Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban

Met ingang van 1 januari 2018 stoppen Griekse winkels en supermarkten met het verstrekken van gratis plastic tasjes.  Het besluit van Griekenland om gratis draagtassen te verbieden, is in overeenstemming met een richtlijn van de Europese Unie uit 2015.

Volgens het Helleens Recyclingagentschap (EOAN) gebruikten Grieken in 2015 tussen de 242 en 363 plastic zakken per persoon, terwijl in de gehele EU 98,6 miljard plastic zakken werden gebruikt.

Twee derde van die tasjes is afkomstig van supermarkten. Een groot deel van de plastic tassen wordt zwerfvuil. Bovendien is het gevaarlijk voor schildpadden en andere (zee)dieren die de tasjes opeten of er in verstrikt raken.

De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. De EU wil het gebruik per persoon beperken tot 90 plastic tasjes per jaar in 2019 en 40 tasjes per persoon in 2025.

Op Alonissos krijgen klanten van winkels en supermarkten al sinds 1 december 2015 geen wegwerptasjes meer bij hun aankopen. De plaatselijke winkeliers stapten over op papieren zakken en herbruikbare kunststof tassen – waarvoor betaald moet worden. Het eiland startte vijf jaar geleden met een succesvol recycleprogramma.

 

5 Responses to Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban

  1. […] Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban […]

  2. […] Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban […]

  3. […] Griekenland worden op jaarbasis ongeveer 4,5 miljard plastic tasjes gebruikt, dat is het hoogste aantal van alle EU-landen. Een groot deel van de plastic tassen wordt […]

  4. […] Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban […]

  5. […] Gratis plastic tasjes per 1 januari 2018 in de ban […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: