Ioannis Sarmas benoemd tot waarnemend premier

President Katerina Sakellaropoulou heeft Ioannis Sarmas vandaag benoemd tot waarnemend premier. Zijn taak is om een regering te vormen die Griekenland naar de nieuwe verkiezingen op 25 juni zal leiden.

“Het is een grondwettelijke verplichting en tegelijkertijd mijn plicht als burger om te accepteren”, zei hij bij het aanvaarden van de opdracht. De 66-jarige Ioannis Sarmas is een hooggeplaatste rechter en voorzitter van de Helleense Rekenkamer.

Overgangsregering

Bij de verkiezingen van 21 mei kwam Nea Dimokratia van regerend premier Kyriakos Mitsotakis als winnaar uit de bus. Maar de partij haalde geen absolute meerderheid en Mitsotakis wil geen regering vormen met een coalitiepartner. Daarom moeten de Grieken volgende maand opnieuw naar de stembus.

“Ik heb grote ambities voor onze tweede termijn en ik weet dat je minstens twee termijnen nodig hebt om een ​​land als dit te transformeren”, zei Mitsotakis gisteren tegen CNN tijdens zijn eerste interview sinds de verkiezingen.

Ook de partijen die als tweede en derde eindigden in de verkiezingen (Syriza en PASOK/KINAL) willen geen coalitie vormen. Dat bekekent dat er een tweede stemronde komt op 25 juni. Om de periode naar die nieuwe verkiezingen te overbruggen moet volgens de Griekse grondwet een overgangsregering worden gevormd.

Winnaarsbonus

Nea Dimokratia kan in de tweede stemronde wel een absolute meerderheid behalen, verwacht Mitsotakis. Dankzij een wijziging van de kieswet krijgt winnende partij dan 20 tot 50 zetels cadeau, afhankelijk van de uitslag.

De vorige premier, Alexis Tsipras, had die winstbonus juist geschrapt omdat het ondemocratisch zou zijn, maar Mitsotakis voerde het na zijn verkiezingswinst in 2019 weer in.

2 Responses to Ioannis Sarmas benoemd tot waarnemend premier

  1. […] Ioannis Sarmas benoemd tot waarnemend premier […]

  2. […] volgens de Griekse grondwet een overgangsregering worden gevormd. Vorige week werd Ioannis Sarmas benoemd tot waarnemend premier, die Griekenland naar de nieuwe verkiezingen moet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: