Theaterlegende Karolos Koun geëerd met museum

(klik op een afbeelding voor een vergroting)

In Athene komt een museum dat een eerbetoon brengt aan het leven en werk van Karolos Koun (1908-1987). Hij geldt als een van de meest prominente figuren uit de Griekse theaterwereld van de afgelopen eeuw.

Het Karolos Koun-museum wordt gevestigd op Dioskouronstraat 7 in de wijk Plaka, in een gebouw dat eigendom is van het ministerie van Cultuur. Wanneer het museum zijn deuren opent, is nog niet bekend.

Onvermoeibare visionair

Cultuurminister Lina Mendoni sprak bij een inspectie van het pand lovend over Koun en noemde hem een ‘onvermoeibare visionair’ en de ‘drijvende kracht’ achter het Theatro Technis, dat een beslissende rol speelde bij het vormgeven van het Griekse theaterlandschap.

Karolos Koun werd op 13 september 1908 geboren in Bursa, in het toenmalige Ottomaanse Rijk, als zoon van een Griekse moeder en een Pools-Joodse vader. Hij ging naar een Amerikaanse middelbare school in Istanbul, waarna hij zijn studie vervolgde in Parijs. In 1929 kwam Koun naar Griekenland, waar hij tien jaar werkte als docent Engels aan Athens College. In die periode regisseerde hij ook de toneelclub van de universiteit.

Theatro Technis 

Samen met Yiannis Tsarouchis en Dionysios Devaris richtte Koun in 1934 een semi-professionele theatergroep op, waarmee ze het Griekse populaire expressionisme op het podium nieuw leven wilden inblazen. In 1942 richtte Koun het Theatro Technis op, met een bijbehorende toneelschool.

Met het Theatro Technis wilde Koun nieuwe Griekse toneelschrijvers promoten, oude Griekse drama’s opvoeren en het publiek bekend maken met (klassieke en moderne) grote buitenlandse toneelschrijvers.

Ook was zijn theater verantwoordelijk voor het opleiden van de gouden generatie Griekse filmacteurs.

Levendige enscenering

De vooraanstaande Griekse theaterregisseur stond bekend om zijn levendige enscenering van oude Griekse toneelstukken.

In 1962 won Kouns productie van ‘Ornithes’ (De Vogels), een toneelstuk van de oud-Griekse toneelschrijver Aristophanes, de eerste prijs op een internationaal festival in Parijs.

Melina Mercouri

Koun werkte samen met beroemde Grieken, waaronder actrice Melina Mercouri, componisten Manos Xatzidakis en Mikis Theodorakis, dichter Odysseas Elytis, schilder/decorontwerper Yannis Tsarouchis en choreografe Zouzou Nikoloudi.

Karolos Koun overleed op 14 februari 1987 in Athene aan de gevolgen van een hartaanval. Hi werd 79 jaar.

One Response to Theaterlegende Karolos Koun geëerd met museum

  1. […] Theaterlegende Karolos Koun geëerd met museum […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: