Ook Zoe Konstantopoulou stapt uit Syriza

Zoe Konstantopoulou Ook parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou is uit Syriza gestapt en heeft zich aangesloten bij de nieuwe partij Eenheid van het Volk, die onlangs werd opgericht door rebellen uit Syriza.

Konstantopoulou ondersteunt de nieuwe anti-bailout partij van Panagiotis Lafazanis, maar zal bij de verkiezingen op 20 september wel als onafhankelijke kandidaat meedoen. Dat zei ze tijdens een persconferentie waar supporters een spandoek ontvouwden met de tekst ‘Nee tegen bail-outs, ja tegen Zoe’.

Als reden voor haar vertrek uit Syriza noemde Konstantopoulou het breken van de verkiezingsbeloften door premier Alexis Tsipras en zijn regering. In juli stemde ze tegen de deal die Tsipras had gesloten met de internationale geldschieters.   Zij heeft herhaaldelijk gezegd dat ze de schulden van haar land ‘volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt’. De Europese schuldeisers noemde Konstantopoulou ‘afpersers’.

Dat Tsipras instemde met de voorwaarden voor een derde steunpakket, was zeer tegen de zin van Konstantopoulou, die zich ontpopte als een blok aan het been van de premier. “Het is niet waar dat er geen alternatief was en het is niet waar dat er geen alternatieve voorstellen zijn ingediend”, zei ze en voegde er aan toe dat ze zelf specifieke voorstellen heeft gedaan na het akkoord met de Eurogroep van 20 februari.

Konstantopoulou werd in februari met een recordaantal stemmen gekozen als voorzitter van het Griekse parlement. De 38-jarige advocate staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en kwam in het verleden geregeld in de media vanwege felle ruzies met leden van andere partijen. Het leverde haar de bijnaam ‘Robespierre’ op, naar de Franse advocaat en staatsman.

4 Responses to Ook Zoe Konstantopoulou stapt uit Syriza

  1. Rob Alberts schreef:

    Ik ben benieuwd naar de verkiezingen, uitslag en nieuwe regering.

    Regenachtige groet,

  2. […] Ook Zoe Konstantopoulou stapt uit Syriza […]

  3. […] uit onvrede met de deal die premier Tsipras had gesloten met de internationale geldschieters. Ze sloot zich aan bij de nieuwe partij Eenheid van het Volk van Panagiotis Lafazanis, die werd opgericht door rebellen uit […]

  4. […] waar ze met 235 van de 300 stemmen werd gekozen als parlementsvoorzitter. In september van dat jaar stapte ze uit de partij uit onvrede met de deal die premier Tsipras had gesloten met de internationale geldschieters. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: