Premier Mitsotakis wint verkiezingen

De conservatieve partij van premier Kyriakos Mitsotakis blijft de grootste in Griekenland. Na het tellen van 86 procent van de stemmen staat Nea Dimokratia op 40,8 procent van de stemmen.

Het Pegasus-afluisterschandaal (het ‘Griekse Watergate’) dat leidde tot een motie van wantrouwen tegen premier Mitsotakis en de treinramp bij Tempi waarbij 57 mensen omkwamen en die tot grote woede leidde in het land, lijken uiteindelijk geen grote invloed te hebben gehad op het stemgedrag van de Grieken.

Tsipras noemt resultaat Syriza ‘extreem negatief’

De linkse oppsitiepartij Syriza van oud-premier Alexis Tsipras volgt volgens de laatste tellingen met 20 procent van de stemmen. Dat is een groter verschil dan de laatste peilingen deden vermoeden, daarin kon ND rekenen op 36 procent van de stemmen en Syriza op 29 procent. Tsipras noemde het voorlopige resultaat van zijn partij bij de verkiezingen ‘extreem negatief’ en feliciteerde Mitsotakis al met de verkiezingswinst.

PASOK/KINAL heeft tot dusver 11,6 procent van de stemmen gekregen, de communistische partij KKE staat op 7,1 procent. De partij van Yanis Varoufakis, Mera25, dreigt de kiesdrempel van 3 procent niet te halen (2,57 procent).

Opvallend is dat de nieuwe ultra-conservatieve partij Niki de kiesdrempel mogelijk wél net gaat halen. De partij staat na het tellen van 95 procent van de stemmen op 2,9 procent. Niki heeft zijn thuisbasis in Thessaloniki en werd in 2019 opgericht door theoloog en schrijver Dimitris Natsios. De partij wordt gesteund door de Griekse Kerk en heeft openlijke pro-Russische standpunten.

Nog geen absolute meerderheid

Premier Mitsotakis zei in een eerste reactie dat ‘de boodschap is dat Nea Dimokratia een eenpartijregering moet vormen’. Zijn partij kwam in 58 van de 59 kiesdistricten als winnaar uit de bus. Mitsotakis sprak van een ‘politieke aardverschuiving’ en zei dat Griekenland een regering nodig heeft die in hervormingen gelooft en dat dit niet kan gebeuren met een zwakke regering.

Of Nea Dimokratia daadwerkelijk een absolute meerderheid behaalt, is nog de vraag. Met 40 procent van de stemmen komt de partij uit op 145 zetels in het Griekse parlement. Voor de meerderheid zijn er 151 nodig, anders moet er een regeringspartner worden gevonden. Indien het Mitsotakis dan niet lukt om binnen 9 dagen een coalitie te vormen, volgt (waarschijnlijk in juli) een tweede stemronde. De zittende premier lijkt op dat senario aan te sturen.

Winstbonus van 50 zetels

Bij een tweede stemronde kan Nea Dimokratia wel een absolute meerderheid behalen, dankzij een wijziging van de kieswet. De winnende partij krijgt daardoor automatisch 50 zetels cadeau. De vorige premier Alexis Tsipras had die winstbonus geschrapt omdat het ondemocratisch zou zijn. Mitsotakis voerde het na zijn verkiezingswinst in 2019 juist weer in.

(meer volgt)

De opkomst bij de verkiezingen was ongeveer 60 procent. Griekenland kent een stemplicht, maar er volgen geen sancties als mensen niet gaan stemmen.

5 Responses to Premier Mitsotakis wint verkiezingen

  1. […] Premier Mitsotakis wint verkiezingen […]

  2. geen schreef:

    Bye bye Griekenland.

  3. […] Premier Mitsotakis wint verkiezingen […]

  4. […] de verkiezingen van 21 mei kwam Nea Dimokratia van regerend premier Kyriakos Mitsotakis als winnaar uit de bus. De partij won 146 zetels, vijf te weinig voor een meerderheid in het parlement. Omdat Mitsotakis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: