Internationale erkenning voor regisseur Lanthimos

giorgos lanthimosDe Griekse regisseur Giorgos Lanthimos is door de New York Times opgenomen op een lijst met twintig veelbelovende regisseurs. Het is een internationale erkenning voor zijn films Dogtooth en Alps.

Volgens de filmcritici die de lijst samenstelden maakt Lanthimos deel uit van een nieuwe generatie Griekse filmmakers, die tijdens de crisis zijn komen bovendrijven.

Sinds 1995 regisseerde Lanthimos een groot aantal tv-commercials, videoclips, korte films en experimentele theaterstukken. Ook maakte hij deel uit van het creatieve team dat verantwoordelijk was voor de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene.

De 40-jarige Lanthimos begon zijn filmcarrière met de mainstream film My Best Friend, die in 2005 werd gevolgd door de experimentele film Kinetta. Met zijn derde film Dogtooth won hij in 2009 de Prix Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes. Ook werd Dogtooth genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film.

Zijn laatste film Alps (2011) won op het filmfestival van Venetië een award voor het beste scenario, de film viel ook in de prijzen op het filmfestival van Sydney.

3 Responses to Internationale erkenning voor regisseur Lanthimos

  1. […] Engels is opgenomen. De vorige films van de Griekse regisseur (Alps, Dogtooth en Kinetta) gooiden internationaal hoge ogen. Dogtooth werd in 2011  genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse […]

  2. […] Internationale erkenning voor regisseur Lanthimos […]

  3. […] Internationale erkenning voor regisseur Lanthimos […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: