Grieks carnaval afgelast vanwege coronavirus

In heel Griekenland worden de carnavalsevenementen die gepland staan voor komend weekeinde afgeblazen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de festiviteiten verboden in verband met het coronavirus.

Wie zich niet houdt aan het verbod, riskeert een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. Dat staat in een gezamenlijk ministerieel besluit van de ministers van Volksgezondheid, Burgerbescherming en Binnenlandse Zaken.

Een van de evenementen die worden afgelast is de grootste en populairste carnavalsoptocht van Griekenland, in de havenstad Patras. De optocht was gepland op 1 maart. De burgemeester van Patras heeft laten weten dat het evenement uitgesteld wordt en mogelijk eind juni alsnog plaatsvindt. Hij opperde ook dat de regering zou moeten denken aan compensaties omdat de carnavalsevenementen duizenden mensen uit Griekenland en het buitenland aantrekken en de lokale economie stimuleren.

De gemeenten Athene en Piraeus hebben alle aciviteiten voor carnaval en Schone Maandag geannuleerd. Maar in veel steden leidde de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid tot boze reacties, omdat het een financiële ramp betekent voor de lokale economie. De burgemeester van Rethymnon op Kreta is het niet eens met het verbod, maar zegt dat hij het wel zal respecteren.

De carnavalsvereniging van Naousa, de Boules, trekt zich niets aan van het verbod en heeft laten weten dat de festiviteiten in de stad gewoon doorgaan omdat hun carnaval een eeuwenoud gebruik is. “De traditie blijft staan en zal worden uitgevoerd zoals het al eeuwen gaat. Ook de aansluitende evenementen in de restaurants gaan gewoon door zoals aangekondigd”, zeggen de Boules en de plaatselijke restaurantvereniging in een verklaring.

In Griekenland zijn tot dusver drie gevallen van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een vrouw en haar kind uit Thessaloniki en een vrouw in Athene. De twee vrouwen zijn recent teruggekomen uit Noord-Italië. Alle drie de patiënten zijn in relatief goede gezondheid volgens het Griekse ministerie van Volksgezondheid.

4 Responses to Grieks carnaval afgelast vanwege coronavirus

  1. ingrid Osephius schreef:

    Carnaval mag niet maar de voetbalwedstrijden gaan gewoon door. Gaan we toch lekker allemaal boven op elkaar in een voetbalstation zitten.

  2. […] Grieks carnaval afgelast vanwege coronavirus […]

  3. […] die gepland staan voor komend weekeinde afgeblazen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de festiviteiten verboden in verband met het coronavirus. Wie zich niet houdt aan het verbod, riskeert een gevangenisstraf […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: