‘Geef Elgin Marbles terug als onderdeel van Brexit’

Een columnist van The Guardian heeft in de krant voorgesteld om de Elgin Marbles terug te geven aan Griekenland als onderdeel van de Brexit.

Als de teruggave van de gestolen Elgin Marbles ter sprake wordt gebracht aan de onderhandeltafel, zal dat leiden tot zowel een zegen voor Groot-Brittannië a;s een overwinning voor de versterking van het Europese erfgoed, aldus Geoffrey Robertson in The Guardian.

Lord Elgin verkocht de marmeren fragmenten van het Parthenon in 1816 aan het British Museum omdat hij in geldnood zat. Sindsdien zijn de stukken in het museum in Londen te zien.  Griekenland probeert ze al sinds het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832 terug te halen naar Athene. Het British Museum wees die oproepen herhaaldelijk af. De Britten menen dat Lord Elgin de stukken heeft verworven via een legitiem contract met het Ottomaanse Rijk.

Volgens Robertson is de hereniging van de marmeren friezen een culturele noodzaak, niet alleen voor Griekenland maar voor heel Europa. “Gezamenlijk zullen ze staan voor een unieke vertegenwoordiging van het begin van de beschaving in Europa.

Robertson vergelijkt de hereniging van de friezen met het plakken van een foto die lang in tweeën was gescheurd. “Verenigd in het op maat gemaakte moderne museum onderaan het Parthenon, zullen ze de grootste artistieke en architectonische schat zijn op het Europese continent.”

5 Responses to ‘Geef Elgin Marbles terug als onderdeel van Brexit’

  1. Rob Alberts schreef:

    Mooi voorstel!

    Instemmende groet,

  2. […] ‘Geef Elgin Mables terug als onderdeel van Brexit’ […]

  3. […] april stelde een columnist van de Britse krant The Guardian ook al voor de Elgin Marbles bij een Brexit terug te geven aan Griekenland. “Als de teruggave van de gestolen Elgin Marbles ter sprake wordt gebracht […]

  4. […] een wetsvoorstel in om de Marbles na 200 jaar terug te geven aan Griekenland. Vorig jaar pleitte een columnist van The Guardian voor het retourneren van de Parthenon Marbles als onderdeel van de […]

  5. […] Britse parlementsleden een wetsvoorstel in om de Marbles na 200 jaar terug te geven. In 2017 pleitte een columnist van The Guardian voor het retourneren van de Parthenon Marbles als onderdeel van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: