Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere donderdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

 30 januari t/m 27 maart 2019

Collegereeks ‘Griekenland van Achilles tot Tsipras’, Vrije Universiteit in Amsterdam

In deze 8-delige cursus geeft Dr. Patrick Gouw een overzicht van de gehele Griekse geschiedenis en biedt meer achtergrond en context bij het moderne Griekenland. De colleges vertellen het verhaal van een land met een groots verleden en een onzekere toekomst, van grote catastrofes en van vreemde overheersing, maar ook van heroplevingen en een rijk cultureel erfgoed.2019

MAART 2019

1 maart: “Tribute to Manolis Chiotis” in Rotterdam
The Circle Orchestra is een internationale band (met leden uit Athene, Rotterdam, Ankara en Parijs). Ze komen naar Nederland om een hommage te brengen aan de legendarische componist en bouzouki-speler Manolis Hiotis. De band speelt zijn repertoire van klassieke rebetiko-muziek en zijn latere nummers met een vleugje swing en rumba!

 

1-7 maart: Dream Traps-toernee Makis Sevilolou
Componist, zanger en bouzoukispeler Makis Seviloglou en zijn band komen na eerdere succesvolle tournees met een nieuw programma naar de Nederlandse theaters. Naast kersvers repertoire van zijn nieuwe album ‘Dream Traps’, hoor je werk van uitstekend ontvangen cd’s als ‘Open Window’ (2017) en muziek van andere geliefde Griekse componisten.

 

14 maart: Theatervoorstelling Under the stars – Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια
Een bitterzoet verhaal over grote verwachtingen en harde realiteit, over het achterlaten van de zonnige stranden en Griekse zomers van de eeuw van onschuld, over verliefd worden en opgroeien ‘onder de sterren’. Geschreven, geregisseerd en uitgevoerd door zeer getalenteerde en bekroonde jonge Griekse acteurs.

Under the stars – Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια wordt gespeeld in het Grieks, maar er zijn Engelse boventitels.

 

15 maart: Concert Lavrentis Machairitsas en Nikos Portokaloglou in Amsterdam
Lavrentis Machairitsas en Nikos Portokaloglou begonnen hun carrière in de jaren ’80 en hebben naam gemaakt met de bekende groepen Termites en Fatme, die vele generaties hebben beïnvloed. Deze lente gaan ze voor het eerst samen op tour met de show ‘Wat er overblijft van het vuur’. Ze worden vergezeld door de jonge singer-songwriter Mirela Pachou met haar rode accordeon en de Italiaanse songwriter en gitarist Steve Tesser.

  • 15 maart: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur. Prijs 33,35 euro. Kaartverkoop via Ticketmaster. Meer info: www.melkweg.nl

 

15-17 maart: 2e Grieks-Nederlandse Expo / Festival “Ελλάδα Παντού”
Op deze beurs staat Griekenland centraal. Er zijn muziek- en dans- voorstellingen, kunsttentoonstellingen, filmvoorstellingen, kookwedstrijden en workshops. Ook is er een loterij waarbij mooie prijzen zijn te winnen.

  • 15-17 maart: Expo Houten, Meidoornkade 24 in Houten. Openingstijden: vrijdag van 14.00-19.00, zaterdag & zondag van 09.00-19.00 uur. Meer info op www.gnef.nl of de Facebookpagina
  • Het complete programma wordt op 15 februari bekend gemaakt

 

30 maart: The Aegean Project in Amsterdam
Laat je meenemen op een muzikale ontdekkingsreis, met volksmuziek afkomstig van de eilanden en de kusten van de Egeïsche zee, de Klein-Aziatische kust, de havensteden Thessaloniki, Piraeus, Smyrna (Izmir) en Alexandrië (Egypte). Het concert is een productie van Stichting Marmoucha in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS).

  • 30 maart: Paradiso (kleine zaal), Weteringschans 6-8 in Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Tickets: €17,02 (incl. daglidmaatschap), aan de zaal €20. Meer info en kaartverkoop: www.paradiso.nl

_______________________________________________________________________

APRIL 2019

4 april: The Aegean Project in Utrecht
Een muzikale ontdekkingsreis met Griekse volksmuziek afkomstig van de eilanden en kusten van de Egeïsche zee, de Klein-Aziatische kust, de havensteden Smyrna (Izmir), Thessaloniki en Piraeus. Kleurrijke klanken afgewisseld met invloeden uit de Oriënt.

  • 4 april: Tivoli Vredenburg (Club Nine), Vredenburgkade 11 in Utrecht. Aanvang: 20.00 uur. Tickets: €14,50 Meer info en kaartverkoop: www.tivolivredenburg.nl

 

6 april: Mare Nostrum Inclusive – Mediterranean Sounds
Mare Nostrum neemt u mee op een muzikale ontdekkingsreis door de Méditerranée. Tijdens dit concert ontmoeten twee bijzondere gelegenheidsformaties “The Aegean Project” en “Mediterranean” elkaar. De avond wordt muzikaal geopend met het roemruchte lied uit de voorvertoonde documentaire dat verrassend met ons in zijn verschillende gedaantes zal meereizen.

  • 6 april: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191 in Amsterdam. Voorprogramma “Shared Heritage”: 18.00-19.45 uur (gratis toegankelijk) / Hoofdprogramma “Mediterranean Sounds”: 21.00 uur, tickets €20 (voorverkoop €15) Tickets en meer info: www.podiummozaiek.nl of de Facebookpagina

 

7 april: Theatergroep Aluin speelt De Odyssee in Leiden
In het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april) speelt theatergroep Aluin een een vrolijke en meeslepende versie van De Odyssee in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze Odyssee is speciaal ontwikkeld voor het eindexamen Grieks 2018 van de Nederlandse gymnasia. Voor de tekst is geput uit de vertaling van Patrick Lateur: Odyssee, een zwerver komt thuis.

  • 7 april: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro. Meer info en kaartverkoop https://rmo-tickets.nl

 

10 april t/m 29 mei: Lezing- en documentairereeks over Thessaloniki en Smyrna
Op vijf woensdagavonden in april en mei staat de bewogen geschiedenis (1897-1923) van de havensteden Thessaloniki en Smyrna centraal. Deze reeks vertelt en verbeeldt het verhaal van een fundamentele periode in de geschiedenis van Zuidoost-Europa, tegen de achtergrond van opkomend nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, staats- en identiteitsvorming en grootschalige (gedwongen) migratie.

Historicus dr. Patrick Gouw verzorgt bij iedere bijeenkomst een lezing. Aansluitend wordt een relevante documentaire getoond die het onderwerp van de avond illustreert.

  • Locatie: Lipsius 0.19, Cleveringaplaats 1 in Leiden (Studium Generale Universiteit Leiden) Tijd: 19.30-22.00 uur. Toegang: gratis, met uitzondering van avond 5. Aanmelden is niet nodig. Meer info: https://www.antiektoerisme.nl

_______________________________________________________________________

MEI 2019

7 mei: Vicky Leandros en Yorgos Dalaras in Rotterdam
Twee van de belangrijkste Griekse artiesten ontmoeten elkaar op het podium om hun meest bekende liedjes te spelen – solo en in duet.

  • 7 mei: Nieuwe Luxor Theater, Posthumalaan 1 in Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten van €42,95 tot €75,90. Meer info en kaarten: www.luxortheater.nl

_______________________________________________________________________

JULI 2019

17 juli: Oefenwedstrijd Feyenoord – Panathinaikos
Feyenoord presenteert zich op woensdag 17 juli voor het eerst in het nieuwe seizoen aan het eigen publiek. Het vriendschappelijke duel tegen Panathinaikos is ook de eerste wedstrijd van Jaap Stam als hoofdtrainer van Feyenoord in De Kuip. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

_______________________________________________________________________

OKTOBER 2019

24 oktober: Alkistis Protopsalti – Live in Amsterdam
Met een carrière van meer dan 40 jaar, vele gouden en platina albums en optredens op iconische locaties, is Alkistis Protopsalti één van de belangrijkste zangeressen in Griekenland. Volgens Alkistis kent muziek geen grenzen en ze zingt naast het Grieks ook in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Corsicaans, Cinees en zelfs Swahili.

 

 

One Response to Agenda

%d bloggers liken dit: