Dodelijke bosbranden waarschijnlijk aangestoken

Volgens minister Nikos Toskas van Burgerbescherming zijn er ‘serieuze aanwijzingen’ dat de dodelijke branden van deze week zijn aangestoken. Die vermoedens bestonden al eerder bij de autoriteiten. Uit verklaringen van getuigen viel ook al op te maken dat de branden werden aangestoken.

“We hebben serieuze aanwijzingen voor criminele acties. In een zeer korte tijd zijn er heel veel branden ontstaan”, zei Toskas tijdens een persconferentie. Hij verwees ook naar een ‘verdachte vondst’ in Mati – het gebied dat het ergst door de natuurbrand werd getroffen. Wat die vondst precies was, zei hij niet.

Toskas maakte op de persconferentie ook bekend dat hij als verantwoordelijk bewindsman zijn ontslag had aangeboden, maar dat premier Tsipras dat niet heeft geaccepteerd. Hij beloofde er alles aan te doen de dader(s) te vinden en te arresteren.

In een interview op 24/7-radio, kondigde minister van Infrastructuur, Christos Spirtzis, aan dat er een onderzoek wordt ingesteld naar bouwvergunningen in Mati.

Defensieminister Panos Kammenos zei tegen de BBC dat illegale bebouwing in het gebied heeft bijgedragen aan een van de grootste natuurrampen in Griekenland. Hij noemde het ‘een misdaad’ dat bewoners in het beboste gebied hadden gebouwd, waardoor vluchtroutes werden geblokkeerd. Kammenos bracht eerder deze week een bezoek aan Mati, waar hij werd geconfronteerd met boze bewoners.

Bij de branden in de regio Attica kwamen zeker 85 mensen om het leven, vrijwel alle dodelijke slachtoffers vielen rond de kustplaats Mati. Bijna 200 mensen raakten gewond, tientallen personen zijn nog vermist. In het getroffen gebied zijn ongeveer 2500 huizen verwoest door de vlammen. Alle branden zijn inmiddels geblust.

 

2 Responses to Dodelijke bosbranden waarschijnlijk aangestoken

  1. […] de brand op drie plaatsen tegelijk kon beginnen. Minister Toskas van Burgerbescherming zei gisteren dat er serieuze aanwijzingen zijn voor brandstichting. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de […]

  2. […] Dodelijke bosbranden waarschijnlijk aangestoken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: