Ophef over ‘kitschvertoning’ op Acropolis

In Griekenland is grote ophef ontstaan over een ‘carnavalesk evenement’ op de Acropolis, met jonge mannen en vrouwen die gekleed in oud-Griekse kledij poseren als eeuwenoude beelden.

Het evenement vond afgelopen zaterdag plaats, kort voordat de poorten van de archeologische site werden gesloten voor bezoekers. Het kitscherige levend schilderij was naar verluidt bedoeld om een ​​groep toeristen uit India te vermaken.

Jonge meisjes in oud-Griekse kostuums stonden in de Propylaea. Voor het Parthenon stonden mensen met witgemaakte gezichten en sandalen die de kores en kouros imiteerden. Twee karikaturen van de goden Athene en Poseidon stonden bij het Erechtheion.

Despoina Koutsoumba, de voorzitter van de vakbond van Griekse archeologen, plaatste de foto’s online. In een artikel op tvxs.gr noemde ze het “etnische kitsch, een tableau vivant van armoedige esthetiek”. Anderen noemden het ‘junta-esthetiek’.

Een smakeloos Disneyland

SYRIZA-parlementslid Kyriaki Malama vroeg om opheldering van de regering en benadrukte dat ‘we niet willen geloven dat het Ministerie van Cultuur heeft toegestaan ​​dat de Acropolis een smakeloos Disneyland wordt’.

Het Griekse ministerie van Cultuur kwam vandaag na lang aandringen met een persbericht. Daarin verklaarde het niets te maken te hebben gehad met de aanwezigheid van de verklede personen op de Acropolis.

Ook zei het ministerie dat er geen toestemming is gegeven voor een dergelijk tableau vivant. Volgens een verklaring van het Directoraat voor Prehistorische en Klassieke Oudheden van het ministerie kwamen de groep binnen zonder dat de beveiliging het opmerkte.

Het werd nadrukkelijk ontkend dat het om een van de aangekondigde exclusieve privébezoeken zou gaan, aangezien die pas na 10 mei 2024 beginnen.

Het ministerie maakte verder bekend dat er een intern onderzoek naar het incident is gestart.

Update 30/04: De vertoning bleek verband te houden met een grote groep Indiase zakenlieden die Griekenland bezochten en twee evenementen bijwoonden, mede georganiseerd door de Grieks-Indiase Kamer.

1 Responses to Ophef over ‘kitschvertoning’ op Acropolis

  1. […] Ophef over ‘kitschvertoning’ op Acropolis […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.