Konstantopoulou is jongste parlementsvoorzitter

Zoe KonstantopoulouZoe Konstantopoulou is door het Griekse parlement aangesteld als nieuwe voorzitter. De 38-jarige Syriza-politica kreeg 235 van de 298 stemmen, een recordaantal, en wordt de jongste voorzitter van het Griekse parlement ooit.

Konstantopoulou is advocaat en gespecialiseerd in nationaal, Europees en internationaal strafrecht en mensenrechten. Ze is de dochter van Nikos Konstantopoulos, oud-voorzitter van de linkse partij Synaspismos (SYN),  dat in 2004 opging in de coalitiepartij Syriza.

De nieuwe voorzitter heeft al laten weten dat ze de corruptie in Griekenland wil bestrijden. Ook wil ze vaart zetten achter de eis dat Duitsland de gedwongen bezettingslening uit de Tweede Wereldoorlog moet terugbetalen aan Griekenland.

Konstantopoulou staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en kwam geregeld in de media vanwege felle ruzies met leden van andere partijen. Critici gaven haar de bijnaam ‘Robespierre’, naar de Franse advocaat en staatsman die tijdens de Franse Revolutie verantwoordelijk was voor veel slachtoffers van de guillotine.

In 2012 werd Konstantopoulou voor het eerst gekozen in het Griekse parlement, met 11.727 voorkeursstemmen bij de verkiezingen in mei van dat jaar.

Het is de tweede keer dat een vrouw voorzitter wordt van het Griekse parlement. Anna Psarouda-Benaki (Nea Dimokratia) had in 2004 de primeur.

2 Responses to Konstantopoulou is jongste parlementsvoorzitter

  1. […] Konstantopoulou is jongste parlementsvoorzitter […]

  2. […] werd in februari met een recordaantal stemmen gekozen als voorzitter van het Griekse parlement. De 38-jarige advocate staat erom bekend geen blad voor de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: