‘Griekenland doet geen zaken meer met trojka’

dijsselbloem_vafourakisGriekenland doet geen zaken meer met de trojka. Dat heeft de nieuwe minister van Financiën Yanis Varoufakis gezegd.

Volgens Varoufakis is het ‘niet in het belang van Griekenland om samen te werken’. Hij noemt de trojka ‘wankel’ en ‘anti-Europees’ en wil liever rechtstreeks onderhandelen met Europese regeringen.

Ook liet de Griekse minister weten dat de nieuwe regering niet van plan is om de bestaande afspraken met internationale geldschieters te verlengen. Het steunprogramma loopt eind volgende maand af.

Varoufakis deed zijn boude uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloem was vandaag in Athene om kennis te maken met premier Tsipras en de minister van Financiën.

Dijsselbloem benadrukte nogmaals dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken moet houden om te bezuinigen en hervormen. Kwijtschelden van de Griekse schulden is volgens hem geen optie.

Het einde van de persconferentie was een nogal ongemakkelijke vertoning. Na de woorden van Varoufakis staat een verbaasd kijkende Dijsselbloem op en schudt na enig aarzelen de uitgestoken hand van zijn Griekse collega. Ook lijkt Dijsselbloem hem nog iets in het oor te fluisteren.

Beelden van de ongemakkelijke handdruk gingen daarna in rap tempo rond op internet.

5 Responses to ‘Griekenland doet geen zaken meer met trojka’

  1. Chris De Gruyter schreef:

    Voor mijn part mogen de grieken al doe europese politiekers, die enkel aan hun zakken vullen denken, eens goed verbazen! En verlaat Griekenland de eurozone, so what….dan haal ik wel weer de geliefde drachme voor mijn volgende vakantie 🙂 Voor mij mag heel dat europese unie afgeschaft worden, kost veel te veel geld, duurt een eeuwigheid om wat te beslissen en ze moeien zich veel te veel met de eigenheid van elk land.

  2. Djuul schreef:

    Dijsselbloem is een marionet van de gevestigde machten die enkel interesse hebben voor de financiële kant van de zaak. Natuurlijk schrikt die zich rot als daar plots tegenwind komt van een minister van een land dat genadeloos wordt uitgeperst door wat experimenterende Europese (niet democratisch verkozen) politici.

  3. […] nieuwe Griekse regering niet met haar partners willen onderhandelen, zoals gisteren naar voren kwam in een gezamenlijke persconferentie met eurogroep-voorzitter Jeroen […]

  4. […] ‘Griekenland doet geen zaken meer met trojka’ […]

  5. […] verwees in het interview naar zijn eerste persconferentie met Varoufakis, waar hij in het oor van Varoufakis fluisterde: “Je hebt zojuist de trojka […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: