Griekenland gaat reizigers uit risicogebieden testen

tsio

Griekenland gaat reizigers bij aankomst verplicht testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. Volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt deze maatregel tussen 15 en 30 juni toegepast, met een mogelijke verlenging.

De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Op die lijst staan nu ook de Nederlandse vliegvelden Schiphol, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport.

Reizigers worden bij aankomst in Griekenland getest op het virus. Een overnachting in een aangewezen hotel is vereist. Wie negatief test, moet toch nog zeven dagen in thuisisolatie. Reizigers die wel besmet blijken te zijn met het coronavirus, moeten twee weken in verplichte quarantaine. De Griekse autoriteiten gaan ook steekproefgewijs coronatesten uitvoeren onder reizigers die uit gebieden komen die niet op de lijst staan.

Beleid aangepast na bezwaren

Griekenland publiceerde twee dagen geleden een lijst met 29 landen die als veilig worden beschouwd en van waaruit toeristen vanaf 15 juni welkom zijn in Griekenland. Bij het opstellen van deze lijst is per land gekeken naar het epidemiologische profiel. Nederland, België en een aantal andere EU-landen stonden er niet op, omdat zij worden beschouwd als risicogebieden. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Europese Commissie maakte bezwaar tegen die lijst, omdat het niet is toegestaan om te selecteren op nationaliteit. “Een land mag op basis van de gezondheidssituatie in een ander land reizigers tegenhouden of onderwerpen aan een verplichte test of verplicht in quarantaine zetten, maar er mag niet op nationaliteit gediscrimineerd worden”, zei een woordvoerder tegen de NOS.

Een bron binnen de Griekse overheid heeft nu tegen persbureau AFP gezegd dat is besloten om het beleid aan te passen. “Het draait nu om het vliegveld waar iemand vandaan komt, niet het land.”

Mensen uit ‘onveilige’ landen (zoals Nederland en België) worden nu dus toch toegelaten, maar zij moeten bij aankomst wel verplicht een coronatest ondergaan en in ieder geval een week in thuisisolatie gaan.

Meer informatie:


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


9 Responses to Griekenland gaat reizigers uit risicogebieden testen

 1. Edso schreef:

  Hoe gaat Griekenland dit doen bij reizigers die vanuit Italie met de Ferry naar Griekenland gaan?

  • Natascha schreef:

   “Additionally, international arrivals by sea will also be allowed as of July 1, also  subject to random testing.” (zie eerste link in artikel)

 2. rarakalo schreef:

  Hoe gaat het als je met de auto naar Venetië rijdt en daar op een Ferry stapt naar Griekenland ?

  • Natascha schreef:

   “Additionally, international arrivals by sea will also be allowed as of July 1, also  subject to random testing.” (zie eerste link in artikel)

 3. Jacques Fortry schreef:

  Kan ik met eenzelfde boeking doorvliegen naar Kreta (via Athene)?

  • Natascha schreef:

   Voor informatie over uw vakantie of vlucht kunt u het beste contact opnemen met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

 4. […] Ja, vanaf 15 juni worden ook mensen uit ‘onveilige’ landen (zoals Nederland en België) toegelaten in Griekenland. Reizigers die vertrokken zijn vanaf een luchthaven in een risicogebied worden bij aankomst in Griekenland wel verplicht getest op het coronavirus. […]

 5. […] gaat reizigers bij aankomst verplicht testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. Wie negatief […]

 6. […] Griekenland gaat reizigers uit risicogebieden testen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: