Griekenland herdenkt Pontische genocide

Ieder jaar staat Griekenland op 19 mei stil bij de Pontische genocide: een etnische zuivering in het Ottomaanse Rijk waarbij 350.000 Pontische Grieken tussen 1914 en 1922 werden gedood. Een groep Pontiërs kwam vandaag in hun traditionele klederdracht naar het Syntagmaplein in Athene om dit te herdenken.

Pontiërs zijn Grieken die zich in de 8e eeuw voor Christus vestigden in het gebied rond de Zwarte Zee, het uiterste noorden van het huidige Turkije. Ze noemden de streek Pontus, wat ‘zee’ betekent in het Oudgrieks. In de eeuwen daarna werden ook Pontische gemeenschappen gevestigd in Georgië, Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Ze zijn christelijk en spreken dezelfde taal: het Pontisch, dat erg lijkt op Oudgrieks.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Ottomaanse Rijk een bondgenoot van Duitsland waardoor het in oorlog raakte met Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Grieken stonden aan de kant van de geallieerden. In 1914 werden de eerste Pontische Grieken opgepakt, vermoord of naar concentratiekampen gebracht door het Turkse leger. Naar schatting zijn 350.000 – 1.000.000 Pontiërs omgekomen in de periode tussen 1914 en 1922.

In 1994 werd in Griekenland een wet aangenomen die de moord op Pontische Grieken als genocide erkent. Behalve Griekenland erkennen slechts twee andere landen (Cyprus en Zweden) de Pontische genocide. Turkije ontkent de genocide formeel en verzet zich tegen internationale erkenning ervan.

2 Responses to Griekenland herdenkt Pontische genocide

  1. […] staat ieder jaar op 19 mei stil bij de Pontische genocide. Bij de etnische zuivering in het Ottomaanse Rijk werden tussen 1914 en 1922 ruim 350.000 Pontische […]

  2. […] Griekenland herdenkt Pontische genocide […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.