Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland. Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere vrijdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

_______________________________________________________________________

OKTOBER 2016
9 oktober: Zesdelige collegereeks over Griekse en Romeinse schrijvers
Op zondag 9 oktober start weer een zesdelige collegereeks over Griekse en Romeinse schrijvers in het Rijksmuseum Oudheden in Leiden. De colleges in oktober staan in het teken van de filosofie, in november gaat het over de archeologie en de colleges in december hebben de geschiedschrijving als onderwerp. De reeks wordt gegeven door dr. J.J.L. Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

  • Deelname aan de collegereeks kost €70. Meer informatie en inschrijven via www.rmo.nl

9 oktober: CD-presentatie Kranides in Den Andel (Groningen)
De Griekse zangeres en laouto-speelster Marifenia Rizou en wereldmuziek-snaarspecialist Michiel Hollanders hebben hun krachten gebundeld in het project Kranides (‘De Muzes van Kranies’). Kranides ontstond in 2013. Samen met de bekende Griekse tekstschrijver Yiannis Kalpouzos schreven ze 13 stukken. Het resulteerde in de cd ‘De Wolf’, die werd gefinancierd door crowdfunding. Met een ‘intiem akoestisch concert’ wordt het album gepresenteerd. Kranides heeft ook een Facebook-pagina.

  • 9 oktober: Andledon, Kruisweg 6 in Den Andel. Aanvang: 15.30 uur. Entree: €7,00. Meer informatie en reserveren: www.andledon.nl

14 oktober: Kyriakos Kalaitzidis Trio in Utrecht
Op 14 en 22 oktober wordt in RASA het Ud-festival gehouden. Tijdens de eerste dag van dit festival treedt ook het Kyriakos Kalaitzidis Trio op. Componist, ud-speler en academicus Kyriakos Kalaitzidis uit Thessaloniki is thuis in de Byzantijnse muziek. Zijn repertoire bevat lokale tradities, onbekend werk en eigen composities.

  • 14 en 22 oktober: RASA, Pauwstraat 13a in Utrecht. Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Entree: €20 (of €35 voor een voordeelticket voor beide festivaldagen) Meer informatie en kaartverkoop op www.rasa.nl

Vanaf 15 oktober: Troje Trilogie van Toneelschuur Producties
Toneelschuur Producties speelt dit najaar de Troje Trilogie, een epos over de Trojaanse oorlog van Koos Terpstra, met o.a. Loek Peters en Oda Spelbos. Andromache staat hierin centraal, als moeder, echtgenoot, vluchteling, dader en slachtoffer.

In drie delen volgen we hoe haar leven door oorlog is getekend: het verhaal van een vrouw die te maken krijgt met liefde, jaloezie, verraad en geweld. Niet in chronologische volgorde verteld, maar als een reis terug in de tijd, van gevolg naar oorzaak

18 oktober: En Chodais in De Centrale, Gent (Belgie)
En Chordais, uitThessaloniki, is één van de boeiendste muziekensembles uit Griekenland. Het repertoire omvat een eeuwenoud muzikaal erfgoed, waarbij de oude Byzantijnse muziektraditie wordt gelinkt aan meer recente Griekse muziekgenres (zoals de rebetiko) en hedendaagse eigen composities.

Het ensemble is, onder leiding van artistiek leider en oedspeler Kyriakos Kalaitzides, verbonden aan de gelijknamige gerespecteerde muziekorganisatie uit Thessaloniki. Met hun uitgebreide repertoire en hun speelse, levendige podium présence oogstte En Chordais wereldwijd lovende kritieken met (meer dan 900!) concerten in de meest gerespecteerde concertzalen. De groep heeft ook samengewerkt met topmuzikanten uit Griekenland en de rest van Europa, de Arabische wereld, Iran, Turkije, Israël, China en Canada.

  • 18 oktober: De Centrale | intercultureel centrum, Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent (B) Entree: € 18 (vvk) | € 21 (kassa) Aanvang: 20.00 uur. Meer info: www.decentrale.be

29 oktober – Club Bouzouki: Rebetien in Utrecht
Een clubavond in de sfeer van de Griekse taverna’s. De groep Rebetien is een kwartet uit Athene dat nummers speelt waarin veel invloeden uit de rebetika en de Griekse traditionele muziek doorklinken. Niet alleen heeft de groep een nostalgisch geluid, ook de bezetting van de band, de combinatie van accordeon, gitaar, bouzouki en viool, doet denken aan de typische interbellum-groepen uit Smyrna (het tegenwoordige Izmir). Bekijk hier het nummer Μονά ζυγά van Rebetien.

  • 29 oktober: RASA, Pauwstraat 13a in Utrecht. Aanvang: 20.30 uur, zaal open 19.30 uur. Entree: €20,00. Meer info en kaartverkoop: www.rasa.nl

_______________________________________________________________________

NOVEMBER 2016

19 november: Concert Grieks koor “Charoumeni Chorodia” in Rotterdam
Twee jaar na het jubileumconcert ter gelegenheid van de zijn tiende verjaardag geeft het ‘vrolijke koor’ opnieuw een concert. Bij het optreden in Rotterdam zorgt het Griekse ensemble Meandros voor de muzikale omlijsting. Charoumeni Chorodia bestaat uit ruim dertig zangers en zangeressen. Op twee Griekse zangeressen na zijn het allemaal Nederlanders. Het repertoire omvat nummers van onder meer Mikis Theodorakis, Manos Loïzos, Manos Chatzidakis en Markos Vamvakaris. Het koor heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

  • 19 november: Grote kerk Overschie, Overschiese Dorpsstraat 95 in Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.00 uur. Entree €10,00. Kaartverkoop via p.de.bilde@kpnmail.nl

_______________________________________________________________________

DECEMBER 2016

10 december: Exclusief concert van Eleftheria Arvanitaki in Utrecht
Op zaterdag 10 december komt de Griekse zangeres Eleftheria Arvanitaki naar Utrecht voor een exclusief concert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Eleftheria Arvanitaki is een grootheid in haar thuisland, maar trekt ook in de rest van de wereld volle zalen met haar melancholieke liederen. Tijdens haar concert in Utrecht wordt ze begeleid door het New Amsterdam Orchestra onder leiding van de Griekse Nederlander Stephan Geusebroek.

Advertenties
%d bloggers liken dit: