Golden Dawn Watch monitort megaproces

Golden Dawn Watch

Morgen gaat het megaproces tegen 69 leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad van start in een rechtszaal in de extra beveiligde Korydallos-gevangenis. De gang van zaken zal nauwlettend worden gevolgd door Golden Dawn Watch.

Golden Dawn Watch is een initiatief van de Helleense Liga voor de Rechten van de Mens, het Griekse Observatorium tegen fascisme en racistische uitspraken in de Media, de antifascistische Liga van Athene en Piraeus en de migranten-integratieraad van Athene.

Op de website www.goldendawnwatch.org wordt na iedere procesdag een samenvatting gepubliceerd (in het Grieks en het Engels) om het publiek te informeren. Ook verschijnen er op de site analyses en commentaren van deskundigen en juristen.

Alleen een goed geïnformeerd publiek kan sterk weerstand bieden tegen de verspreiding van racisme, fascisme en neo-nazisme en uiteindelijk ook tegen angst, aldus Golden Dawn Watch.

Golden Dawn Watch is gebaseerd op NSU Watch, een initiatief uit 2013 dat in München het proces volgde tegen de neo-nazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund. Deze NSU vermoordde tussen 2000 en 2006 tien mensen, de zogenaamde ‘Döner-moorden’. NSU Watch won verschillende prijzen.

De aanklacht tegen Gouden Dageraad beslaat zo’n 700 pagina’s. De 69 leden van de extreemrechtse partij die terechtstaan worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie. Sommigen worden ook verdacht van verboden wapenbezit en mishandeling van immigranten en linkse tegenstanders.

Het Griekse Openbaar Ministerie startte in 2013 een grootscheeps onderzoek naar Gouden Dageraad, nadat de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas was doodgestoken door Giorgos Roupakias, een aanhanger van de extreemrechtse partij.

Het proces tegen leden van Gouden Dageraad, dat op 20 april zou beginnen, werd verdaagd omdat een van de verdachten geen advocaat had. Verwacht wordt dat het megaproces meer dan een jaar gaat duren.

5 Responses to Golden Dawn Watch monitort megaproces

  1. […] De rechters zijn niet bevoegd om een andere locatie aan te wijzen voor het proces. Het Griekse ministerie van Justitie moet daar een beslissing over nemen. De rechtszaak gaat op 12 mei verder en zal naar verwachting meer dan een jaar duren. […]

  2. […] Golden Dawn Watch monitort megaproces […]

  3. […] Lees ook: Golden Dawn Watch monitort megaproces […]

  4. […] en de Griekse justitie stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar Gouden Dageraad. Dit voorjaar begon het megaproces tegen de extreemrechtse partij: 69 leden van Gouden Dageraad – waaronder de partijtop en […]

  5. […] Golden Dawn Watch monitort megaproces […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: