Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere donderdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.

_______________________________________________________________________

t/m 2 september 2018: Studio RMO
Griekse kunstenaars waren waanzinnig goed in het maken van beelden. Maar dat kan jij ook: Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt er de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. Meer info op www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

JANUARI 2018

19 en 20 januari: Toneelstuk Clean City – Amsterdam
De extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad wil Griekenland schoonmaken, dat wil zeggen: zuiveren van migranten. In dit documentaire theaterstuk draaien theatermakers Anestis Azas en Prodromos Tsinikoris deze retoriek om en vragen zich af: wie maakt er eigenlijk schoon in dit land? Migranten! Vijf Atheense schoonmaaksters leggen hun bezem opzij en doen op het podium hun verhaal. * Met voorbeschouwing en Nederlandse boventitels

 

Start 21 januari: Collegereeks over Grieks en Romeins toneel, RMO Leiden
Op zondag 21 januari start een zesdelige collegereeks over Grieks en Romeins toneel. De reeks wordt gegeven door dr. Hans Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens alle colleges worden de behandelde teksten in verband gebracht met (kunst)voorwerpen uit de collectie van het museum.

  • Rijksmuseum voor Oudheden (Nehalenniazaal), Rapenburg 28 in Leiden. Deelname kost € 90. Het laatste college is op zondag 25 maart 2018. Meer informatie en aanmelden via www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

 

MAART 2018

8 maart: Concert Melina Aslanidou in Amsterdam

De in Stuttgart geboren Melina Aslanidou groeide op in Griekenland. Melina was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. Op de basisschool kwam ze bij het Koor van Paralimni en leerde ze de muziek van Pontus en de traditionele muziek van Thracië kennen.

Tijdens haar “Greek Spirit 2018”-tour zingt Melina haar grootste hits en een selectie van liederen uit Griekenland en het Middellandse Zee-gebied. Ze wordt daarbij begeleid door haar band en bouzoukivirtuoos Andreas Karantinis.

  • 8 maart: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 35 euro. Tickets en meer info: www.melkweg.nl

 

15-31 maart: Concerttour ‘Up side down soul’ van Makis Seviloglou

Na vijf uiterst succesvolle theatertournees komt de Griekse zanger/componist Makis Seviloglou opnieuw naar Nederland. Hij speelt naast het kersverse repertoire van zijn nieuwste CD ook bekend werk, zowel van eigen makelij als van andere geliefde Griekse componisten. Zo verbindt hij zijn eigen, aanstekelijke, typisch Griekse klankkleuren en ritmes met die uit het verleden. Veel is mogelijk en Makis zet de traditie soms flink op zijn kop, getuige de titel van zijn nieuwe programma en CD: Upside Down Soul.

zang en bouzouki: Makis Seviloglou | gitaar en bouzouki: Dimitris Lappas | accordeon: Thanos Stavridis | bas: Dimitris Kitsios

_______________________________________________________________________

APRIL 2018

16 april: Concert Maria Farantouri in Amsterdam
Dit is het verplaatste concert van 11-06-2017

De Britse Guardian noemde Maria Farantouri ooit een ‘gift of the Olympian Gods’. Farantouri is de belangrijkste uitvoerder van de composities van Mikis Theodorakis, één van de meest legendarische Griekse componisten van deze tijd en brengt een bijzondere mix van o.a. jazz, klassiek, latin en folk. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in de beweging voor de heropleving van de Griekse muziek. Haar rijke alt-stem, brede reikwijdte en melodische kwaliteit, gecombineerd met een fijn instinct voor dramatische en lyrische expressie, zijn de belangrijkste kenmerken van haar muzikale kunst.

  • 16 april: Theater De Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Tickets: €38 + lidmaatschap van €4. Kaartverkoop via de Melkweg (het optreden wordt aangeboden door samenwerking tussen de Melkweg en de Meervaart)

28 april: Savina Yannatou & Ikaria-happening in Rotterdam

Dit gloednieuwe evenement gaat over genieten, met live muziek, dans, eten en drinken uit Griekenland. Eerst kan het publiek genieten van een concert van de virtuoze Griekse zangeres Savina Yannatou. Zij speelt repertoire geïnspireerd op de eilandensfeer en de mythen uit het oude Griekenland. Daarna verplaatst het publiek zich naar de foyer, waar mediterraan wordt gegeten en gedronken aan lange tafels, terwijl een authentiek ensemble uit Ikaria onafgebroken speelt.

  • Zaterdag 28 april 2018: De Doelen (Jurriaanse Zaal), Schouwburgplein 50 in Rotterdam. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: 49 euro. Kaartverkoop en meer info: www.dedoelen.nl

_______________________________________________________________________

JUNI 2018

22/25-29 juni: Theaterreis naar het antieke theater van Syracuse
Breng onder begeleiding van Hans Smolenaars en Fanny Struyk een bezoek aan het antieke Teatro Greco van Syracuse. Er kunnen drie voorstellingen worden bezocht: de tragedies ‘Oedipus in Colonus’ van Sophokles en ‘Herakles’ van Euripides, en de komedie ‘Ridders’ van Aristophanes.

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: