‘Duitsland moet Griekse oorlogslening terugbetalen’

acropolis_nazis_wo2Duitsland is Griekenland nog minstens 11 miljard euro schuldig vanwege een gedwongen bezettingslening die Nazi-Duitsland van Griekenland had geëist. Dat blijkt uit een nieuw rapport van een Griekse onderzoekscommissie dat deze week werd gepresenteerd aan het ministerie van Financiën.

In dit bedrag zijn de herstelbetalingen voor de schade die Griekenland heeft geleden onder de Duitse bezetting van 1941-1944 niet meegerekend. Dat zou gaan om tientallen miljarden euro’s extra. Ook de miljarden drachmes die Griekenland elke maand moest betalen om de bezettingslegers te onderhouden zijn niet meegenomen in de berekening.

In het voorjaar van 1941 werd Griekenland bezet door Duitse en Italiaanse troepen. De bezetters eisten van de Griekse nationale bank een lening van 1,5 biljoen drachmes.  Na de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland twee termijnen terugbetaald. Volgens Panagiotis Karakousis, leider van de commissie en voormalig directeur-generaal van het Griekse ministerie van Financiën, wijst dit erop dat er sprake was van een (gedwongen) lening.

De Duitse regering zegt dat er niet kan worden ingegaan op de Griekse claims omdat alle wettelijke deadlines voor terugbetaling zijn vervallen. De Griekse overheid noemt dat argument hypocriet. Na de oorlog werd gezegd dat pas na een Duitse hereniging over herstelbetalingen kon worden gepraat. Maar na de val van de Berlijnse Muur zeiden ze dat Duitsland met de voormalige bezettingsmachten al een regeling had getroffen die toekomstige claims uitsloot.

Manolis Glezos, europarlementariër voor Syriza en verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog, wil van Duitsland een bedrag van 162 miljard euro terugvorderen. Ook Syriza-leider Alexis Tsipras wil dat Duitsland het geld terugbetaalt dat Griekenland moest afstaan aan nazi-Duitsland.

8 Responses to ‘Duitsland moet Griekse oorlogslening terugbetalen’

 1. […] vaart zetten achter de eis dat Duitsland de gedwongen bezettingslening uit de Tweede Wereldoorlog moet terugbetalen aan […]

 2. […] De Griekse premier Tsipras vindt de herstelbetalingen een ‘historische plicht’ van Duitsland. De Grieken hebben volgens Tsipras recht op een vergoeding voor de schade die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Griekenland hebben aangericht. Hij schat dat Griekenland nog zo’n 162 miljard euro tegoed heeft. […]

 3. […] is de afgelopen maanden steeds luider geworden. Voor regeringspartij Syriza is het zelfs een principekwestie. Duitsland heeft de eisen telkens […]

 4. Frank schreef:

  Wat een oude koeien uit de sloot! Belachelijk!
  Wij eisenin Vlaanderen een schadevergoeding aan Franrijk omdat ze na de Guldensporenslag vreslijke represailles hebben genomen op het graafschap Vlaanderen.

  Griekenland: leer uw verantwoordelijkheid nemen, stop met frauderen en bouw uw land op Eigen krachten op. De cadeautjes stoppen nu.

 5. […] heeft al herhaaldelijk bij Duitsland aangeklopt voor terugbetaling van de oorlogsschuld. Naast de gedwongen lening, willen de Grieken ook schadeloosstelling voor oorlogsmisdrijven die de […]

 6. […] herhaalde ook dat Griekenland een ‘historische plicht’ heeft om herstelbetalingen te eisen van Duitsland voor geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wees er wel op dat er geen […]

 7. G. Maenhout schreef:

  Dat geld zijn de Grieken meteen kwijt aan de Turken: herstelbetaling voor de verwoesting van Troje, vermeerderd met interest en renten, zal al gauw 1620 miljard zijn.

 8. […] ‘Duitsland moet Griekse oorlogslening terugbetalen’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: