Parlement keurt nieuw pakket hervormingen goed

parlementHet Griekse parlement heeft vannacht na een lang debat een nieuw pakket met hervormingen goedgekeurd. Het parlement stemde onder meer over verandering van het juridische en bancaire systeem.

Zo moeten (civiele) rechtszaken sneller worden afgehandeld zodat het minder geld kost en moet in de wet worden opgenomen dat belastingbetalers niet opdraaien voor de problemen als Griekse banken omvallen. Ook moet Justitie zich meer gaan bezighouden met zaken die de staat geld opleveren, zoals het aanpakken van belastingontduiking en corruptie.

De internationale geldschieters eisten dat premier Tsipras het pakket door het parlement zou loodsen. Hierdoor is de weg nu vrij om te onderhandelen over een nieuw steunpakket van 86 miljard euro.

Premier Tsipras drong er voorafgaand aan de stemming op aan voor de hervormingen te stemmen. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat risico lijkt nu geweken.

Van de driehonderd parlementsleden stemden er 230 voor de hervormingen, 63 stemden tegen  en er waren vijf onthoudingen. Twee parlementariërs waren afwezig. De premier ondervond opnieuw weerstand binnen zijn eigen Syriza, 36 leden van de regeringspartij stemden tegen of onthielden zich van stemming.

Parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou sprak van een ‘gewelddadige aanval op de democratie’, omdat parlementariërs nauwelijks tijd hadden om het bijna duizend pagina’s tellende document met hervormingsplannen te lezen.

Vorige week stemde het parlement al in met een hervorming van de pensioenen en het btw-stelsel. In augustus moet nog worden gestemd over grote ‘pijnpunten’ zoals het afschaffen van het vervroegd pensioen en het beperken van belastingvoordelen voor boeren.

Terwijl het parlement stemde voor de maatregelen, demonstreerden voor de deur van het parlementsgebouw duizenden Grieken tegen de ‘barbaarse bezuinigingen’.  Op een paar incidenten na verliep de demonstratie rustig: er werden  enkele molotovcocktails gegooid naar de politie en er werd een Europese vlag verbrand.

3 Responses to Parlement keurt nieuw pakket hervormingen goed

  1. Rob Alberts schreef:

    En nu verder!

    Vriendelijke groet,

  2. […] Parlement keurt nieuw pakket hervormingen goed […]

  3. […] het breken van de verkiezingsbeloften door premier Alexis Tsipras en zijn regering. In juli stemde ze tegen de deal die Tsipras had gesloten met de internationale geldschieters.   Zij heeft herhaaldelijk gezegd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: