Huiszoeking bij verdachte in Novartis-corruptiezaak

De politie heeft vandaag een inval gedaan in de woning van een voormalige beschermde getuige in het Novartis-omkoopsschandaal. De huiszoeking is onderdeel van het lopende onderzoek.

Nikos Maniadakis, een academicus en voormalig adviseur van het Griekse ministerie van Gezondheid, wordt door twee andere beschermde getuigen ervan beschuldigd dat hij 120.000 euro van Novartis heeft gekregen voor het beïnvloeden van het regeringsbeleid op het gebied van de gezondheidszorg. Zijn huis werd eerder in het onderzoek ook al doorzocht.

De omkoopzaak rond het farmaceutische bedrijf Novartis kwam vorig jaar februari aan het licht. Het Zwitserse bedrijf zou tussen 2006 en 2015 artsen in openbare ziekenhuizen hebben betaald om zijn medicijnen voor te schrijven tegen hoge prijzen. Ook zou er smeergeld zijn betaald aan 10 vooraanstaande Griekse politici.

Het dossier over het vermeende omkoopschandaal bevat de getuigenissen van 20 personen, waaronder drie beschermde getuigen, en bewijsmateriaal dat is geleverd door Amerikaanse autoriteiten. Vorig jaar startte de Griekse overheid een vooronderzoek naar de vermeende corruptiezaak.

In april 2018 spande de gouverneur van de Griekse centrale bank Yannis Stournaras een rechtszaak aangespannen tegen twee beschermde getuigen in de Novartis-zaak. Hij beschuldigt hen van meineed en laster. Volgens de getuigen is Stournaras een van de 10 prominente (oud)politici die steekpenningen hebben ontvangen van het Zwitserse farmaceutische bedrijf.

One Response to Huiszoeking bij verdachte in Novartis-corruptiezaak

  1. […] Huiszoeking bij verdachte Novartis-corruptieschandaal […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: