Mitsotakis wil solo regeren, tweede stemronde op komst

Premier Kyriakos Mitsotakis gaat na de verkiezingswinst van gisteren niet proberen om een coalitieregering te vormen. Dat heeft hij laten weten aan president Katerina Sakellaropoulou.

Mitsotakis zegt dat een eenpartijregering noodzakelijk is om de ‘stabiliteit te waarborgen’. Zijn partij Nea Dimokratia haalde bij de verkiezingen 40 procent van de stemmen, goed voor 146 zetels in het Griekse parlement. Voor een absolute meerderheid zijn 151 zetels nodig.

De premier wil daarom ‘zo snel mogelijk’ een tweede stemronde, waarin Nea Dimokratia wel een absolute meerderheid kan behalen. Dankzij een wijziging van de kieswet krijgt winnende partij automatisch 20 tot 50 zetels cadeau, afhankelijk van de uitslag. Zijn voorganger Alexis Tsipras had die winstbonus geschrapt omdat het ondemocratisch zou zijn, maar Mitsotakis voerde het na zijn verkiezingswinst in 2019 weer in.

Tweede ronde in juni

Na zijn ontmoeting met president Sakellaropoulou liet Mitsoatakis vandaag weten dat de tweede stemronde mogelijk al op 25 juni zal plaatsvinden. “Ik geloof dat het land nu een sterke en stabiele regering nodig heeft, met een vooruitzicht op een termijn van vier jaar. Hoe sneller deze kwestie wordt afgesloten, hoe beter het zal zijn voor het land”, zei de premier.

Ondanks de forse nederlaag voor zijn partij liet Syriza-leider Alexis Tsipras weten dat hij klaar is voor de tweede verkiezingsronde. “Ik heb in moeilijke tijden geleerd om verantwoordelijkheid te nemen en de strijd niet op te geven”, zei hij. “Syriza zal in de eerste plaats proberen het vooruitzicht van een almachtige en oncontroleerbare soevereine premier te voorkomen.”

Mera25 haalt kiesdrempel niet, Griekse Ecologen krijgen 1 stem

Mera25, de partij van Yanis Varoufakis, keert niet terug in het Griekse parlement. Met 2,62 procent van de stemmen werd de kiesdrempel van 3 procent niet gehaald. Dat geldt ook voor Plefsi Eleftherias; de linkse partij van de voormalige voorzitter van het Griekse parlement Zoe Konstantopoulou haalde 2,89 procent.

Dimosthenis Vergis

De Griekse Ecologen van de eigenzinnige ‘verkiezingsveteraan’ Dimosthenis Vergis kreeg slechts één stem: in zijn eigen kiesdistrict. Het was de slechtste prestatie voor Vergis in de 15 verkiezingen waaraan hij sinds 1993 – altijd zonder succes – heeft deelgenomen. Zijn vrouw Svetlana Lisagor Vergis was ook kandidaat in hetzelfde kiesdistrict, maar zij kreeg genoeg geen stemmen.

“Ik ben op zoek naar mijn enige kiezer om hem te bedanken en een etentje voor hem te betalen”, zei Vergis tegen de krant Proto Thema. Hij voegde eraan toe dat noch hij, noch zijn vrouw op hun partij hebben gestemd, omdat ze dit weekend op vakantie waren op Mykonos.

Voormalige Transportminister Karamanlis herkozen

Kostas Karamanlis, die de dag na de fatale treinramp bij Tempi opstapte als minister van Transport, is vrijwel zeker van herverkiezing als parlementslid. Karamanlis stond op de lijst in Serres, een kiesdistrict met vijf zetels. Hij verzamelde daar 23.178 stemmen, ruim meer dan zijn partijgenoot Tassos Chatzivasileiou.

Alexis Tsipras, kandidaat namens Syriza in Serres, haalde 16.377 stemmen in het kiesdistrict.

Uitslagen verkiezingen 21 mei 2023:

% stemmen 2023Zetels 2023% stemmen 2019Zetels 2019
Nea Dimokratia40,79 14639,85158
Syriza20,077131,5386
PASOK/KINAL11,46418,1022
KKE7,23265,3015
Elliniki Lysi4.45163,7010

2 Responses to Mitsotakis wil solo regeren, tweede stemronde op komst

  1. […] Mitsotakis wil solo regeren, tweede stemronde op komst […]

  2. […] Mitsotakis wil solo regeren, tweede stemronde op komst […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: