2500 jaar oude ‘Myrtis’ waarschuwt voor COVID-19

 

Myrtis, een 11-jarig meisje dat leefde rond 430 voor Christus en overleed tijdens de ‘grote plaag van Athene’, is de hoofdrolspeelster in een informatieve animatievideo over de Covid-19-pandemie.

“Deze dagen voel ik het gevaar dat de hele wereld nu ervaart, van een bedreigdende maar niet onoverwinnelijke pandemie. Ik wil jullie vertellen dat het leven en onze gezondheid de meest waardevolle geschenken zijn”, zegt Myrtis in de video. Het meisje roept daarom op om naar de experts te luisteren, de hygiënevoorschriften te respecteren en goed voor onze geliefden te zorgen, zodat we ze ook morgen in onze nabijheid zullen hebben.

De video is gemaakt in samenwerking met de Verenigde Naties en werd geproduceerd en geregisseerd door professor Manolis Papagrigorakis, die eerder met zijn team specialisten het gezicht van Myrtis gereconstrueerde.

Wie was Myrtis?

Myrtis leefde zo’n 2500 jaar geleden in Athene. Haar overblijfselen werden in 1994 gevonden in een massagraf tijdens opgravingen bij de Kerameikos-begraafplaats in de Griekse hoofdstad. Het meisje overleed aan buiktyfus tijdens een epidemie die tussen 430 en 426 voor Christus een derde van de bevolking van Athene uitroeide.

Wetenschappers van de Universiteit van Athene reconstrueerden haar gezicht met behulp van moderne technieken en doopten het meisje ‘Myrtis’. Het model van haar gezicht maakte deel uit van de rondreizende tentoonstelling ‘Myrtis: oog in oog met het verleden’.

Het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC) maakte Myrtis een vriend van de millenniumdoelstellingen en gebruikte haar bij de VN-campagne ‘We Can End Poverty’. Twee jaar geleden bracht Hellenic Post (ELTA) een postzegel uit met daarop het portret van het meisje.


De laatste ontwikkelingen en maatregelen rond de coronacrisis vind je in het speciale dossier: Coronavirus in Griekenland. De pagina wordt dagelijks bijgewerkt.


 

2 Responses to 2500 jaar oude ‘Myrtis’ waarschuwt voor COVID-19

  1. […] was de 11-jarige Myrtis het slachtoffer van de ‘grote plaag van Athene’, 2500 jaar later speelt ze de hoofdrol in een animatievideo over de Covid-19-pandemie. Het meisje roept ons op om naar de experts te luisteren, de […]

  2. […] 2500 jaar oude ‘Myrtis’ waarschuwt voor COVID-19 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: