Turkije verwerpt weer verzoek om vrijlating Griekse militairen

Een Turkse rechtbank heeft ook een derde verzoek om vrijlating van twee Griekse militairen afgewezen. De twee zitten al 55 dagen vast in een maximaal beveiligde gevangenis in Edirne, zonder dat er een officiële aanklacht is tegen hen is ingediend.

De eerste twee verzoeken – op 5 en 27 maart – werden afgewezen omdat de Griekse militairen geen permanent adres hebben in Turkije waar ze kunnen worden bereikt. Omdat die situatie niet is veranderd, heeft de Turkse justitie ook het derde verzoek om vrijlating naast zich neergelegd.

Op 1 maart werden luitenant Aggelos Mitretodis en sergeant Dimitris Kouklatzis door Turkse troepen gearresteerd in het grensgebied van Evros, omdat ze tijdens een routinepatrouille vanwege slechte weersomstandigheden per ongeluk de grens met Turkije overstaken. Ze worden verdacht van het illegaal betreden van een militaire zone. Zulke ongelukjes gebeuren wel vaker en worden meestal snel en zonder aanhoudingen of juridische processen opgelost.

Ruilmateriaal

Ook de Europese Unie en het Europees Parlement hebben Ankara opgeroepen om de Griekse militairen vrij te laten. De Turkse president Erdogan wil het tweetal alleen laten gaan als Athene de acht Turkse militairen, die na de mislukte staatsgreep in 2016 naar Griekenland vluchtten, uitlevert aan Turkije. Athene noemde het voorstel van Erdogan ‘chantage’ en het ministerie van Defensie bestempelde de Griekse soldaten als ‘gijzelaars’. Het Griekse Hooggerechtshof  schaarde zich achter de Griekse regering.

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos wees de voorgestelde ruil  dan ook resoluut van de hand. “Er wordt een onaanvaardbaar verband gelegd tussen willekeurig gevangengenomen Griekse officieren en Turkse burgers die naar Griekenland kwamen en asiel aanvroegen. Griekenland heeft internationaal recht toegepast en het verzoek in behandeling genomen. Dit zijn twee totaal verschillende gevallen, die niet met elkaar verward mogen worden”, aldus Pavlopoulos.

Ankara beschouwt de acht militairen als landverraders en eist al anderhalf jaar dat Griekenland ze uitlevert. Tot drie maal toe heeft een Griekse rechter deze eis verworpen, omdat wordt gevreesd dat ze in Turkije geen eerlijk proces zullen krijgen.

Een van de acht Turkse militairen is gisteren vrijgelaten. Hij heeft het maximale voorarrest van 18 maanden uitgezeten en is overgebracht naar een geheime locatie. Voor zijn eigen veiligheid staat hij onder politiebewaking. Verwacht wordt dat de zeven anderen binnenkort zullen volgen. De aanvraag voor politiek asiel van de acht Turkse militairen loopt nog.

2 Responses to Turkije verwerpt weer verzoek om vrijlating Griekse militairen

  1. […] Turkije verwerpt weer verzoek om vrijlating Griekse militairen […]

  2. […] Turkije verwerpt weer verzoek om vrijlating Griekse militairen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: