaats is voor maar 3000 mensen. In het overvolle kamp zijn de leefomstandigheden slecht en de medische voorzieningen beperkt.

Vorige maand werd Artsen zonder Grenzen gedwongen om een Covid-19-isolatiecentrum op Lesbos te sluiten, omdat het in strijd zou zijn met de bestemmingsplannen. In mei opende AzG het centrum naast kamp Moria, om een veilige plek te creëren voor kampbewoners die (mogelijk) geïnfecteerd zijn met het coronavirus.

VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling hebben vandaag in een verklaring het kabinet met klem opgeroepen om alsnog 500 alleenstaande kinderen uit de Griekse kampen op te nemen ‘vóór de chaos op de eilanden compleet is’. 

“Ook moet Nederland al het mogelijke doen om de Grieken te ondersteunen bij het terugdringen van verdere verspreiding en het leveren van de medische zorg die nodig is”, schrijft VluchtelingenWerk Nederland.

Besmettingen in andere kampen

Er zijn de afgelopen maanden ook enkele besmettingen met het coronavirus vastgesteld in kamp Vial op Chios en in de kampen Ritsona, Malakasa, Koutsohero en Nea Kavala op het vasteland. In een hotel in Kranidi waar migranten en vluchtelingen werden opgevangen, bleken in april 150 mensen positief.

  • Lees ook het artikel van Ingeborg Beugel over de Covid-19-kliniek op Lesbos: Hallucinant


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier:  Coronavirus in Griekenland. Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.
5 Responses to Eerste coronageval in kamp Moria

  1. […] kamp Moria op Lesbos is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om 40-jarige vluchteling uit Somalië. Hij is in isolatie geplaatst en de autoriteiten […]

  2. […] In het opvang- en identificatiecentrum voor vluchtelingen in Moria zijn gisteren twee nieuwe coronagevallen ontdekt. De mensen woonden vlakbij de tent van de 40-jarige Somalische man die eerder deze week positief testte. […]

  3. […] bijna 13.000 mensen, terwijl het berekend is op 3000 mensen. Vorige week werd er voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld en het kamp is onder quaranataine geplaatst. Inmiddels zijn er 35 besmettingen met het coronavirus […]

  4. […] 13.000 mensen, terwijl het berekend is op 3000 mensen. Vorige week werd er voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld en het kamp is onder strikte quaranataine geplaatst. Inmiddels zijn er 35 besmettingen met het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: