Grieks staatsburgerschap voor drie heldhaftige vissers

President Prokopios Pavlopoulos heeft vandaag het Griekse staatsburgerschap toegekend aan drie vissers met een migratieachtergrond. Het staatsburgerschap is een beloning voor hun heldhaftige reddingsacties tijdens de dodelijke bosbranden rond Mati in juli vorig jaar.

Tientallen mensen die de zee in vluchtten werden door de vissers ’s nachts uit het water gered. Urenlang haalden ze in het donker mensen uit de zee. “We hebben ze opgeschept als vissen. Mensen huilden en trilden terwijl ze ons omhelsden”, vertelde een van de vissers afgelopen zomer aan nieuwszender Al Jazeera. Uiteindelijk redde hij samen met zijn baas 23 mensen en 4 honden uit zee.

“Het Griekenland dat je verwelkomt is het Griekenland van humanisme en solidariteit” zei Pavlopoulos vandaag tijdens een speciale ceremonie in de presidentiële ambtswoning. “Griekenland is zijn plicht tegenover u nagekomen en dit is wat humanisme en solidariteit betekenen.” Hij noemde de drie vissers vanwege hun zelfopoffering een lichtend voorbeeld voor landen in de Europese Unie die deze principes niet naleven.

“Laat bepaalde partners inzien dat het een grote eer is om Europeaan te zijn, maar dat het ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt”, aldus Pavlopoulos, die waarschuwde dat populisme en xenofobie haaks staan op de oorspronkelijke Europese waarden van humanisme en solidariteit.

Premier Alexis Tsipras had de drie vissers – twee Egyptenaren en een Albanees die al ruim 20 jaar in Griekenland wonen en werken – tijdens een bezoek aan Mati in september beloofd dat er een procedure zou worden gestart om hun het Griekse staatsburgerschap toe te kennen. “We beschouwen deze mensen al als onze medeburgers”, zei Tsipras toen., “Met gevaar voor hun leven wierpen ze zich in de strijd om levens te redden.”

4 Responses to Grieks staatsburgerschap voor drie heldhaftige vissers

  1. […] Grieks staatsburgerschap voor drie heldhaftige vissers […]

  2. […] Grieks staatsburgerschap voor drie heldhaftige vissers […]

  3. […] Grieks staatsburgerschap voor drie heldhaftige vissers […]

  4. […] De Egyptische visser Mahmoud die voor Arvanitis werkte en hem hielp bij de reddingsacte werd begin dit jaar – net als twee andere buitenlandse vissers die bij de brand  mensenlevens redden – voor zijn heldendaad beloond met het Griekse staatsburgerschap. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: