Doden en gewonden door bosbranden Attica

Gouverneur Rena Dourou heeft de noodtoestand uitgeroepen in West- en Oost-Attica vanwege de felle bosbranden die in het gebied woeden. Aan twee kanten van Athene braken branden uit, waardoor 3000 mensen hun huizen moesten ontvluchten.

Volgens de burgemeester van Rafina, Vaggelis Bournous, zijn er mensen die ernstige brandwonden hebben opgelopen, anderen hebben ademhalingsproblemen. Een brandweerman moest naar het ziekenhuis.

Tegen tv-zender ANT1 TV zei Bournos dat hij bang is dat er ook mensen zijn omgekomen in de vlammen. Er zouden volgens Griekse media ook tientallen mensen, waaronder kinderen en bejaarden, ingesloten zijn door het vuur.

Kineta en Penteli

De eerste brand ontstond in een naaldbos in de heuvels bij de badplaats Kineta, ongeveer 50 kilometer ten westen van de Griekse hoofdstad en Korinthe. Drie dorpen werden geëvacueerd en twee snelwegen zijn afgesloten. Door de dikke rook was het zicht op de snelweg slechts enkele meters. Boven Athene kleurde de lucht oranjebruin door de bosbranden.

De tweede grote brand brak aan het einde van de middag uit in het bos bij Penteli ten noordoosten van Athene. Diverse zomerkampen in de buurt werden geëvacueerd, terwijl zeker 100 huizen en 200 auto’s door het vuur werden vernietigd. In het gebied verblijven ook veel vakantiegangers, meestal gezinnen met kinderen die hun zomer daar doorbrengen.

Door de harde wind breidde de brand zich snel uit in de richting van Neos Voutzas, Mati, Nea Makri, Agios Andreas en Zoumperi. Ook bij Kalamos in hetzelfde gebied brak brand uit.

‘Slechtste scenario’

Met blusvliegtuigen en tientallen bluswagens probeert de brandweer de branden onder controle te brengen. Maar vooralsnog zonder succes, meldt de publieke omroep ERT. Bewoners probeerden met de tuinslang hun woningen te beschermen,, maar de harde wind – windkracht 8 en soms nog harder – maakt zelf blussen bijna onmogelijk.

De chef van de burgerbescherming noemde de huidige bosbranden rond Athene het ‘slechtste scenario’. De relatief droge winter van dit jaar heeft voor extra brandgevaar gezorgd. De afgelopen dagen bereiken temperaturen in Griekenland de 40 graden Celsius. Premier Alexis Tsipras heeft zijn bezoek aan Bosnië afgebroken en keert vanwege de uitgeroepen noodtoestand terug naar Athene. Het leger is ingezet om hulp te verlenen.

Iedere zomer heeft Griekenland te maken met bosbranden. In 2007 kwamen 70 mensen om het leven bij een reeks felle bosbranden in Griekenland. De meeste branden ontstaan door onvoorzichtigheid met vuur, maar ze worden soms ook opzettelijk aangestoken.

Update 24/7: De branden hebben tot dusver aan 74 mensen het leven gekost. Zeker 187 mensen, waaronder 23 kinderen, raakten gewond. Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder oploopt. Veel gewonden verkeren in levensgevaar. Ook wordt een onbekend aantal mensen nog vermist.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

 

 

7 Responses to Doden en gewonden door bosbranden Attica

  1. […] hevige bosbranden die sinds gisteren woeden in Attica, hebben tot nu toe aan minstens 50 mensen het leven gekost. De burgemeester van Rafina meldde […]

  2. […] zijn vanavond aangekomen in Griekenland om te helpen bij de grote natuurbranden die sinds gisteren woeden in de omgeving van Athene. De Griekse autoriteiten hebben vanwege de branden bij Athene een beroep gedaan op het civiele […]

  3. […] hevige bosbranden braken twee dagen geleden uit in het gebied ten oosten van Athene rondom de havenstad Rafina en bij de badplaats Kineta, ongeveer […]

  4. […] de branden in de regio Attica kwamen zeker 85 mensen om het leven, vrijwel alle dodelijke slachtoffers vielen rond de kustplaats […]

  5. […] Evacuaties en gewonden door bosbranden Attica […]

  6. […] Het hoofd van de Griekse civiele beschermingsdienst GSCP heeft vandaag zijn ontslag ingediend. Yiannis Kapakis stapte op in de nasleep van de dodelijke bosbranden van 23 juli. […]

  7. […] die zijn gemaakt door een bewakingscamera van een huis in Mati is goed te zien hoe snel de dodelijke  bosbrand van 23 juli zich verspreidde. Skai toonde de beelden op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: