Grieken herdenken studentenopstand 1973

17nov_marsOngeveer 15.000 Grieken zijn vandaag in Athene de straat opgegaan om de studentenopstand van 1973 te herdenken. Die opstand was gericht tegen het militaire dictatoriale regime (1967–1974) en leidde tot de herinvoering van democratie in het land.

De demonstranten droegen een Griekse vlag met zich mee en hielden een mars door het centrum van Athene. De protestmars eindigde bij de Amerikaanse ambassade, omdat de VS de junta steunden. Voor de deur van de ambassade zongen de demonstranten het Griekse volkslied, daarna vouwden ze de Griekse vlag op en vertrokken ze weer.

Dit jaar werd ook gestopt voor de Franse ambassade, waar de demonstranten een minuut stilte hielden als eerbetoon aan de 129 mensen die vier dagen geleden omkwamen bij de terreuraanslagen in Parijs.

Op 17 november 1973 vielen tientallen doden en gewonden toen het leger een studentenopstand op de Polytechnische School in Athene met geweld de kop indrukte. Na dagenlange studentenprotesten zette de junta tanks in. Volgens officiële cijfers zijn 24 mensen hierbij omgekomen, maar het werkelijke ligt vermoedelijk hoger.

De studentenopstand, die geldt als hoogtepunt van het protest tegen het militaire dictatoriale regime, wordt ieder jaar herdacht in heel Griekenland.

Premier Tsipras legde vanmorgen een krans bij het monument bij de Polytechnische School in Athene.  Het moment werd ontsierd door een groepje anarchisten dat leuzen tegen de regering scandeerde.  Toen enkele studenten hen wilden wegduwen, ontstond er een klein opstootje.

Bekijk en lees ook:

2 Responses to Grieken herdenken studentenopstand 1973

  1. Martijn schreef:

    Goed artikel. Jammer dat hieraan in de Nederlandse dagbladen geen aandacht is besteed.
    Martijn Wisman.

  2. […] Grieken herdenken studentenopstand 1973 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: