Turkije houdt Griekse militairen langer vast

De twee Griekse militairen die in Turkije worden vastgehouden vanwege het oversteken van de Grieks-Turkse grens mogen hun proces niet afwachten onder huisarrest. Een Turkse rechtbank heeft het verzoek van de advocaat van het tweetal afgewezen.

De twee militairen, die nog niet officieel zijn aangeklaagd, worden vastgehouden in een maximaal beveiligde gevangenis in Edirne. Ze moeten daar blijven tot al het bewijsmateriaal in de zaak grondig is onderzocht, besliste de rechtbank. Het verzoek om hun vrijlating werd afgewezen, omdat de Grieken geen permanent adres hebben in Turkije waar ze kunnen worden bereikt. Over een maand kan de advocaat van de Grieken een nieuw verzoek tot vrijlating indienen.

Aggelos Mitretodis en Dimitris Kouklatzis werden op 1 maart gearresteerd nadat ze tijdens een routinepatrouille langs de Grieks-Turkse grens in Evros tijdens slechte weersomstandigheden van hun route afweken en per ongeluk in Turkije kwamen. Zulke ongelukjes gebeuren wel vaker en worden meestal snel en zonder aanhoudingen of juridische processen opgelost.

De Grieken worden beschuldigd van het betreden van een Turkse militaire zone – en in het slechtste geval komt daar nog een verdenking van militaire spionage bovenop. Gevreesd wordt dat ze voor lange tijd achter de Turkse tralies zullen verdwijnen, zonder proces.

De langdurige detentie van de Griekse officieren werd gisteren op de EU-Turkije-top in Varna aangesneden door EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jan-Claude Juncker. Zij riepen Ankara op om de militairen voor Grieks Pasen (8 april) vrij te laten.

3 Responses to Turkije houdt Griekse militairen langer vast

  1. […] Turkije houdt Griekse militairen langer vast […]

  2. […] De piloot kwam daarbij om.  Ook zitten sinds begin maart zitten twee Griekse militairen – zonder proces – vast in Turkije omdat ze tijdens hun patrouille onder slechte weersomstandigheden van hun route afweken en de […]

  3. […] eerste twee verzoeken – op 5 en 27 maart – werden afgewezen omdat de Griekse militairen geen permanent adres hebben in Turkije waar ze kunnen worden bereikt. Omdat die situatie niet is veranderd, heeft de Turkse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: