Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere donderdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

_______________________________________________________________________

3 april – 3 juni: Het Nationale Theater speelt Oresteia
Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat dé oertekst van het westerse toneel: de Oresteia van Aeschylos uit 460 voor Christus. Verwacht geen klassieke enscenering, maar laat u prikkelen door een brisante hedendaagse bewerking van Theu Boermans. Met o.a. Bram Coopmans, Hans Croiset, Hannah Hoekstra, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Bram Suijker en Romana Vrede.

  • Try-outs op 3, 4 en 5 april en première op zaterdag  7 april in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee door het land: t/m zondag 3 juni 2018. Tickets en meer info op www.hnt.nl

_______________________________________________________________________

t/m 2 september 2018: Studio RMO
Griekse kunstenaars waren waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. Meer info op www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

Start 21 januari: Collegereeks over Grieks en Romeins toneel, RMO Leiden
Op zondag 21 januari start een zesdelige collegereeks over Grieks en Romeins toneel. De reeks wordt gegeven door dr. Hans Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens alle colleges worden de behandelde teksten in verband gebracht met (kunst)voorwerpen uit de collectie van het museum.

  • Rijksmuseum voor Oudheden (Nehalenniazaal), Rapenburg 28 in Leiden. Deelname kost € 90. Het laatste college is op zondag 25 maart 2018. Meer informatie en aanmelden via www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

MEI 2018

5 mei: Concert Alkinoos Ioannidis in Amsterdam
Sfeervolle avond vol prachtige akoestische Griekse volksmuziek waarin het contact met het publiek centraal staat. In de prachtige locatie van het monumentale kerkgebouw De Duif zullen de liedjes centraal staan, ontdaan van versiersels maar niet minder sprankelend. Kwetsbaar doch krachtig en zo ongekunsteld als ze oorspronkelijk waren gecomponeerd.

  • 5 mei: De Duif, Prinsengracht 756 in Amsterdam. Aanvang 20.30 uur. Kaarten 25 euro. (Uitverkocht)

12 mei: Concert Dimitris Mystakidis in Rotterdam
Al meer dan tien jaar speelt de virtuoos Dimitris Mystakidis rebetika exclusief op zijn gitaar in plaats van op de reguliere bouzouki. Zijn arrangementen voor gitaar zijn fris, maar laten duidelijk wel de wortels van de muziek intact.

Zijn solo-programma heet Amerika en gaat over de migratie van de Grieken naar Amerika in de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw. De muziek die hij speelt zijn nummers gemaakt door de Grieken die emigreerden en die nummers verhalen over de tocht, de ontberingen, de ontvangst, de heimwee naar hun moederland etc. De muziek wordt ondersteund door filmbeelden uit die tijd, geprojecteerd boven/achter hem op het podium.

  • 12 mei: Grounds, Pieter de Hoochweg 1125 in Rotterdam. Aanvang: 21.00 uur, deur open om 20.00 uur. Kaarten: 10 euro (vvk) / 12,50 (aan de deur) Meer info en kaartverkoop: www.grounds.nu

 

13  mei: Grieks inloopcafé met muziek en dansen – Rotterdam
Live muziek van orkest Maiandros, spontane optredens van Griekse jongeren, dansen met (voormalige) Rotterdams-Griekse zeelui, (migratie)verhalen aan tafel en de meest heerlijke Griekse hapjes van Jorgos, de gastkok deze dag in de Volkskeuken.

  • 13 mei: Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1 in Rotterdam-Katendrecht. Van 15.00 tto 19.00 uur. Entree gratis. Maaltijd: 10 euro. Aanmelden niet nodig. Meer info: http://www.belvedererotterdam.nl

 

20 mei: Xenitia: ‘documentaire-concert’ over migratie – Maastricht
Achttien Griekse Migranten die naar Amsterdam of Berlijn moesten verhuizen vanwege de crisis, werden geïnterviewd en gevraagd naar hun visie op ergens thuis te horen, ergens een thuis hebben en hun persoonlijke pad.

Hun stemmen worden nu uitgedragen in dit ‘documentaire concert’, samen met een hedendaagse interpretatie van de traditionele xenitia liederen. Een innovatieve aanpak waarin muziek en interviews samensmelten tot een opmerkelijke eenheid waarin recht gedaan wordt aan de uitdagingen waar een migrant voor staat.

______________________________________________________________________

JUNI 2018

22/25-29 juni: Theaterreis naar het antieke theater van Syracuse
Breng onder begeleiding van Hans Smolenaars en Fanny Struyk een bezoek aan het antieke Teatro Greco van Syracuse. Er kunnen drie voorstellingen worden bezocht: de tragedies ‘Oedipus in Colonus’ van Sophokles en ‘Herakles’ van Euripides, en de komedie ‘Ridders’ van Aristophanes.

______________________________________________________________________

NOVEMBER 2018

27 november: Concert Nana Mouskouri in Amsterdam
In 2018 viert ‘de koningin van de Griekse muziek’ dat ze 60 jaar in het vak zit met haar meest recente en 134ste album genaamd Forever Young. Een muzikale reis naar vroeger, met onder andere muziek geschreven door Amy Winehouse, Leonard Cohen en The Beatles.

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: