Videobeelden bewijzen Griekse pushbacks

The New York Times heeft beelden gepubliceerd van de Griekse kustwacht die zich schuldig maakt aan een zogeheten pushback van migranten.

Op de beelden is te zien hoe een groep van 12 migranten (mannen, vrouwen en kinderen) op Lesbos uit een wit busje worden gehaald en met een speedboot naar een boot van de Griekse kustwacht worden gevaren. De kustwacht brengt ze terug naar open zee en laat ze daar achter op een opblaasbaar vlot.

De migranten, afkomstig uit Somalië, Eritrea en Ethiopië, werden volgens de krant later opgepikt door de Turkse kustwacht. Ze zijn daarna via de haven van Dikili naar een gevangenis in Izmir gebracht.

De videobeelden zijn gemaakt door de Oostenrijkse hulpverlener Fayad Mulla, die misstanden op Lesbos documenteert. The New York Times heeft met de migranten gesproken. De pushback vond plaats op 11 april van dit jaar.

Pushbacks zijn in strijd met de Griekse, Europese en internationale wetgeving. Migranten die de Griekse wateren bereiken, moeten volgens de regels de kans krijgen om asiel aan te vragen. Toch worden er al jaren pushbacks uitgevoerd door de Griekse kustwacht. Griekenland ontkent vluchtelingen terug te sturen – ondanks beelden die regelmatig opduiken en het tegendeel bewijzen.

De Europese Commissie zegt de kwestie te zullen opnemen met Griekenland.

2 Responses to Videobeelden bewijzen Griekse pushbacks

  1. […] Videobeelden bewijzen Griekse pushbacks […]

  2. […] Videobeelden bewijzen Griekse pushbacks […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: