Gouden Dageraad-proces opnieuw uitgesteld

150px-Chrisi_Avgi_LogoHet proces tegen de extreemrechtse Gouden Dageraad is opnieuw uitgesteld. De zaak werd vandaag hervat, maar de rechters kwamen niet toe aan de inhoudelijke behandeling.

Het ging vooral over de vraag of het megaproces wel moet worden gehouden in de speciale rechtszaal in de zwaarbewaakte Korydallos-gevangenis.

Omwonenden van de gevangenis en de lokale overheid willen dat het proces naar een andere locatie wordt verplaatst. Zij vrezen ongeregeldheden en overlast. In de omgeving van de gevangenis gelden strenge veiligheidsmaatregelen in verband met protesten van aanhangers van Gouden Dageraad en linkse activisten. Zo mogen de scholen in de buurt op procesdagen bijvoorbeeld niet open.

De rechters zijn niet bevoegd om een andere locatie aan te wijzen voor het proces. Het Griekse ministerie van Justitie moet daar een beslissing over nemen. De rechtszaak gaat op 12 mei verder en zal naar verwachting meer dan een jaar duren. Het proces, dat aanvankelijk op 20 april zou beginnen, werd eerder verdaagd omdat een van de verdachten geen advocaat had.

In het megaproces staan 69 leden van de extreemrechtse partij terecht, waaronder de complete partijtop en parlementsleden. Zij worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie. Enkelen worden ook verdacht van verboden wapenbezit en mishandeling van immigranten en linkse tegenstanders.

Het Griekse Openbaar Ministerie startte in 2013 een grootscheeps onderzoek naar Gouden Dageraad, nadat de linkse hiphop-artiest Pavlos Fyssas was doodgestoken een aanhanger van de extreemrechtse partij.

6 Responses to Gouden Dageraad-proces opnieuw uitgesteld

  1. […] Gouden Dageraad-proces opnieuw uitgesteld […]

  2. […] Het proces tegen Gouden Dageraad zou aanvankelijk op 22 april beginnen, maar werd verdaagd naar 7 mei omdat een van de verdachten geen advocaat had. Bij de hervatting kwamen de rechters niet toe aan de inhoudelijke behandeling. […]

  3. […] voorjaar begon het megaproces tegen de extreemrechtse partij. 69 leden van Gouden Dageraad – waaronder de partijtop en parlementariërs – worden […]

  4. […] leden van de partij, waaronder de complete partijtop, moeten zich voor de rechter verantwoorden tijdens een megaproces – dat diverse keren is uitgesteld . Ze worden beschuldigd van deelname aan en het leiden van […]

  5. […] staan ruim 70 leden van Gouden Dageraad, inclusief de complete partijtop, terecht in een megaproces. Ze worden verdacht van deelname aan en het leiden van een criminele […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: