EU-landen helpen Grieken bij bestrijden branden

De eerste hulpverleners uit andere EU-lidstaten zijn vanavond aangekomen in Griekenland om te helpen bij de grote natuurbranden die sinds gisteren woeden in de omgeving van Athene. De Griekse autoriteiten hebben vanwege de branden bij Athene een beroep gedaan op het civiele beschermingsprogramma van de Europese Unie.

Woordvoerder van de Europese Commissie Alexander Winterstein zei dat alles in het werk zal worden gesteld om Griekenland te steunen, ‘vandaag, morgen en voor zolang als nodig is’. “In deze moeilijke tijden staan ​​we naast het Griekse volk en de autoriteiten en ik prijs de onvermoeibare en moedige inspanningen van de hulpdiensten”, aldus Winterstein.

De eerste groep die in Griekenland arriveerde bestaat uit 64 mensen uit Cyprus, aldus de woordvoerder van de Europese Commissie. Meerdere landen hebben steun toegezegd, waaronder Spanje, Bulgarije, Italië, Kroatië en Portugal. Zij sturen onder meer blusvliegtuigen en medisch personeel naar het getroffen gebied. Ook buurlanden Turkije en de Republiek Noord-Macedonië hebben gezegd Griekenland te helpen.

De hevige bosbranden hebben tot nu toe aan minstens 74 mensen het leven gekost. Er vielen 187 slachtoffers, waaronder 23 kinderen. Het aantal doden kan nog verder oplopen, omdat veel gewonden in levensgevaar verkeren. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. Bijna allemaal komen ze uit Mati, aan de oostkust van Attica. Er is een online platform gemaakt met hun foto’s en namen, in de hoop de vermisten te traceren.

‘Premier Alexis Tsipras spreekt van een ‘tragedie’ en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. EU-president Donald Tusk meldde via Twitter diep bedroefd te zijn. ”Europa zal naast onze Griekse vrienden staan in deze moeilijke tijden.”

Het is nog niet duidelijk hoe de branden zijn ontstaan. De lokale autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de toedracht. De minister van Burgerbescherming, Nikos Toskas, suggereerde dat er mogelijk sprake is van brandstichting.

Griekenland heeft bijna iedere zomer te kampen met bosbranden, maar de huidige bosbranden zijn de dodelijkste die Griekenland in tien jaar tijd troffen. In 2007 kwamen 70 mensen om het leven bij een reeks felle bosbranden.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

2 Responses to EU-landen helpen Grieken bij bestrijden branden

  1. […] het getroffen gebied zoeken hulpverleners in huizen en bij de stranden naar lichamen. Gisteravond arriveerden hulpverleners uit Cyprus in Griekenland om te helpen bij de ramp. Ook andere EU-landen hebben hun hulp […]

  2. […] EU-landen helpen Grieken bij bestrijden branden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: