Agenda

Overzicht van Griekse concerten, evenementen en lezingen over Griekenland.  Tips voor de agenda kunnen worden gemaild naar parakalo.info [at] gmail.com of via het contactformulier van deze site.

_______________________________________________________________________

Iedere donderdagavond: Hellas Pindakaas op Salto FM

Grappig nieuws en nuttige informatie over Griekenland en Nederland, met gasten uit beide landen. Muziek zonder grenzen: een eclectische mix van Grieks en internationaal die het oude met het nieuwe vermengt.WEEK VAN DE KLASSIEKEN

!!! De Week van de Klassieken is verzet naar september 2020 in verband met het coronavirus !!!

Van 26 maart tot en met 5 april 2020 wordt voor de 13e keer de Week van de Klassieken georganiseerd. Het thema dit jaar is: Controverse. Gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld. De activiteiten die betrekking hebben op het Oude Griekenland staan verderop deze pagina (gemarkeerd in het blauw)

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.weekvandeklassieken.nl


2020

JANUARI 2020

Collegereeks ‘Griekenland van Achilles tot de Trojka’ – HOVO Rotterdam

Deze collegereeks van Dr.Patrick Gouw beoogt een overzicht van de gehele Griekse geschiedenis te geven en tevens meer achtergrond en context te bieden bij het moderne Griekenland. Daarbij zal veel aandacht worden geschonken aan de Byzantijnse, Ottomaanse en vroegmoderne tijd. Ook de – nog immer – moeizame (historische) omgang met buurland Turkije komt aan bod, net als de recente eurocrisis onder de regering van premier Alexis Tsipras en de ‘Macedonische kwestie’ met buurland FYROM.

9 woensdagen van 22 januari t/m 1 april 2020
Tijd: 10.00-12.30 uur, Campus Erasmus Universiteit
Meer informatie: https://www.antiektoerisme.nl/

_______________________________________________________________________

FEBRUARI 2020

Collegereeks+studiereis  ‘Thessaloniki. De tragiek van een rijk verleden’ – HOVO Leiden

Deze collegereeks van Dr.Patrick Gouw vertelt het verhaal van 2300 jaar bewogen geschiedenis en voert langs Macedonische koningen, Romeinse keizers, Byzantijnse cultuur, Ottomaanse overheersing, de Griekse onafhankelijkheidsstrijd en de vaak moeizame betrekkingen tussen het moderne Griekenland, de Balkan en Turkije. De cursus wordt gevolgd door een 6-daagse studiereis naar Thessaloniki, van 16 t/m 21 maart 2020.

6 dinsdagen van 4 februari t/m 10 maart 2020
Tijd: 15.00-17.00 uur, Universiteit Leiden
Meer informatie: https://www.antiektoerisme.nl/

_______________________________________________________________________

MAART 2020

9 maart: Concert Natassa Bofiliou in Amsterdam

Natassa Bofiliou is een van de belangrijkste artiesten in de moderne Griekse muziek. Samen met Themis Karamouratidis en Gerasimos Evangelatos presenteert ze deze avond ‘Monologue’, met liederen uit haar eigen discografie, originele covers van bekende internationale nummers en enkele onverwachte verassingen.

 • 9 maart: Melkweg OZ, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 18.30 uur. Kaarten: €36,80 (excl. verplicht lidmaatschap). Meer info en kaartverkoop www.melkweg.nl

 

26 maart: Lezing – Controverse op de Acropolis: Waar stond het Erechtheion?
In verschillende antieke bronnen wordt melding gemaakt van een huis van Erechtheus (de ‘groothartige’ koning van Athene) op de Acropolis. Sinds de 17e eeuw wordt het Erechtheion meestal geïdentificeerd met de Ionische tempel met de Kariatiden, maar verschillende onderzoekers hebben inmiddels laten zien dat deze identificatie onwaarschijnlijk is. In deze lezing bekijken we het probleem aan de hand van de archeologische situatie en de tekstuele bronnen. Dan volgen verschillende oplossingen die tot nu toe zijn aangedragen, en een mogelijk nieuwe oplossing: het Erechtheion als een onderdeel van de mysterieuze Dörpfeld-tempel.

 • 26 maart: Allard Pierson Museum (Nina van Leerzaal), Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Tijd: 14.45 – 17.00 uur. Entree: gratis (excl museumentree). Aanmelden: allardpierson.nl

29 maart: Lezing – Kretenzische werkelijkheid of Victoriaanse fictie? Arthur Evans en het ‘Paleis van Minos’ te Knossos (Dr. Josho Brouwers)
De Britse archeoloog Arthur Evans deed aan het begin van de twintigste eeuw opgravingen te Knossos, op het Griekse eiland Kreta. Hij ontdekte hier een groot complex dat hij een ‘paleis’ noemde en toeschreef aan de legendarische koning Minos. De bijbehorende archeologische cultuur doopte hij de ‘Minoïsche’. Evans was een begenadigd archeoloog, maar ook een product van zijn eigen tijd. Vooral de laatste decennia worstelen archeologen met de erfenis van Arthur Evans. Zo heeft hij ons opgezadeld met termen die doorgaans problematisch zijn.

Is het ‘paleis’ te Knossos wel écht een paleis? Ook zijn drang om van de Minoïsche cultuur de eerste typisch Europese beschaving te maken heeft geleid tot interpretaties waarbij de werkelijkheid in het gedrang is gekomen, en ook vandaag de dag nog het onderzoek naar de Minoïsche cultuur in de weg staan. En wat te denken van de invloedrijke reconstructies die Evans heeft laten maken, niet alleen van fresco’s, maar ook op te Knossos zelf, waarbij vaak de oorspronkelijke archeologica goeddeels zijn vernietigd?

Dr. Josho Brouwers is Mediterraan archeoloog en gespecialiseerd in het oude Griekenland. Zijn proefschrift uit 2010 richtte zich op oorlogvoering in Griekenland van de late bronstijd tot en met de Perzische Oorlogen. Naast zijn schrijfwerk verzorgt hij cursussen en lezingen over de oudheid en is hoofdredacteur van de website Ancient World Magazine.

 • 29 maart: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Tijd: 15.00 – 16.00 uur. Entree: gratis (excl museumentree). Meer info: www.rmo.nl

29 maart: National Geographic presenteert: Het Parthenon op de Acropolis – Strijd in steen
Het Rijksmuseum van Oudheden en National Geographic organiseren in het kader van de Week van de Klassieken een lezingenavond waarin de Atheense Acropolis centraal staat. Vier wetenschappers (Janric van Rookhuijzen, Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter) belichten de rol van deze verzameling klassieke monumenten in onze cultuur, elk vanuit een eigen invalshoek. De directe aanleiding voor deze avond is de studie van historicus Janric van Rookhuijzen over de naamgeving en locatie van het Parthenon en andere tempels op de Acropolis. Tijdens de Parthenonavond wordt uitgebreid ingegaan op zijn theorie en op de betekenis van de Acropolis voor onze cultuur.

 • 29 maart: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Entree: gratis (excl museumentree). Meer info en aanmelden: www.rmo.nl

30 maart: Lezing – De Stoa: een controversiële filosofie
Bij de term ‘stoïcijns’ denken we in eerste instantie aan iemand die zich door niets uit zijn evenwicht laat brengen. Velen beschouwen de Stoa als een kille en zelfs onmenselijke filosofie: hoe kun je nu serieus zeggen dat je je niet druk moet maken om de dood van je vrouw of kind? In deze lezing door em. prof. dr. Gerard Boter wordt dit beeld genuanceerd aan de hand van het werk van de Griekse filosoof Epictetus (ca. 50-125 n. Chr.)

 • 30 maart: Tresoar (Gysbert Japicxseal), Boterhoek 1 in Leeuwarden. Aanvang: 20.00. Entree: gratis.

_______________________________________________________________________

APRIL 2020

1 april: De geheimen van het Grieks
Recent onderzoek heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten rondom het oud-Grieks, die door drie onderzoekers van de Universiteit Leiden op een voor iedereen toegankelijke manier worden gepresenteerd en uitgelegd. De presentaties zijn begrijpelijk voor iedereen, ook voor mensen die het Griekse alfabet niet kennen en voor belangstellenden wier Grieks een beetje roestig is. Dit avondsymposium is georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden.

 • 1 april: Rijksmuseum van Oudheden (Tepelzaal), Rapenburg 28 in Leiden. Tijd: 19.30 – 22.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: gratis (excl museumentree). Graag vooraf aanmelden via www.rmo.nl

 

3 april: Lezing – Controverse in Griekse mythen: De Zeven tegen Thebe
Strijd speelt een grote rol in de Griekse mythologie. In de mythen rond de Zeven tegen Thebe, waarin strijd tussen Eteokles en Polyneikes, de zonen van Oidipous, wordt beschreven, gaat het niet alleen om de strijd om de macht, maar ook om het stellen van persoonlijk belang boven familiebanden en de controverse tussen menselijk recht en goddelijk recht. Conservator Geralda Jurriaans-Helle zal optreden als verteller en haar verhaal illustreren met afbeeldingen uit de oudheid en meer recente tijd.

 • 3 april: Allard Pierson Museum (Nina van Leerzaal), Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Tijd: 14.00 – 15.00 uur. Entree: gratis op vertoon van museumticket.

_______________________________________________________________________

MEI 2020 

<< ALLE EVENEMENTEN ZIJ AFGELAST IVM CORONAVIRUS >>

8 mei: Concert Yannis Kotsiras in Amsterdam 

Yannis Kotsiras komt weer naar Amsterdam, met een ode aan de Griekse muziekhistorie! Dit keer bestaat zijn setlist niet alleen uit zijn eigen werk, maar ook uit bekende nummers van andere moderne Griekse muzikanten als Mikis Theodorakis, Manos Hatzidakis, Stavros Xarchakos en Mimis Plessas. Verder zullen ook Griekse rebetika- en folkliedjes van o.a. Markos Vamvakaris, Vassilis Tsitsanis en Christos Nikolopoulos niet ontbreken. Yiannis wordt begeleid door George Papachristoudis op piano en Vangelis Machairas op bouzouki, oud en tzouras.

 • 8 mei: Melkweg MAX, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: €33,50 (excl. verplicht lidmaatschap). Meer info en kaartverkoop www.melkweg.nl

24 mei: The Circle Orchestra in Amsterdam
The Circle: een muziekband. Een orkest. Een kring van muzikanten en vrienden wiens connectie hun liefde voor rebetiko-muziek is, een muzieksoort die bloeide in Griekenland van het begin van de 20e eeuw tot 1955, maar nog steeds in leven is. De band wil muzikanten die in Griekenland of in het buitenland wonen en werken, verbinden en de Boheemse smaak van deze muziek verspreiden.

 • 24 mei: Paradiso (kleine zaal), Weteringschans 6-8 in Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: €14 (incl daglidmaatschap). Meer info en kaartverkoop www.paradiso.nl
  Dit programma is in samenwerking met het NGNS en de opleiding Nieuwgriekse Studies (UvA)

26 mei: Concert Michalis Hatzigiannis in Amsterdam
Michalis Hatzigiannis komt naar Nederland! Na een lange break is hij helemaal klaar om deze zomer de Europese podia te betreden. Of het nu een energieke track is of zijn soms hartverscheurende ballads – een belangrijke deler is zijn songs is altijd het persoonlijke waarmee de zanger steeds opnieuw weet te ontroeren.

 • 26 mei: Melkweg MAX, Lijnbaansgracht 234a in Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten: €32,30 (excl. verplicht lidmaatschap). Meer info en kaartverkoop www.melkweg.nl

UPDATE:  Het concert is verplaatst naar vrijdag 19 maart 2021. Reeds gekochte kaarten en eventuele lidmaatschappen blijven geldig. Kaartkopers zijn per mail geïnformeerd over de verdere afwikkeling. Het concert dat Michalis Hatzigiannis op 27 mei in Brussel zou geven, is verplaatst naar 22 maart 2021.

28 mei: Oefenwedstrijd Nederland – Griekenland
In aanloop naar het Europees Kampioenschap speelt het Nederlands Elftal een oefenwedstrijd tegen Griekenland, waar John van ’t Schip de bondscoach is. Het duel met de Europees kampioen van 2004 wordt gespeeld in het stadion van FC Twente in Enschede. De aftrap is om 19.30 uur.

 • Kaartverkoop: Vanaf 30 maart kunnen OranjeClubcardhouders kaarten in de voorverkoop aanschaffen via de officiële online ticketshop van de KNVB: OnsOranje.nl/tickets. De vrije verkoop start op 2 april. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 25 euro.

 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: