Griekse rechter straft Heineken voor machtsmisbruik

Een Griekse rechter heeft Heinekens dochterbedrijf Athenian Brewery in hoger beroep veroordeeld voor machtsmisbruik op de Griekse markt.

De rechter bevestigde de eerdere veroordeling van de Griekse mededingingsautoriteit, maar verlaagde de boete van 31,5 miljoen naar 26,7 miljoen euro. In 2015 stelde de mededingingsautoriteit vast dat de belangrijkste brouwer van Griekenland de concurrentie in het land jarenlang heeft gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers.

Heineken en Athenian Brewery hangt ook nog een schadeclaim van ruim 100 miljoen euro boven het hoofd in een andere procedure. Afgelopen februari is het Griekse familiebedrijf Macedonian Thrace Brewery (MTB) een zaak bij de rechtbank in Amsterdam begonnen om compensatie te krijgen voor geleden schade door het vermeende machtsmisbruik. Deze zaak is nog onder de rechter.

In een verklaring laten de broers Michael en Demetri Politopoulos van MTB weten dat ze de veroordeling door de Griekse rechter als een bevestiging zien voor hun claim.

“De langdurige marktmanipulatie van Heineken moet nu plaats maken voor eerlijke concurrentie en de gedupeerden financieel compenseren. Griekenland zal alleen economisch slagen met een vrije en eerlijke markt die investeringen en gezonde concurrentie stimuleert”, aldus Demetri Politopoulos in een verklaring.

Macedonian Thrace Brewery begon in 1996 toen de gehele biermarkt in Griekenland in handen was van buitenlandse brouwers. De brouwerij is een kleine speler op de biermarkt, met een productie van minder dan 200.000 hectoliter per jaar. MTB produceert onder andere Vergina Lager Beer.

Multinational Heineken brouwt wereldwijd jaarlijks 200 miljoen hectoliter bier en is sinds 1963 actief in Griekenland. Athenian Brewery verkoopt de merken Alfa, Amstel en Heineken in Griekenland.

One Response to Griekse rechter straft Heineken voor machtsmisbruik

  1. Martijn schreef:

    Hé, kan een deel van die boete gebruikt worden voor het te renoveren park van Attica / Athene. Of is dat krom gedacht?
    Martijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: