Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere vrijdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.


OPROEPJE
Grieks koor Filomila in Amsterdam biedt musici de mogelijkheid Griekse muziek te spelen samen met het enige meerstemmige Griekse koor in Nederland. Speel je geen instrument, maar kun je wel zingen? Dan ben je ook welkom. Er zijn nog enkele plaatsen in het koor en vooral aan tenoren is behoefte, maar alten, sopranen en bassen kunnen zich ook aanmelden! Filomila bestaat bijna acht jaar en staat onder leiding van een een ervaren professionele Griekse dirigent: Yiorgo Moutsiaras.

_______________________________________________________________________

Vanaf 29 januari: Collegereeks Griekse en Romeinse schrijver, RMO Leiden
Op 29 januari start het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met een nieuwe zesdelige collegereeks over Griekse en Romeinse schrijvers. De eerste twee colleges gaan over lyrische poëzie, college drie en vier behandelen Ovidius’ Metamorphosen in literatuur en kunst en de laatste twee colleges hebben Oedipus in de tragedies van Sophokles en Seneca als onderwerp. De reeks wordt gegeven door dr. Hans Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

  • 29 januari, 5 en 26 februari, 12 en 19 maart, 2 april 2017: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Tijd: 10.30 – 12.00 uur. Deelname aan de collegereeks Muzen in het museum kost € 70. Meer info en aanmelden: www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

 

MAART 2017

21 maart: Concert Giannis Haroulis in Amsterdam
Giannis Haroulis uit het dorpje Exo Lakonia op Kreta combineert de oude Kretenzische folktraditie met moderne elementen. Hij zingt klassiekers in het genre en zijn eigen nummers, met de traditionele intonatie van de Mediterrane melodieën die oorspronkelijk de muziek van Kreta en Griekenland inspireerden.

De laatste 10 jaar is Haroulis uitgegroeid tot een van de meest succesvolle artiesten in Griekenland, met gepassioneerde en charismatische optredens vol energie en connectie met het publiek.

  • 21 maart: Melkweg,  Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Entree: €28,00 + lidmaatschap. Meer info op www.melkweg.nl

 

25 maart: Uniek concert Sokratis Malamas in Amsterdam
Sokratis Malamas is één van Griekenlands meest geliefde singer-songwriters en met een enorm repetoire uit zijn tot nu toe 30 jaar durende muziekcarrière. Hij schuwt het experiment niet en volgt tijdens zijn optredens altijd de sfeer in de zaal om zo nieuwe ervaringen te creëren. Hij probeert elk optreden gedenkwaardig te maken, zonder regels en zonder vast schema.

Sokratis Malamas en zijn band nemen je mee op een magische reis van Griekse laiko tot rock en het beste wat de Griekse folkmuziek ons heeft te bieden.

  • 25 maart: Melkweg,, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur. Entree: €25,00 + lidmaatschap. Meer info op www.melkweg.nl

_______________________________________________________________________

APRIL 2017

Vanaf 9 april: Collegereeks De muzen in het museum, RMO Leiden
Op zondag 9 april start weer een zesdelige collegereeks over Griekse en Romeinse schrijvers. De eerste drie colleges gaan over de opvattingen over leven na de dood, een kwestie waarover o.a. Homerus, Plato, Lucretius, Cicero en Vergilius hebben geschreven. In de laatste drie colleges gaat het over schrijvers en dichters die bijdroegen aan de Augusteïsche cultuur. De reeks wordt gegeven door dr. Hans Smolenaars, voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

  • 9 en 23 april, 7 en 21 mei, 4 en 18 juni 2017. Nehalenniazaal – Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Tijd: 10.30 – 12.00 uur. Kosten: € 70 (zes colleges, excl. museumentree. Museumkaart geldig. RoMeO-leden € 50) Aanmelden en meer info: www.rmo.nl

_______________________________________________________________________

MEI 2017

14 mei: Concert Glykeria in Paradiso
Glykeria is een van de meest succesvolle en invloedrijke zangeressen in Griekenland. Tijdens haar eerste concert in Amsterdam neemt ze het publiek mee op een reis langs de Griekse muzikale tradities. Van de nostalgische rebetika en de haast iconische oude folkmuziek tot de Smyrneika, de liedjes uit Smyrna en de muziek uit de regio rondom de Egeïsche Zee.

  • 14 mei: Paradiso, Weteringschans 6-8 in Amsterdam. Aanvang 20.30 uur, zaal open 19.30 uur. Entree €27,50 in de voorverkoop en €35 aan de zaal (beiden excl. lidmaatschap) Meer info en kaarten: www.paradiso.nl

 

15 mei: Concert George Dalaras in Rotterdam
George Dalaras, de meester van de Griekse volksblues, komt naar Nederland. Deze levende legende en heruitvinder van de traditionele rembetiko muziek staat met zijn band op maandag 15 mei in Luxor.

In ‘Dalaras Classics’ brengt hij de mooiste liedjes uit zijn indrukwekkende loopbaan ten gehore. Een niet te missen kans voor de liefhebbers van traditionele Griekse volksblues én fans van fabelachtig mooie zang in het algemeen.

  • 15 mei: Nieuwe Luxor Theater – Posthumalaan 1, Rotterdam. Kaarten vanaf 39,00 euro. De kaartverkoop start op 15 oktober om 10.00 uur. Meer info op www.luxortheater.nl  Kaartverkoop via Ticketmaster

_______________________________________________________________________

JUNI 2017

11 juni: Concert Maria Farantouri in Amsterdam

De Britse Guardian noemde Maria Farantouri ooit een ‘gift of the Olympian Gods’. Farantouri is de belangrijkste uitvoerder van de composities van Mikis Theodorakis, één van de meest legendarische Griekse componisten van deze tijd en brengt een bijzondere mix van o.a. jazz, klassiek, latin en folk. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in de beweging voor de heropleving van de Griekse muziek. Haar rijke alt-stem, brede reikwijdte en melodische kwaliteit, gecombineerd met een fijn instinct voor dramatische en lyrische expressie, zijn de belangrijkste kenmerken van haar muzikale kunst.

  • 11 juni: Theater De Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Tickets: €38 + lidmaatschap van €4. Kaartverkoop via de Melkweg (het optreden wordt aangeboden door samenwerking tussen de Melkweg en de Meervaart)

_______________________________________________________________________

APRIL 2018

28 april: Savina Yannatou & Ikaria-happening in Rotterdam

Dit gloednieuwe evenement gaat over genieten, met live muziek, dans, eten en drinken uit Griekenland. Eerst kan het publiek genieten van een concert van de virtuoze Griekse zangeres Savina Yannatou. Zij speelt repertoire geïnspireerd op de eilandensfeer en de mythen uit het oude Griekenland. Daarna verplaatst het publiek zich naar de foyer, waar mediterraan wordt gegeten en gedronken aan lange tafels, terwijl een authentiek ensemble uit Ikaria onafgebroken speelt.

  • Zaterdag 28 april 2018: De Doelen (Jurriaanse Zaal), Schouwburgplein 50 in Rotterdam. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: 49 euro. Kaartverkoop en meer info: www.dedoelen.nl

 

%d bloggers liken dit: