Proces Gouden Dageraad verdaagd tot 7 mei

gouden dageraad nikos michaloliakosHet megaproces tegen leden van Gouden Dageraad dat vandaag zou beginnen, is verdaagd tot 7 mei omdat een van de verdachten geen advocaat had.

Aan de verdachte moet een raadsman worden toegewezen en die moet de tijd krijgen zich in te werken. De verwachting is dat de zaak maanden in beslag kan nemen.

Bij de opening van het proces was een aantal verdachten, waaronder partijleider Nikolaos Michaloliakos en verscheidene voormalige en huidige parlementsleden, niet aanwezig. Bijna honderd advocaten staan de verdachten bij.

Het proces wordt gehouden in een rechtszaal in de extra beveiligde Korydallos-gevangenis. Uit vrees voor gewelddadige protesten door aanhangers van Gouden Dageraad zijn scholen in de omgeving gesloten.

De aanklacht tegen de partij beslaat zo’n 700 pagina’s. De 69 leden van de extreemrechtse partij die terechtstaan worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie. Sommigen worden ook verdacht van verbonden wapenbezit en mishandeling van immigranten en linkse tegenstanders. Zij riskeren een lange gevangenisstraf. Op lidmaatschap van een criminele organisatie staat in Griekenland een celstraf van twintig jaar.

Het Griekse Openbaar Ministerie startte in 2013 een grootscheeps onderzoek naar Gouden Dageraad, nadat de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas was doodgestoken door Giorgos Roupakias, een aanhanger van de extreemrechtse partij.

De moeder van Fyssas, vertegenwoordigers van politieke partijen, en de burgemeester van Athene waren aanwezig bij de eerste dag van het proces.  Getuigen van de moord op Fyssas zouden zijn aangevallen door aanhangers van Gouden Dageraad toen zij arriveerden bij de Korydallos-gevangenis.

Bij de parlementsverkiezingen begin dit jaar behaalde Gouden Dageraad 6,3 procent van de stemmen, goed voor zestien zetels. Het is de derde partij van Griekenland. Sinds 2012 zit de partij in het Griekse parlement.

5 Responses to Proces Gouden Dageraad verdaagd tot 7 mei

  1. […] Proces Gouden Dageraad verdaagd tot 7 mei […]

  2. […] tot anarchisten en malafide politici. Op 7 mei wordt in de speciale rechtbank van de gevangenis het proces tegen leden en leiders van de extreemrechtse Gouden Dageraad […]

  3. […] proces tegen leden van Gouden Dageraad, dat op 20 april zou beginnen, werd verdaagd omdat een van de verdachten geen advocaat had. Verwacht wordt dat het megaproces […]

  4. […] De rechtszaak gaat op 12 mei verder en zal naar verwachting meer dan een jaar duren. Het proces, dat aanvankelijk op 20 april zou beginnen, werd eerder verdaagd omdat een van de verdachten geen advocaat […]

  5. […] proces tegen Gouden Dageraad zou aanvankelijk op 22 april beginnen, maar werd verdaagd naar 7 mei omdat een van de verdachten geen advocaat had. Bij de hervatting kwamen de rechters niet toe aan de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: