Bosbrand eist zeker 74 doden en 187 gewonden

Het getroffen gebied gezien vanuit de lucht

De hevige bosbranden die sinds gisteren woeden in Attica, hebben tot nu toe aan minstens 74 mensen het leven gekost. Meer dan 187 personen, waaronder 23 kinderen, raakten gewond. Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder oploopt. Veel gewonden verkeren in levensgevaar.

Ook worden nog veel mensen vermist. De brandweer roept mensen op om melding te maken van mensen die vermist zijn. Via social media worden foto’s verspreid van vrienden en familieleden die mogelijk slachtoffer zijn geworden. Ze zijn bijna allemaal vermist in Mati, Rafina en Kokkino Limanaki. Er is een online platform gemaakt met foto’s en namen van vermiste personen

Nationale rouw

In de regio is de noodtoestand uitgeroepen en Griekenland heeft hulp gevraagd aan de Europese Unie. Premier Tsipras, die zijn bezoek aan Bosnië-Herzegovina afbrak vanwege de dodelijke branden, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Griekenland. “Griekenland gaat op dit moment door een onbeschrijfelijke tragedie”, zei Tsipras.

De slachtoffers zijn gevallen in het dorp Mati, zo’n 30 kilometer ten oosten van Athene, en de havenplaats Rafina. Reddingswerkers vonden op één plek bij Mati de verbrande lichamen van 26 volwassenen en kinderen die elkaar omarmden. Zij waren gevlucht voor de brand, maar werden omsingeld door de vuurzee. Het populaire toeristenplaatsje is grotendeels verwoest. “Mati bestaat niet meer”, zei burgemeester Bournous. Volgens hem zijn meer dan duizend gebouwen en driehonderd auto’s door de branden verwoest.

Volgens een woordvoerder van de brandweer werden veel mensen overvallen door de vlammen. Ruim zevenhonderd mensen werden aan de kust gered, nadat zij zichzelf daar in veiligheid hadden proberen te brengen. De Griekse kustwacht meldt dat er zes lichamen uit de zee zijn gehaald van mensen die het water waren ingegaan om aan het vuur en de rook te ontsnappen, maar door de stroming werden meegesleurd.

EU-hulp

EU-president Donald Tusk laat via Twitter weten dat ‘hulp vanuit EU-landen onderweg is’. Het gaat om onder meer twee blusvliegtuigen, twee grote blusvoertuigen en in totaal 64 brandweermannen en paramedici. Spanje, Bulgarije en Cyprus hebben al hulp toegezegd.

Hoe de bosbranden zijn ontstaan, is nog niet bekend, maar er zijn vermoedens over brandstichting. “Deze branden zijn niet zo onschuldig”, zei minister van Burgerbescherming Nikos Toskas tegen de krant Kathimerini.  Regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos zei dat vijftien branden gelijktijdig waren begonnen op drie verschillende plekken rond Athene. Naar de oorzaak van de branden wordt een onderzoek ingesteld.

Griekenland heeft bijna iedere zomer te kampen met bosbranden, maar volgens de autoriteiten zijn de huidige bosbranden de ergste die Griekenland in tien jaar tijd troffen. In 2007 kwamen 70 mensen om het leven bij een reeks felle bosbranden in Griekenland.

Ben je in Griekenland en zie je ergens een (beginnende) bosbrand, bel dan direct met het alarmnummer 199

5 Responses to Bosbrand eist zeker 74 doden en 187 gewonden

  1. Rob Alberts schreef:

    Vreselijk

    Meelevende groet,

  2. […] 24/7: De branden hebben tot dusver aan 74 mensen het leven gekost. Zeker 187 mensen, waaronder 23 kinderen, raakten gewond. Er wordt verwacht dat het aantal […]

  3. […] hevige bosbranden hebben tot nu toe aan minstens 74 mensen het leven gekost. Er vielen 187 slachtoffers, waaronder 23 kinderen. Het aantal doden kan nog verder oplopen, omdat […]

  4. […] dagen na de dodelijke bosbranden is er veel boosheid bij de Grieken over de manier waarop de overheid reageerde. Er werd veel te […]

  5. […] Bosbrand eist zeker 74 doden en 187 gewonden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: