Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens

Een Nederlandse filmploeg die bij de Grieks-Turkse grens opnamen maakte van Afghaanse vluchtelingen, is door de Griekse politie meegenomen en verhoord. Dat meldt journalist Bram Vermeulen op Twitter.

Vermeulen was met zijn filmploeg bezig met een reportage voor de VPRO-serie Frontlinie over pushbacks, het terugzetten van binnengekomen immigranten over de grens. Om immigranten tegen te houden wordt in de grensregio Evros een muur gebouwd van “Trumpiaanse afmetingen”, aldus Vermeulen.

Pushbacks zijn in strijd met internationale afspraken, omdat migranten die de EU hebben bereikt, recht hebben op een asielprocedure. Als ze worden teruggestuurd, is dat een schending van hun grondrechten.

De filmploeg maakte onder meer opnamen bij de grensmuur in Evros. Ze stuitten daar op een groep Afghaanse vluchtelingen, met kinderen. Volgens de journalist waren hun schoenen en andere bezittingen afgenomen. Ook zouden de vluchtelingen mishandeld zijn door de Bulgaarse politie.

De Nederlandse ploeg filmde hoe de Afghanen opnieuw werden opgepakt, op exact dezelfde plek waar dat al eerder gebeurde. Toen de Griekse politie dat zag, werd ook de filmploeg meegenomen omdat ze in een militaire zone zouden hebben gefilmd.

“We zijn niet officieel gearresteerd, maar meegenomen naar het politiebureau voor ondervraging”, zegt Vermeulen tegen de NOS. Hij kon de Afghanen daardoor niet verder volgen. “Waar ze nu zijn, weten we niet.”

7 Responses to Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens

  1. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

  2. tandjoeng1 schreef:

    De wereld veranderd. Zo wordt Europa de laatste jaren geconfronteerd met asielzoekers. Allen met verschillende redenen. Maar in Europa zijn afspraken gemaakt over de behandeling en hen ook rechten gegeven. Over hun plichten wordt geen woord gerept. Bijvoorbeeld de plicht om het Europese land die hen heeft opgenomen weer te verlaten wanneer hun land van herkomst weer veilig is. Dan doen zij niet. Gevolg daarvan overbevolking van sommige Europese landen. Woningen tekort. Overbelaste zorg. Overbelaste overheidsdiensten. Ieder weldenkend mens weet dat dit niet door kan gaan. Jammer om te zeggen, maar met asielzoekers komt ook hun cultuur mee . Hun manier van leven en denken. En die past niet in veel Europese landen met alle zichtbare gevolgen van dien. Daarom moet Europa beslissen dat een verblijfsvergunning tijdelijk is en niet na een aantal jaren permanent. Gebeurt dat niet dan zijn over een aantal jaren de gevolgen daarvan niet te over zien.

  3. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

  4. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

  5. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

  6. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

  7. […] Nederlandse filmploeg aangehouden bij filmen pushback aan Grieks-Turkse grens […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: