Syriza eist tegoeden uit Tweede Wereldoorlog op

tsiprasDe linkse oppositiepartij Syriza wil dat Duitsland het geld terugbetaalt dat Griekenland in de Tweede Wereldoorlog moest afstaan aan nazi-Duitsland.

Syriza-voorzitter Alexis Tsipras zei tijdens een bijeenkomst dat als hij eenmaal aan de macht is, hij de miljarden zal opeisen van Berlijn.

“Stop met de beleefdheden mevrouw Merkel. Wij zijn u geld schuldig, maar u bent ons ook geld schuldig. Het uur van de afrekening komt”, zei Tsipras. “Het mag niet zo zijn dat wanbetalers Grieken wanbetalers noemen.”

Tsipras doelt op een lening uit 1942 van 3,5 miljard dollar van het door Duitsland bezette Griekenland aan het Duitse Derde Rijk van de nazi’s. De Bondsrepubliek heeft meerdere malen Griekse eisen voor schadevergoeding met betrekking tot de bezetting afgewezen.

Volgens sommige Griekse berekeningen zouden 3,5 miljard Amerikaanse dollars in 1942, vermeerderd met rente, nu goed zijn voor ruim 40 miljard euro.

2 Responses to Syriza eist tegoeden uit Tweede Wereldoorlog op

  1. […] Duitsland een bedrag van 162 miljard euro terugvorderen. Ook Syriza-leider Alexis Tsipras wil dat Duitsland het geld terugbetaalt dat Griekenland moest afstaan aan […]

  2. […] voor hemzelf. Verder noemde Tsipras ook de ‘historische plicht’ van Griekenland om herstelbetalingen te eisen van Duitsland voor geleden schade tijdens de Tweede […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: