Alonissos schaft plastic tasjes af

plastic_tasjeAlonissos heeft plastic tasjes in de ban gedaan om het kwetsbare ecosysteem te beschermen. Sinds 1 december krijgen de klanten van winkels en supermarkten op het eiland geen wegwerptasjes meer.

De plaatselijke winkeliers stappen over op papieren zakken en herbruikbare kunststof tassen, waarvoor betaald moet worden. Volgens de burgemeester van Alonissos maakt 80 procent van de kledingwinkels op het eiland al gebruik van papieren zakken.

In 2012 startte het eiland met een succesvol recyclingprogramma. In 2011 kreeg Alonissos een QualityCoast Gold Award voor de inspanningen om een duurzame toeristische bestemming te worden.

Alonissos wordt beschermd door het Natura-programma van de EU, omdat het middenin het Nationale Marine Park van de Noordelijke Sporaden ligt. In het gebied leven de bedreigde mediterrane monniksrobben (Monachus Monachus).

Naar schatting gebruiken de Grieken jaarlijks 242 plastic wegwerptasjes per persoon. Alonissos is de eerste plaats in Griekenland die stopt met de plastic tasjes.

7 Responses to Alonissos schaft plastic tasjes af

 1. Rob Alberts schreef:

  Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Na Griekenland mag heel Europa dit idee overnemen.

  Duurzame groet,

 2. […] Alonissos schaft plastic tasjes af […]

 3. […] Alonissos krijgen klanten van winkels en supermarkten al sinds 1 december 2015 geen wegwerptasjes meer bij hun aankopen.De plaatselijke winkeliers stapten over op papieren zakken en herbruikbare kunststof tassen – […]

 4. […] Alonissos krijgen klanten van winkels en supermarkten al sinds 1 december 2015 geen wegwerptasjes meer bij hun aankopen. De plaatselijke winkeliers stapten over op papieren […]

 5. […] Alonissos schaft plastic tasjes af […]

 6. […] Vorig jaar verbood het Kleine Cycladen-eiland Donoussa (als eerste eiland in de Egeïsche Zee) al het wegwerpplastic. Het initiatief om eenmalig bruikbare plastic producten te weren is onderdeel van het programma ‘Sea Change’ van de Laskaridis Charitable Foundation. In 2018 deed het eiland Sikinos in het kader van ‘Sea Change’ al plastic rietjes in de ban. Op Alonissos geldt sinds 2015 een verbod op plastic tasjes. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: