Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere vrijdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

 

_______________________________________________________________________

NOVEMBER 2016

5 november: 20-jarig jubileum Vereniging Groningen-Griekenland
De Vereniging Groningen-Griekenland bestaat 20 jaar en dat moet gevierd worden! Er zijn optreden van orkest Meraki, Kompagnia Siga en cabaret o.l.v. Tim Meeuws. Verder is er een Grieks buffet, een loterij en zijn er Griekse producten en boeken te koop.

  • 5 november: Buurtcentrum Poortershoes, Oosterweg 13 in Groningen. Tijd: 17.00 – 22.30 uur. Leden: entree gratis en buffet € 12,50 / niet-leden: entree € 10,00 en buffet € 17,50. Meer informatie: www.groningen-griekenland.nl

 

10 – 12 november: Skepsis speelt Medea – Den Haag
Een moderne variant op een van de donkerste Griekse klassieke drama’s door het Atheense theatergezelschap Skepsis. De voorstelling is Grieks gesproken en wordt boventiteld in het Engels.

  • 10, 11 en 12 november: Nationale Toneel Gebouw, Schouwburgstraat 8 in Den Haag. Aanvang: 20.30 uur. Entree: €24,50 (Student / CJP €10,00). Kaartverkoop bij STET Ticketshop. Meer info op www.theenglishtheatre.nl

16 – 27 november: IDFA in Amsterdam
Van 16 tot 27 november zijn op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) meer dan 300 documentaires te zien. Tijdens het documentairefestival worden ook twee films over Griekenland vertoond. Een van die films is ‘A Greek winter’ van de Nederlandse filmmaakster Ingeborg Jansen.

 

18 november: Concert Pliri Ntaxei in Utrecht
Met Pliri Ntaxei waan je je in een Griekse taverna van de jaren ’30 waar de geluiden van de rembetiko je zojuist naar binnen hebben gelokt. Deze vierkoppige band is in 2012 in Thessaloniki begonnen vanuit een gezamenlijke liefde voor de stijl die kenmerkend is voor de rembetiko uit deze periode. Naast bestaande liederen hebben ze ook eigen composities gemaakt.

  • 18 november: RASA, Pauwstraat 13a in Utrecht. Zaal open: 19.30 uur. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 16 euro. Meer info en kaartverkoop: www.rasa.nl

 

19 november: Concert Grieks koor “Charoumeni Chorodia” in Rotterdam
Twee jaar na het jubileumconcert ter gelegenheid van de zijn tiende verjaardag geeft het ‘vrolijke koor’ opnieuw een concert. Bij het optreden in Rotterdam zorgt het Griekse ensemble Meandros voor de muzikale omlijsting. Charoumeni Chorodia bestaat uit ruim dertig zangers en zangeressen. Op twee Griekse zangeressen na zijn het allemaal Nederlanders. Het repertoire omvat nummers van onder meer Mikis Theodorakis, Manos Loïzos, Manos Chatzidakis en Markos Vamvakaris. Het koor heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

  • 19 november: Grote kerk Overschie, Overschiese Dorpsstraat 95 in Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.00 uur. Entree €10,00. Kaartverkoop via p.de.bilde@kpnmail.nl

 

25 november: Boekpresentatie + lezing over mythen in Leiden
Hugo Koning van de Universiteit Leiden presenteert zijn nieuwe boek Mythen moet je niet geloven! Het is zijn vertaling van Palaiphatos’ Peri Apiston (Ongelooflijke zaken), waarbij hij de mythen voorziet van een toelichting en een korte samenvatting. De vertaling van Peri Apiston is hiermee voor het eerst sinds 1661 weer beschikbaar in het Nederlands.

Bij de boekpresentatie houdt Koning de lezing: Mythen? Belachelijk!. Zijn universiteitscollega Bert van den Berg geeft de lezing: Een kern van waarheid? Palaiphatos’ repliek op Plato’s kritiek.

27 november – 15 januari 2017: Expositie ‘Reflections of Origin’ in Dordrecht

Ze ontmoetten elkaar een jaar geleden op het Orange Water Art Festival in Athene. Zes Griekse en Nederlandse beeldend kunstenaars – waaronder Danae Stratou en Apostolis Zolotakis – presenteren hun werk in Galerie De Compagnie in Dordrecht. In een wereld die steeds meer fragmenteert heeft dit Grieks-Nederlandse kunstenaarsverbond een duidelijke boodschap; het zijn geen verschillen die scheiden, het zijn verschillen die verbinden.

  • Galerie De Compagnie, Kuipershaven 21 in Dordrecht. Openingstijden: Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Meer info: www.galeriedecompagnie.com

_______________________________________________________________________

DECEMBER 2016

10 december:  Exclusief concert van Eleftheria Arvanitaki in Utrecht
Op zaterdag 10 december komt de Griekse zangeres Eleftheria Arvanitaki naar Utrecht voor een exclusief concert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Eleftheria Arvanitaki is een grootheid in haar thuisland, maar trekt ook in de rest van de wereld volle zalen met haar melancholieke liederen. Tijdens haar concert in Utrecht wordt ze begeleid door het New Amsterdam Orchestra onder leiding van de Griekse Nederlander Stephan Geusebroek.

_______________________________________________________________________

MAART 2017

21 maart: Concert Giannis Haroulis in Amsterdam
Giannis Haroulis uit het dorpje Exo Lakonia op Kreta combineert de oude Kretenzische folktraditie met moderne elementen. Hij zingt klassiekers in het genre en zijn eigen nummers, met de traditionele intonatie van de Mediterrane melodieën die oorspronkelijk de muziek van Kreta en Griekenland inspireerden.

De laatste 10 jaar is Haroulis uitgegroeid tot een van de meest succesvolle artiesten in Griekenland, met gepassioneerde en charismatische optredens vol energie en connectie met het publiek.

  • 21 maart: Melkweg,  Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Entree: €28,00 + lidmaatschap. Meer info op www.melkweg.nl

 

25 maart: Uniek concert Sokratis Malamas in Amsterdam
Sokratis Malamas is één van Griekenlands meest geliefde singer-songwriters en met een enorm repetoire uit zijn tot nu toe 30 jaar durende muziekcarrière. Hij schuwt het experiment niet en volgt tijdens zijn optredens altijd de sfeer in de zaal om zo nieuwe ervaringen te creëren. Hij probeert elk optreden gedenkwaardig te maken, zonder regels en zonder vast schema.

Sokratis Malamas en zijn band nemen je mee op een magische reis van Griekse laiko tot rock en het beste wat de Griekse folkmuziek ons heeft te bieden.

  • 25 maart: Melkweg,, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur. Entree: €25,00 + lidmaatschap. Meer info op www.melkweg.nl

_______________________________________________________________________

MEI 2017

15 mei: Concert George Dalaras in Rotterdam
George Dalaras, de meester van de Griekse volksblues, komt naar Nederland. Deze levende legende en heruitvinder van de traditionele rembetiko muziek staat met zijn band op maandag 15 mei in Luxor.

In ‘Dalaras Classics’ brengt hij de mooiste liedjes uit zijn indrukwekkende loopbaan ten gehore. Een niet te missen kans voor de liefhebbers van traditionele Griekse volksblues én fans van fabelachtig mooie zang in het algemeen.

  • 15 mei: Nieuwe Luxor Theater – Posthumalaan 1, Rotterdam. Kaarten vanaf 39,00 euro. De kaartverkoop start op 15 oktober om 10.00 uur. Meer info op www.luxortheater.nl  Kaartverkoop via Ticketmaster

 

 

4 reacties op Agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: