Griekse brouwer claimt 100 miljoen van Heineken

heineken2De Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery (MTB) heeft een schadeclaim van 100 miljoen euro neergelegd bij Heineken.

Via dochterbedrijf Athenian Brewery zou Heineken jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland. Het Nederlandse concern, de tweede brouwer van de wereld, moet zich daarvoor binnenkort bij de rechtbank in Amsterdam gaan verantwoorden.

Macedonian Thrace Brewery  heeft in Griekenland ongeveer 6 procent van de biermarkt in handen, en is vooral bekend van zijn premium bier Vergina. De brouwer gaat naar eigen zeggen al bijna twintig jaar gebukt onder de dominantie van Athenian Brewery,  dat voor dat voor 98,8% in handen is van Heineken,

Athenian Brewery kreeg eind 2015 al een boete van 31,5 miljoen euro van de Griekse mededingingsautoriteit, waartegen momenteel een hoger beroep loopt. De belangrijkste brouwer van Griekenland zou de concurrentie in het land jarenlang hebben gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers. Die kregen bijvoorbeeld kortingen als ze geen bier van concurrenten verkochten.

Het beperken van die keuze zou ook hebben geleid tot hogere prijzen over de hele linie, meent MTB. Heineken noemt de claim ‘speculatief’.

2 Responses to Griekse brouwer claimt 100 miljoen van Heineken

  1. […] Griekse brouwer claimt 100 miljoen van Heineken […]

  2. […] andere procedure. Afgelopen februari is het Griekse familiebedrijf Macedonian Thrace Brewery (MTB) een zaak bij de rechtbank in Amsterdam begonnen om compensatie te krijgen voor geleden schade door het vermeende machtsmisbruik. Deze zaak is nog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: