Sikinos heeft als eerste in Griekenland plastic rietjes in de ban gedaan. In plaats daarvan zullen voortaan herbruikbare of biologisch afbreekbare rietjes worden gebruikt op het eiland.
Lokale autoriteiten, bedrijven en inwoners van Sikinos hebben zich aangesloten bij het programma ‘Sea Change’ van de Caterina Laskaridis Foundation, dat voor de alternatieve drinkrietjes zal zorgen. De samenwerking is op 20 mei, de Europese Dag voor de Zee, ingegaan.
Het programma ‘Sea Change’ zal de komende maanden ook op andere Cycladen-eilanden worden geïmplementeerd.
Een vertegenwoordiger van de Laskaridis Foundation benadrukte dat plastic rietjes een zware impact op het milieu hebben: “Een plastic rietje of bekertje wordt slechts enkele minuten gebruikt, maar het effect op het milieu duurt tientallen jaren. De oplossing ligt in onze handen.”
Omdat ze zo klein en licht zijn, komen rietjes vaak niet in de afvalbakken terecht maar belanden ze op het stand en uiteindelijk in de zee. Daar vormen ze een gevaar voor zeedieren – zoals schildpadden – en vissen.
Ieder jaar belandt minstens acht miljoen ton plastic in de oceanen. Wereldwijd kost zwerfvuil en plastic in het water aan zeker een miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren het leven. Een dode potvis die in april aanspoelde op Santorini bleek meer dan 30 kilo plastic in zijn maag te hebben.
[…] Plastic rietjes voortaan taboe op Sikinos […]
[…] Plastic rietjes voortaan taboe op Sikinos […]
[…] jaar deed het eiland Sikinos in het kader van ‘Sea Change’ al plastic rietjes in de ban. In plaats daarvan worden voortaan herbruikbare of biologisch afbreekbare rietjes gebruikt. Omdat […]
[…] Plastic rietjes taboe op Sikinos […]