De dodelijke branden in Mati; een jaar later

Dronebeelden van Mati vóór en na de brand op 23 juli 2018 / UpDrones

23 juli 2018 was een zwarte dag voor Griekenland. Op die dag woedde in Attica rond de badplaats Mati – zo’n 30 kilometer ten oosten van Athene – een hevige bosbrand die uiteindelijk aan 102 mensen het leven kost. Tientallen huizen en grote stukken bos werden door het vuur verwoest.

Uit afzonderlijke rapporten van deskundigen bleek al snel dat er bij de aanpak van de branden grove fouten zijn gemaakt. Diverse nabestaanden hebben een rechtszaak aangespannen tegen de autoriteiten.

In maart van dit jaar werd bekend dat het Griekse openbaar ministerie 20 mensen heeft aangeklaagd in verband met de dodelijke bosbranden. Onder hen zijn de gouverneur van de regio Attica, de burgemeesters van Marathon en Rafina en het voormalig hoofd van de civiele beschermingsdienst.

Herdenkingsconcert

Een jaar later wordt uitgebreid stilgestaan bij de tragische gebeurtenissen. In het sportstadion van Neos Voutzas, waar de brand begon, wordt vanavond (22 juli) om 21.00 uur een gratis herdenkingsconcert gegeven. Verschillende regisseurs, acteurs en muzikanten die huizen hebben in het getrofffen gebied werken hieraan mee.

“We moeten de handen ineenslaan in een keten van herinnering, liefde, menselijkheid en hoop”, zegt Nana Nikolaou, regisseur van de show, tegen Kathimerini. Nikolaou ontsnapte aan de brand door via een andere route Mati uit te rijden dan andere mensen die de stad probeerden te ontvluchten.

One Response to De dodelijke branden in Mati; een jaar later

  1. […] De dodelijke branden in Mati; een jaar later […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: