Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee

De Turkse kustwacht heeft op zijn website een officieel document gepubliceerd waarin Ankara claimt dat de helft van de eilanden in de Egeïsche Zee bij Turkije horen. Dat meldt de Griekse website militaire.gr.

Op kaarten in het jaarverslag van de Turkse kustwacht over 2016 is te zien dat tientallen Griekse eilanden worden opgeëist: van Samothraki in het noorden tot Kastelorizo in het zuiden.

Op pagina 7 en 13 van het rapport staan kaarten die de vermeende territoriale wateren van Turkije tonen, die de kustwacht moet beschermen. Dat gebied beslaat niet alleen de helft van de Egeïsche Zee, maar ook een deel van de Zwarte Zee waar het Turkse Search and rescue-gebied (SAR) samenvalt met de Turkse Exclusieve Economische Zone (EEZ).

Een Exclusieve Economische Zone is een gebied dat zich uitstrekt tot 200 zeemijl (370,4 km) buiten de kust van een staat. Binnen deze zone heeft deze staat een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, het recht op visserij en recht op wetenschappelijk onderzoek.

EEZ’s liggen buiten de territoriale wateren en zijn dus deel van de internationale wateren. Turkije heeft het VN-verdrag van 1982 waarin dit wordt geregeld nooit ondertekend, zodat het niet verplicht kon worden om de Griekse Exclusieve Economische Zone te erkennen.

Op pagina 31 staat een foto van de Imia-eilandjes met het bijschrift ‘de bescherming en bewaking van Kardak (de Turkse naam voor Imia) 24 uur wordt voortgezet’. De buurlanden twisten al ruim twintig jaar over de twee onbewoonde eilandjes. In 1996 leidde het conflict zelfs bijna tot een echte oorlog tussen Griekenland en Turkije. Imia ligt op ongeveer 10 kilometer van het Griekse eiland Kalymnos en 7 kilometer vanaf de Turkse badplaats Bodrum.

De verhoudingen tussen Griekenland en Turkije staan al enige tijd weer op gespannen voet, nadat de Turkse president vorig jaar liet weten het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet te accepteren.

5 Responses to Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee

 1. Rob Alberts schreef:

  Zoek een vijand buiten je grenzen?
  En de mensen binnen de grenzen vergeten je fouten ….

  Bezorgde groet,

 2. […] Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee […]

 3. […] Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee […]

 4. […] Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee […]

 5. […] Kaart Turkse kustwacht claimt helft Egeïsche Zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: