Anarchisten verstoren Gouden Dageraad-proces

GD_proces_anarchistenHet proces tegen Gouden Dageraad is gisteren opnieuw opgeschort. Dit keer omdat anarchisten de rechtszaal binnendrongen en voor onrust zorgden.

In de Korydallos-gevangenis waar de rechtszaak tegen de extreemrechtse partij plaatsvindt, stond ook een hoorzitting tegen de anarchistische groepering Samenzwering van de Cellen van Vuur gepland.

Dat is natuurlijk vragen om problemen. Toen leden van de Samenzwering van de Cellen van Vuur naar een aangrenzende rechtszaal werden overgebracht, drongen linkse sympathisanten de zaal van het Gouden Dageraad-proces binnen. Ze schreeuwden ‘fascisten, we zullen jullie ophangen’ en gooiden waterflessen naar journalisten.

De advocaat van Gouden Dageraad-leider Nikos Michaloliakos vroeg daarna om het proces uit te stellen vanwege veiligheidsredenen. De moeder van de vermoorde linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas stond op en schreeuwde: “Schaam je, fascisten, het proces zal doorgaan.”

Buiten de zwaarbewaakte Korydallos-gevangenis hielden ongeveer vijftig anti-fascisten een demonstratie. Die protesten verliepen zonder incidenten.

In het megaproces tegen Gouden Dageraad staan 69 leden van de extreemrechtse partij terecht, waaronder de complete partijtop en parlementsleden. Zij worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, verboden wapenbezit en zware mishandeling. Het dossier tegen de partij telt 700 pagina’s.

Het Griekse Openbaar Ministerie startte in 2013 een grootscheeps onderzoek naar Gouden Dageraad, nadat de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas was doodgestoken een aanhanger van de extreemrechtse partij.

Het proces tegen Gouden Dageraad zou aanvankelijk op 22 april beginnen, maar werd verdaagd naar 7 mei omdat een van de verdachten geen advocaat had. Bij de hervatting kwamen de rechters niet toe aan de inhoudelijke behandeling.

Het proces tegen de extreemrechtse partij wordt nu op 4 juni hervat.

One Response to Anarchisten verstoren Gouden Dageraad-proces

  1. […] Anarchisten verstoren Gouden Dageraad-proces […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: