Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere donderdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

_______________________________________________________________________

10 september – 30 november 2017: Expo over Griekse Rotterdammers

In de tentoonstelling Rotterdam Metamorfosen maak je kennis met de persoonlijke verhalen van Griekse Rotterdammers. Een schets in foto’s, olieverf, grafiek, textiel, brieven en verhalen over de innige verbinding van Grieken met Rotterdam.

  • Verhalenhuis Belvédere, Rechthuislaan 1 in Rotterdam. Entree gratis. Openingstijden: van vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur én wanneer de deur open staat.Op zondag 10 september wordt de expo om 15.00 uur feestelijk geopend met live Griekse muziek, hapjes en drankjes. Reserveren is niet nodig.

_______________________________________________________________________

SEPTEMBER 2017

9 september: Hellas Pindakaas Festival 

Het radioprogramma Hellas Pindakaas (iedere donderdag om 21.00 uur op Radio Salto) viert zijn vijfde verjaardag met een heus festival met live muziek. Het feest begint om 15.00 uur en gaat door tot in de nachtelijke uurtjes.

  • 9 september: Mezrab Cultueel Centrum, Veemkade 576 in Amsterdam. Aanvang 15.00 uur. Toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld. Reserveringen en meer info: www.hellaspindakaas.com

 

23 september: Authentieke Griekse zang en muziek uit Lesbos in Leiden

De Griekse zanger Solon Lekkas (65) is geboren op Lesbos. Hij staat bekend als de meest authentieke zanger van het traditionele repertoire van het eiland, dat bestaat uit genres als zeibekiko (dansritmes uit Anatolië), karsilamas (dansritmes uit noordwest-Turkije) en amanédhes (zangvorm verwant aan de klassieke Ottomaanse muziek).

  • 23 september: QBus-zaal van het Muziekhuis, Middelstegracht 123 in Leiden. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 12,50 euro (online) / 15 euro (aan de deur). Tickets en meer info: www.de-x.nl

_______________________________________________________________________

OKTOBER 2017

8 oktober: Rebetika Gavrilos in Paradiso

Gavrilos Kokonas is een Griekse componist, gitarist, bouzouki speler en zanger met een bijzondere stem en een grote kennis van de rebetika. Zijn eerste album met eigen composities kwam in 1996 uit. Zijn nieuwste album ‘Rebetika Report’ is een verzameling van het mooiste en het beste uit de rebetika muziek van net voor en net na de tweede wereldoorlog. Een ontdekkingsreis naar de rebetika-meesterwerken die een inspiratiebron zijn geweest voor grote componisten als Manos Hatzidakis, Mikis Theodorakis en Xarchakos.

Het concert is een productie van Stichting Pera in samenwerking met het Nederlands Genootschap Nieuwgriekse Studies (NGNS)

  • 8 oktober: Paradiso (kleine zaal), Weteringschans 6-8 in Amsterdam. Van 19.30 tot 23.00 uur (zaal open: 19.00 uur). Entree: 12,50 euro, inclusief daglidmaatschap. Tickets en meer info: www.paradiso.nl

 

8 oktober: Grieks film- en verhalendiner in Rotterdam
In de documentaire Massalia, makriní kori (Marseilles, verre dochter, 2004, 87´) van Markos Gastin staan de Grieken van Marseilles centraal. Zij hebben nog een langere geschiedenis met hun stad dan onze Grieken met Rotterdam. De documentaire is Engels ondertiteld. Na de film wordt een Griekse maaltijd geserveerd.

  • Verhalenhuis Belvédere, Rechthuislaan 1 in Rotterdam. Start: 16.00 uur, einde 20.30 uur. De film kost € 5 , samen met de maaltijd en welkomstdrankje zijn de kosten € 15. Kaartverkoop en meer info: www.belverdererotterdam.nl

 

15 oktober: Sponsorevent Help Children in Greece

Na het grote succes in 2016 organiseert Help Children in Greece ook dit jaar weer een event om de kinderen in Griekenland te helpen. Op de Griekse avond is plaats voor 120 deelnemers. Er is live muziek van Soerta Ferta en Sibémol en een Grieks buffet.

15 oktober: CanDance’s Studio, Isolatorweg 28 in Amsterdam. Van 16.30 uur tot 23.00 uur. Kaarten kosten 27,50 euro. Aanmelden verplicht. Meer info op de Facebookpagina van HelpChildrenInGreece

_______________________________________________________________________

NOVEMBER 2017

4 november: Grieks film- en verhalendiner in Rotterdam
Regisseur Dimitris Koutsiabasakos presenteert in het Verhalenhuis deze avond twee van zijn documentaires. De eerste is O Manavis (De groenteboer, 2013, 52´), de tweede Siopilós Mártyras (Stille getuige, 2016, 71´). Beide documentaires zijn Engels ondertiteld. De regisseur zal zelf aanwezig zijn om met zijn verhalen een extra dimensie te geven. Na afloop van beide films is er gelegenheid om met de regisseur na te praten. Bovendien is er deze avond een heerlijke Griekse maaltijd uit Belvédère’s Volkskeuken én presenteert de Rotterdams-Griekse beeldend kunstenaar Maria Ikonomopoulou haar verhaal.

  • Verhalenhuis Belvédere, Rechthuislaan 1 in Rotterdam. Start: 17.00 uur, einde 22.00 uur. De kosten zijn € 5,– per film, 1 film met maaltijd kost €15 en 2 films met maaltijd €20. Kaartverkoop en meer info: www.belverdererotterdam.nl

_______________________________________________________________________

MAART 2018

8 maart: Concert Melina Aslanidou in Amsterdam

De in Stuttgart geboren Melina Aslanidou groeide op in Griekenland. Melina was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. Op de basisschool kwam ze bij het Koor van Paralimni en leerde ze de muziek van Pontus en de traditionele muziek van Thracië kennen.

Tijdens haar “Greek Spirit 2018”-tour zingt Melina haar grootste hits en een selectie van liederen uit Griekenland en het Middellandse Zee-gebied. Ze wordt daarbij begeleid door haar band en bouzoukivirtuoos Andreas Karantinis.

  • 8 maart: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 35 euro. Tickets en meer info: www.melkweg.nl

 

15-31 maart: Concerttour ‘Up side down soul’ van Makis Seviloglou

Na vijf uiterst succesvolle theatertournees komt de Griekse zanger/componist Makis Seviloglou opnieuw naar Nederland. Hij speelt naast het kersverse repertoire van zijn nieuwste CD ook bekend werk, zowel van eigen makelij als van andere geliefde Griekse componisten. Zo verbindt hij zijn eigen, aanstekelijke, typisch Griekse klankkleuren en ritmes met die uit het verleden. Veel is mogelijk en Makis zet de traditie soms flink op zijn kop, getuige de titel van zijn nieuwe programma en CD: Upside Down Soul.

zang en bouzouki: Makis Seviloglou | gitaar en bouzouki: Dimitris Lappas | accordeon: Thanos Stavridis | bas: Dimitris Kitsios

_______________________________________________________________________

APRIL 2018

16 april: Concert Maria Farantouri in Amsterdam
Dit is het verplaatste concert van 11-06-2017

De Britse Guardian noemde Maria Farantouri ooit een ‘gift of the Olympian Gods’. Farantouri is de belangrijkste uitvoerder van de composities van Mikis Theodorakis, één van de meest legendarische Griekse componisten van deze tijd en brengt een bijzondere mix van o.a. jazz, klassiek, latin en folk. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in de beweging voor de heropleving van de Griekse muziek. Haar rijke alt-stem, brede reikwijdte en melodische kwaliteit, gecombineerd met een fijn instinct voor dramatische en lyrische expressie, zijn de belangrijkste kenmerken van haar muzikale kunst.

  • 16 april: Theater De Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Tickets: €38 + lidmaatschap van €4. Kaartverkoop via de Melkweg (het optreden wordt aangeboden door samenwerking tussen de Melkweg en de Meervaart)

28 april: Savina Yannatou & Ikaria-happening in Rotterdam

Dit gloednieuwe evenement gaat over genieten, met live muziek, dans, eten en drinken uit Griekenland. Eerst kan het publiek genieten van een concert van de virtuoze Griekse zangeres Savina Yannatou. Zij speelt repertoire geïnspireerd op de eilandensfeer en de mythen uit het oude Griekenland. Daarna verplaatst het publiek zich naar de foyer, waar mediterraan wordt gegeten en gedronken aan lange tafels, terwijl een authentiek ensemble uit Ikaria onafgebroken speelt.

  • Zaterdag 28 april 2018: De Doelen (Jurriaanse Zaal), Schouwburgplein 50 in Rotterdam. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: 49 euro. Kaartverkoop en meer info: www.dedoelen.nl

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: