Konstantopoulou: ‘Tsipras en Syriza moeten weg’

“Als je van Griekenland houdt, help ons dan om van Alexis Tsipras en zijn zombiepartij af te komen.” In een ingezonden stuk op de opiniepagina van The Guardian heeft Zoe Konstantopoulou hard uitgehaald naar de Griekse premier en zijn regeringspartij.

Volgens de 41-jarige juriste en politica hebben de Griekse premier en Syriza het Griekse volk en hun principes verraden en moeten ze daarom het veld ruimen. In haar opiniestuk levert ze keiharde kritiek op het beleid van Tsipras bij het uitvoeren van de drastische maatregelen die Griekenland moest nemen van de internationale geldschieters.

“De zogenaamde linkse regering van Tsipras heeft alles gedaan om te bewijzen dat ze het bezuinigingsbeleid beter kan uitvoeren dan haar voorgangers. Ze scheppen zelfs op dat ze de wrede bezuinigingen en belastingen van de trojka overtreffen”, schrijft Konstantopoulou.

Ook hekelt ze het buitenlandbeleid van Tsipras, die ze ‘het schoothondje van Amerika’ noemt. Tsipras bouwde een relatie op met het Israël van Benjamin Netanyahu, stemde toe wapens aan Saoedi-Arabië te verkopen en kocht als failliet land F-16’s van de VS terwijl hij president Trump loofde, zijn de verwijten van Konstantopoulou aan het adres van de Griekse premier.

Politieke zombie

“Syriza is niet de linkse partij die het beweert te zijn. Het is een politieke zombie geworden, die elke progressieve waarde verplettert terwijl het slaapwandelt naar zijn ondergang. Het verwijderen van die macht is de eerste stap naar het herstel van de democratie in Griekenland”, stelt Konstantopoulou, die bekend staat geen blad voor de mond te nemen.

Ze haalde  geregeld de media vanwege felle ruzies met leden van andere partijen. Het leverde haar de bijnaam ‘Robespierre’ op, naar de Franse advocaat en staatsman advocaat en staatsman die tijdens de Franse Revolutie verantwoordelijk was voor veel slachtoffers van de guillotine.

Konstantopoulou zat in 2015 zeven maanden namens Syriza in het Griekse parlement, waar ze met 235 van de 300 stemmen werd gekozen als parlementsvoorzitter. In september van dat jaar stapte ze uit de partij uit onvrede met de deal die premier Tsipras had gesloten met de internationale geldschieters. Konstantopoulou sloot zich daarna aan bij de nieuwe partij Eenheid van het Volk – opgericht door Syriza-rebellen.

Bij de verkiezingen van in september 2015 deed Konstantopoulou mee als onafhankelijke kandidaat, maar ze haalde niet voldoende stemmen voor een zetel in het parlement. Konstantopoulou leidt nu de linkse partij Route naar Vrijheid, die ze in april 2016 oprichtte.

3 Responses to Konstantopoulou: ‘Tsipras en Syriza moeten weg’

  1. William Spekking schreef:

    Zij heeft gelijk in haar beweringen.
    De Grieken zijn verkocht door Sipras en zijn vazallen.

  2. Christine lanoo schreef:

    Ik heb nooit in Tsipras gelooft maar wat hij na het referendum heeft gedaan tart elke verbeelding… heb er zelf geen woorden voor… als 67% van je bevolking ΟΧΙ stemt en jij beslist toch het tegengestelde te doen ben je in mijn ogen…

  3. […] Konstantopoulou: ‘Tsipras en Syriza moeten weg’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: