Varoufakis: Griekenland is nog steeds niet gered

De Grieken moeten na acht jaar weer financieel op eigen benen staan. Het derde programma met noodleningen loopt vandaag af. Maar volgens oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis is Griekenland niets opgeschoten met de hulppakketten van de eurolanden en het IMF.

“Griekenland staat nog steeds op hetzelfde punt, zit in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg”, zegt Varoufakis in een interview met de Duitse krant Bild. “Een van de redenen daarvoor is dat de bezuinigingen van de schuldeisers investeringen en consumptie belemmeren.”

“De staatsschuld is niet kleiner geworden, maar verder toegenomen. We hebben nu alleen meer tijd om nog meer schulden terug te betalen”, aldus de oud-minister. “De staat is nog steeds bankroet, de bevolking is armer geworden, bedrijven gaan failliet en het bruto binnenlands product is ongeveer 25 procent gedaald. Iedereen is geld verschuldigd aan elkaar, maar niemand heeft geld om zijn schulden terug te betalen.”

Volgens Varoufakis had Griekenland niet gered moeten worden. “Het zijn niet de Griekse banken die werden gered. Het waren de Deutsche Bank en de andere banken in Frankrijk en Duitsland. Wat de Griekse banken en de staat betreft; die hadden niet gered moeten worden. We hadden toestemming moeten krijgen om failliet te gaan en de gevolgen te dragen. Daarna hadden we de kans moeten krijgen om onszelf weer bijeen te rapen en door te gaan. Die reddingsoperaties hebben dat verboden.”

De 57-jarige econoom was van januari tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op.

5 Responses to Varoufakis: Griekenland is nog steeds niet gered

 1. Karel schreef:

  Ben het volledig met Varoufakis eens.
  Hoop dat hij ooit een echte kans zal krijgen om Griekenland te gaan leiden.

 2. […] Varoufakis: Griekenland is nog steeds niet gered […]

 3. Ed schreef:

  Varoufakis is de enige die het ware verhaal verteld, hij heeft wat mij betreft volkomen gelijk.

 4. […] Varoufakis: Griekenland is nog steeds niet gered […]

 5. […] Varoufakis zei vorige week in een interview met de Duitse krant Bild dat Griekenland helemaal niets is opgeschoten met de hulppakketten van de eurolanden en het IMF. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: