Dijsselbloem: Aanpak Varoufakis was ‘catastrofaal’

De manier waarop Yanis Varoufakis de Griekse crisis aanpakte was ‘catastrofaal’ en de toenmalige minister van Financiën probeerde de directe onderhandelingen met premier Tsipras voortdurend te ondermijnen. Dat zei voormalig Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gisteravond in een tv-interview op de Griekse zender ANT1.

Dijsselbloem verwees in het interview naar zijn eerste persconferentie met Varoufakis, waar hij in het oor van Varoufakis fluisterde: “Je hebt zojuist de trojka vermoord”. Dijsselbloem zei gisteren dat Varoufakis hem daarna naar de lift volgde en vroeg om de onderhandelingen voort te zetten. Tijdens de persconferentie had Varoufakis aangekondigd dat Griekenland de onderhandelingen met de trojka stop zou zetten.

Fouten gemaakt

Dijsselbloem gaf toe dat de Europese Unie fouten heeft gemaakt bij het aanpakken van de Griekse economische crisis en zei dat de hervormingingsprogramma’s voor Griekenland zeer streng waren en de uitvoering ervan erg moeilijk. Hij merkte ook op dat Griekse politici al vóór de crisis veel fouten hebben gemaakt. Ook zei Dijsselbloem dat Duitsland eerder de noodzaak van een collectieve Europese actie had moeten aanvaarden met de uitvoering van reddingsprogramma’s in landen die in gevaar verkeerden.

Daarnaast sprak hij zijn optimisme uit over de toekomst van de Griekse economie. Dijsselbloem zei dat het tijd zou kosten voor Griekenland om zijn geloofwaardigheid te herstellen en de grote problemen waarmee zijn bevolking wordt geconfronteerd te overwinnen.  Hij voegde eraan toe dat het land na de memoranda nu ‘de flexibiliteit heeft om een ​​meer sociaal type beleid toe te passen’. Maar de Nederlandse oud-minister van Financiën waarschuwde ook dat ‘het de fouten uit het verleden niet mag herhalen.’

Varoufakis: Griekenland is niet gered

Yanis Varoufakis zei vorige week in een interview met de Duitse krant Bild dat Griekenland helemaal niets is opgeschoten met de hulppakketten van de eurolanden en het IMF. Hij zei dat op de dag dat Griekenland na acht jaar weer financieel op eigen benen moest staan.

“De staatsschuld is niet kleiner geworden, maar verder toegenomen. We hebben nu alleen meer tijd om nog meer schulden terug te betalen”, aldus de oud-minister. “De staat is nog steeds bankroet, de bevolking is armer geworden, bedrijven gaan failliet en het bruto binnenlands product is ongeveer 25 procent gedaald. Iedereen is geld verschuldigd aan elkaar, maar niemand heeft geld om zijn schulden terug te betalen.”

  • Het satirische VARA-programma Cojones maakte in 2015 een satirisch filmpje over de onderhandelingen tussen Griekenland en de eurogroep:

2 Responses to Dijsselbloem: Aanpak Varoufakis was ‘catastrofaal’

  1. Ed schreef:

    De enige oprechte en eerlijke politicus in deze waanzin was en is Varoufakis.
    De eurogroep, de ecb en het imf moeten zich kapotschamen.

  2. […] Dijsselbloem: Aanpak van Varoufakis was ‘catastrofaal’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: