Tsipras: Reddingsoperatie van trojka is mislukt

euro_exitDe Griekse regering wil het reddingsplan van de EU, ECB en het IMF niet verlengen wanneer het eind deze maand afloopt. Premier Tsipras zei dat in een toespraak in het parlement.

De reddingsoperatie van de trojka is volgens Tsipras mislukt. “De nieuwe regering wil geen verlenging, omdat we niet willen vragen om een verlenging van een vergissing”, zei hij.

De kersverse premier zei ook dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ‘onherroepelijk’ is. Griekenland wenst geen bevelen uit het buitenland meer ontvangen en wil als gelijkwaardige partner worden behandeld, benadrukte Tsipras.

Griekenland wil zich via een overbruggingskrediet verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Tegen die tijd hoopt Tsipras dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt met de internationale schuldeisers over een schuldsaneringsplan.

Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, zoals een overbruggingskrediet.

In zijn toespraak herhaalde Tsipras ook andere verkiezingsbeloften, zoals gratis eten en elektriciteit voor de armen. Het minimumloon moet geleidelijk worden verhoogd van 580 euro nu naar 750 euro in 2016. Bestrijding van corruptie en belastingontduiking is de topprioriteit voor de nieuwe regering.

Ook wil Tsipras privileges van politici afschaffen, zoals auto’s voor ministers en het vliegtuig voor hemzelf. Verder noemde Tsipras ook de ‘historische plicht’ van Griekenland om herstelbetalingen te eisen van Duitsland voor geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog.

4 Responses to Tsipras: Reddingsoperatie van trojka is mislukt

  1. […] Tsipras: Reddingsoperatie van trojka is mislukt […]

  2. […] plaats van een verlenging van het steunplan, wil Tsipras een overbruggingskrediet dat Griekenland tot juni de tijd geeft om nieuwe afspraken te maken met de internationale […]

  3. […] nieuwe Griekse regering van premier Tsipras wil graag een overbruggingskrediet dat Griekenland tot juni de tijd geeft om nieuwe afspraken te maken met de internationale […]

  4. […] en wilde juist het programma stopzetten en bezuinigingen terugdraaien. Tspiras won de verkiezingen met de belofte hier niet langer aan mee te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: