Boete voor Griekse dochter Heineken

bier heinekenDe Griekse mededingingsautoriteit heeft Athenian Brewery, een Grieks dochterbedrijf van Heineken, een boete opgelegd van 31,5 miljoen euro.

De belangrijkste brouwer van Griekenland kreeg de geldboete nadat bleek dat er minstens vijftien jaar lang een beleid werd gevoerd dat concurrenten van de markt weerde.

Het bedrijf sloot exclusieve deals met winkeliers, die bijvoorbeeld kortingen kregen als ze geen bier van concurrenten verkochten. Ook zou Heineken groothandelaren dreigen met maatregelen als ze concurrerend bier willen verkopen.

Athenian Brewery liet weten het niet eens te zijn met de boete en stapt naar de rechter. Het bedrijf wees er op dat zijn marktaandeel in Griekenland sinds 2000 is gezakt van 73 procent naar ongeveer 50 procent. Volgens de brouwer toont dat aan dat er voldoende concurrentie is op de Griekse biermarkt.

De Griekse mededingingsautoriteit riep Heineken vorig jaar ook al op het matje omdat de bierbrouwer misbruik zou maken van zijn machtspositie in Griekenland.

 

5 Responses to Boete voor Griekse dochter Heineken

 1. MCVader schreef:

  Ooooh ja, hahaha, die Griekse mededingingsautoriteit……. Oooooh zooooo integer. En al die winkeliers die kortingen bedongen op Amstel, Heineken en Alpha maar gewoon Mythos bier (dus: Carlsberg c.s. Kaiser, Guiness, Henninger ) bleven “door” verkopen, deal of no deal, who cares, hahaha.

  Het is van alle tijden in de handelsgeest van Hellas, en dus langer dan 40 jaar, deze Byzantijnse variant van verkooptrucs ofwel list en bedrog waarbij werkelijk iedereen wederom hoge bergen voutiro op het hoofdje heeft opgetast, inmiddels.

  Dat heet cultuur. Ofwel die slimme manier van nationale trots. Het bekende Varoufakisconcept, hahaha.

 2. René schreef:

  Is korekt, maar de werkende modale is korekt in de positieve zin.

 3. […] Boete voor Griekse dochter Heineken […]

 4. […] Brewery kreeg eind 2015 al een boete van 31,5 miljoen euro van de Griekse mededingingsautoriteit, waartegen momenteel een hoger beroep loopt. De […]

 5. […] de Griekse mededingingsautoriteit, maar verlaagde de boete van 31,5 miljoen naar 26,7 miljoen euro. In 2015 stelde de mededingingsautoriteit vast dat de belangrijkste brouwer van Griekenland de concurrentie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: